10 tipů na úklid domácnosti ovocem a zeleninou

citron s hrebickemKonzumace ovoce a zeleniny je nejlepší způsob jak udržet své tělo čisté, zdravé a plné energie. Věděli jste ale, že stejné ovoce a zeleninu můžeme používat také pro udržení čistoty, zdraví a proudění energie v našich domovech?

Zde nabízím 10 způsobů, jak lze ekologicky a ekonomicky čistit náš domov produkty z lednice.

 

1. Mírumilovné zbavení se hmyzu

Nic není víc nepříjemné, než když se naším čistým uklizeným domovem prohání parta much, které usedají na vše možné včetně našeho jídla. Naštěstí existuje mnoho přírodních vůní, které mohou hmyz přirozeně a bez chemie či zabíjení odpudit. Vysaďte si do truhlíků na okna a blízko vchodu bylinky jako je bazalka, levandule, rozmarýn, máta nebo bobkový list a hmyzí přátelé se budou od vašich dveří a oken držet dál. Pakliže nemáte možnost pěstovat bylinky nebo je nemáte kam dát, můžete zkusit položit do místnosti rozpůlený citrón, který napícháte množstvím hřebíčků (koření). Tato kombinace působí na náš nos velmi svěže, ale na muší nikoli. Jestli se vám nechce dělat citrón s hřebíčkem, můžete alespoň provonět místnosti hřebíčkovým olejem v aroma lampě, pakliže vám tato vůně nevadí, efekt bude velmi podobný.

 

2. Dezinfekce a čistota

Už nikdy nemusíte kupovat toxické spreje a čistidla, kterými jste doposud myli váš byt či dům. Zkuste použít ovoce a zeleninu, díky kterým si sami pohodlně vyrobíte bezpečné, krásně vonící a dezinfekční čistič. Mnoho lidí, kteří v mém okolí začali používat doma vyrobené přírodní čistidla zjistilo, že mají méně respiračních onemocnění, méně náhlých alergických reakcí a jejich domovy se krásně rozvoněly.

Tip 1: Zkombinujte jeden díl octa se čtyřmi díly horké vody, trochou čerstvé grapefruitové šťávy a jedlou sodou, promíchejte a nechte chvilku odstát. Vznikne vám skvělý univerzální čistící prostředek na vše. Směs můžete přelít do již nepoužívané plastové dózy s rozprašovačem od minulého chemického čistidla.

Grepy mají antibakteriální a antivirové účinky, takže zabijí bakterie a mikroby pochodující obydlími stejně účinně jako běžné chemické prostředky, ale ekologicky a šetrně k planetě Zemi, k vám samotným i vašim mazlíčkům. Ocet je skvělým mycím prostředkem na mnoho použití, ale v kombinaci s grepem nebo jiným citrusem zmizí jeho typická „vůně“.

Soda je skvělou alternativou k mycím pískovým přípravkům a bělícím přípravkům. Můžete ji použít i samotnou na mytí dřezu, toalety, vany nebo nedřevěné podlahy.

Tip 2: Hoďte citrónovou kůru do octa, nechte macerovat ve sklenici na tmavém místě po dobu několika týdnů a vznikne vám skvělý dezinfekční citrusový sprej.

Tip 3: Kurkuma byla dlouhou dobu používaná v Indii k dezinfekci podlah v nemocnicích (kurkuma je známá pro své silné zbarvení všeho, s čím přijde do kontaktu, tak buďte opatrní, ale je velmi zajímavé, že například bělí zuby – více v článku 16 tipů na přírodní bělení zubů, takže jako čistidlo má určitě své opodstatnění – je třeba ji však předem vyzkoušet).

Tip 4: Třete půlkou citrónu vodní usazeniny nebo vodní kámen ve sprše, kolem kohoutků, v rychlovarné konvici nebo kdekoli jinde a zbavíte se jich.

Tip 5: Smíchejte citrónovou šťávu s jedlou sodou a vytvořte pastu, kterou můžete použít jako osvěžovač do wc mísy.

 

3. Odstranění rzi

bramboraZbavte se rzi bramborou a solí! Brambory obsahují kyselinu šťavelovou, která se také používá do komerčních čistících prostředků, jen bez všech ostatních škodlivých chemikálií a toxinů. Můžete použít tuto přírodní alternativu na vyčištění nožů, plechů na pečení, na litinové nádobí a další zrezlé věci.

Návod: Rozřízněte bramboru a posypte její povrch kuchyňskou solí. Třete zrezlé místo dokud je sůl stále na bramboře, je-li jí potřeba více, opět posolte a třete dál.

