7 principů stravy ekologie těla

jidloO čem je vlastně ekologie těla?

Především o posílení imunity a udržení zdravého vnitřního ekosystému tím, že udržujeme velké množství přátelských bakterií v zažívacím traktu a alkalickou krev, což posiluje zdraví celého těla.

V každém těle jsou přítomny přátelské a nepřátelské bakterie. V silném zdravém těle prospěšné bakterie účinně bojují proti škodlivým bakteriím a brání tak jejich přemnožení. Naopak v oslabeném imunitním systému jsou nepřátelské bakterie přemnoženy a tato bakteriální nerovnováha uvolňuje toxiny, které podnikají invazi do našich tkání, buněk, orgánů a krve, oslabují náš imunitní systém ještě více a ovlivňují naši schopnost bojovat s infekcí.

 

Tato bakteriální válka se projevuje příznaky jako jsou například:

  • potravinové alergie
  • zažívací poruchy
  • kožní vyrážky
  • přetrvávající nachlazení a chřipka
  • kvasinkové a plísňové infekce
  • bolesti hlavy, svalů a kloubů
  • rakovina

 

Další faktory, které přispívají k této škodlivé nerovnováze jsou:

  • chemikálie
  • stres
  • horší kvalita ovzduší a vody
  • hormonální změny
  • používání antibiotik, která ničí škodlivé patogeny, ale také ničí prospěšné bakterie, které naše tělo navracejí do jeho přirozené rovnováhy a tím opět začíná celý proces nerovnováhy

 

Candida není nemoc jako taková, ale spíše stav akutní vnitřní nerovnováhy, který podporuje vývoj systémových – chronických infekcí a nemocí. Candida se množí ve střevech, pohlavních orgánech, ústech, nosu a krvi a ohrožuje asimilaci a vstřebávání živin a tak způsobuje nemoc.

Špatně kombinovaná, vysoce kyselá, sladká dieta poskytuje dokonalou živnou půdu pro kvasinky, plísně a špatné bakterie, které se velmi rychle množí. Výzkumy amerického imunologa Alana Levina odhadují, že každý třetí člověk západního světa trpí rozmnoženou Candidou.

Jak s kvasinkami bojovat? Je důležité si uvědomit, že cílem není úplně vymýtit Candidu. To je nemožné. Ale spíše obnovit sílu imunitního systému a alkalizovat tělo zpět do zdravé bakteriální rovnováhy, která opět nastartuje optimální tělesné funkce.

Prvním krokem k obnovení zdravé tělesné ekologie těla a zastavení přerůstání Candidy je vyhladovět kvasinky a špatné bakterie a pak tělu poskytnout prospívající vnitřní ekosystém.

Toho dosáhneme tak, že začneme jíst alkalickou stravu bohatou na minerály, s velmi nízkým obsahem cukru a budeme konzumovat probiotické potraviny jako je kokosový kefír, čerstvou zeleninu a mořské řasy. Tato strava tzv. rekolonizuje tělo přátelskými bakteriemi, které mu dodají nový život. Tyto přátelské bakterie, z nichž nejčastější je lactobacillus a bifidus, jsou životně důležité pro udržení zdravého trávení a vylučování, stejně jako v boji proti infekcím a následnému onemocnění. Pokud je třeba brát antibiotika, měli bychom zároveň s nimi nebo ihned po jejich skončení užívat probiotické doplňky a probioticky bohaté potraviny, abychom obnovili zdravou tělesnou ekologii.

 

Sedm hlavních zásad stravy pro optimální ekologii těla

Existuje sedm klíčových zásad léčení těla, které vycházejí z celostní medicíny.

 

1. princip: Čínský princip Jin (kontrakce – stažení) a Jang (expanze – rozšíření)

Zemanta Related Posts ThumbnailTento prastarý univerzální zákon je neuvěřitelně složitý a ohromující. Ve vztahu k jídlu a léčení je možné ho shrnout zhruba takto: existují potraviny, které působí na naše těla jako roztažení, otevírání a relaxace a jsou jimi: cukr, alkohol, mléko, sýr a káva. Naopak existují jiné potraviny, které způsobují sevření až uzavření a to jsou: sůl, maso, ořechy a fazole.

