Exotické superfruits vs. místní superovoce – tipy

superovoceTi, kdož se zajímají o zdravou výživu, v dnešní době přímo zakopávají o mnohokrát skloňovaný výraz „superpotraviny “ nebo jeho podskupinu tzv. „superfruits a roots“ neboli ovoce (kořeny) významně nabité vitamíny, minerály a fytochemikáliemi. Dostává se k nám spousty cizokrajných potravin a tak občas zapomínáme, že i naše podnebí skýtá velmi příznivé podmínky pro ovoce, které je zde odpradávna a je stejně hodnotné, jen jsme ho nikdy žádnými speciálními výrazy neoznačovali. V záplavě supermoderních potravin s tajuplnými názvy se jen málokdo orientuje, a tak se na ně pojďme podívat, stejně jako si připomenout oblíbené keře našich prababiček a jejich léčivé bobule a recepty z nich. 

 

Exotické superfruits 

Maqui Berry

maquiMaqui Berry jsou tmavě fialové bobule, podobné našim borůvkám, které rostou v Patagonii. V průměru dosahují 4 – 6 mm a jsou velmi chutné. Indiánský kmen zvaný Mapuchové, žijící v Argentině a Chile, již dávno těmito plody léčili řadu zdravotních problémů, neboť obsahují vysoké množství přírodních antioxidantů z hlediska ORAC (kapacita absorbce volných radikálů). Mají i nejvyšší kombinaci antokyanů a polyfenolů ze všech známých super plodů nebo bobulí, včetně Acai, Amalaki, granátového jablka či Mangosteenu. Obsahují nejvíce antioxidantů ze všech plodin světa, včetně anthocyanů (delfinidin, malvidin, petunidin, cumarins), triterpenů, flavonoidů a cyanidinů. Jsou také dobrým zdrojem vitaminu C a draslíku.

Jak nám pomáhá:

  • má anti-aging efekt (oddálení stárnutí – pomáhá v boji s volnými radikály)
  • vytváří anti-aterogenní aktivitu (proti tvorbě cholesterolových plátů)
  • působí na potlačení aktivity viru HIV
  • na podporu zdravého zraku
  • na pomoc v boji proti nadváze (díky tomu, že má organismus všechny potřebné látky, nemá tělo potřebu ukládat si tukové zásoby)
  • na podporu imunitního systému
  • pro zrychlení metabolismu
  • pro detoxikaci organismu (zbavení těla všech škodlivých látek)
  • na podporu funkce střev a trávicích procesů

 

Acai Berry

AcaiAcai Berry jsou tmavě fialové až černé bobule, rostoucí na palmách v Brazílii a Peru, které mají v průměru 4 – 6 mm (podobně jako Maqui Berry) a jsou velmi chutné. Dvakrát ročně se sklízí tyto třpytivé a výživné bobule z vysokých palem. Teprve nedávno se ovoce Acai stalo populární i v západním světě. Ovoce Acai je zařazováno odborníky mezi tzv. superpotraviny a to především díky velmi vysokému množství antioxidantů.

V současné době se Acai Berry považuje za 2. nejsilnější antioxidant na světě (po Maqui Berry).

Co obsahuje:

Acai bobule obsahují dvě nejdůležitější mastné kyseliny ze skupiny omega-6 kyselinu linolovou a ze skupiny omega-9 kyselinu olejovou. Ovoce acai také obsahuje aminokyseliny tyrosin, tryptofan, threonin, izoleucin, valin, arginin, fenylalanin, lysin, methionin, cystin, histidin, alanin, kyselinu asparagovou a další.

Acai bobule také obsahují aminokyseliny tyrosin, tryptofan, threonin, izoleucin, valin, arginin, fenylalanin, lysin, methionin, cystin, histidin, alanin, kyselinu asparagovou, kyselinu glutamovou a hydroxyprolin.

Beta-sitosterol z Acai se také nachází v ořechách, semenech, luštěninách a obilí.

