Recept na chia – konopné tyčinky + domácí mandlové mléko

chiaChia semínka nikam neodešla, ale teprve nedávno se vrátila do našeho povědomí jako blahodárná výživa. Chia semena byla poprvé zahrnuta do lidské stravy asi 3.500 let př.n.l. Aztéky a Mayi. Chia byla považována za magická svou schopností zvyšovat odolnost a energii v průběhu času.

 

Stejně jako jsou populární superfruits jako Goji nebo Acai bobule, jsou také Chia semena považována za „super“ potraviny, protože obsahují maximum živin a minimum kalorií. Jedna lžíce má jen 60 kalorií. Chia semínka jsou plná vlákniny, omega mastných kyselin, vápníku, antioxidantů a bílkovin, což je dokonalý doplněk každé zdravé stravy.

Tato úžasná magická malá semínka mohou být konzumována celá nebo mletá ​​na prášek a přidaná do jakéhokoli pokrmu. Chia semena absorbují vodu až na desetinásobek své váhy, takže vytvoří gel, kterým lze zahustit omáčky nebo smoothie a navodit nám tak pocit sytosti na delší dobu. Absorbovaná voda v semínku hydratuje naše tělo déle, než voda v tekutém stavu. Chia často používají sportovci před výkonem, aby se vyhnuli dehydrataci a udrželi si vysoký výkon.

 

Chia konopné řezy/tyčinky jsou nabité bílkovinami, vápníkem, zdravými tuky a vlákninou a jsou tak ideální jako plnohodnotné občerstvení a dokonce i jako snídaně. Jsou přirozeně bezlepkové (i s některými druhy ovesných vloček) a mohou být i ve veganské variantě jen tím, že vyměníte sladidlo.

 

Ještě než přejdeme k samotnému receptu, uvedu zde u každé suroviny 5 rychlých faktů, čím je každá použitá potravina zajímavá ze zdravotního hlediska. To vás ještě více naláká 🙂

 

5x o konopných semínkách:

  • zdravý poměr omega -6 a omega- 3 tuků
  • obsahuje 10 esenciálních aminokyselin
  • obsahuje 11 g syrové veganské bílkoviny
  • pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi
  • přírodně potlačuje chuť k jídlu

 

5x o Chia semínkách:

  • vynikající zdroj zdravých omega mastných kyselin
  • obsahují lehce stravitelné bílkoviny
  • velký zdroj antioxidantů
  • skvělý zdroj vlákniny
  • obsahují o 500 % více vápníku než mléko

 

5x o lněném semínku:

  • vysoký obsah omega – 3 esenciálních kyselin
  • obsahuje rozpustnou a nerozpustnou vlákninu
  • velmi vysoký obsah lignanů (fytoestrogenů)
  • má antioxidační a protizánětlivé účinky
  • posiluje kardiovaskulární systém

 

5x o ovsu:

  • poskytuje vynikající zdroj vlákniny
  • pomáhá udržet optimální hladinu cukru v krvi
  • snižuje hypertenzi a vysoký krevní tlak
  • blahodárně působí na nervovou soustavu a činnost štítné žlázy
  • pomáhá snižovat špatný cholesterol

 

5x o mandlích:

  • regulují hladinu cholesterolu a krevní tlak
  • obsahují spoustu proteinu, vápníku a vlákniny
  • vysoký obsah antioxidantů
  • snižují riziko srdečních chorob
  • působí jako přírodní energetický „nakopávač“

 

5x o kvalitním medu:

  • anti-bakteriální, anti-plísňové,  anti- virové vlastnosti
  • posiluje imunitu
  • obsahuje přírodní antioxidanty, které blokují volné radikály
  • podporuje regenerační spánek
  • velmi vysoký obsah vitamínů řady B: B1, B2, B3, B5 a B6

 

5x o kokosovém oleji:

  • velmi vysoký obsah kyseliny laurové
  • bohatý na antioxidanty
  • obsahuje přírodní mikrobiální a anti-bakteriální látky
  • zlepšuje metabolismus a pomáhá předcházet únavě
  • může přispět ke zlepšení stavu cholesterolu

 

Chia-konopné tyčinky recept

Složení

chia ctverecekSuché přísady:

  • 3 1/2 šálku ovesných vloček  (pokud je potřeba, použijte bezlepkové)
  • 1/2 šálku semena konopí
  • 1/2 šálku Chia semínka
  • 1/4 šálku lněného semínka (čerstvě mletého)
  • 3/4 šálku mandlí (čerstvě mletých na malé kousky)

 

Tekuté přísady:

  • med1/2 šálku surového medu (nebo jiné tekuté sladidlo pro vegany – agáve sirup, ječmenný slad, …)
  • 1/2 šálku jablečného kompotu nebo přesnídávka nebo rozemletá jablka jako smoothie
  • 3/4 šálku mandlového mléka (v bio obchodech nebo recept na domácí viz níže)
  • 1/2 šálku kokosového oleje  v tekutém stavu
  • 1 1/2 lžičky vanilkového extraktu (v bio obchodech)

 

