16 tipů na přírodní bělení zubů

zubyDentální hygiena je důležitou součástí pro udržení zdravého a krásného úsměvu, který rozsvítí nespočet dní našeho života. Vzhledem k tomu, že problémy se zuby jsou ukazatelem nerovnováhy našich vnitřních orgánů a celkového stavu těla, je potřeba věnovat nejen jim svou bdělou pozornost, ale starat se o sebe komplexně. Zdravé zuby = zdravé tělo. Dnešní trh nabízí velké množství produktů dentální hygieny, které jsou propagovány jako ty nejlepší a nejzdravější, ale pravdou je, že většina z nich je plná škodlivých chemických látek, se kterými se pak naše tělo musí vypořádat po svém.

Chcete-li, aby vaše zuby byly přirozeně bílé, zde je šestnáct způsobů, které bezpečně rozjasní váš úsměv.

 

1. Jezte křupavé potraviny

Mnoho druhů ovoce a zeleniny jako jsou jablka, mrkev, celer nebo hrušky jsou přirozeně čisté a bělí zuby v důsledku jejich kyselé povahy. Pokud se budete držet přirozené stravy, budete s největší pravděpodobností již konzumovat přiměřené množství ovoce a zeleniny, ale mějte na paměti, že je musíte jíst v jejich celé přirozené podobě, aby bylo dosaženo kýženého efektu bělejších zubů. Takže se zakousněte do jablka namísto jeho řezání nožíkem nebo častým rozemletím v mixéru nebo v odšťavňovači. Po konzumaci si vždy vypláchněte ústa trochou čisté vody, abyste neutralizovali kyseliny a cukr, který by mohl vypláchnutý napadat zubní sklovinu.

 

2. Jezte listovou a tmavě zelenou zeleninu

salat3Veškerá listová zelenina jako saláty nebo špenát a tmavě zelená zelenina jako brokolice nebo kapusta obsahují minerální sloučeniny, které vytváří film, který pokrývá a chrání naše zuby proti skvrnám.

 

 

 

3. Jezte více jahody

Jahody obsahují kyselinu jablečnou, která odstraňuje zabarvení na povrchu zubů. Navíc jejich textura nám pomůže vyleštit sklovinu, která je pak jasnější a má hladší vzhled. Chcete-li zvýšit účinky jahod jako přírodního zubního bělidla, můžete si jimi zuby doslova vyčistit, poté vypláchnout ústa čistou vodou a pak si zuby vyčistit svou oblíbenou pastou. Dalším způsobem je smíchání rozdrcených jahod s polovinou kávové lžičky jedlé sody. Tuto směs aplikujte na zuby a čistěte si zuby cca pět minut. Poté opět vypláchněte a vyčistěte zuby běžným způsobem. Tuto metodu však doporučuji aplikovat jen jednou za čas, abyste si častým drhnutím nepoškodili sklovinu.

 

4. Čištění zubů banánovou slupkou

zuby bananVezměte kus banánové slupky a vnitřní bílou stranou čistěte zuby po dobu zhruba dvou minut. Minerály ze slupky jako je draslík, hořčík a mangan se absorbují do vašich zubů a vybělí je. Čištění opakujte každý den do doby, dokud nebudete s odstínem spokojeni. První výsledek uvidíte již překvapivě brzy.

 

 

 

5. Báječný multifunkční kokosový olej

Málokdo ví, že kokosový olej v sobě ukrývá ohromnou sílu. Nejen že při pravidelném používání tlumí záněty dásní a zubů, protože má antimikrobiální a desinfekční účinky, ale čištění zubů kokosovým olejem je i velmi účinně bělí. Můžete nanést ztuhlý olej na kartáček (v tekuté formě pár kapek) a čistit zuby obvyklým způsobem nebo si dát lžíci kokosového oleje do úst a jazykem jím objíždět zuby ze všech stran po dobu 5 až 20 minut podle výdrže nebo ho nakapat na čistý hadřík a leštit jím zuby. Je to na vás.