Stejně jako je zapotřebí zdravá rovnováha bakterií v těle pro optimální zdraví, tak je také potřebná rovnováha mezi stahujícími (uzavírajícími, svíravými, měkkými, tmavými) a expanzivními (uvolňujícími se, otevřenými, relaxovanými, aktivními) silami. Ideální stav je existovat mezi těmito dvěma extrémy, kde se tělo cítí klidné, soustředěné a silné.

Strava pro ekologii těla využívá neutrální potraviny, jako je listová zelenina, mořská zelenina, alkalické obilí jako quinoa a proso a využívá zdravé kombinování potravin, které pracuje s doplňkovou povahou opačných sil a rovnováhou životní energie Chi v těle. Některé expanzivní (byliny, koření, kefír, ghí) a stahující (ryby, vejce, sůl) potraviny jsou povoleny. Ryby (halibut, losos, tuňák) jsou doporučovány jako živočišná součást této stravy, protože jsou nejvyváženějším stahujícím živočišným jídlem.

 

2. princip: Udržování zdravé kyselé/alkalické rovnováhy

tabulka kvasinkyOptimální PH našich tělesných tekutin a prospěšných bakterií je mírně zásadité na úrovni 7,365.

Udržování tohoto alkalického stavu je naprosto zásadní pro optimální zdraví. Konzumace vysoce kyselé potravy, přejídání se, užívání drog a stres, mohou přispět k okyselení krve, která oslabuje buňky, orgány a životně důležité systémy v těle, což vede k únavě, nemoci a absenci duševní jasnosti. Kromě toho kvasinky, plísně, bakterie, viry a rakovinné buňky, kterým se daří v kyselém prostředí, způsobují infekce a onemocnění.

Když konzumujeme vysoce kyselou stravu,  tělo ji musí neutralizovat svými minerálními zásobami, ve snaze vyvážit tuto toxickou kyselost. To má za následek vylučování živin z těla, což přispívá k onemocnění. Tím, že jíme zásaditou stravu bohatou na minerály, budujeme tyto alkalické minerální rezervy, které pak bojují proti infekci a ničí kvasinky, bakterie a parazity.

 

Zásadité potraviny, které jsou doporučovány v hojnosti jsou:

  • zelenina
  • mořská zelenina (řasy)
  • bylinky
  • syrová semena (s výjimkou sezamu)
  • namočené mandle
  • syrový kefír
  • raw jablečný ocet
  • filtrovaná voda

Jediné ovoce, které je povoleno v první fázi protikvasinkové a čistící diety jsou citróny, limetky, neslazené brusinky a černý rybíz, neboť mají nižší obsah cukru a nekrmí tak kvasinky.

 

Kyselé potraviny, které jsou povoleny jsou:

  • pohanka
  • ryby
  • vejce
  • hovězí maso
  • drůbež
  • organické nerafinované oleje

Jediné sladidlo, které je povoleno je stevia.

Vysoce kyselé potraviny, jako jsou zpracované potraviny: cukr, mouka, fazole, sója, ořechy (kromě mandlí), ocet a alkohol jsou vyloučeny.

 

3. princip: Bio – diversita, bio – individualita aneb “ jedinečnost „

plodyTo je jeden z mých nejoblíbenějších aspektů této „diety“. Uznávajíce skutečnost, že jedna dieta – způsob stravování nebude fungovat pro každého člověka na této planetě. Musíme totiž uznat vliv sezónních změn, znečištění životního prostředí, emocionální realitu, tělesnou konstituci, životní styl a stárnutí. Tato koncepce „flexibility a proměnlivosti ne rigidity a tuhosti“ se mnou rezonuje. Je mnohem zdravější přijmout intuitivní přístup ke stravování a uzdravení, které nezůstává statické, ale spíše se přizpůsobuje měnícím se potřebám našeho těla. Naslouchání a učení se z našeho těla je důležité.

V chladnějších měsících možná někteří z nás budou chtít jíst více vařené, teplé a posilující potraviny a v teplejších měsících spíše více syrové potraviny o pokojové teplotě nebo chladnější. Stejně tak, budeme-li se cítit pevní až napjatí, budeme chtít jíst více expanzivních potravin, abychom z nich získali novou sílu a uvolnění.

