Přírodně na pleť a její nerovnováhu

zena ovoceMáte-li chuť udělat si chvilku jen pro sebe a pro svou pleť, nabízím vám snadné recepty z vaší ledničky a špajzu k vlastní rychlé výrobě účinných masek bez chemikálií, které nedráždí pokožku a stojí pár korun. Doporučuji nejen ženám, ale i mužům, kteří mají chuť vyzkoušet blahodárnou pěstící péči o sebe sama – není na tom nic nechlapského 😉

Masky je vhodné natírat nejen na pokožku obličeje, ale také na krk a dekolt a po aplikaci si lehnout alespoň na 15 minut, aby pleť mohla v klidu absorbovat všechny potřebné živiny a vypínala se tím správným směrem.

Vzhledem k tomu, že všechny masky zde uvedené jsou zcela přírodní, můžeme je používat jak často jen chceme. Před aplikací samotné masky je dobré provést peeling, který pleť zbaví starých odumřelých buněk a pleť tak bude moci nasát vše dobré v plné míře. Nezapomeňme jednou za čas opeelovat i celé tělo, které tímto nastartuje detoxikaci a poté ho namazat třeba kokosovým olejem.

 

Tipy peelingů:

  • zena peeling1rozemletá kávová zrna – aplikuje se na vlhkou pokožku nebo s olivovým olejem (můžeme přidat i skořici jestliže na ni nejsme alergičtí)
  • třtinový cukr v kokosovém oleji
  • mořská nebo himalájská sůl v kvalitním oleji
  • na jemno rozemletá semínka nebo ořechy (mák, mandle, … „odpad“ z domácí výroby veganských mlék)
  • na jemno rozemletá jádra ovoce

 

Je-li vaše pokožka mastná nebo má tendenci k tvorbě akné a zanešených pórů, zkuste si připravit jednu z těchto domácích pleťových masek, které zanechají vaši pleť krásnou a zářivou.

 

Banánovo – medová pleťová maska 

  • 1 zralý banán
  • 1 lžíce medu
  • 10 kapek citrónové šťávy

Rozmačkejte banán s medem v malé misce. Přidejte citronovou šťávu a dobře promíchejte. Naneste masku na celý obličej a nechte ji působit po dobu 15 minut. Poté umyjte teplou žínkou nebo vodou.

 

Jemná maska z ovesných vloček 

  • med oves1 lžíce medu
  • 1 žloutek
  • ovesná kaše (předem namočená ovesná mouka nebo drcené ovesné vločky ve vlažné vodě, která vytvoří měkkou kaši – cca 2 polévkové lžíce)

Smíchejte med a žloutek v malé misce. Pomalu přidejte dostatek ovesných vloček, abyste vytvořili hustou kaši. Hladkou masku aplikujte ​​na obličej a krk a nechte ji působit minimálně 15 minut. Opláchněte vlažnou vodou.

 

Pokud je pokožka vašeho obličeje spíše suchá a šupinatá, použijte jednu z těchto obličejových masek, které hydratují, vyživují a omlazují vaši suchou pleť.

 

Avokádovo – mandlová pleťová maska 

  • zena avokado1 malé avokádo
  • 12 kapek mandlového oleje

Oloupejte avokádo a odstraňte pecku. Rozmačkejte avokádo v malé misce s mandlovým olejem. Hladkou směs aplikujte na obličej a krk. Nechte působit po dobu 30 minut a pak opláchněte teplou vodou.

 

Jogurtová maska se šťávou z citrónu a mrkve 

  • jogurt zena1 polévková lžíce pivovarských kvasnic
  • 1/2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička citronové šťávy (může být i limetková)
  • 1 lžička mrkvové šťávy
  • 2 lžičky olivového oleje

Zkombinujte všechny přísady v misce na kaši, kterou naneste na obličej po dobu 20 minut a poté opláchněte teplou vodou.

 

 

Revitalizace jakékoli pleti

 

Maska z mladého ječmene/chlorelly

Smícháme na kaši a potřeme jí obličej, krk a dekolt. Necháme působit minimálně 20 minut a poté opláchneme teplou vodou.

 

Maska z kokosového oleje

Naneste potřebné množství kokosového oleje na obličej a krk a nechte působit. Poté setřete vatovým tamponém nebo opláchněte teplou vodou.

 

Maska z aloe – vera 

Uřízneme kus listu aloe-vera, rozřízneme a gel namažeme na pleť. Necháme působit nejméně 15 minut a poté opláchneme.

 

Maska z čokolády

zena coko maskaRozpustíme kvalitní, nejméně 70% čokoládu a až trochu zchladne, aplikujeme ji na obličej. Necháme působit 30 minut a poté spláchneme teplou vodou. Výborná je po kávovém peelingu i na tělo, které poté zabalíme do fólie a lehneme si zabalení do deky a odpočíváme ve vůni smyslné čokolády.

