Kešu – přírodní antidepresivum a lék + recept na kešu zmrzlinu

kesuPouhé dvě hrsti kešu oříšků jsou ekvivalentem předepisované terapeutické dávky antidepresiv s názvem Prozac nebo Paxil.

Uvnitř nás začíná v kešu obsažená esenciální aminokyselina L-tryptofan pracovat proti úzkosti a niacin mimo jiné navozuje klid nervovému systému zklidněním deprese. Ovšem ještě důležitější je to, že tryptofan se v krevním oběhu mění na serotonin, který je přenašečem nervových vzruchů v mozku a pozitivně ovlivňuje naši náladu. Když je ho nedostatek, trpíme výkyvy nálad, depresemi, poruchami spánku, podrážděností a bolestmi hlavy. Proč se tedy nevylaďovat díky dokonalé přírodě namísto agresivní chemie.

 

Další významné zdroje tryptofanu jsou:

Ovoce

  • Meruňky
  • Banány

 

Zelenina

  • Chřest
  • Zelí
  • Brambory pečené ve slupce
  • Římský salát
  • Rajčata
  • Mořská řasa Kelp

 

Luštěniny a výrobky z nich

  • Čočka
  • Bílé fazole
  • Pinto fazole
  • Sója (vařená)
  • Sojové mléko
  • Tamari (sójová omáčka)
  • Tofu (RAW)

 

Ořechy a semena

  • Mandle
  • Arašídy
  • Lískové ořechy
  • Dýňová semena
  • Sezamová semínka
  • Slunečnicová semena
  • Vlašské ořechy

 

Obilí

  • Hnědá rýže
  • Rýže

 

Ne-veganské varianty

  • Sýr Čedar
  • Tvaroh
  • Vejce
  • Jogurt
  • Kuře
  • Krůtí maso
  • Mušle

 

Dostatek sacharidů (škrobů) v naší stravě pomáhá tryptofanu dostat se přesně tam, kde je ho nejvíce zapotřebí – do mozku.

Například pět porcí fazolí, několik porcí arašídů nebo jedna plná dlaň kešu oříšků nám poskytuje až 2.000 mg tryptofanu, který bude v tomto poměru stejně účinný jako předepsaná dávka antidepresiv.

 

Žijeme v chemické době a lidí užívajících nejrůznější psychofarmaka bohužel stále přibývá a tento stav se začal považovat za „normální“. Farma průmysl, lety imputovaný ze strany médií a „důvěryhodných“ lékařů do našich každodenních životů, přetékající mocí a penězi, vždy spolehlivě ze svého chřtánu vytáhne potřebné „vědecké“ argumenty pro své produkty i proto, proč něco správné je a jiné není a bez čeho se určitě neobejdeme, neboť jde o gigantický business, nikoli o duši každého z nás (o té kolektivní ani nemluvě) a o holistický přístup k našim moudrým tělům. Vzpomeňte si sami, kolikrát vám doktor při jakékoli nemoci doporučil změnu stravy cíleným přidáním nebo vyřazením určitých potravin… Takovou informaci dostanete v mnoha případech jen jako kontraindikaci k určitým lékům.

Jen my sami si můžeme být skutečnými léčiteli – uzdravovateli.

Ani já netvrdím, že pouze pojídáním kešu oříšků se udržíme do smrti „happy“. Je to jen jeden z mnoha střípků, nikoli jediný, který může být mnohým z nás nápomocen ve vědomém stravování a udržování si svého zdraví. Vše je jen o našem rozhodnutí, zájmu a vůli.

 

Zde je dalších 15 skvělých zdravotních benefitů kešu oříšků:

 

kešu dortKešu ořechy jsou plodem ledvinovníku (mají tvar ledviny), který pochází z Jižní Ameriky. Obsahují zhruba 50% tuků, 20% bílkovin a asi 25% cukrů. Na pulty krámů se dostanou již vyloupané ze skořápek a vzhledem k tomu, že každý jeden plod ledvinovníku poskytne jen jeden oříšek, je jejich cena v porovnání s ostatními ořechy znatelně vyšší.

Nejvíce používané jsou v Indii, kam je přivezli v 16. století Portugalci. Také ve vitariánské stravě se z nich dělá spousta skvělých omáček, dipů, náplní a mnoho dalšího ve sladkých i slaných variantách. Mnozí rawfoodisté si už svůj jídelníček bez kešu neumí ani představit. Jsou plné antioxidantů, vitamínů a minerálů, které jsou potřebné ke správnému fungování celého  našeho těla.

 

1. Prevence rakoviny

Proanthokyanidiny jsou esenciální polymerní řetězce flavonoidů, které účinně bojují proti nádorovým buňkám tím, že zastavují jejich dělení a další růst. Tyto proanthocyanidiny a vysoký obsah mědi v kešu ořeších pomáhají v boji proti rakovině, hlavně rakovině tlustého střeva. To je jedna z hlavních výhod kešu oříšků.

 

2. Zdravé srdce

Kešu obsahují nízký obsah tuku ve srovnání s jinými ořechy a obsahují kyselinu olejovou, která je velmi zdravá pro naše srdce. Jsou bez cholesterolu a přítomné antioxidanty pomáhají našemu srdci tlouci bez onemocnění.

 

3. Snižují vysoký krevní tlak

Kešu ořechy snižují krevní tlak díky hořčíku v nich přítomném.