Acai plody jsou velmi bohaté na antioxidanty a mají jedny z nejvyšších hodnot ukazatele ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), vyjadřující schopnost deaktivace volných radikálů. To znamená, že plody Acai mají nebývalou schopnost na sebe vázat volné radikály. Jelikož jsme vystavováni velkému množství toxických látek z potravin, ze záření, ze znečištěného ovzduší, z elektrosmogu a dalším lidskému tělu nepřirozeným chemickým látkám, které přispívají k tvorbě volných radikálů v těle, je velice důležité jíst potraviny s vysokým množstvím antioxidantů. Potraviny jako Acai pomáhají chránit buňky před oxidačním poškozením.

Acai plody obsahují až 40 % vlákniny takže přispívají k pocitu sytosti a obsahují vysoké množství vitaminu B1, B2, B3, vitaminu A, vitaminu C, vitaminu E a minerálů fosforu, vápníku a draslíku.

Jak nám pomáhá:

  • má anti-aging efekt
  • na pomoc v boji proti nadváze
  • pro podporu imunitního systému
  • pro zrychlení metabolismu
  • pro detoxikaci organismu
  • pro podporu funkce střev a trávicích procesů
  • pro snížení cholesterolu v krvi (předchází infarktům a ostatním srdečním chorobám)

 

Goji Berries

gojiGoji Berries, neboli kustovnice čínská je plod keře, který připomíná náš šípek. Goji jsou malé červené plody, které se sklízejí a nadále suší. Většinou se již dalším jiným způsobem nezpracovávají (výjimečně se z nich též udělá tekutá šťáva). Divoká kustovnice roste pouze, jak již název napovídá, v Číně. Pro svou tradici pěstování a ideální podmínky se do zbytku světa, kvůli pěstování téměř nevyváží. Goji chutná přibližně jako kombinace brusinky a třešně.

Goji berries jsou zřejmě nejvýživnějšími plody na naší planetě. Bobule Goji obsahují 18 druhů aminokyselin (to je šestkrát více, než je obsaženo ve včelím pylu) včetně všech osmi nejdůležitějších aminokyselin (jako izoleucin a tryptofan). Goji obsahuje až 21 stopových minerálů (především zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor). Jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých potravin na světě, a to včetně beta-karotenu (obsahují více beta-karotenu než mrkev). Mají vysoký podíl vitamínu C a obsahují také vitamíny B1, B2, B6 a vitamín E.

Co obsahují:

Zralé plody goji obsahují zhruba 11 mg železa na 100 gramů, beta-sistosterol (protizánětlivá látka), kyselinu linolovou (mastná kyselina), seskviterpenoidy (cyperone, solavetivon), tetraterpeny (zeaxanthin, physalin), a betain (0.1%).

Bylo zjištěno, že polysacharid obsažený v tomto ovoci funguje jako silný sekretový stimulant (látka, která stimuluje sekreci omlazujícího růstového hormonu v podvěsku mozkovém).

Plody goji jsou tradičně považovány za nejdůležitější zdroj dlouhověkosti, síly a sexuální potence. Při několika studiích byly podávány starším lidem jednou denně po dobu 3 týdnů. Bylo zjištěno mnoho blahodárných účinků: u 67 % pacientů se funkce proměny T-buněk ztrojnásobila a činnost bílých krvinek interleukinu-2 zdvojnásobila. Výsledky navíc prokázaly, že se všem pacientům výrazně zlepšila nálada a zvýšil optimismus, u 95 % pacientů se zlepšila chuť k jídlu, 95 % pacientů lépe spalo, a 35 % pacientů částečně obnovilo svou sexuální aktivitu.

Proslulý Li Qing Yuen, o kterém se říká, že zemřel ve věku 252 let (1678-1930), konzumoval plody goji denně. Život Li Qing Yuena je nejlépe zdokumentovaným příkladem extrémní dlouhověkosti.

