Zdravý mozek

oblicekMnohým z nás se čím dál tím více zhoršuje paměť a už je vcelku jedno, jestli nám je 30 nebo 70 let, bohužel. Nerovnovážný životní styl plný povinností, stresu, smogu a potlačování nás ubírá o cennou energii a má ničivý dopad nejen na mozek, ale na celé naše tělo. Z vědeckých studií pramení, že strava a životospráva mají významný vliv na mozek a IQ, takže je v naší přirozené moci se přepnout na dlouhověkost, vitalitu a inteligenční švih změnou myšlení a zařazením vhodných potravin a aktivit. Změnu myšlení musíme každý provést sám a je to proces mnohdy celoživotní, nicméně jídlo můžeme změnit okamžitě, takže…

 

 

1. Potraviny pro mozek

Potraviny škodlivé a způsobující zánět poškozují i mozek. Přenos nervových vzruchů, které ovlivňujících učení a paměť, mezi mozkovými buňkami narušují ztužené tuky, velký přísun omega-6 tuků, smažené pokrmy, fast-food, pšenice, mléčné výrobky a kofein. Výrazně mozkovou činnost posilují omega-3 tuky (ryby, ořechy, semínka, konopný či lněný olej). Tyto zdravé tuky brání nejen demenci, ale též depresím.

 

Bobulovité ovoce

bobule3Z ovoce je nejzdravější bobulovité ovoce nejen pro svůj silný antioxidační účinek. Akai, které obsahuje kromě vitaminů a antioxidantů jiných bobulí též omega-3 mastné kyseliny. Řadí se k potravinám s nejvyšším množstvím antioxidantů. Pozor, nejedná se o pilulky, ale čerstvé nebo mražené ovoce. Borůvky se nazývají potravinou pro mozek a patří k našim osvědčeným zdrojům vitaminů.

 

Jablka 

jablkaObsahují rostlinný antioxidant flavonoid kvercetin, který udržuje zdravé duševní pochody tím, že ochraňuje mozkové buňky. Pro dostatečný příjem této přírodní substance konzumujte jablka i se slupkou. Kdo má alergii na syrová jablka, může si je se skořicí podusit.

 

 

Šťáva z hroznového vína

vínoVědci dokazují, že ty samé polyfenoly obsažené v červeném víně a šťávě z hroznového vína mohou podporovat zdravé srdce, ale rovněž mohou pomáhat při udržení zdravé mysli.

 

 

 

 

 

 

Divoký losos

Baked SalmonDivoký losos se řadí k nejzdravějším potravinám vůbec, pokud si nekupujete uzeného lososa v supermaketu. Ten do našeho seznamu nepatří, stejně tak jiné druhy chovaných a obarvených lososů bez zdraví prospěšných látek. V našich obchodech lze koupit divokého aljašského lososa, který je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin (DHA a EPA), které mají pozitivní vliv na mozek. Divoký losos obsahuje jen minimální množství rtuti. Vybírejte proto pečlivě podle obalu.

 

Špenát

spinachTato listová zelenina je plná živin, které vás mohou ochránit před demencí. Jsou to především kyselina listová, vitamín E a vitamín K. Jen půl šálku vařeného špenátu obsahuje třetinu doporučené denní dávky kyseliny listové a pětkrát vyšší množství vitamínu K, než denně potřebujete.Vitamíny E a K jsou rozpustné v tucích, proto si špenát nezapomeňte pokapat třeba olivovým olejem.

 

Extra panenský olivový olej

olejADDL jsou neurotoxiny, neboli mozkové jedy, které se podílejí na ztrátě paměti a přispívají ke vzniku Alzheimerovy choroby. Tyto molekuly ničí neurony v hipokampu (paměťové centrum mozku) a člověku pak přestává sloužit paměť. Podle jedné studie může extra panenský olivový olej bojovat proti ADDL. Tento olej obsahuje přirozeně se vyskytující složku zvanou oleocanthal, která by v budoucnu mohla být používána v lécích proti Alzheimerově chorobě. Prvotřídní bio olivový olej koupíte zde.

