Proč si schovávat semínka z ovoce a zeleniny

bylinkyAsi všichni tak nějak tušíme, že s kvalitou našich potravin to jde čím dál tím rychleji z kopce a navzdory jejich menšímu obsahu vitamínů a minerálních látek, o chuti ani nemluvím, roste jejich cena a bude jich čím dál tím méně.

Proto, abychom pomohli nejen sobě, ale i jiným lidem, Zemi, včelám a jiným tvorům, je moudré schovávat si některá semínka ovoce, zeleniny a bylinek pro budoucí použití. I když třeba sami nemáte pozemek, kde byste nyní mohli sázet a sklízet (v budoucnu to může být jinak), můžete semínka rozdávat přátelům, kteří zahrady mají a společně se o úrodu starat a propojovat se tak i s dalšími lidmi a komunitami.

Zajistíte si tak nejen čisté a kvalitní jídlo (i pro svou rodinu) navíc za nízké finanční náklady, ale celkově pomůžete zlepšovat ekologii planety a své vztahy, minimálně vztah k sobě, ke svému tělu, svůj vztah k přírodě a změnu vztahu k systému.

 

Zde je pár tipů na vhodná semínka k uschování v našich podmínkách.

Semena z bylinek, jako například bazalka, máta a podobně

bazalkaNapříklad po vonícím kvítku bazalky vznikne bílé semínko, které jak postupně dozrává, mění barvu až do tmavě modré. Vždy je potřeba počkat, až semínko plně dozraje, neboť sebrané nedozrálé semínko by nemuselo příště vyrašit.

Tip na sbírání: Jednoduše vezměte jeden z květinových lusků mezi prsty a zatřepte s ním nahoru dolů a semínka vysypte. Dávejte pozor, abyste nezlomili stonek. Semínka zachyťte třeba do ubrousku a umístěte je do suché sterilní nádoby, dokud nebudete připraveni je zasít.

 

Semena zeleniny, jako jsou okurky, rajčata a papriky

paprikaKdyž zeleninu rozkrojíme, semínka se nám sami nabídnou. Tato semínka jsou v průměru větší než semínka bylinek, takže se jednodušeji sbírají a schovávají. Příště, až budete jíst okurky, rajčata nebo papriky, vyjměte z nich semínka, usušte je a napřesrok máte co sázet. U papriky stačí přejet prsty po jádřinci a semínka zachytit do suché čisté nádoby, kde je usušíte. U semen obalených „gelem“, jako jsou rajčata nebo okurky, semínka jemně omyjte tak, aby zůstala sama o sobě a teprve pak je sušte.

 

Semena z ovoce, jako jsou jablka, hrušky, třešně, švestky, …

seminkoOvocná semínka a pecky jsou nejjednodušší na sběr, sušení i skladování. Jednoduše po snězení ovoce vyjmete jádra nebo pecku a tu vložíte do suché, čisté, otevřené nádoby, kde ji usušíte. Nechte semena dobře proschnout, dokud neztmavnou a u jader nezvrásčití a teprve pak nádobu zaklopte a ponechte do doby setí uzavřené. V opačném případě by vám semena zplesnivěla.

Můžete si usušit i pecky z pomeranče nebo citrónu, ale v našich zeměpisných podmínkách je takové pěstování vhodné jen jako pokojová rostlinka nebo do skleníku.

Já si vypěstovala doma kytky i z pecek liči a vodního melounu.

 

kytickaJestli nechcete semínka schovávat pro další setí, zkuste je jíst a nevyplivovat. V semenech všech rostlin je životní síla – plodnost, která se následně přenáší i na nás. Moderně pěstované druhy bez semínek jako například hrozno bez jadérek, meloun bez pecek a podobně, přicházejí o svou možnost rozmnožovat se a nejsou tak komplexním zdrojem všech vitamínů a minerálů, kterých je v semenech požehnaně.

 

 

Schovávání semínek má velké výhody. Proč neušetřit, nezaexperimentovat, nepobavit se, nepřiučit se, neozdravit se a nepomoci, když je to tak jednoduché? 

 

Michaela

Autor: Michaela Mia Weissová, www.slunecnyzivot.cz

Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě, pokud bude připojeno jméno autora, zdroje, aktivní odkaz na www.slunecnyzivot.cz a celá tato poznámka. Díky!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Dobrý den všem,
    nechci být za hnidopicha, ale věci nejsou tak jednoduché. Nejsem odborník, ale co vím, tak třeba rajčata je nutno nejdříve nechat zkvasit. Dále získávání semínek z plodů vypěstovaných ze semen koupených v krámě, čili F1, také nejsou úplně vhodné na další pěstování. Osobně velké díky za tento článek, sama jsem teď na začátku této cesty a velký nadšenec. Zrovna o víkendu jsem slévala zkvašená semínka rajčátek. 🙂 Snad budu mít štěstí začátečníka. I vám mnoho zdaru.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.