7 principů stravy ekologie těla

jidloO čem je vlastně ekologie těla?

Především o posílení imunity a udržení zdravého vnitřního ekosystému tím, že udržujeme velké množství přátelských bakterií v zažívacím traktu a alkalickou krev, což posiluje zdraví celého těla.

V každém těle jsou přítomny přátelské a nepřátelské bakterie. V silném zdravém těle prospěšné bakterie účinně bojují proti škodlivým bakteriím a brání tak jejich přemnožení. Naopak v oslabeném imunitním systému jsou nepřátelské bakterie přemnoženy a tato bakteriální nerovnováha uvolňuje toxiny, které podnikají invazi do našich tkání, buněk, orgánů a krve, oslabují náš imunitní systém ještě více a ovlivňují naši schopnost bojovat s infekcí.

 

Tato bakteriální válka se projevuje příznaky jako jsou například:

  • potravinové alergie
  • zažívací poruchy
  • kožní vyrážky
  • přetrvávající nachlazení a chřipka
  • kvasinkové a plísňové infekce
  • bolesti hlavy, svalů a kloubů
  • rakovina

 

Další faktory, které přispívají k této škodlivé nerovnováze jsou:

  • chemikálie
  • stres
  • horší kvalita ovzduší a vody
  • hormonální změny
  • používání antibiotik, která ničí škodlivé patogeny, ale také ničí prospěšné bakterie, které naše tělo navracejí do jeho přirozené rovnováhy a tím opět začíná celý proces nerovnováhy

 

Candida není nemoc jako taková, ale spíše stav akutní vnitřní nerovnováhy, který podporuje vývoj systémových – chronických infekcí a nemocí. Candida se množí ve střevech, pohlavních orgánech, ústech, nosu a krvi a ohrožuje asimilaci a vstřebávání živin a tak způsobuje nemoc.

Špatně kombinovaná, vysoce kyselá, sladká dieta poskytuje dokonalou živnou půdu pro kvasinky, plísně a špatné bakterie, které se velmi rychle množí. Výzkumy amerického imunologa Alana Levina odhadují, že každý třetí člověk západního světa trpí rozmnoženou Candidou.

Jak s kvasinkami bojovat? Je důležité si uvědomit, že cílem není úplně vymýtit Candidu. To je nemožné. Ale spíše obnovit sílu imunitního systému a alkalizovat tělo zpět do zdravé bakteriální rovnováhy, která opět nastartuje optimální tělesné funkce.

Prvním krokem k obnovení zdravé tělesné ekologie těla a zastavení přerůstání Candidy je vyhladovět kvasinky a špatné bakterie a pak tělu poskytnout prospívající vnitřní ekosystém.

Toho dosáhneme tak, že začneme jíst alkalickou stravu bohatou na minerály, s velmi nízkým obsahem cukru a budeme konzumovat probiotické potraviny jako je kokosový kefír, čerstvou zeleninu a mořské řasy. Tato strava tzv. rekolonizuje tělo přátelskými bakteriemi, které mu dodají nový život. Tyto přátelské bakterie, z nichž nejčastější je lactobacillus a bifidus, jsou životně důležité pro udržení zdravého trávení a vylučování, stejně jako v boji proti infekcím a následnému onemocnění. Pokud je třeba brát antibiotika, měli bychom zároveň s nimi nebo ihned po jejich skončení užívat probiotické doplňky a probioticky bohaté potraviny, abychom obnovili zdravou tělesnou ekologii.

 

Sedm hlavních zásad stravy pro optimální ekologii těla

Existuje sedm klíčových zásad léčení těla, které vycházejí z celostní medicíny.

 

1. princip: Čínský princip Jin (kontrakce – stažení) a Jang (expanze – rozšíření)

Zemanta Related Posts ThumbnailTento prastarý univerzální zákon je neuvěřitelně složitý a ohromující. Ve vztahu k jídlu a léčení je možné ho shrnout zhruba takto: existují potraviny, které působí na naše těla jako roztažení, otevírání a relaxace a jsou jimi: cukr, alkohol, mléko, sýr a káva. Naopak existují jiné potraviny, které způsobují sevření až uzavření a to jsou: sůl, maso, ořechy a fazole.