Plody goji čerpají svou sílu z milion let staré půdy v chráněných údolích v divokých oblastech vnitřního Mongolska a Tibetu. Rostou podobně jako keře s vinnou révou až do výše 15 stop. Lidská ruka se nesmí neposbíraných bobulí dotknout, jinak zoxidují a zčernají. Bobule se střesou na podložku a nechají uschnout ve stínu. V okolí 15 km se nevyskytují žádné pěstované plodiny, které by keře mohli ohrozit potenciálními nákazami, proto jsou geneticky velmi silné a jejich plody nemusí být sířeny, jak je tomu u většiny konvenčních goji berries.

Vhodná denní dávka Goji je 10 – 30 gramů (malá hrst). Plody Goji se mohou konzumovat jako snack, nebo mixovat dle receptu či do smoothie jako každé jiné sušené ovoce.

Jak nám pomáhá:

  • dodává velké množství přírodních vitamínů  (hlavně vitamínu C).
  • na ovlivnění stárnoucích pochodů v těle (zbavuje nás volných radikálů)
  • pro zrychlení metabolismu
  • pro detoxikaci organismu
  • pro snížení cholesterolu v krvi
  • pro podporu imunitního systému

 

Camu camu

OLYMPUS DIGITAL CAMERACamu Camu je keř rostoucí především na březích řek v osamocených oblastech ekosystémů amazonských deštných pralesů. Ovoce z těchto keřů, které dorůstají výšky maximálně 6 metrů, má 2-3 centimetry v průměru. Plody mají purpurově červenou barvu a žlutou dužinu.

Plody Camu Camu obsahují nejvíce vitamínů C na světě. Dokonce předběhlo i Acai Berry, Goji Berries, citron aj. Obsahuje silné fytochemikálie, včetně aminokyselin serinu, valinu a leucinu. Camu Camu má velmi kvalitní i nutriční výživnost, která díky své přirozené formě zaručuje oproti syntetickým přípravkům lepší využitelnost všech vitamínů. Pro svou jemně kyselou chuť  je oblíbeným základem nápojů, zmrzlin či cukrovinek.

K výrobě čistého Camu camu prášku se velice pečlivě sbírají jen nejzralejší čerstvé bobule z keřů rostoucích na březích kolem původních pralesních řek. Poté jsou jednoduše zpracovány, tj. omyty, vypeckovány a následně usušeny za velice nízkých teplot, aby nedošlo ke znehodnocení důležitých živin. Prášek je poté prosíván, čímž se získají ty nejmenší a pro tělo nejvyužitelnější částice. Konečný produkt je tedy 100% čistý usušený prášek s obsahem 12 % přírodního vitamínu C.

 

Jak nám pomáhá:

  • dodává nejvíce vitamínu C
  • má anti-aging efekt
  • pro podporu imunitního systému
  • pro podporu funkce střev a trávicích procesů
  • pro dodání draslíku, vápníku a zinku

 

Baobab

baobabBaobab je velmi vysoký strom, který roste převážně v Africe, Austrálii či na Madagaskaru. U některých stromů baobab bylo doloženo stáří do 1000 let a tomuto stromu se často říká „Starověký strom života“. Kmeny mohou obsahovat více než 100,000 litrů vody, což stromům pomáhá přežít dlouhodobá období sucha. Ovoce se nalézá uvnitř tvrdých částí, které visí ze stromu vzhůru nohama.

V současné době se řadí mezi velmi silné antioxidanty a má též velké množství vitamínů a minerálů, které několikanásobně převyšují obsah v běžném ovoci. Navíc kromě jeho velkého obsahu mikroživin bylo u baobabu také prokázáno, že funguje jako probiotikum a má vysoký obsah vlákniny. Neobsahuje žádný lepek a má jemnou citrusovou chuť.

Tradičně se baobab používá pro přípravu lahodného, kyselého, zdravého nápoje, který je oblíbený zejména mezi těhotnými ženami, dětmi a staršími lidmi. V různých částech východní Afriky se usušená dužina tohoto ovoce namáčí do cukrové polevy (obvykle červené barvy) a prodává se v balíčcích jako sladkokyselé bonbóny zvané “umbuyu”. Semena se většinou používají jako zahušťovadlo do polévek, ale je možné je také nechat zkvasit na přípravu koření, opražit pro přímou spotřebu nebo slisovat pro získání oleje. Strom také poskytuje zdroj vlákniny, barviva a paliva. Usušená dužina se buď konzumuje čerstvá nebo se přidává do ovesných kaší. V Tanzánii se přidává během procesu výroby piva z cukrové třtiny pro zlepšení kvašení.