 

 

 

Kakao a čokoláda

Kakobohnen und SchokoladePozor, nepražené syrové bio kakao (jedna z nejdéle známých potravin) bez průmyslové úpravy (např. bio kakaový prášek) posiluje paměť a myšlení vzhledem k obsahu teobrominu, antioxidantů, flavonoidů, katechinů a dalších látek na mozek. Čokoláda, kde se kakao nachází, se považuje za nejvíce zdravě stimulující potravinu pro bystrou mysl. Mluvíme ale o kvalitních čokoládách s vysokým obsahem přírodního kakaa, nikoli o sladkostech s nízkým obsahem průmyslového kakaa a bílého cukru. Vybírejte proto kakao organické, minimálně upravované nebo bio sladkosti s vysokým obsahem kakaa (nejméně 75% lépe 85% a více). Kakao lze zamíchat do kvalitního bio kravského, kozího, sojového nebo rýžového mléka se skořicí a případně špetkou kajenského pepře. Jedná se o ranní nápoj podporující mozek (teobromin v kakau) s proteinem (sojové mléko), skořicí (na mozek a stabilní krevní cukr) a kajenským pepřem na mozek a trávení. Kakao zahřívá, má zemitou chuť, ale nezpůsobuje nežádoucí stimulaci jako například káva.

 

Káva

kavaKávová zrna stejně jako čokoláda a kakao obsahuje antioxidanty, aminokyseliny, vitaminy a minerály. Obsahuje též kofein. Názory na kávu se různí, někteří vyzdvihují pozitivní účinek na mozek a snížení rizika demence a zdůrazňují antioxidanty. Jiní varují před jejím překyselujícícm účinkem a negativními účinky kofeinu. Můj názor je, že kvalitní káva (espresso) po obědě prospívá trávení a jedná se o jedinou vhodnou dobu, kdy pít kávu. Mluvíme ale o kvalitní kávě, nikoli levných se šlehačkou nebo mlékem.

 

 

Koření

skoriceSkořice: Beta-amyloidové plaky, někdy také nazývané senilní plaky, jsou jedním z hlavních znaků Alzheimerovy nemoci. Dalším znakem jsou neurofibrilární klubka obsahující hyperfosforylový protein tau. Dosud probíhající výzkum z Kalifornské univerzity v Santa Barbaře zatím odhalil, že dvě složky ve skořici – proantocyanidin a cinnamaldehyd – mohou zničit tyto nebezpečné tau proteiny. I když výzkum ještě není dokončen, určitě nemůže být na škodu posypat si skořicí, která je rovněž významným antioxidantem, ovoce nebo ovesnou kaši.

 

Kurkuma: Kurkuma je koření s vysokým obsahem antioxidantů. Zajímavé je, že Indie má nejnižším výskyt Alzheimerovy demence na světě. Kurkuma obsahuje látku kurkumin, který dokáže zabránit vzniku Alzheimerovy choroby.

 

mozek3Z ořechů jsou na posílení mozku vhodné vlašské ořechy, které mají velmi podobný tvar. Před samotnou konzumací ořechy namočíme nejméně na 4 hodiny do čisté studené vody. Vodu pak slijeme, propláchneme a konzumujeme.

 

2. Pohyb

beh1Pohyb a cvičení posiluje paměť, zlepšuje myšlení a snižuje riziko demence. Mozek pro svou činnost vyžaduje kyslík. V průměru pro posílení mozku stačí 30 minut 4xtýdně. Při cvičení a pohybu se vylučuje látka zvaná růstový hormon, který mozkové buňky posiluje a ozdravuje. Nestačí je aerobní cvičení, ale také protahovací cviky, které snižuje stres.

 

3. Duševní trénink a paměť

mozek hommerMyšlení a paměťové schopnosti probíhají lépe při mentálním tréninku, tak jako se tělesné funkce zlepšují při pravidelném fyzickém cvičení. Duševní trénink není ničím převratný, přesto je velmi prospěšný. Trénink mozku jeho hmotu zvětšuje a výsledky ukazují na zpomalení stárnutí mozku. Navzdory daným důkazům mnoho z nás stále věří, že naše mozková kapacita je vrozená. Nervové buňky jsou určeny k přijímání signálů v každém věku. V aktivně pracujícím mozku buňky pouze neodumírají; naopak vznikají nové. Trénujte mozek. Vhodné je luštit křížovky, sudoku, soupeřit doma s účastníky televizních soutěží, hrát puzzle, scrabble, slovní hry a naučit se tance.