Stejně jako je zapotřebí zdravá rovnováha bakterií v těle pro optimální zdraví, tak je také potřebná rovnováha mezi stahujícími (uzavírajícími, svíravými, měkkými, tmavými) a expanzivními (uvolňujícími se, otevřenými, relaxovanými, aktivními) silami. Ideální stav je existovat mezi těmito dvěma extrémy, kde se tělo cítí klidné, soustředěné a silné.

Strava pro ekologii těla využívá neutrální potraviny, jako je listová zelenina, mořská zelenina, alkalické obilí jako quinoa a proso a využívá zdravé kombinování potravin, které pracuje s doplňkovou povahou opačných sil a rovnováhou životní energie Chi v těle. Některé expanzivní (byliny, koření, kefír, ghí) a stahující (ryby, vejce, sůl) potraviny jsou povoleny. Ryby (halibut, losos, tuňák) jsou doporučovány jako živočišná součást této stravy, protože jsou nejvyváženějším stahujícím živočišným jídlem.

 

2. princip: Udržování zdravé kyselé/alkalické rovnováhy

tabulka kvasinkyOptimální PH našich tělesných tekutin a prospěšných bakterií je mírně zásadité na úrovni 7,365.

Udržování tohoto alkalického stavu je naprosto zásadní pro optimální zdraví. Konzumace vysoce kyselé potravy, přejídání se, užívání drog a stres, mohou přispět k okyselení krve, která oslabuje buňky, orgány a životně důležité systémy v těle, což vede k únavě, nemoci a absenci duševní jasnosti. Kromě toho kvasinky, plísně, bakterie, viry a rakovinné buňky, kterým se daří v kyselém prostředí, způsobují infekce a onemocnění.

Když konzumujeme vysoce kyselou stravu,  tělo ji musí neutralizovat svými minerálními zásobami, ve snaze vyvážit tuto toxickou kyselost. To má za následek vylučování živin z těla, což přispívá k onemocnění. Tím, že jíme zásaditou stravu bohatou na minerály, budujeme tyto alkalické minerální rezervy, které pak bojují proti infekci a ničí kvasinky, bakterie a parazity.

 

Zásadité potraviny, které jsou doporučovány v hojnosti jsou:

  • zelenina
  • mořská zelenina (řasy)
  • bylinky
  • syrová semena (s výjimkou sezamu)
  • namočené mandle
  • syrový kefír
  • raw jablečný ocet
  • filtrovaná voda

Jediné ovoce, které je povoleno v první fázi protikvasinkové a čistící diety jsou citróny, limetky, neslazené brusinky a černý rybíz, neboť mají nižší obsah cukru a nekrmí tak kvasinky.

 

Kyselé potraviny, které jsou povoleny jsou:

  • pohanka
  • ryby
  • vejce
  • hovězí maso
  • drůbež
  • organické nerafinované oleje

Jediné sladidlo, které je povoleno je stevia.

Vysoce kyselé potraviny, jako jsou zpracované potraviny: cukr, mouka, fazole, sója, ořechy (kromě mandlí), ocet a alkohol jsou vyloučeny.

 

3. princip: Bio – diversita, bio – individualita aneb “ jedinečnost „

plodyTo je jeden z mých nejoblíbenějších aspektů této „diety“. Uznávajíce skutečnost, že jedna dieta – způsob stravování nebude fungovat pro každého člověka na této planetě. Musíme totiž uznat vliv sezónních změn, znečištění životního prostředí, emocionální realitu, tělesnou konstituci, životní styl a stárnutí. Tato koncepce „flexibility a proměnlivosti ne rigidity a tuhosti“ se mnou rezonuje. Je mnohem zdravější přijmout intuitivní přístup ke stravování a uzdravení, které nezůstává statické, ale spíše se přizpůsobuje měnícím se potřebám našeho těla. Naslouchání a učení se z našeho těla je důležité.