 

6. Jablečný ocet

ocetJablečný ocet velmi účinně odstraňuje odolné skvrny na zubech a to zejména z kávy a nikotinu. Bylo prokázáno, že to funguje, ale musíte být trpěliví, neboť tento postup trvá nejméně měsíc nepřetržitého každodenního provádění, než vidíte výsledky. Někteří říkají, že po čištění zubů jablečným octem vypadají zuby jako profesionálně vyčištěny. Buďte však opatrní, neboť stejně jako u všech kyselin, i jablečný ocet může narušit oslabenou sklovinu, proto je vždy potřeba po čištění dobře vypláchnout ústa čistou vodou a poté vyčistit zubní pastou nejlépe bez fluoridu. Pozorujte, jaký máte v průběhu kůry pocit v ústech a jak vaše zuby reagují a tomu se přizpůsobte.

 

7. Čištění pomerančovou nebo citrónovou kůrou

Také vnitřní bílá strana slupek od pomeranče a citrónu bělí naše zuby. Tyto potraviny jsou velmi zdravé a dobré pro celé naše tělo, ale obsah kyselin může opět na některé zuby působit agresivně. Opět je nutné po vyčištění zubů bílou stranou dobře vypláchnout ústa čistou vodou. Pro neutralizaci je možné použít roztok z poloviny dílu peroxidu vodíku a z poloviny čisté vody a kloktat v ústech zhruba minutu. Je to také skvělý prostředek pro odstranění zápachu z úst, protože odstraňuje bakterie.

 

8. Čištění kusem ohořelého dřevěného uhlí

uhli zuby1Popel ze dřeva obecně velmi dobře čistí a málokdo ví, že se dá účinně použít i proti žloutnutí zubů. Vezměte kus uhlí (uhlíkatý materiál získaný zahříváním dřeva) a třete jím zuby. Vzniklou hmotou (popel se slinami) jemně třete po dobu asi 30 sekund až 1 minutu zuby. Dávejte pozor, aby jste si nečistili dásně. Poté vypláchněte vodou a vyčistěte kartáčkem a pastou jako obvykle. Jestliže máte přístup k otevřenému ohni a popelu, používejte tuto metodu jak často potřebujete.

 

9. Čištění šťávou z granátového jablka

Šťáva je bohatá na antioxidanty a může pomoci odstranit skvrny ze zubů. Ponořte kartáček do přírodní čerstvé šťávy z granátového jablka a čistěte jím zuby, poté dobře vypláchněte čistou vodou a vyčistěte obvyklým způsobem.

 

10. Co takhle kvalitní sýr nebo zákys? 

Nejnovější vědecké poznatky dokládají, že tvrdé sýry a zakysané výrobky obsahují minerály, které posilují zuby a zlepšují jejich vzhled. Mezi tyto minerály patří vápník a fosfor, které zvyšují sklovinu zubů. Se silnější sklovinou budou vaše zuby moci lépe odolávat zbarvování a oslabování jinými potravinami. Veganskou variantou zdroje vápníku jsou: tmavozelená zelenina (brokolice, kadeřavá kapusta, špenát), mák, lískové a vlašské ořechy, mandle, kešu, para ořechy, sezamová a slunečnicová semena, čočka, pomerančová a mrkvová šťáva, klíčky, petrželová nať, pažitka, řeřicha, ovesné vločky a otruby. Zdroji fosforu jsou klíčky a ořechy.

 

11. Čištění jedlou sodou

sodaInformace z literatury o používání jedlé sody na čištění zubů jsou různorodé. Někteří odborníci ji doporučují používat často, jiní říkají vůbec, ale faktem vyplývajícím z exaktních studií zůstává, že občasné používání jedlé sody zvyšuje bělost zubů. Tuto možnost bych volila s ohledem na kvalitu vašich zubů a síle skloviny, určitě není pro každého. V bodě 2 s jahodami jsem uvedla jeden postup, další použití jedlé sody může být v kombinaci například s citrónem nebo zubní pastou.