 

Maska z kakaa a avokáda

  • kakao maska1 avokádo
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 2 polévkové lžíce medu

Oloupeme a odpeckujeme avokádo, přimícháme k němu v misce kakao a med a masku aplikujeme na obličej nejméně na 20 minut, poté opláchneme.

 

 

Pakliže má vaše pleť sklony k vyšší nepravidelné pigmentaci, která vytváří kdekoli na kůži nežádoucí skvrny, nabízím vám tyto osvědčené recepty z domácí spižírny.

  • Smíchejte stejné množství jablečného octa, citronové šťávy a kořene křenu v malé misce a promíchejte na kaši. Naneste směs na skvrny vatovým tampónem a nechte působit jak dlouho budete chtít. Můžete přes tuto směs použít váš oblíbený krém (den/noc) a ničím se neomezovat. Postup opakujte kolikrát bude potřeba. Vaše tmavé skvrny začnou brzy slábnout.
  • Vývarem z pórku můžete potírat postižená místa kůže kdykoli si vzpomenete a ten bude skvrnky také bělit.
  • Dobré zkušenosti mám i s potíráním skvrn santalovým olejem a používáním masek s olejem ze santalového dřeva. Doporučuji zakoupit originál indické/srílanské oleje (na internetu), které jsou čisté a velmi silné.
  • Kurkuma je koření, které se hojně používá v indické kuchyni a údajně snižuje výskyt hyperpigmentace. Kupte si krém s přídavkem kurkumy a potírejte jím obličej 2x denně a po nějakém čase uvidíte výsledky. Nebo potírejte místa samotnou kurkumou smíchanou s troškou vody, nechte působit jak dlouho budete moci a poté opláchněte a postup několikrát opakujte. Rychlost projevení zesvětlení skvrn je individuální a záleží na délce doby, po kterou jsou skvrny součástí vaší pokožky, stupni tmavosti, typu pokožky a věku.
  • Bylo prokázáno, že užíváním vitamínu B3 se zvýšuje tvorba kožních buněk a inhibuje se proces pigmentace. Nejlepšími zdroji vitamínu B3 jsou: ryby, libové maso, výrobky z celozrnné pšenice, pivovarské kvasnice, slunečnicová semínka, obilné klíčky, vejce, arašídy, bílé drůbeží maso, játra, avokádo, datle, fíky a švestky. Podívejte se také na krémy a séra s tímto supervitaminem.

Je dobré nevystavovat takovou pleť přímému slunečnímu záření a to zejména v létě mezi 11-15 hodinou, nosit čepici s kšiltem nebo klobouk a hodně ji hydratovat, například maskou z okurek.

 

Pro otrlejší mám tip k potírání jakékoli pleti vlastní čerstvou nebo odpařenou urinou, která má vysoký ionizační a hydratační účinek a její složení je bohaté na vše, co každá, i nemocná, pokožka potřebuje – dokáže zbavit akné, ekzémů, vyrážek, apod. Týká se to potírání nejen obličeje, ale klidně celého těla. Moč se vstřebá do pokožky, spojí se s vaší přirozenou vůní a není cítit. V případě, že byste si přeci jen nebyli jistí a měli obavu o vůni, můžete přes ni natřít své oblíbené tělové mléko nebo olej. Někteří ji používají i k závěrečnému splachování vlasů po umytí šampónem, neboť dodává lesk a objem – také poté není cítit. Některé ženy mají velmi dobrou zkušenost i s maskou z menstruační krve, která je také velmi výživná a komplexní a velmi vypíná, oživuje a omlazuje pleť.

 

ovo maskaPro pleť je také velmi důležitá vyvážená strava s dostatkem čerstvého ovoce a zeleniny, občasné detoxikační kůry – pití ovocných a zeleninových šťáv, popřípadě půsty, pití několika sklenic čisté vody denně, pravidelné popíjení zeleného čaje (kromě zimy, neboť ochlazuje), případné užívání extraktu z grepových jader, zařazení zelených potravin a superpotravin do jídelníčku, pravidelný pohyb nejlépe na čerstvém vzduchu, kdo může tak sauna, jemné masáže obličeje, střídání teplé a studené vody, dobrý spánek, pravidelný režim a hlavně hodně smíchu a radosti.

Pleti můžeme poskytnout výživu ze stejných potravin jako ji poskytujeme svému tělu zevnitř. Použít se dá tvaroh, vejce, oleje, ovoce, zelenina, droždí a cokoli nás napadne, protože veškeré čerstvé, nezpracované jídlo má důležité nutriční hodnoty, které naší pleti jen prospějí.

 

Zkoušejte, míchejte, matlejte, užívejte, zářete a hlavně z toho mějte radost.

 

❤ Mia ☮

Autor: Mia Weissová, foto: Google.com, www.slunecnyzivot.cz

Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě, pokud bude připojeno jméno autora, zdroje, aktivní odkaz na www.slunecnyzivot.cz a celá tato poznámka. Díky!

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.