 

4. Pomáhají vlasům

Měď je minerál, který pomáhá našim vlasům udržet si svou přirozenou plnou barvu bez šedin. Takže pokud zařadíte kešu plné mědi do svého jídelníčku, dočkáte se opět své přirozené krásné barvy, kterou si možná již dlouho přejete i bez chemických barev (všechny barvy vlasů jsou krásné, protože jsou nadesignovány „seshora“ přesně k našemu typu a tam mají nejlepší vkus 😉 ).

 

5. Pomáhají udržovat zdravé kosti

Podobně jako vápník, je i hořčík velmi důležitý pro dobré zdraví našich kostí a protože je obsažen v kešu ve vysoké míře, tak jejich pojídáním nebudete na stará kolena potřebovat umělé klouby.

 

6. Pomáhají udržovat naši nervovou rovnováhu

Hořčík je uložen na povrchu našich kostí a předchází tak vstupu vápníku do nervových buněk a tak udržuje krevní řečiště (cévy) a svaly uvolněné. Nedostatečné množství hořčíku může vést k tomu, že se vápník dostane do krevního řečiště, kde začne způsobovat křeče. Také to má za následek vysoký krevní tlak, bolesti hlavy a migrény.

 

7. Předcházejí tvorbě žlučových kamenů

Denní příjem kešu oříšků může snížit riziko vzniku žlučníkových kamenů až o 25 % .

 

8. Pomáhají snižovat naši hmotnost

I když jsou kešu považovány za tuk, obsahují tzv. dobrý cholesterol. Studie dokázaly, že těm, kteří konzumovali kešu ořechy nejméně dvakrát týdně, klesla váha více než těm, kteří je nejedli skoro vůbec.

 

9. Obsahují anti – oxidanty

Selen, měď, hořčík a další. Působí jako kofaktory pro mnoho enzymů.

 

10. Pomáhají trávení

Kešu ořechy pomáhají v růstu a vývoji syntéze nukleových kyselin a trávení.

 

11. Bohaté na vitamíny

Kešu ořechy jsou bohaté na vitamíny jako je riboflavin, kyselina pantotenová, thiamin, niacin a další. Tyto vitaminy nás chrání před chudokrevností, u nás vzácnou pelagrou apod.

 

12. Zdravé dásně a zuby

Jak bylo uvedeno výše, obsah hořčíku přítomného v kešu ořeších je skvělý pro kosti a udržuje zdravé i naše zuby a dásně.

 

13. Navozují příjemný spánek

Po menopauze vám mohou kešu oříšky poskytnout oddychový a příjemný spánek během noci.

 

14. Chrání nás před volnými radikály

Kešu ořechy pomáhají našemu tělu správně zužitkovat železo a eliminovat volné radikály, které způsobují zdravotní problémy.

 

15. Pomáhají předcházet Makulární degeneraci (ztrátě centrálního vidění u starších lidí)

Kešu oříšky mají schopnost filtrovat UV záření a chrání nás tak od tzv. makulární degenerace.

 

Pozitivních účinků bychom našli ještě celou dlouhou řadu, neboť kešu ořechy jsou darem a lékem přírody. Doporučuji je konzumovat v co nejčistší bio kvalitě, nepražené, nesolené, přírodní, předem na několik hodin namočené, aby se vyplavily škodlivé inhibitory klíčení. Je vhodné je střídat i s ostatními oříšky a semínky, aby se do těla dostávaly nejrůznější látky z nejrůznějších zdrojů a nestaly se pro nás alergenem.

V článku Domácí výroba másel ze semínek a ořechů naleznete recept na výrobu másla z kešu oříšků, které vřele doporučuji a také tabulku s délkou namáčení kešu.

 

Recept na jahodovou zmrzlinu s kešu oříšky

  • zmrzlina300g mražených jahod
  • 100g banán
  • 50g kešu (lze nahradit i kokosem)
  • 7 lístků stévie
  • voda dle potřeby

Všechno rozmixujeme, ihned podáváme a s chutí užíváme 🙂

 

Další skvělé recepty naleznete v článku Recepty živé kuchyně.

 

Přeji nám radost z krásného a bohatého jídla a sílu a zdraví našich těl.

 

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

4 Komentářů
    1. Milá Jano,

      záleží na konstituci a síle trávení každého jedince. Mě například tato kombinace nic nedělá a budou lidé, kterým to může vadit, i když jsem se s tím u zmrzliny ještě nesetkala, neboť se jedná o malé množství.
      Vitariáni běžně kombinují ovoce s ořechy například v dortech nebo ovocných salátech a jedí to tak mnoho let. Volba je na každém.

      Mějte se krásně,
      Michaela

  1. Orechy s ovocím by sa nemali miešať.V čreve vznika kvasenie z takejto kombinacie.

  2. Vse je ok, az na jake koli sojove produkty! Soja je nejhorsi co vubec muze byt a jsou na svete organizace, ktere se snazi prosadit a spristupnit informace o jeji skodlivosti na lidsky organismus! Zde v nemecku uz dokonce prestali davat do nekterych cokolad „sojalecithin“ a nahrazuji ho lecithinem slunecnicovym….. Soja je prave takova tajna past na uvedomele lidi, kteri nejedi maso a tak nejak si mysli, ze se vyhnou systemu… Rakovinotvorna soja ma za nasledek vice nemoci, jak nemoci spusobene masem….

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.