Jak nám pomáhá:

  • dodává důležité vitamíny (má velmi vysoký obsah vitamínu C a kyseliny jablečné, které mají silné energetické vlastnosti)
  • má anti-aging efekt
  • pro podporu imunitního systému (díky vitamínu C a prebiotické vláknině)
  • na trávení (prášek baobab obsahuje vysoké množství trávicích enzymů a prebiotik, které podporují růst prebiotických bakterií v trávicím traktu)
  • pro dodání energie
  • pro doplnění vápníku, fosforu, draslíku a železa
  • pro lahodnou chuť

 

Lucuma

lucumaLucuma je vzhledově podobná avokádu a pěstuje se vysoko v peruánských horách. Z nutričního hlediska patří k nejhodnotnějším potravinám a proto je známá též jako  „zlato Inků“. Přirozená sladivost a nízký glykemický index činí z Lucumy ideální alternativu cukru, což ocení nejen diabetici. Ve své domovině, v Peru,  je pro lahodnou chuť připomínající kombinaci vanilky s javorovým sirupem často podávána kojencům, jako první pevná strava.

Lucuma je výborným zdrojem sacharidů, vlákniny, vitamínů a minerálů včetně pozoruhodné koncentrace beta-karotenu, niacinu, železa, vápníku a fosforu.

Lucuma prášek se hodí do zmrzliny, dětské výživy, jogurtů, koláčů, dortů, cukroví a do náplní do desertů. Můžete z ní připravit pěnu, pudink nebo zmrzlinu. Lze ji přidat k mouce do koláčů, buchet a moučníků stejně jako do různých druhů koktejlů a nápojů.

Jak nám pomáhá:

  • má Anti-aging efekt
  • pomáhá v boji proti nadváze
  • podporuje imunitní systém
  • zrychluje metabolismus
  • detoxikuje organismus

 

Guarana

guaranaGaurana jsou malé kulaté plody, které se pěstují vysoko v peruánských horách. Jelikož semena guarany obsahují látku podobnou kofeinu (Guaranin), je hojně využívána zejména pro posílení fyzické a psychické kondice či v období, kdy je nutností udržení maximální koncentrace (studium). Gauranin se oproti kofeinu vstřebává mnohem pomaleji do krevního oběhu a tak jsou její účinky mnohem delší a vyváženější. Guaranin se v semenech guarany objevuje zcela přirozeně a tudíž má na naše tělo mnoho příznivých účinků. Guarana se též nezřídka kdy užívá v rámci redukčních diet. Semena guarany již po staletí používají amazonští domorodci jako jeden z hlavních zdrojů výživy pro jejich obsah taninů, škrobu a několik druhů bílkovin. Chuť je příjemně nakyslá.

Jak nám pomáhá:

  • dodává vitamíny (obsahuje celou řadu důležitých vitamínů)
  • pro zachování koncentrace – v případě konání těžkých úkolů
  • na probrání
  • pro dodání energie (vhodná v náročných situacích. Revitalizuje fyzickou i psychickou kondici)
  • pro redukci hmotnosti

 

Golden Berries

mochyneGolden Berries neboli mochyně peruánská jsou menší karamelově zlaté plody, které se sklízejí a nadále suší. Většinou se již dalším jiným způsobem nezpracovávají. Divoká mochyně roste pouze, jak již název napovídá, v Peru. Pro svou tradici pěstování a ideální podmínky se do zbytku světa kvůli pěstování téměž nevyváží. Je bohatým zdrojem vitaminu C, jehož dostatečný přísun je nezbytný pro správnou obranyschopnost organismu. Zanedbatelný není ani obsah vitamínu A či minerálních látek. Prodává se jako celý sušený plod, který má sladkou karamelovou chuť. Lze ho též přidat do müsli nebo smothies.