 

4. princip: Přivítejme a podpořme přirozenou čistící aktivitu našeho těla

tabulka zanetOčista a odstranění toxinů je důležitá proto, aby bylo možné naše tělo efektivně regenerovat a léčit. Tento proces je báječný, když už jsme na jeho konci, protože se můžeme během detoxu cítit nepříjemně. Přírozenými čistícími příznaky detoxikace jsou například bolesti hlavy, bolesti svalů, únava, nachlazení, kožní vyrážky, průjem, podrážděnost a nevypočitatelné změny nálad.

Doporučuji nemaskovat tyto čistící reakce těla žádnými léky. Nechte tělo přirozeně se zbavit toxinů, aby nepronikaly hlouběji do tkání a orgánů, kde by mohly způsobovat větší problémy.

Onemocnění se vyskytuje když jsou naše těla zahlcena hluboko uloženými toxiny a patogeny a nemohou se nadále efektivně čistit. U většiny lidí trvá čistící reakce těla kolem 3-7 dní. Vytrvejte s dietou a vaše tělo bude sklízet plody. „Očista je uzdravení“.

Můžete podpořit očistu klystýry, které vám mohou pomoci rychleji vyhnat toxiny. Kdo se necítí na klystýr doma, může využít hydrocolon terapii v některém z center, kde se jen klidně položí a vše ostatní bude vykonáno za něj. Po očistě tlustého střeva je velmi důležité doplnit přátelské bakterie.

 

5. princip: Kombinování jídla

jidloZařazení správně zkombinovaného jídla je jedním z nejdůležitějších principů v celém stravování, které povznáší ekologii těla.

Kvasinky se přemnožují, když kombinujeme neslučitelné potraviny (škroby a bílkoviny nebo ovoce s jiným jídlem), které pak zůstávají v trávicím traktu déle než je třeba a kvasí, kazí se a hnijí. Tento hnijící materiál se pak naváže k sliznici trávicího traktu a poskytuje ideální živnou půdou pro škodlivé bakterie, parazity, viry, kvasinky, houby a rakovinné buňky.

Hlavním faktorem, který může způsobovat velké problémy je kombinace jídel s ovocem. Zatímco ovoce může být alkalizující, živí kvasinky. Takže jen ovoce s nízkým obsahem cukru, jako je kyselé ovoce – citróny, citrusy, brusinky a černý rybíz, je povoleno. Všemu ostatnímu ovoci je třeba se vyhnout, dokud nebude obnovena zdravá ekologie těla.

Největší chybou v první fázi protikvasinkové diety je zavedení ovoce příliš brzy. Zní to nesnesitelně omezujícně, ale vyzkoušejte k snídani třeba smoothie s avokádem, neslazenými brusinkami, naklíčenými mandlemi, kokosovým kefírem a několika kapkami stevie nebo kokosový pudink ochucený avokádem, černým rybízem a stevií. Oba jsou vynikající.

 

6. princip: Pravidlo 80/20

tabulkaJe důležité podporovat úplnou asimilaci a vylučování potravin tím, že nepřetěžujeme trávicí systém „příliš velkou prací“. Mnoho expertů na zdravou stravu doporučuje stravování „Pravidlem 80/20“, což znamená upuštění od přejídání, které klade vysoké nároky na náš trávicí systém a místo toho jíst jen dokud nejsme z 80% plni, takže zbývajících 20 % musí být k dispozici pro správné trávení.

Kromě toho tento pojem může být chápan také jako poměrové rozložení stravy na 80% zeleniny a mořských řas a 20 % proteinu nebo obilí nebo škrobovité zeleniny. Dalším pohledem je zahrnutí 80 % zásadité potraviny a 20 % kyselých potravin. V raw stravě je to systém 80/10/10 v poměru sacharidy/bílkoviny/tuk.

 

7. princip: Buďte trpěliví a přistupujte k léčení krok za krokem

Zemanta Related Posts ThumbnailPoslouchejte své tělo a buďte trpěliví, protože to je to, co ho léčí v jeho správném čase a našem vnitřním pochopení se.

Každé tělo je jiné a trvá mu různě dlouhou dobu jeho čištění, odstraňování toxinů a obnova jeho přirozené tělesné ekologie. Toxiny se nashromáždily v průběhu dlouhého času a tak je přirozené, že jejich odstranění bude nějakou dobu trvat. Nemůžeme očekávat okamžité uzdravení.

