Exotické superfruits vs. místní superovoce – tipy

superovoceTi, kdož se zajímají o zdravou výživu, v dnešní době přímo zakopávají o mnohokrát skloňovaný výraz „superpotraviny “ nebo jeho podskupinu tzv. „superfruits a roots“ neboli ovoce (kořeny) významně nabité vitamíny, minerály a fytochemikáliemi. Dostává se k nám spousty cizokrajných potravin a tak občas zapomínáme, že i naše podnebí skýtá velmi příznivé podmínky pro ovoce, které je zde odpradávna a je stejně hodnotné, jen jsme ho nikdy žádnými speciálními výrazy neoznačovali. V záplavě supermoderních potravin s tajuplnými názvy se jen málokdo orientuje, a tak se na ně pojďme podívat, stejně jako si připomenout oblíbené keře našich prababiček a jejich léčivé bobule a recepty z nich. 

 

Exotické superfruits 

Maqui Berry

maquiMaqui Berry jsou tmavě fialové bobule, podobné našim borůvkám, které rostou v Patagonii. V průměru dosahují 4 – 6 mm a jsou velmi chutné. Indiánský kmen zvaný Mapuchové, žijící v Argentině a Chile, již dávno těmito plody léčili řadu zdravotních problémů, neboť obsahují vysoké množství přírodních antioxidantů z hlediska ORAC (kapacita absorbce volných radikálů). Mají i nejvyšší kombinaci antokyanů a polyfenolů ze všech známých super plodů nebo bobulí, včetně Acai, Amalaki, granátového jablka či Mangosteenu. Obsahují nejvíce antioxidantů ze všech plodin světa, včetně anthocyanů (delfinidin, malvidin, petunidin, cumarins), triterpenů, flavonoidů a cyanidinů. Jsou také dobrým zdrojem vitaminu C a draslíku.

Jak nám pomáhá:

  • má anti-aging efekt (oddálení stárnutí – pomáhá v boji s volnými radikály)
  • vytváří anti-aterogenní aktivitu (proti tvorbě cholesterolových plátů)
  • působí na potlačení aktivity viru HIV
  • na podporu zdravého zraku
  • na pomoc v boji proti nadváze (díky tomu, že má organismus všechny potřebné látky, nemá tělo potřebu ukládat si tukové zásoby)
  • na podporu imunitního systému
  • pro zrychlení metabolismu
  • pro detoxikaci organismu (zbavení těla všech škodlivých látek)
  • na podporu funkce střev a trávicích procesů

 

Acai Berry

AcaiAcai Berry jsou tmavě fialové až černé bobule, rostoucí na palmách v Brazílii a Peru, které mají v průměru 4 – 6 mm (podobně jako Maqui Berry) a jsou velmi chutné. Dvakrát ročně se sklízí tyto třpytivé a výživné bobule z vysokých palem. Teprve nedávno se ovoce Acai stalo populární i v západním světě. Ovoce Acai je zařazováno odborníky mezi tzv. superpotraviny a to především díky velmi vysokému množství antioxidantů.

V současné době se Acai Berry považuje za 2. nejsilnější antioxidant na světě (po Maqui Berry).

Co obsahuje:

Acai bobule obsahují dvě nejdůležitější mastné kyseliny ze skupiny omega-6 kyselinu linolovou a ze skupiny omega-9 kyselinu olejovou. Ovoce acai také obsahuje aminokyseliny tyrosin, tryptofan, threonin, izoleucin, valin, arginin, fenylalanin, lysin, methionin, cystin, histidin, alanin, kyselinu asparagovou a další.

Acai bobule také obsahují aminokyseliny tyrosin, tryptofan, threonin, izoleucin, valin, arginin, fenylalanin, lysin, methionin, cystin, histidin, alanin, kyselinu asparagovou, kyselinu glutamovou a hydroxyprolin.

Beta-sitosterol z Acai se také nachází v ořechách, semenech, luštěninách a obilí.

Acai plody jsou velmi bohaté na antioxidanty a mají jedny z nejvyšších hodnot ukazatele ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), vyjadřující schopnost deaktivace volných radikálů. To znamená, že plody Acai mají nebývalou schopnost na sebe vázat volné radikály. Jelikož jsme vystavováni velkému množství toxických látek z potravin, ze záření, ze znečištěného ovzduší, z elektrosmogu a dalším lidskému tělu nepřirozeným chemickým látkám, které přispívají k tvorbě volných radikálů v těle, je velice důležité jíst potraviny s vysokým množstvím antioxidantů. Potraviny jako Acai pomáhají chránit buňky před oxidačním poškozením.