Jak nám pomáhá:

  • pro dodání velkého množství vitamínů
  • na pomoc v boji proti nadváze
  • pro oddálení stáří
  • pro zrychlení metabolismu
  • pro detoxikaci organismu
  • pro snížení cholesterolu v krvi

 

Acerola

acerolaAcerola je divoká tropická třešeň, nazývaná také barbadoská třešeň, která se pěstuje převážně v Brazílii. Obsahuje velké množství vitamínu C a dalších vitamínů.

Pro svou příjemně nakyslou chuť je oblíbeným dochucovadlem a hojně se také používá do různých nápojů. Ideální je acerolu rozmíchat v jogurtu, müsli, vodě, v rostlinném mléce nebo ji přidat do smoothie. Zapomeňte na sirupy. Udělejte si lahodný a přitom zdravý nápoj z aceroly.

Jak nám pomáhá:

  • pro dodání vitamínu C
  • pro anti-aging efekt
  • pro podporu imunitního systému
  • pro dodání energie

 

Yacon Root

yaconJe kořen rostliny yacon. Pěstuje se převážně v Peru, v oblasti Amazonie, neboť právě tam, má ideální podmínky pro růst. Šetrný proces dehydratace navíc zaručuje maximální množství uchovaných živin. Konzumují ho převážně lidé trpící zažívacími problémy či diabetici.

 

 

Jak nám pomáhá:

  • na trávicí problémy (říká se, že yacon prochází trávicím traktem do tlustého střeva, kde vytváří a podporuje hodné bakterie)
  • na diabetické problémy
  • pro podporu imunitního systému
  • pro zlepšení postavy (jako jeden z přípravků k redukční dietě)

 

Maca root

macaMaca, též označovaná jako peruánská viagra,  je kořen rostliny maca, který je hojně konzumován obyvateli horských And a používá se již od dob Inků jak pro výživové, tak pro lékařské účely (dodávala sílu a vitalitu účastníkům náročných vojenských výprav). Maca je trubicovitá kořenová zelenina, která se po sklizni přírodně zpracovává (je jemně sušena a mleta za nízkých teplot) na prášek podobný mouce. Maca je bohatě obdařená esenciálními živinami, které poskytují výborný zdroj energie, podporují fyzický a duševní výkon a pomáhají udržet optimální výdrž a vitalitu. Roste v Peru, v půdě s nízkým obsahem živin nad 4100 metry nad mořem. Kořeny macy se vyskytují v různých velikostech, tvarech a barvách – tento prášek je směsí červených, žlutých a černých kořenů, poskytujících nejširší spektrum aktivit.

Přibližně 11% macy jsou bílkoviny, zatímco většina je uhlovodík (přibližně 70%), hlavní zdroj energie. Maca také obsahuje stravitelnou vlákninu a taniny. V Mace je obsaženo i 20 různých mastných kyselin, 19 aminokyselin a velké množství minerálů: vápník, draslík, mangan, měď, zinek, fosfor, hořčík, selen a ostatní stopové prvky. Také vitamíny C, vitamíny B1, B2, B3 a B6 a karoteny.

Maca se jí denně 1-3 čajové lžičky do oblíbených koktejlů, smoothie, musli, ovocných nebo zeleninových salátů, nebo přidejte do jiných čerstvých receptů.

Jak nám pomáhá:

  • na ženské problémy – i když se Mace říká peruánská viagra, svůj účinnek má i na ženy. Často je používána pro hladší průběh periody.
  • pro dodání vitamínů
  • pro lepší tvorbu svalů hlavně u mužů
  • pro podporu imunitního systému
  • pro podporu funkce střev a trávicích procesů
  • pro celkovou vitalitu a obranyschopnost

 

Na druhé straně, ale vlastně na stejné, nyní možná jen více opomíjené, stojí české a slovenské super-ovoce, které nám poskytuje vše, co místní člověk potřeboval a potřebuje. Stejně významně oplývá všemi nejdůležitějšími živinami, pomáhá udržovat a podporovat pevné zdraví a vitalitu a v případě jakýchkoli disbalancí v těle, projevující se třeba i vážnou nemocí, ji pomáhá úspěšně léčit. Pojďme se podívat do místních zahrad, za našimi poklady.