V chladnějších měsících možná někteří z nás budou chtít jíst více vařené, teplé a posilující potraviny a v teplejších měsících spíše více syrové potraviny o pokojové teplotě nebo chladnější. Stejně tak, budeme-li se cítit pevní až napjatí, budeme chtít jíst více expanzivních potravin, abychom z nich získali novou sílu a uvolnění.

 

4. princip: Přivítejme a podpořme přirozenou čistící aktivitu našeho těla

tabulka zanetOčista a odstranění toxinů je důležitá proto, aby bylo možné naše tělo efektivně regenerovat a léčit. Tento proces je báječný, když už jsme na jeho konci, protože se můžeme během detoxu cítit nepříjemně. Přírozenými čistícími příznaky detoxikace jsou například bolesti hlavy, bolesti svalů, únava, nachlazení, kožní vyrážky, průjem, podrážděnost a nevypočitatelné změny nálad.

Doporučuji nemaskovat tyto čistící reakce těla žádnými léky. Nechte tělo přirozeně se zbavit toxinů, aby nepronikaly hlouběji do tkání a orgánů, kde by mohly způsobovat větší problémy.

Onemocnění se vyskytuje když jsou naše těla zahlcena hluboko uloženými toxiny a patogeny a nemohou se nadále efektivně čistit. U většiny lidí trvá čistící reakce těla kolem 3-7 dní. Vytrvejte s dietou a vaše tělo bude sklízet plody. „Očista je uzdravení“.

Můžete podpořit očistu klystýry, které vám mohou pomoci rychleji vyhnat toxiny. Kdo se necítí na klystýr doma, může využít hydrocolon terapii v některém z center, kde se jen klidně položí a vše ostatní bude vykonáno za něj. Po očistě tlustého střeva je velmi důležité doplnit přátelské bakterie.

 

5. princip: Kombinování jídla

jidloZařazení správně zkombinovaného jídla je jedním z nejdůležitějších principů v celém stravování, které povznáší ekologii těla.

Kvasinky se přemnožují, když kombinujeme neslučitelné potraviny (škroby a bílkoviny nebo ovoce s jiným jídlem), které pak zůstávají v trávicím traktu déle než je třeba a kvasí, kazí se a hnijí. Tento hnijící materiál se pak naváže k sliznici trávicího traktu a poskytuje ideální živnou půdou pro škodlivé bakterie, parazity, viry, kvasinky, houby a rakovinné buňky.

Hlavním faktorem, který může způsobovat velké problémy je kombinace jídel s ovocem. Zatímco ovoce může být alkalizující, živí kvasinky. Takže jen ovoce s nízkým obsahem cukru, jako je kyselé ovoce – citróny, citrusy, brusinky a černý rybíz, je povoleno. Všemu ostatnímu ovoci je třeba se vyhnout, dokud nebude obnovena zdravá ekologie těla.

Největší chybou v první fázi protikvasinkové diety je zavedení ovoce příliš brzy. Zní to nesnesitelně omezujícně, ale vyzkoušejte k snídani třeba smoothie s avokádem, neslazenými brusinkami, naklíčenými mandlemi, kokosovým kefírem a několika kapkami stevie nebo kokosový pudink ochucený avokádem, černým rybízem a stevií. Oba jsou vynikající.

 

6. princip: Pravidlo 80/20

tabulkaJe důležité podporovat úplnou asimilaci a vylučování potravin tím, že nepřetěžujeme trávicí systém „příliš velkou prací“. Mnoho expertů na zdravou stravu doporučuje stravování „Pravidlem 80/20“, což znamená upuštění od přejídání, které klade vysoké nároky na náš trávicí systém a místo toho jíst jen dokud nejsme z 80% plni, takže zbývajících 20 % musí být k dispozici pro správné trávení.

Kromě toho tento pojem může být chápan také jako poměrové rozložení stravy na 80% zeleniny a mořských řas a 20 % proteinu nebo obilí nebo škrobovité zeleniny. Dalším pohl