Opravdu buďte trpěliví, nepolevujte v procesu hojení a budete sklízet plody. Pokud se budete řídit radami pro správnou rovnováhu a ekologii těla, vaše zdraví se navrátí v plné síle. Nezapomeňte na skvělé potraviny, které vám budou v celém procesu pomáhat: syrový kokosový kefír, zelenina, mořská zelenina – řasy, citrony, limetky a jablečný ocet.

Důležitá je také očista tlustého střeva, která uspíší detoxikaci.

Buďte k sobě jemní a snižujte míru každodenního stresu, jak je to jen možné. Odpočívejte, odstraňte veškeré chemické léky co můžete, protože ty zpomalují proces čištění. Hýbejte se pravidelně, nejlépe na čerstvém vzduchu a nepřetěžujte tělo, neponocujte. A nejdůležitější věcí je mít víru, že změna jídelníčku a otevřený přístup k životu vám opravdu může pomoci a nastartuje vás i ke změně myšlení a kvality života.

 

Zde je seznam potravin, které doporučuji v rámci stravy pro ekologii těla

Doporučená neškrobová zelenina:

  • rukola
  • chřest
  • bambusové výhonky
  • čínské zelí
  • brokolice
  • růžičková kapusta
  • zelí
  • mrkev
  • květák
  • celer
  • řapíkatý celer
  • pažitka
  • okurky
  • pampeliškové listy
  • endivie
  • čekanka
  • fenykl
  • česnek
  • zelené fazole
  • kapusta
  • kedluben
  • pórek
  • saláty
  • hořčice
  • okra
  • cibule
  • petržel
  • ředkvičky
  • červené papriky
  • jarní cibulka
  • šalotka
  • špenát
  • klíčky (kromě mungo fazolí)
  • mangold
  • vodnice
  • řeřicha
  • žlutá dýně
  • cuketa
  • kořen lopuchu
  • listy řepy

Mořská zelenina:

  • Agar
  • Arame
  • Dulse
  • Hijiki
  • Kelp
  • Kombu
  • Nori
  • Wakame a další

Ovoce:

  • citróny
  • limetky
  • brusinky
  • černý rybíz i neslazený džus z něj
  • brusinky a neslazený brusinkový džus
  • šťáva z granátového jablka
  • noni džus

Obilí:

  • amaranth
  • pohanka
  • proso
  • quinoa a quinoa vločky

Bílkoviny:

  • pokud nejste vegan můžete organická vejce
  • pokud nejste vegetarián můžete jíst ryby, organické maso a drůbež

Fermentované potraviny:

  • raw kokosový kefír a kefírový sýr
  • raw kokosový pudink
  • raw miso
  • raw natto

Tuky a oleje:

  • za studena lisovaný extra panenský olivový olej
  • za studena lisovaný kokosový olej
  • dýňový olej
  • lněný olej

Látky určené k aromatizaci a koření:

  • mořská sůl
  • Himálajská sůl
  • zahradní byliny čerstvé i sušené
  • mořské koření jako dulse s česnekem a nori se zázvorem

 

Ze zeleniny nedoporučuji:

  • ** brambory
  • sladké brambory
  • pastinák
  • zelené papriky
  • červená řepa
  • mungo klíčky
  • ** houby

** vařené shitake houby a vařené brambory s červenou slupkou jsou povoleny.

 

Inspirujte se a vyzkoušejte si domácí výrobu kokosového kefíru, jeho lahodnou chuť a léčivé účinky. Recept naleznete v článku Domácí výroba kokosového kefíru.

Pakliže trpíte akutní kvasinkovou, parazitální či plísňovou infekcí, podrobnější informace o úpravě jídelníčku pro rychlý restart naleznete v článku Rakovina a přírodní léčba, neboť základní kořen všech těchto onemocnění je stejný – překyselení organismu.

 

Tak vzhůru ke změně, k hojnosti a zdraví!

 

 

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem vystudovanou lektorkou hatha jógy, zaměřující se na jógovou terapii, výživovou poradkyní se zaměřením na zásadotvornou stravu a přírodní léčení a od února 2013 s láskou tvořím tento web, který je zde pro vás. Kopírování článků je možné pouze s mým souhlasem.