 

4. Vyčištění kovových věcí

Na vyčištění nejrůznějších druhů kovu můžete použít mnoho druhů čistidel. Měď, mosaz a chrom krásně vyčistíte a zářivě vyleštíte kouskem citrónu se solí a jelenicí. Třete kouskem okurky nerezovou ocel a opět bude zářit. Stříbro vyleštíte kouskem citrónu, bramborou nebo banánovou slupkou – vnitřním bílou stranou.

Tipy s okurkou: Okurkou také krásně vyleštíte dřez nebo vodovodní kohoutky, poté opláchněte od semínek.

 

5. Zbavení se nežádoucích pachů

Pakliže nemáte rádi chemické osvěžovače vzduchu, nevoní vám ani orientální tyčinky, potpourri nebo oleje aroma lamp, můžete vyzkoušet jiný jednoduchý trik na přírodní osvěžení vašeho domova. Smíchejte sklenku vašeho oblíbeného citrusového džusu s vašimi oblíbenými bylinkami nebo kořením a na mírném ohni směs zahřejte, aby se uvolnily všechny esence do prostoru. Můžete nechat voňavý kotlík na sporáku nebo ho nalít do sklenice a postavit na stůl.

 

6. Zbavení se čáranců od dětí

U vysoce účinných komerčních odstraňovačů skvrn existuje vysoké riziko, že nejsou tak úplně bezpečné a netoxické. Pakliže vás zajímá, na co vy nebo vaše děti saháte, co se vám dostává přes kůži a sliznice dýcháním do těla nebo co splachujete do odpadu při mytí, zkuste bezpečné a k životnímu prostředí šetrné účinky slupky okurky. Svrchní zelenou vrstvou slupky okurky dobře odstraníte čárnutí od propisky, pastelky, voskovky nebo barevné křídy, které vaše děti udělaly na podlaze nebo na zdi. Poté umyjete čistou teplou vodou a skvrny jsou pryč.

 

7. Jak na zamlžená zrcadla?

Okurkou! Pakliže nechcete mít už zamlžená zrcadla v koupelně, stačí je potřít kouskem okurky bez semínek nebo okurkovou šťávou a nebudou se mlžit.

 

8. Čistý gril

cibuleGrily a trouby, často používané, staré nebo zalepené spáleným jídlem a tukem, kdo by to občas neznal? Naštěstí máme k dispozici cibuli, kterou odstraníme spálené zbytky. Rozehřejte gril nebo troubu, rozřízněte cibuli napůl a jednu půlku napíchněte na vidličku tak, aby jste rozříznutou stranu měli dolu a mohli jí čistit. Cibule obsahuje enzymy, které když přijdou do styku s kyslíkem, vznikne kyselina sulfenová, která je výkonným a netoxický prostředkem k tomu, zničit připálenou špínu.

 

9. Lesklé listy rostlin

Rostliny, jejichž listy jsou pokryty prachem nebo chlupy našich zvířecích kamarádů nemohou dýchat a nepřijímají dostatek světla a tak přestávají být zdravé, silné a krásné. Jednoduchým způsobem, jak jejich listy dostat do zářivé kondice je potřít je bílým vnitřkem banánové slupky. Banánové slupky působí jako přirozený hydratační prostředek plný vitamínů, který naše zelené přátele udržuje čisté, lesklé a zdravé.

 

10. Čisté a vyleštěné dřevo

Matně vypadající dřevěné podlahy nebo nábytek opět skvěle vyčistíme banánem! Rozmačkejte banán, dejte si ho na vlhký teplý hadřík nebo hadr a otřete jím nábytek nebo podlahu. Vytřete do čista a vyleštěte do zářivého lesku. Můžete také použít vlašské ořechy na začištění škrábanců v podlaze nebo ořechový olej na vyleštění a ochranu prken.

 

Je tolik možností a babských rad, jak přírodně na čistý a voňavý domov bez jedovatých a předražených chemikálií. Každá slupka se dá použít a ušetří vám tak peníze i zdraví. Experimentujte s ovocem a zeleninou a dejte mi vědět vaše tipy na efektivní využití slupek nebo ovadlého ovoce a zeleniny.

 

❤ Mia ☮

Autor: Mia Weissová, www.slunecnyzivot.cz

Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě, pokud bude připojeno jméno autora, zdroje, aktivní odkaz na www.slunecnyzivot.cz a celá tato poznámka. Díky!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.