Rozplývající se raw čokoládový dezert

coko ctvereckyNevím jak vy, ale já miluji chuť a vůni čokolády a protože jsem velký požitkář, experimentátor, pro sladkou dobrotu bych šla světa kraj, ale zároveň mě baví jíst zdravě, čerstvě a používat superpotraviny, po kterých se cítím skvěle, dala jsem dohromady recept na tzv. „Božské čoko čtverečky“. 

Jako výživový poradce jsem skutečným zastáncem čistého nezpracovaného jídla, a tak suroviny na tento dezert mohu každému ze srdce doporučit jako revitalizující alternativu k rafinovaným, průmyslově zpracovávaným a konzervovaným surovinám jako je bílý cukr, ztužené tuky, bílá mouka a podobným přísadám, které se v mnoha českých kuchyních používají k pečení dortů, koláčů, bábovek, perníků či buchet, byť jsme po nich unavení, malátní, píchá nás v břiše a vlastně nám kromě těch pár minut, co máme sladkost v ústech, nedělají vůbec dobře.

Tyto čoko čtverečky můžete bez obav dát dětem, kterým velmi chutnají, nevytvářejí žádné alergie, hyperaktivitu, kazivost zubů, překyselení či zahlenění, ani jinak nezatěžují jejich rozvíjející se tělíčka.

Recept využívá tzv. superpotraviny, jako je nepražené kakao, mandlové máslo, datle a podobně. Je bezlepkový a bezlaktózový a bohatý na hořčík, fosfor, vápník a vitamín E, B2 a esenciální mastné kyseliny. Použité suroviny vystačí zhruba na 16 kousků.

 

RECEPT NA ČOKO ČTVEREČKY

coko ctverecky2Ingredience:

  • 1 šálek vypeckovaných datlí (mohou být sušené)
  • 1/2 šálku nesolených nepražených mandlí
  • 1/4 šálku nesolených vlašských ořechů
  • 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku (pro raw vegany nepraženého kakaa)
  • 2 zralé banány
  • 4 lžíce přírodního mandlového másla (koupíte ve zdravé výživě nebo si sami vyrobíte – recept na domácí mandlové máslo níže)
  • 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku (to není chyba, kakao přidáváme postupně)
  • 4 lžíce medu (pro raw vegany agáve sirup nebo jiné oblíbené sladidlo)

 

Postup:

  • Datle dejte do mísy s teplou vodou a nechte je 30 minut nasáknout, poté je osušte.
  • Smíchejte datle, mandle, vlašské ořechy a 1/4 šálku kakaového prášku v kuchyňském robotu – mixéru a dobře vše promixujte.
  • Rovnoměrně rozprostřete hmotu na menší plech a lehce přitlačte lžící.
  • Pak smíchejte banány, mandlové máslo, med druhý 1/4 šálku kakaa v mixéru, dokud se vše dobře nepromíchá.
  • Rozprostřete rovnoměrně tuto druhou směs na tu předcházející na plechu a uložte do mrazáku na 30 minut. Nevejde-li se vám plech do mrazáku, použijte lednici, ale na delší dobu.
  • Pak nakrájejte dezert na 16 čtverců.

Čtverečky uchovávejte v lednici nebo je můžete mít v mrazáku a vždy si je vyndat jen několik minut před samotnou konzumací a budete mít skvělý osvěžující dezert kdykoli k dispozici.

 

RECEPT NA DOMÁCÍ MANDLOVÉ MÁSLO

myndlove masloIngredience:

  • 200 g mandlí (loupané / neloupané)
  • 2 lžíce sezamového oleje (může být i arašídový nebo olivový, ale pozor na silné aroma)
  • 1 lžíce medu nebo agáve sirupu (nemusí být)
  • špetka soli

 

Postup pro raw vegany:

 

  • Namočte mandle na 12 hodin do vody a poté je propláchneme v čisté vodě
  • Pak je nechte dobře proschnout
  • Suché mandle vložíme do mixéru a mixujeme s olejem dokud nám nevznikne krémová konzistence (množství oleje je na vás)
  • Přidání soli, medu nebo agáve je na vás
  • Máslo skladujeme ve skleněné uzavřené nádobě v ledničce

 

Postup pro klasiky:

 

  • Předehřejeme troubu na 200°C
  • Na plech dáme pečící papír, na něj mandle a pečeme 8-10 minut
  • Vyndáme a necháme je vychladnout
  • Pak je vložíme do mixéru a mixujeme zhruba 2 minuty
  • Přidáme olej, med, sůl a znovu vše promixujeme
  • Mezitím vždy mixér vypneme, směs promícháme a podle potřeby přidáme trochu oleje.
  • Mixujeme dokud se nezačne tvořit hladká krémová konzistence
  • Mixér vypneme a mandlové máslo přemístíme do skleněné nádoby, kterou uchováváme v lednici
Více tipů na výrobu másel naleznete v článku Domácí výroba másel ze semínek a ořechů.

