Cviky k posílení SI skloubení

200177292-001Vnímám bolesti zad již téměř jako civilizační chorobu. Neznám mezi přáteli nikoho, kdo by na ně netrpěl nebo je alespoň neznal z minulosti.

Nevím, jak jste na tom s bolestmi zad vy, ale já jsem na časté blokády SI skloubení (v oblasti kříže) po jednom chirurgickém zákroku v minulosti trpěla hodně. Až jsem našla tyto cviky a ještě cviky od paní Ludmily Mojžíšové, které blíže popisuji v jiném článku. Injekce a léky odstraní akutní bolest, nikoli však příčinu. Tu musíme odstranit my sami a to bez pravidelného cvičení, které nemusí být nikterak dlouhé a namáhavé, zkrátka nejde.

 

Duchovní rozměr bolesti/nemoci

Myslím, že jakýmikoli bolestmi nám tělo vždy něco sděluje a my bychom měli pochopit co, jinak se bude problém stále opakovat. Nevnímám dialog s tělem skrze bolest jako něco negativního. Naopak, myslím si, že je to dar. Dar, který nám ukazuje, že jsme chybovali. Pakliže se zastavíme a procítíme svou aktuální životní situaci a to, jsme-li v souladu sami se sebou, můžeme dostat uzdravující odpověď. Bolest nás vede a chrání před ještě větší bolestí a budoucími pochybeními. Pakliže nemoc/bolest správně pochopíme, přinese ulehčení našemu tělu a mír duši. Bolest a nemoc vždy představují určitou korekci naší cesty a vyjádření času, kdy jsme se dostatečně nemilovali, báli se, utíkali, něco potlačovali, přehlíželi nebo tlačili na sebe a situace kolem – netrpělivost.

srdceslunceZapomněli jsme naslouchat hlasu své duše a dělali věci, které nebyly v souladu s naší vnitřní pravdou a tak přišla bolest. Sama jsem bývala hodně nemocná z výše uvedených příčin. Když jsem si je začala postupně uvědomovat, začala jsem se poznávat, přijímat a pracovat i se svou temnou stránkou a tím se postupně uzdravovat.

Nejprve citově – emočně a pak postupně i fyzicky. Dlouhodobé negativní emoce, pocity a strachy jsou předskokany fyzické nemoci a bolesti. Vím, že ne vše v životě je radostné, žijeme v dualitě a každý den se z ní mnoho učíme, ale pochopila jsem, že ke všemu se dá přistoupit dvěma způsoby a je jen na mě, který si vyberu. Pozitivní výzvu nebo destrukční negativitu?

Cítím, že je důležité nevyhýbat se nepříjemným situacím, projít jimi čestně a díky nim opět něco pochopit. Zůstaneme tak silní a posílí se i naše obranyschopnost. Jak po duši, tak po těle.

Indiáni říkají, že věci nejsou dobré a špatné, ale jen zralé nebo nezralé. To, co může být v daném čase dobré – tedy zralé pro jednoho, nemusí být dobré – nezralé pro jiného. Každý máme svou cestu se svými vlastními slepými uličkami a neustálé posuzování všeho vede k pocitu oddělenosti, ten ke strachu a pak k bolesti a jsme zase tam. Já se snažím brát těžké chvíle jako zkoušky a celý život jako hru a vše je pak lehčí.

 

 

SI skloubení a jeho bolesti 

si

Křížovo – kyčelní skloubení (sakro-iliakální – SI) je spojení kosti křížové s kostmi kyčelními, které tak společně vytváří pánev (na obrázku je pohled zezadu). Jeho osa je na obrázku modře. Kloubní plochy SI jsou nerovné a proto je jeho pohyblivost nízká – dovoluje jen drobné viklavé pohyby (kvůli tomu mají všechny cviky na jeho procvičení malý rozsah pohybu). Jeho zatuhnutí je bolestivé. Umí taky napodobit i bolest bederní páteře či kyčelního kloubu.

Nápravou bolestivé blokády SI je mobilizace nebo automobilizace. Bez vyšetření lékařem ji lze zkusit, pokud vzniku nepředcházel úraz. V případě, že cvičení bolesti zhoršuje nebo ani po týdnu nepřinese úlevu, je třeba lékařské vyšetření. Při procvičování SI vždy ucítíme jemné rozhýbávání v místě červené linie na obrázku.

 

Léčivé cviky

1. Na břiše

1Leh na břiše, ruce složené pod čelem. Začneme přitaho­vat levou nohu do plazení, ale přitom si hlídáme levý bok. V okamžiku, kdy máme pocit, že se levý bok začíná odlepo­vat od podložky, zastavíme pohyb levou nohou. V této pozici je výdrž s tlakem boků a levého kolena do podložky. Pak povolíme a provedeme na druhou stranu.

 

2. Na boku

2Leh na pravém boku. Pravou ruku dáme pod hlavu, pravou nohu skrčíme v koleni, máme levou v koleni nataženou, v kotníku děláme „fajku“. Levou nohu zatlačíme vnitřním kotníkem do podložky a vytáh­neme do dálky. Výdrž. Totéž na druhém boku.