23 Komentářů
  1. Omlouvám se,ale např. v 1. principu mám veliký problém….ryby jsou super,ale z mnoha zdrojů víme,že losos,pokud není přesně uvedeno,zda jde o lov (téměř nikdy),je původ vždy chov,který v poslední době z 60% trpí nemocemi,které se léčí antibiotiky a jinými chem.látkami.Díky poptávce po těchto rybách se opravdu nehledí na kvalitu…Zdraví to rozhodně nepřidá…Pokud řešíte zdravotní problém,vyhněte se lososu,tresce a jiným rybám,které pochází z chovu !!!

    1. Dobrý den Dano,

      máte pravdu, ale tak je to již bohužel s veškerým naším jídlem. Takže buďto to přijmeme a budeme se stravovat co nejlépe a střídmě, od farmářů, ze sadů a zahrad nebo musíme zemřít.

      Michaela

  2. Dobry den. Dekuji za zajimavy a prinosny clanek. Vstoupila jsem do boje s candidou. Jelikoz sportuji – beham, lezu na stene, lyzuji, zajimalo by me, jak fungovat v pripade, ze neprijimam cukry. Citim se chvilemi malatnejsi, bez energie… Bojim se jit behat, nebo na bezky, abych neomdlela.. Jelikoz ani ovoce neni vhodne, ze ktereho obvykle cerpam (banany), ci RAW tycinky (datle, kokos), vubec nevim, kde nacerpat, abych vydrzela vyssi zatez.

    1. Milá Andreo,

      s kandidou je težký boj. Více se dočtete zde: http://slunecnyzivot.cz/2016/02/protikvasinkova-dieta-podrobny-prehled-potravin-a-prirodni-lecby/

      Každopádně energii doplňujte z naklíčených semínek, luštěnin, z naklíčené pohanky, celozrnné rýže, kvalitních za studena lisovaných olejů a zeleniny.

      Dá se z toho žít. Možná budete muset na začátku diety polevit s výkonem a výdejem, ale v průběhu se vám energie ustálí a následně začne růst, uvidíte.

      Držím palce,
      Michaela

  3. Dobrý den, já jsem ve třetím měsíci těhotenství a než jsem otěhotněla, užívala jsem Biopron premium, což jsou přírodní probiotika, která mi pomáhala ne jen se zažíváním, ale celkově jsem se cítila lépe, zdravěji a vitálněji…Když jsem zjistila že jsem těhotná, tak jsem brát přestala kvůli miminku, ale teď mám veliký problém s vylučováním a pocitem nafouklého břicha…V příbalovém letáku se sice píše že můžou i těhotné, ale je to opravdu v pořádku? Popřípadě co mi doporučíte na zácpu???Co se týká přírodních zdrojů…

  4. Článek jsem pořádně nečetla, ale zarazila mě informace, že jediné přípustné sladidlo je stévie.Podle mých informací je stévie extrémě jin a z hlediska energetického vlastně ještě daleko horší než cukr

    1. Dobrý den,

      takové informace nemám, ale rozhodně horší než cukr není asi nic. Nic se nesmí přehánět a když budete stravu správně kombinovat, je stévie v tom zanedbatelném množství naprosto v pořádku.

      Michaela

  5. Dobrý den,
    chtěl bych poprosit o bližší objasnění tohoto odstavce …

    „Kvasinky se přemnožují, když kombinujeme neslučitelné potraviny (škroby a bílkoviny nebo ovoce s jiným jídlem), které pak zůstávají v trávicím traktu déle než je třeba a kvasí, kazí se a hnijí. Tento hnijící materiál se pak naváže k sliznici trávicího traktu a poskytuje ideální živnou půdou pro škodlivé bakterie, parazity, viry, kvasinky, houby a rakovinné buňky.“

    Jakože mám jíst ovoce pouze samostatně??? ..
    Děkuji.

