Jóga smíchu :)

smichKdy jste naposledy dělali sekačku na trávu? Kdy jste naposledy vřeštěli jako opice? Kdy jste naposledy křepčili jako indiáni? Nevzpomínáte si na datum? Je nejvyšší čas začít se smát.

Když jsme byli dětmi, často jsme se smáli, aniž bychom měli důvod. Prostě jen tak, pro radost nebo protože jsme radost prožívali. Jak jsme rostli, ostatní nám vysvětlili, že k smíchu musí být důvod, protože prý vypadáme jako blázni, když se smějeme bezdůvodně. A když jsme dospěli, zjistili jsme, že máme moc málo důvodů se smát. A tak jsme se smát přestali úplně. Jen občas, když je nějaký důvod, kterému se smějí všichni, si dáme povolení a zasmějeme se taky. Jsme přeci rozumní lidé a ne blázni. Výsledkem je, že náš život je smutný, neveselý a ti, kteří z něho přeci jen radost mají, jsou zavření v blázinci.

Narodili jsme se a měli jsme radost, náš život byl radostí od rána do večera, ale kam ta radost zmizela? Proč už jí neprožíváme? Kdo nám jí vrátí?

Ale ta radost nezmizela, je stále v nás. Stále máme schopnost se radovat, jen jsme zapomněli, že se máme smát. Vymysleli jsme si tisíce důvodů, proč se to nehodí, proč zrovna dnes se smát nebudeme, proč zrovna na tomhle místě se smát nebudeme, proč zrovna s těmito lidmi se smát nebudeme. Zakázali jsme si radost ze života. Je načase si dát povolení.

smich4Jóga smíchu je důvodem smát se bezdůvodně od rána do večera. Jsou místa, kde se smějí všichni, jsou dny, kdy se smějí všichni a jsou lidi, kteří se prostě chtějí smát společně. Hledali jsme se, až jsme se našli a může se k nám přidat kdokoliv. Možná nás do blázince zavřou všechny, ale když tam budeme spolu, nebude lepšího a veselejšího místa na Zemi.

Jóga smíchu není žádná novinka, vytvořily jí veselé duše, aby ostatním připomněly, co zapomněly, že život je radost a radost je život. A tak jako radost vyvolává smích, dokáže smích vyvolat radost, jsou to spojené nádoby. Můžeme být smutní, ale jakmile se začneme smát, smutek zmizí, v tu chvíli zapomeneme na problémy, na bolesti, na nemoce. Prostě se jen smějeme a smích léčí a uzdravuje. Uzdravuje totiž hlavně naší duši.

A my chceme být zdraví, chceme se radovat, chceme vnést smích zpátky do našich životů, kam patří. Nikdo nás nic nemusí učit, to vše máme v sobě. Ale potřebujeme si to občas připomenout. Proto existuje Jóga smíchu. Její učitelé nám připomínají, že smích je to nejpřirozenější co v sobě máme, že prožívat radost je naše právo, které nám nikdo nemůže vzít, že důvody, které nám zakazují se smát, jsou naše vlastní. Připomínají nám, že se můžeme smát naprosto bezdůvodně, protože to je vyjádření čisté radosti, kterou máme v sobě. Seznamují nás se staronovou technikou, jak vyjadřovat sebe sama pomocí smíchu, jak být v kontaktu s druhými lidmi, aniž bychom potřebovali slova, jak být v přítomném okamžiku, hluboko v srdci, tam, kde nás spojuje Život a nerozdělují myšlenky.

Laughter Yoga – Jóga smíchu

smich3Jógu Smíchu vytvořil v roce 1995 Dr. Madan Kataria. Když psal článek o smíchu jakožto nejlepším léku pro více než 70 % všech nemocí, napadla ho myšlenka založit také kluby smíchu. Dnes existuje ve světě více než 5000 takových klubů a Laughter Yoga je celosvětovým hnutím za zdraví, radost a mír. http://www.laughteryoga.org/. Od roku 1998 je vždy první neděle v květnu Světovým dnem smíchu (World Laughter Day)

Smích má spoustu blahodárných účinků na tělo, duši i mysl. Když se smějeme, je to vlastně tělesné cvičení. Snižuje se nám množství stresových hormonů v krvi zvyšuje se produkce endorfinu a snižuje krevní tlak. Zvyšuje se odolnost našeho organismu a snižuje bolest. Zvyšuje se také naše výkonnost v práci, smích také mění klima na pracovišti nebo v rodině, lépe se nám komunikuje a spolupracuje s ostatními. Jsme motivovanější, baví nás svět a život, a snadněji relaxujeme. Ze smíchu pramení naše pocity radosti, štěstí a harmonie. Jsme ve větší pohodě a vrací se nám smysl pro humor.

Zde ještě smějící video, které vás tutově rozesměje 😀

ℒℴνℯ ❤ Mia

Zdroj: http://jogasmichu-znojmo.webnode.cz/news/o-joze-smichu/, foto:google.com, slunecnyzivot.cz

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.