Acai plody obsahují až 40 % vlákniny takže přispívají k pocitu sytosti a obsahují vysoké množství vitaminu B1, B2, B3, vitaminu A, vitaminu C, vitaminu E a minerálů fosforu, vápníku a draslíku.

Jak nám pomáhá:

  • má anti-aging efekt
  • na pomoc v boji proti nadváze
  • pro podporu imunitního systému
  • pro zrychlení metabolismu
  • pro detoxikaci organismu
  • pro podporu funkce střev a trávicích procesů
  • pro snížení cholesterolu v krvi (předchází infarktům a ostatním srdečním chorobám)

 

Goji Berries

gojiGoji Berries, neboli kustovnice čínská je plod keře, který připomíná náš šípek. Goji jsou malé červené plody, které se sklízejí a nadále suší. Většinou se již dalším jiným způsobem nezpracovávají (výjimečně se z nich též udělá tekutá šťáva). Divoká kustovnice roste pouze, jak již název napovídá, v Číně. Pro svou tradici pěstování a ideální podmínky se do zbytku světa, kvůli pěstování téměř nevyváží. Goji chutná přibližně jako kombinace brusinky a třešně.

Goji berries jsou zřejmě nejvýživnějšími plody na naší planetě. Bobule Goji obsahují 18 druhů aminokyselin (to je šestkrát více, než je obsaženo ve včelím pylu) včetně všech osmi nejdůležitějších aminokyselin (jako izoleucin a tryptofan). Goji obsahuje až 21 stopových minerálů (především zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor). Jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých potravin na světě, a to včetně beta-karotenu (obsahují více beta-karotenu než mrkev). Mají vysoký podíl vitamínu C a obsahují také vitamíny B1, B2, B6 a vitamín E.

Co obsahují:

Zralé plody goji obsahují zhruba 11 mg železa na 100 gramů, beta-sistosterol (protizánětlivá látka), kyselinu linolovou (mastná kyselina), seskviterpenoidy (cyperone, solavetivon), tetraterpeny (zeaxanthin, physalin), a betain (0.1%).

Bylo zjištěno, že polysacharid obsažený v tomto ovoci funguje jako silný sekretový stimulant (látka, která stimuluje sekreci omlazujícího růstového hormonu v podvěsku mozkovém).

Plody goji jsou tradičně považovány za nejdůležitější zdroj dlouhověkosti, síly a sexuální potence. Při několika studiích byly podávány starším lidem jednou denně po dobu 3 týdnů. Bylo zjištěno mnoho blahodárných účinků: u 67 % pacientů se funkce proměny T-buněk ztrojnásobila a činnost bílých krvinek interleukinu-2 zdvojnásobila. Výsledky navíc prokázaly, že se všem pacientům výrazně zlepšila nálada a zvýšil optimismus, u 95 % pacientů se zlepšila chuť k jídlu, 95 % pacientů lépe spalo, a 35 % pacientů částečně obnovilo svou sexuální aktivitu.

Proslulý Li Qing Yuen, o kterém se říká, že zemřel ve věku 252 let (1678-1930), konzumoval plody goji denně. Život Li Qing Yuena je nejlépe zdokumentovaným příkladem extrémní dlouhověkosti.

Plody goji čerpají svou sílu z milion let staré půdy v chráněných údolích v divokých oblastech vnitřního Mongolska a Tibetu. Rostou podobně jako keře s vinnou révou až do výše 15 stop. Lidská ruka se nesmí neposbíraných bobulí dotknout, jinak zoxidují a zčernají. Bobule se střesou na podložku a nechají uschnout ve stínu. V okolí 15 km se nevyskytují žádné pěstované plodiny, které by keře mohli ohrozit potenciálními nákazami, proto jsou geneticky velmi silné a jejich plody nemusí být sířeny, jak je tomu u většiny konvenčních goji berries.

Vhodná denní dávka Goji je 10 – 30 gramů (malá hrst). Plody Goji se mohou konzumovat jako snack, nebo mixovat dle receptu či do smoothie jako každé jiné sušené ovoce.

Jak nám pomáhá:

  • dodává velké množství přírodních vitamínů  (hlavně vitamínu C).
  • na ovlivnění stárnoucích pochodů v těle (zbavuje nás volných radikálů)
  • pro zrychlení metabolismu
  • pro detoxikaci organismu
  • pro snížení cholesterolu v krvi
  • pro podporu imunitního systému

 

Camu camu

OLYMPUS DIGITAL CAMERACamu Camu je keř rostoucí především na březích řek v osamocených oblastech ekosystémů amazonských deštných pralesů. Ovoce z těchto keřů, které dorůstají výšky maximálně 6 metrů, má 2-3 centimetry v průměru. Plody mají purpurově červenou barvu a žlutou dužinu.