Příprava:

  • Rozemelte lněné semínko, aby uvolnilo živiny a stalo se lépe stravitelným.
  • Dejte mandle do mixéru a rozemelte na malé kousky.
  • Ve velké míse smíchejte všechny suché přísady dohromady (oves, semena konopí, Chia semena, mleté ​​lněné semínko, mleté ​​mandle, popřípadě a kokos, máte-li na něj chuť).
  • Ve středně velké míse smíchejte všechny mokré ingredience dohromady (surový med nebo jiné tekuté sladidlo, jablečné pyré, mandlové máslo, tekutý kokosový olej a vanilkový extrakt).
  • Vezměte mokrou směs a zkombinujte ji ve velké míse se suchou směsí a míchejte, dokud se dobře nespojí, v případě potřeby pomocí rukou.
  • Dejte směs do skleněné zapékací misky nebo na plech na pečící papír a pevně přitiskněte ke dnu.
  • Dejte do lednice nebo mrazáku, aby směs ztuhla.
  • Poté ji nakrájejte na velikost tyčinek nebo čtverečků podle chuti a podávejte.
  • Uchovávejte v chladničce, při pokojové teplotě změknou.

 

Tipy:

Tip # 1: Tento recept je na 6 velkých müsli tyčinek nebo na 12 čtverečků (viz foto) nebo na 48 malých čtverečků.

Tip # 2: Přidejte další 1/4 šálku rozpuštěného kokosového oleje pokud chcete, aby vaše tyčinky byly více kompaktní a vláčnější.

Tip # 3: Tyčinky se dají i velmi dobře zamrazit, skladovat ve vzduchotěsném obalu a uskladnit v lednici nebo v mrazáku. Přirozeně opět roztají a změknou při pokojové teplotě.

 

 

Recept na domácí mandlové mléko

mandlemlekoMandlové mléko je vysoce zásadité, takže navrací naše tělo do vnitřní acidobazické rovnováhy – odkyseluje. Obsahuje cenné minerály, především vápník, draslík, fosfor a hořčík. U kojících matek podporuje tvorbu mléka. Pomáhá při osteoporóze a harmonizuje nervovou soustavu.

Mandle obsahují kolem 50% tuku (34,1% mononenasycené a 11% polynenasycené),  20-25% bílkovin (více než maso 15-20%) a asi 10 % sacharidů.

 

Ingredience:

  • 100 g mandlí
  • 750 ml filtrované vody (popř. jiné kvalitní vody bez chlóru)

Postup:

  • Mandle propláchněte ve studené vodě.
  • Vložte do mixéru a zalijte vodou.
  • Rozmixujte a sceďte přes jemné sítko nebo plátno.

 

Tipy:

Tip # 1: Když budou mandle loupané, mléko bude jemnější. Můžete použít i mix půl na půl.

Tip # 2: Je lepší, když mandle budou předem třeba přes noc namočeny ve vodě. Jsou pak lépe stravitelné.

Tip # 3: Zbytek mandlí po scezení můžete použít do salátů, na výrobu chleba nebo do pomazánky.

mlekoTip # 4: Mandlové mléko neohřívejte na více než  42 °C, přišli byste tak o cenné enzymy a další důležité látky.

Tip # 5: Pakliže si budete dělat mandlové mléko samotné, můžete do něj přidat vanilku, med, kakao nebo agáve sirup. Popřípadě si udělat ovocný koktejl rozmixováním s banánem nebo jiným oblíbeným ovocem.

 

 

Užijte si samotnou přípravu, i lahodnou konzumaci těchto revitalizujících pokrmů a těšte se ze života.

 

❤ Mia ☮

Autor a Překlad: Mia Weissová, zdroj: thehealthyfamilyandhome.com, www.slunecnyzivot.cz

Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě, pokud bude připojeno jméno autora, zdroje, aktivní odkaz na www.slunecnyzivot.cz a celá tato poznámka. Díky!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

14 komentářů
  1. Jak dlouho vydrzi mleko v lednicce? A moc nerozumim odmerovani prisad v salku. Tzn. Kolik ma salek obsah?:)
    Dekuji

    1. Zavřené mléko ve skleněné lahvi v lednici tak 3-4 dny.
      A je jedno kolik má šálek obsah, když použijete stejný šálek na odměření všech ingrediencí 😉

  2. V ingredienciách je napísané mandľové maslo, a návod je ne prípravu mandľového mlieka. Poprosím o upresnenie, čo tam vlastne má byť. Ďakujem za odpoveď aj za recept.

    1. Stefany, díky za upozornění.
      Je to mandlové mléko 🙂
      Mia

    1. No tak to mám velkou radost! 🙂
      A zachovala jste uvedené poměry nebo jste experimentovala?

    2. v podstate áno, pretože som nevedela, ako sa to všetko spolu bude správať, ale v pohode 🙂 … je to fantastické, vláčne, chutné… a myslím, že ďalší pokus bude Raw čokoládový dort z červené řepy… 😀

    3. Tak si to užijte, tvorbu i papání a hodně zdraví!
      🙂

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>