 

A to je vše. Jednoduché, zábavné, lehké, zdravé, ale hlavně skvěle chutnající.
Nechte si chutnat, jezte s láskou a buďte rádi na světe.
Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

16 komentářů
  1. Dobrý den, tak právě jsem u tuhnoucí části. Musím říct, že mi ta spodní vrstva dala pěkně zabrat, máme 3 různé mixéry a ani jeden to nedokázal porádně utáhnout. Dost jsem se s tím nazlobila. Nicméně chuťově je spodní i horní vrstva velmi povedená. Doufám, že to v mrazáku správně ztuhne a pak si pochutnáme. Když ne, nevzdám to a přístě zkusím znovu.

  2. Dobrý den,coko recept mám V merku už nejaký čas A zajtra sa snáď dám do toho ,skúsim to V nutribullete 😉 len jedna otázka : mandľové maslo možno vymeniť S avokádom ? Ďakujem A krásny deň 😉

  3. Dobrý den Mio,
    v receptu na mandlové máslo píšete namočit mandle a poté nechat proschnout. Znamená to zpátky úplně vysušit?
    Ráda bych věděla, jaký to má smysl. Jsem vitariánka-začátečník, takže raw svět zatím objevuji. 🙂
    Děkuji za odpověď a hezký den

    1. Dobrý den Jano,

      je nutné mandle namočit, aby se vyplavily těžko stravitelné inhibitory klíčení a poté nechat proschnout proto, aby se v ořeších nemnožily plísně. Vše dává smysl 🙂

      Michaela

  4. Dobrý den Mio,
    Váš recept mne moc zaujal a ráda bych vyzkoušela, ale bohužel jediná surovina, která mi chybí, jsou datle. Myslíte, že je můžu nahradit suš. fíky?

    Předem díky za odpověď,
    Martina

    1. Milá Martino,

      určitě můžete, jen to asi bude o něco sladší a možná vlhčí, tak na to pamatujte. 😉

      Ať se vám to povede,
      M.

  5. Hezký den paní Mio,
    moc děkuji za krásný a hl. chutný a sitý recept na dobrotku :-). Mám jen dotaz k horní vstvé pochoutky. Včera jsem vše připravila, nakonec nechala dobrotku i celou noc v lednici (+těch 30 min mražák), ale vrchní vrstva mi tak krásně neztuhla :-(. Nevíte čím to může být. Je pravda, že mandlové máslo se mi zatím nevede udělat tak krásně hladké jako je na vašem obrázku. Moc děkuji a hezký den.

    1. Dobrý den Pavlo,

      ano, může to být odlišnou konzistencí másla, ale i hodně zralými banány nebo velmi tekutým medem. Vše, co je více tekuté, může způsobit netuhnutí směsi.
      Zkuste příště použít středně zralé banány a mrknout na máslo 😉
      Věřím, že se vám to povede!

      Hodně štěstí,
      Michaela

  6. Vzhledem k tomu, že datle jsou velmi významným nositelem parazitů různého druhu (o hygieně v zemích, kde se pěstují není třeba diskutovat), považuji použití datlí bez důkladné tepelné úpravy za mimořádně riskantní.

  7. Krém je opravdu povedený. Jen by mě zajímalo, jakým mixérem jste jej rozmixovala? Ten můj to nějak nezvládl. Musela jsem nejprve ručně a potom přidat trochu vody, aby se umoudřil. Diky za skvělý recept! 😉

    1. Dobrý den,
      jsem ráda, že vám chutnal 🙂
      Já mám speciálně upravený Eta blender s přídavnými noži, takže pro mě naštěstí není problém krém vyšlehat. Skvělou zkušenost mám i s Vitamixem.

      Mia

  8. Prajem krásny deň Mia,

    rada by som poďakovala za tento skvelý recept. Čokoštvorčeky som si spravila a ani nestihli stuhnúť:-) Viac ako vynikajúce:-) A ďalším pokusom bude mandlové maslo. Do čokoštvorčekov išlo Tahini:-) Prajem vám veľa úspechov a teším sa na ďalšie novinky od vás:-) Krásny dník, iva

    1. Milá Ivo,

      tak to mám velkou radost!
      Nejste sama, kdo mi psal, že jsou úžasné a tak se těším z toho, že si hodně z nás pochutnává vesele a zdravě 😉

      Mějte se krásně,
      Mia

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>