Lehké veganské Gazpacho + recept na vegan Worcester a italský dresing

Gazpacho1Ne každý má právě vždy chuť na mixované ovoce na sladko a tak skvělou osvěžující slano-kořeněnou variantou je čerstvé gazpacho, které se hodí na každou příležitost. Jestliže jste gazpacho ještě nikdy neochutnali, určitě zkuste tento jednoduchý recept, ke kterému je potřeba jen pár surovin a mixér. Výsledkem vám bude osvěžující studený nápoj plný vitamínů, vyrobený z rajčat a čerstvé zeleniny. Tradiční gazpacho obsahuje olivový olej, ale kdo chce zkusit odlehčenou letní verzi bez tuku, která se hodí i při redukčních dietách, v žádném případě nepřijde o stejně nadupanou skvělou chuť.
Gazpacho je velmi konzumováno ve Španělsku, kde se tradičně podává studené a to nejvíce během jara a léta. Jestliže máte rádi rajčatové základy jídel, gazpacho si zamilujete.

Základní doba přípravy je 5 minut, ingredience jsou na 2 sklenky. Přidávám ještě 2 recepty na veganské domácí varianty jednotlivých ingrediencí pro maximální chuť a luxus nezpracovaných čerstvých potravin, které když použijete, doba přípravy se samozřejmě prodlouží, ale výsledek bude božský. Přidaný recept na domácí italský dresing využijete i k dochucení oblíbených salátů a veganský domácí worcester také na salát, domácí majonézu, do marinád a podobně.

 

GAZPACHO RECEPT:

Ingredience:

  • 3 středně zralá rajčata
  • ½ zelené papriky
  • ½ okurky
  • ½ -1 stroužek česneku podle chuti
  • 1 malý kousek cibule
  • ½ šálku vody
  • ½ šálku pikantního italského dresingu (koupený v obchodě s italským jídlem – Fat Free Zesty Italian Dressing nebo doma vyrobený viz recept níže)

 

RECEPT NA PIKANTNÍ ITALSKÝ DRESING:

    • 3/4 šálku extra-virgin olivového oleje
    • 1/3 šálku červeného vinného octa
    • 1½ polévkové lžíce javorového nebo agáve sirupu
    • 1 lžička soli
    • ½ polévkové lžíce černého pepře (nejlépe čerstvě rozdrceného kvůli vůni)
    • 4 stroužky česneku
    • 2½ polévkové lžíce worcesterové omáčky (klasik nebo domácí vegan viz recept níže)

 

RECEPT NA VEGAN DOMÁCÍ WORCESTER:

      • 6 pol. lžic vody
      • 6 pol. lžic rýžového sirupu (nebo agáve)
      • 1/4 šálku nama shoyu (raw sojová omáčka)
      • 2 pol. lžíce jablečného octa
      • 1 lžička obilného sladu (sirup z ječmene)
      • 1 lžička rozdrceného zázvoru
      • 1/4 lžičky sušeného česneku
      • 1/8 lžičky kajenského pepře (chilli)
      • špetka drceného hřebíčku
      • špetka sušené cibule
        • vše smícháme v mixéru do hladké hmoty a skladujeme v uzavíratelné sklenici v lednici

 

Instrukce:

GazpachoOmyjte rajčata, okurky a zelenou papriku, ze které odstraňte semínka.
Vše nakrájejte a vložte do mixéru.
Oloupejte česnek a cibuli a přidejte do mixéru spolu s dresingem. Pak přidejte vodu a mixujte dokud nevznikne konzistence podobá polévce.
Gazpacho poté nalijte do sklenice a ozdobte mátou a plátkem okurky.

Tip: Chcete-li gazpacho vychlazené, připravte si ho ze zeleniny vyndané z lednice nebo dejte méně vody a místo toho v blendru rozmixujte s několika kostkami ledu. Výsledek bude famózní.

 

Doporučuji gazpacho ihned konzumovat kvůli chuti i obsahu vitamínů, které skladováním odcházejí.

Poznámka na závěr: Všechny na první pohled možná neznámé ingredience jako například obilný slad, nama shoyu nebo rýžový sirup seženete v obchodech se zdravou výživou nebo si nechte poradit s chuťově nejbližší alternativou.

 

Zkoušejte nové a obohacujte se zážitky. Dobrou zdravou chuť!

 

❤ Mia ☮

Autor: Mia Weissová, www.slunecnyzivot.cz

Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě, pokud bude připojeno jméno autora, zdroje, aktivní odkaz na www.slunecnyzivot.cz a celá tato poznámka. Díky!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.