 

12. Přírodní formule na čištění

Zkombinujte ½  lžičky jedlé sody s ½ lžičkou kuchyňské soli, přidejte jednu kapku dech osvěžujícího mátového esenciálního oleje a vytvořte směs. Namočte kartáček na zuby a pak ho ponořte do směsi. Částice v jedlé sodě vyleští povrch zubů, zatímco chemická reakce s vodou zesvětlí skvrny. Aby nedošlo k poškození skloviny nepoužívejte tuto metodu více než jednou týdně.

 

13. Čištění kurkumou

Ano, je to pravda. Ten žlutý prášek, který obarví téměř vše, s čím přijde do styku na žluto, vybělí vaše zuby! Koření kurkuma je superstar ve snižování zánětu, chrání mozek před stárnutím a je silně antiseptická, protizánětlivá, antimikrobiální a antibakteriální – chrání zuby před kazem a dásně před jejich ústupem (odhalené krčky). Má i jiné zkrášlující vlastnosti než je bělení zubů, neboť je výtečná jako maska na obličej, protože odstraňuje otoky a vyhlazuje pleť.

Na pastu použijte 1/2 lžíce sušené bio kurkumy, přidejte jen trochu vody a do vzniklé pasty namočte kartáček a čistěte zuby jako obyčejně. Kartáček samozřejmě zežloutne, ale když si pak dobře vypláchnete ústa a vyčistíte běžným způsobem, uvidíte rozdíl.

 

14. Čistěte si zuby po každém jídle i pití

pes zuby1Nejlepší způsob, ale ne vždy nejjednodušší je čistit si zuby po každém jídle nebo pití. To vyžaduje hodně vytrvalosti a může to být v mnoha situacích trochu obtížné. Většina potravin nebarví zuby, ale pokud pijete kávu, čaje, kouříte nebo jíte hodně ovoce, zvláště sytě barevného (borůvky, černý rybíz, ale i ostatní druhy, které mají v sobě kyseliny), je pravidelné čištění nejlepší prevencí žloutnutí a oslabení zubů. Když ne po každém jídle a pití, tak alespoň co nejčastěji.

 

 

15. Pijte brčkem

I když budete konzumovat čistě přírodní stravu, nápoje, které pijete mají tendenci zabarvovat zuby. Abyste zabránili zbytečným skvrnám, používejte co nejčastěji brčko. Zuby tak budou méně vystaveny účinkům nápojů se škodlivými látkami (kyseliny, cukry, barviva, …) a zůstanou bělejší.

 

16. Vyhněte se limonádám

Vyhněte se limonádám, které obsahují kyseliny jako je kyselina fosforečná, kyselina citrónová, kyselina jablečná a vinná, které mohou napadat a oslabovat vaši sklovinu, která pak bude náchylnější k zabarvování. Jsou to především colové nápoje a barevné slazené limonády – sledujte vždy složení.

 

 

Zářivý bílý úsměv je něco, co se v každé době i věku velmi cení a co nám dodává větší sebevědomí a více radosti, neboť s vědomím krásných zubů máme větší tendence se častěji smát a tím léčit tělo i duši a prodlužovat si tak život. Ve všech případech výše uvedených metod se řiďte jen sebou, stavem svých zubů a svým vlastním pocitem. Základním pravidlem v každém případě však je časté vyplachování úst čistou vodou a používání přírodních zubních past bez drastických bělicích chemikálií.

Více než bíle zuby je však naše celkové zdraví a pohoda, kterou šíříme v sobě i kolem.