Plody Camu Camu obsahují nejvíce vitamínů C na světě. Dokonce předběhlo i Acai Berry, Goji Berries, citron aj. Obsahuje silné fytochemikálie, včetně aminokyselin serinu, valinu a leucinu. Camu Camu má velmi kvalitní i nutriční výživnost, která díky své přirozené formě zaručuje oproti syntetickým přípravkům lepší využitelnost všech vitamínů. Pro svou jemně kyselou chuť  je oblíbeným základem nápojů, zmrzlin či cukrovinek.

K výrobě čistého Camu camu prášku se velice pečlivě sbírají jen nejzralejší čerstvé bobule z keřů rostoucích na březích kolem původních pralesních řek. Poté jsou jednoduše zpracovány, tj. omyty, vypeckovány a následně usušeny za velice nízkých teplot, aby nedošlo ke znehodnocení důležitých živin. Prášek je poté prosíván, čímž se získají ty nejmenší a pro tělo nejvyužitelnější částice. Konečný produkt je tedy 100% čistý usušený prášek s obsahem 12 % přírodního vitamínu C.

 

Jak nám pomáhá:

  • dodává nejvíce vitamínu C
  • má anti-aging efekt
  • pro podporu imunitního systému
  • pro podporu funkce střev a trávicích procesů
  • pro dodání draslíku, vápníku a zinku

 

Baobab

baobabBaobab je velmi vysoký strom, který roste převážně v Africe, Austrálii či na Madagaskaru. U některých stromů baobab bylo doloženo stáří do 1000 let a tomuto stromu se často říká „Starověký strom života“. Kmeny mohou obsahovat více než 100,000 litrů vody, což stromům pomáhá přežít dlouhodobá období sucha. Ovoce se nalézá uvnitř tvrdých částí, které visí ze stromu vzhůru nohama.

V současné době se řadí mezi velmi silné antioxidanty a má též velké množství vitamínů a minerálů, které několikanásobně převyšují obsah v běžném ovoci. Navíc kromě jeho velkého obsahu mikroživin bylo u baobabu také prokázáno, že funguje jako probiotikum a má vysoký obsah vlákniny. Neobsahuje žádný lepek a má jemnou citrusovou chuť.

Tradičně se baobab používá pro přípravu lahodného, kyselého, zdravého nápoje, který je oblíbený zejména mezi těhotnými ženami, dětmi a staršími lidmi. V různých částech východní Afriky se usušená dužina tohoto ovoce namáčí do cukrové polevy (obvykle červené barvy) a prodává se v balíčcích jako sladkokyselé bonbóny zvané “umbuyu”. Semena se většinou používají jako zahušťovadlo do polévek, ale je možné je také nechat zkvasit na přípravu koření, opražit pro přímou spotřebu nebo slisovat pro získání oleje. Strom také poskytuje zdroj vlákniny, barviva a paliva. Usušená dužina se buď konzumuje čerstvá nebo se přidává do ovesných kaší. V Tanzánii se přidává během procesu výroby piva z cukrové třtiny pro zlepšení kvašení.

Jak nám pomáhá:

  • dodává důležité vitamíny (má velmi vysoký obsah vitamínu C a kyseliny jablečné, které mají silné energetické vlastnosti)
  • má anti-aging efekt
  • pro podporu imunitního systému (díky vitamínu C a prebiotické vláknině)
  • na trávení (prášek baobab obsahuje vysoké množství trávicích enzymů a prebiotik, které podporují růst prebiotických bakterií v trávicím traktu)
  • pro dodání energie
  • pro doplnění vápníku, fosforu, draslíku a železa
  • pro lahodnou chuť

 

Lucuma

lucumaLucuma je vzhledově podobná avokádu a pěstuje se vysoko v peruánských horách. Z nutričního hlediska patří k nejhodnotnějším potravinám a proto je známá též jako  „zlato Inků“. Přirozená sladivost a nízký glykemický index činí z Lucumy ideální alternativu cukru, což ocení nejen diabetici. Ve své domovině, v Peru,  je pro lahodnou chuť připomínající kombinaci vanilky s javorovým sirupem často podávána kojencům, jako první pevná strava.

Lucuma je výborným zdrojem sacharidů, vlákniny, vitamínů a minerálů včetně pozoruhodné koncentrace beta-karotenu, niacinu, železa, vápníku a fosforu.