Paměť. Snažte se udržovat paměť aktivní a vybavovat si informace. Věřte, že paměť se s věkem nemusí zhoršovat. Pokud víte, že si danou informaci chcete zapamatovat a později si ji vybavit, snáze se daná věc ukládá do paměti.

 

4. Odpočinek a spánek

relax2Ve spánku se analyzují události během dne a regeneruje se dlouhodobá paměť. Paměť se nejlépe obnovuje ve spánku, pokud spíme dostatečně dlouho. Současná populace trpí nedostatkem spánku, uvádí se, že v dnešní době spí většina lidí o 2 hodiny méně než před 100 lety. Paměť a mozek regeneruje krátký odpolední spánek, asi 20 minut.

 

 

 

 

Doporučení pro zdravý mozek:

  • Zařaďte vhodné potraviny
  • Omezte ovocný a bílý cukr
  • Omezte lepek a mléčné potraviny, podporující zánět a tém poškozující mozek
  • Zařaďte vhodnou relaxaci i pohyb
  • Provádějte duševní trénink
  • Esenciální oleje vhodné pro mozek jsou rozmarýn, máta a bazalka.

 

Ajurvéda pro zdravý mozek doporučuje tyto byliny:

  • Brahmi – působí proti stresu, zejménaproti emočnímu stresu, nespavosti, úzkostem, nervozitě, zvyšuje pozornost.
  • Tulsi a Šankpušpi – účinná směs na posílení nervového systému
  • Ašvaganda – indický ženšen na zlepšení poznávacích funkcí a myšlení.
  • Kozlík lékařský a levandule – působí proti strachu, nervozitě, nespavosti.

 

Recepty na mozek:

Plněné papriky s cuketou, fazolemi a rýží

  • papriky1/2 šálku uvařené basmati rýže
  • 1 šálek uvařených fazolí
  • 2 cukety, nakrájené na kolečka
  • 6 cibulí, nakrájených
  • 2 lžičky zelených dýňových semínek
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžíce oregána
  • 2 lžíce jablečného octa
  • šťáva z 1 limetky
  • 1/4 lžičky himalájské soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 2 červené papriky, rozkrojené na polovinu, bez semínek

Smíchejte rýži, fazole, cuketu, cibule, semínka, česnek, oregano, ocet, limetku, sůl a pepř ve velké míse. Papriky naplňte cuketou, rýží a fazolovou směsí. Můžete ještě zapéct nebo nechat takto.

 

Horké kakao

  • 250 ml vroucí vody
  • 1 vrchovatá lžička bio kakaa
  • 1-2 lžíce palmového cukru
  • smetana, bio kravské, rýžové nebo sojové mléko
  • 1/8th lžičky vanilky, špetka šafránu, skořice a kardamomu
  • špetka kajenského pepře

Smíchejte kakao a palmový cukr a zalijte vroucí vodou. Dochuťte kořením a případně mlékem.

 

Meditace na posílení mozku/vitalitu:

  • meditacevitalitaPozice: poloha vsedě nebo na židli se vzpřímenou páteří.
  • Cvičení: předpažte ruce souběžně se zemí, prsty roztažené, s dlaněmi otočenými proti sobě.
  • Oči: zavřené, koncentrace na třetí oko.
  • Dýchání: dlouhé, hluboké dýchání nosem.
  • Mantra: v duchu si opakujte „Sat“ při nádechu, „Nam“ při výdechu
  • Doba: 3-11 minut.
  • Závěr: Pak se nadechněte, zadržte dech, propleťte prsty v úrovni krku, asi 10 cm od něj. Snažte se silou prsty od sebe odtáhnout. Pak vydechněte. Opakujte 3krát.

 

Mozek také velmi podporuje hudba a její střídavé rytmy. Když máme zájem o širší spektrum hudby s různými rytmy, podporujeme jejich poslechem rozvíjení mozkových synapsí.

 

mozekLéčivá afirmace pro mozek je:


S láskou řídím svou mysl. Život je změna a já se snadno přizpůsobuji všemu novému. Přijímám život minulý, přítomný i budoucí. Snadno měním své myšlení. 

 

Přeji nám všem přijímání života a jeho proudu jemně a v klidu.

 

 

Tady jedna recese pro zasmání 🙂

 

Autor: Dr. Frej
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.