 

❤ Mia ☮

Autor: Mia Weissová, www.slunecnyzivot.cz

Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě, pokud bude připojeno jméno autora, zdroje, aktivní odkaz na www.slunecnyzivot.cz a celá tato poznámka. Díky!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

14 Komentářů
  1. Moc díky za článek, takdy je asi nejširší výčet všech dostupných způsobů, jak si zuby vybělit, některé jsem vůbec neznala.. chtěla bych mít zuby bělejší a hledám vševchy možné cesty – tak teď nevím, našla jsem i tu „doktorskou“ cestu – tady – http://www.stomapro.cz/cena-beleni-zubu/ – a uvažuju, že bych se svěřila nejdřív dentistovi a pak to udržovala přírodně. Nemáte někdo vyzkoušený takovýhle postup? Díky!

  2. Na vybělení je nejlepší kokosový olej, změna je vidět po pár dnech a nenarušuje sklovinu. Navíc pomáhá ničit nežádoucí bakterie. Vždy jsem měla zuby žluté, kouřím a piju kávu, ale od té doby, co používám každý den kokosový olej, jsou moje zuby bílé a zdravé.

    1. Dobrý den koupila jsem si taky kokosový olej ( tuhý) a chtěla jsem se zeptat jestli mají být i nějaké přestávky.

    2. Milá Magdo,

      není třeba dělat přestávku, pokud nechcete, jen doporučuji občas přidat i přírodní zubní pastu.

      Michaela

  3. Bod 14 čištění po každém jídle je naprostá hloupost…navíc svým zubům škodíte. Čištění zubů by se mělo provádět především před jídlem. Je to dáno tím, že po jídle prudce klesá hodnota pH v zubním plaku. Zubní plak má výrazně kyselý charakter a demineralizuje zubní sklovinu. Z toho vyplývá, že při čištění zubů po jídle bychom si při odstraňování zubního plaku odstraňovali také tenkou vrstvu skloviny. Při takovémto dlouhodobém návyku hrozí riziko poškození tvrdých zubních tkání.

  4. Dobry den mam docela zluty zuby tak chci zkusit tu sodu a taky zkusim slupku od bananu. ale u te sody se bojim ze mi to znici skolivnu kdyz tu sodu budu pouzivt 1x tydne nemuze byt zadne ryziko?

    1. Dobrý den Zbyšku,

      sodu používejte omezeně, ale pravidelně používejte kokosový olej. Se slupkami od banánů si dejte vždy kúru a pak opět přestaňte. Záleží na vás, jak dlouhou, podle výsledků.

      Michaela

  5. hello Mia,
    diky aj za tieto tipy,… 🙂
    ale… a a…. mas aj nejaky rady , tipy a pomoc pre tych, ktori maju problem so zubami samotnymi — to , ze ich napriklad mali a zuby ‚odisli‘ a odchadzaju? — nie vdaka kazom, ale tym, ze sklovina proste odchadza, je akoby washed away postupne, az na dentin, a to, co je (zatial?) ostate (sklovina) je priesvitna…
    nejake vedomosti, znalosti, skusenosti, ze je pricinou a jak zastavit a obratit naspat = znovavybudovat zuby?
    velka vdaka za vsetky myslienky, skusenosti, vedomosti a zdielanie mudrosti by bolo a bude velmi ocenene … 🙂

    1. Milá Elena,

      na zubní sklovinu pomáhá pravidelně jíst vaječné skořápky. Chystám se o tom něco napsat, tak checkuj již brzy Slunečný život a dozvíš se víc 😉

      Pa,
      Mia

  6. Tipy uvedené v článku jsou určitě dobrou prevencí proti žlutým zubům. Jsou však lidé, kteří mají odstín zubů dán geneticky. Bohužel příkladem takového člověka jsem já, nikdy jsem nekouřil, nepil moc limonád, pravidelně si čistil zuby… a zuby jsem měl žluté. Nezbylo mi tedy nic jiného než se zajít poradit k odborníkovi.

    1. Ikdyby to byla reklama, je to pravda, někomu bohužel tyto dobré, babské rady nepomůžou… a bělení zubů ohořelým dřevěným uhlím bych se bála, že si zubní sklovinu opravdu poškodím.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.