 

3. Pejsek

3Vzpor klečmo, zvedneme střídavě pokrčenou pravou a levou nohu do boku (na pejska). Boky při tom zpevníme a nepřetáčíme. Důležité je hlídat si, že kole­no zdvižené nohy musí být minimálně(!) tak vysoko, jako její kotník. Účinnost cviku závisí na uvedených podmínkách nikoli jen na tom, jak vysoko je kotník.

 

4. Sunutí kolena

4Vzpor klečmo, naznačíme sunutí pravého kolena po podložce směrem k levé ruce. Pánev s držíme pevně na místě. Po chvíli výdrže se vrátíme zpět a zopakujeme na druhou stranu.

 

 

 

5. Zanožení

5aVzpor klečmo, pak sed na patách, protáhneme ruce dopředu, pak se přesuneme do vzporu a zároveň zanožíme jednu nohu. Nepřetáčíme pánev, boky jsou pevné. Posadíme se zpět na paty, pak nahoru do vzporu a zopakujeme totéž pro druhou nohu.

5b5c

 

 

6. Na kraji lehátka

6Vzpor klečmo na kraji lehátka, pokrčíme lokty a opřeme se o před­loktí), vnitřní noha je u kraje lehátka, vnější visí mimo lehátko a je zavěšená nártem a lýtko druhé nohy. Provádíme mírný tah volně visícího kolene nahoru dolů, max.2cm pod okraj lehátka (noha je stále ve svislé poloze). Lokty a kolena svírají s lehátkem pravý úhel, nesedáme si na paty, nepřetáčíme tělo. Pak totéž na druhou stranu.

 

Raději ještě jednou zopakuji větu od Mudr. Dušana Šponara, který je strůjcem popisu těchto cviků, když cvičení bolesti zhoršuje nebo ani po týdnu nepřinese úlevu, je třeba lékařské vyšetření.

Vciťme se do svého těla a následujme to, co mu dělá dobře a nevyvolávejme to, co ho stresuje bolestí. Někdy stačí jen suché teplo, vodorovná pozice, klid a hezké myšlenky a tělo se uvolní a opraví samo. U mě bývají nenadálé bolesti zad způsobeny přetížením – buď nadměrným pohybem nebo nedostatečným pohybem. I to je dobré držet v rovnováze, stejně jako mysl a záda se nám láskyplně odvděčí.

 

Přeji nám, abychom zažívali co nejméně negativních emocí, které se hromadí v zádech (hodíme to za hlavu – na záda) a abychom ty přicházející dokázali prosvětlit svou láskou dříve, než nám způsobí fyzickou bolest.

 

 

Popis cviků: Mudr. Dušan Šponar, www.cvicime.cz
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

5 Komentářů
  1. Hezký den,cviky určitě zkusím.To jediné mi pomohlo od dlouhodobé bolesti bederní páteře. I já jsem se přesvědčila o tom, že velký vliv na naše zdraví má psychika. Děkuji za krásně a srozumitelně napsaný článek.Ač bych tomu asi nikdy dříve nevěřila,je to skutečně tak,jak zde píšete.Ale každý si k tomuto poznání musí najít cestu. Zdeňka

  2. Dobrý den, jsem po 3 fixacích páteře /1x bederní a 2x krční/ Již delší dobu mám bolesti zad. Lékařka na rhb. mi řekla, že se zátěž přenáší na SI skloubení. Občas si zajdu na opichy, ale to nejde donekonečna. Mám dotaz – jsou cviky, které jsou tady uvedeny pro mě vhodné? Po fixaci obratlů se neotočím v pase a nepředkloním.
    Zdravím a děkuji za odpověď.

  3. Nejdulezitejsi je jeste dodat…pro mnohe,kteri maji problemy se zady, ze vsechna cviceni by se mela delat pomalu.
    Na videu je vse az prilis moc rychle……..spousta lidi si spis muze timto ublizit.
    Proto…..kontrolovane a hlavne……..pomalu! ?

  4. Я делала такие упражнения даже при болях в спине, хотя говорят, что нельзя делать при болях, нужно дождаться ремиссии. Они помогли мне! Я делала потом не каждый день, а через день, потом реже… боль вернулась, я стала делать каждый день продолжительное время и забыла про плохие ощущения в спине и в копчике. Теперь занимаюсь три раза в неделю, чтобы поддерживать форму. Еще очень рекомендую вам делать скручивание – лягте на спину, согните ноги в коленях и притяните их к животу, обняв руками. Теперь натяните спину в этом положении, как круг, пытайтесь вырвать ноги из рук, но не отпускайте ноги, чтобы было сильнее натяжение спины. Потом расслабьтесь и повторите. Всем здоровья!!! Журналистам этого сайта мое огромное спасибо!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. Dobry den
    Krasne pisete clanky
    prosim nieco okolo tinitusu a trpnuti prstov a vysokeho tlaku

    S pozdravom
    Miroslav Bazik
    Trnava

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.