Lucuma prášek se hodí do zmrzliny, dětské výživy, jogurtů, koláčů, dortů, cukroví a do náplní do desertů. Můžete z ní připravit pěnu, pudink nebo zmrzlinu. Lze ji přidat k mouce do koláčů, buchet a moučníků stejně jako do různých druhů koktejlů a nápojů.

Jak nám pomáhá:

  • má Anti-aging efekt
  • pomáhá v boji proti nadváze
  • podporuje imunitní systém
  • zrychluje metabolismus
  • detoxikuje organismus

 

Guarana

guaranaGaurana jsou malé kulaté plody, které se pěstují vysoko v peruánských horách. Jelikož semena guarany obsahují látku podobnou kofeinu (Guaranin), je hojně využívána zejména pro posílení fyzické a psychické kondice či v období, kdy je nutností udržení maximální koncentrace (studium). Gauranin se oproti kofeinu vstřebává mnohem pomaleji do krevního oběhu a tak jsou její účinky mnohem delší a vyváženější. Guaranin se v semenech guarany objevuje zcela přirozeně a tudíž má na naše tělo mnoho příznivých účinků. Guarana se též nezřídka kdy užívá v rámci redukčních diet. Semena guarany již po staletí používají amazonští domorodci jako jeden z hlavních zdrojů výživy pro jejich obsah taninů, škrobu a několik druhů bílkovin. Chuť je příjemně nakyslá.

Jak nám pomáhá:

  • dodává vitamíny (obsahuje celou řadu důležitých vitamínů)
  • pro zachování koncentrace – v případě konání těžkých úkolů
  • na probrání
  • pro dodání energie (vhodná v náročných situacích. Revitalizuje fyzickou i psychickou kondici)
  • pro redukci hmotnosti

 

Golden Berries

mochyneGolden Berries neboli mochyně peruánská jsou menší karamelově zlaté plody, které se sklízejí a nadále suší. Většinou se již dalším jiným způsobem nezpracovávají. Divoká mochyně roste pouze, jak již název napovídá, v Peru. Pro svou tradici pěstování a ideální podmínky se do zbytku světa kvůli pěstování téměž nevyváží. Je bohatým zdrojem vitaminu C, jehož dostatečný přísun je nezbytný pro správnou obranyschopnost organismu. Zanedbatelný není ani obsah vitamínu A či minerálních látek. Prodává se jako celý sušený plod, který má sladkou karamelovou chuť. Lze ho též přidat do müsli nebo smothies.

Jak nám pomáhá:

  • pro dodání velkého množství vitamínů
  • na pomoc v boji proti nadváze
  • pro oddálení stáří
  • pro zrychlení metabolismu
  • pro detoxikaci organismu
  • pro snížení cholesterolu v krvi

 

Acerola

acerolaAcerola je divoká tropická třešeň, nazývaná také barbadoská třešeň, která se pěstuje převážně v Brazílii. Obsahuje velké množství vitamínu C a dalších vitamínů.

Pro svou příjemně nakyslou chuť je oblíbeným dochucovadlem a hojně se také používá do různých nápojů. Ideální je acerolu rozmíchat v jogurtu, müsli, vodě, v rostlinném mléce nebo ji přidat do smoothie. Zapomeňte na sirupy. Udělejte si lahodný a přitom zdravý nápoj z aceroly.

Jak nám pomáhá:

  • pro dodání vitamínu C
  • pro anti-aging efekt
  • pro podporu imunitního systému
  • pro dodání energie

 

Yacon Root

yaconJe kořen rostliny yacon. Pěstuje se převážně v Peru, v oblasti Amazonie, neboť právě tam, má ideální podmínky pro růst. Šetrný proces dehydratace navíc zaručuje maximální množství uchovaných živin. Konzumují ho převážně lidé trpící zažívacími problémy či diabetici.

 

 

Jak nám pomáhá:

  • na trávicí problémy (říká se, že yacon prochází trávicím traktem do tlustého střeva, kde vytváří a podporuje hodné bakterie)
  • na diabetické problémy
  • pro podporu imunitního systému
  • pro zlepšení postavy (jako jeden z přípravků k redukční dietě)

 

Maca root

macaMaca, též označovaná jako peruánská viagra,  je kořen rostliny maca, který je hojně konzumován obyvateli horských And a používá se již od dob Inků jak pro výživové, tak pro lékařské účely (dodávala sílu a vitalitu účastníkům náročných vojenských výprav). Maca je trubicovitá kořenová zelenina, která se po sklizni přírodně zpracovává (je jemně sušena a mleta za nízkých teplot) na prášek podobný mouce. Maca je bohatě obdařená esenciálními živinami,