  6. Dobrý den. Článek je napsaný moc dobře,přesto mám ještě nějaký dotaz :-). Co pečivo,je mi jasné že to z bílé mouky je TABU,ale co domácí kváskový celozrnný chléb? Někde jsem četla že se může i máslo,sýry(lučina,gervays,cottage,mozzarrela) a kysaná smetana,bílý jogurt nebo kupovaný kefír. Ořechy tedy vůbec,jen mandle a semena? Když si čtu povolené potraviny,tak to tedy není z čeho k vaření moc vybírat. Zeleninový kokteil k snídani,to by asi můj žaludek nezvládl. Ráda bych se pustila do očisty,ale s tak malým výběrem potravin se bojím,že to po pár dnech vzdám. Děkuji za odpověď Lucka

    1. Dobrý den Lucie,

      každý jsme jiný a u Vás by to chtělo konkrétní konzultaci. Toto je jen zevrubný výčet, podrobněji se pak orientuji dle konstituce klienta, jeho nemocí a životního stylu.

      Chcete-li poradit se stravováním, momentálně osobní konzultace z časových důvodů nedělám, ale obraťte se na skvělou výživovou poradkyni a mou kamarádku Zuzanu Švédovou a jistě spolu najdete konkrétní přístup právě pro Vás.

      http://poznejsvezdravi.cz/

      Michaela

  7. V 7 principech života doporučujete naklíčené mandle – mandle neklíčí! Měla byste si ověřovat info, které podáváte dál…..

  8. dobry den, v clanku spominate prvu fazu protikvasinkovej diety- ako dlho ma trvat a ake su dalsie fazy? dakujem

    1. Dobrý den,

      to je různé podle míry zaplísnění organismu. Někomu stačí měsíc diety, někdo potřebuje půl roku, roku i více. To poznáte sám podle příznaků na těle, míře energie a vymizení veškerých nezdravých projevů těla.
      Tuto dietu nemůžete přešvihnout 😉

      Mia

  9. Prosím, proč se nedoporučuje červená řepa a mungo klíčky? Každý mi říká, jak je červená řepa zdravá.. mám z toho zmatek v hlavě poslední dobou 😀 🙁
    Děkuji za odpověď 🙂

    1. Dobrý den Werush,
      je to jen na dobu léčby z důvodu vyššího obsahu sacharidů. Jinak obojí je samozřejmě velmi zdravé. Záleží na míře zaplísnění těla, toto je při striktní dietě.

      Mia

  10. Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli do této očistné diety mohu zařadit psyllium kvůli zácpě,a jestli mohu k mořské zelenině přidat chlorelu nebo spirulinu…popřípadě moc děkuji za odpověď a komentáře

    1. Dobrý den Kristýno,

      ano v obou případech.
      S Psylliem to jen moc nepřehánějte. Když jíte dostatek ovoce a zeleniny, tělo se také čistí a peristaltika střev funguje. Zkusila jste na zácpu sušené švestky? 🙂
      A chlorella a spirulina jsou skvělé!

      Mějte se krásně,
      Mia

    2. Děkuji moc za odpověď,domnívám se ale že zrovna tyhle příznaky na podezdření s přemnožení kvasinek právě mám,bez psylia se nevyprázdním,trpím hrozným nadýmáním mám prakticky v kuse nafouklé břicho a při konzumaci sladkého je mi ještě hůř,brzy navštívím lékaře ale nevěřím že mi zavedou správnou léčbu a léky brát nechci,dočetla jsem se o klystýrech, sama sem je aplikovala i kdyz ne s dýchacími cvičeními ale jen pro úlevu…chtěla bych zavést klystýr na těch 5 týdnů a uvidím jestli se můj stav zlepší i kdyz behem toho je asi zbytečné jisr psylium kdyz ho vyplavím takze si nejsem vůbec jistá…chci s tím bojovat ale né pomocí chemie ale pomocí vašich typů a klystyru a jestli to nepomůže vložím se do rukou lékařů.děkuji za přečtení.přeji vám jen to nejlepší.Kristýna

  11. Brat probiotika pri antibiotikach?
    No to snad ne…
    Ocenuji autorovu snahu o to dostat do podvedomi lidi zdravou stravu, ale brani probiotik pri antibiotikach, je daleko vetsi stres pro telo , nez kdyz je v nerovnovaze..

    1. Probiotika by se měla dokonce zařadit už v průběhu užívání antibiotik, jelikož spousta ATB je širokospektrálních (nezabírají pouze tam, kde je potřeba), dokonale nám „vyplení“ i přirozenou střevní mikroflóru, která je ale pro naše zdraví nezbytná. Proto při ATB rozhodně probiotika 🙂

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>