 

Místní superovoce

Rakytník řešetlákový

rakytnikPlody rakytníku obsahují velké množství vitaminu C, A, E, F, D, K, skupiny B a rutin, tedy vitamin P. Například jeden kilogram plodů pokrývá téměř půlroční spotřebu vitaminů C a A. Dále hořčík, železo, síru, bór a titan, pektiny, třísloviny, flavonoidy a organické kyseliny. Tyto cenné látky se vyskytují i v ostatních částech rostliny, ale v nižší koncentraci.

 

V rakytníku je také obsažen alkaloid hippophein, z něhož vzniká amin serotonin, který má karcinostatický (protinádorový) a antidepresivní účinek, u rostlin byl nalezen vůbec poprvé.

Jak nám pomáhá:

  • sušené i čerstvé plody rakytníku léčí oční neduhy.
  • siličný olej lisovaný z těchto bobulí léčí polypy a rakovinu střev, kožní nemoci a různá poranění, popáleniny, nežity, křečové žíly, omrzliny, opruzeniny, bércové vředy a změněnou čí atrofovanou pokožku většinou na nohách, na poševní záněty, hemeroidy.
  • olej je díky vitamínům A a E také skvělý péči o pokožku. Zvyšuje její pružnost, vyživuje jí, podporuje hojení ran a jizev, zabraňuje vzniku zánětlivých projevů pokožky, podporuje procesy látkové výměny v kůži, omezují tvorbu vrásek a udržují jí hedvábně jemnou.
  • léčí záněty v zažívacím traktu, žaludeční vředy, Crohnovu chorobu, zanesené žlučovody, rakovinu obecně, zácpu, jaterních choroby, poleptaný jícen.
  • léčí žaludeční vředy, dnu a revmatismus
  • pomáhá při Basedowově nemoci způsobené nadměrnou tvorbou hormonů štítné žlázy
  • působí jako kvalitní antisklerotikum
  • tlumí bolesti
  • pomáhá při ateroskleróze, zvýšeném cholesterolu, poruchách prokrvení, infarktech, mrtvicích, trombózách, poruchách břišních mízovodů, při nedostatku olejových vitamínů a antioxidantů, únavnosti, v rekonvalescenci a vždy, když se necítíte dobře
  • odvar z listů a větví funguje údajně proti průjmu, semena jako projímadlo.
  • posiluje imunitu
  • dodává spoustu vitamínů
  • pomáhá při chřipce a nachlazení
  • má anti-aging efekt
  • dodává energii
  • alkalizuje tělo

 

Tipy:

Rakytníková šťáva

V odšťavňovači nebo pasírováním vymačkáme šťávu z plodů, nalijeme do malých plastových nádobek, dobře uzavřeme a dáme zamrazit. Během zimy si postupně otvíráme krabičku po krabičce, a tak máme zaručený přísun vitaminů. Nádobku vytaženou z mrazáku po dobu užívání skladujeme v lednici. Šťávu si můžeme i přisladit, ovocným nebo hroznovým cukrem, agáve sirupem či medem.

Sirup s rakytníkem

V odšťavňovači nebo pasírováním vymačkáme šťávu z dvou a čtvrt kilogramu plodů rakytníku. Zahřejeme ji na 70 stupňů Celsia a zvolna do ní přisypáváme půl kilogramu ovocného cukru. Pořádně promícháváme, dokud se cukr nerozpustí.

Pak sirup nalijeme do vyvařených lahví a dobře zazátkujeme. Sirup lze také připravit studenou cestou, a to tak, že jeden kilogram šťávy mícháme (za studena) s 1,5 kg ovocného cukru do rozpuštění a pak uschováváme v chladničce.

Rakytníkový med

Čerstvě vylisovanou šťávu smícháme s kvalitním tekutým medem. Vše uschováme v temnu a chladu. Během zimního období užíváme 1× denně 1 lžičku tohoto medu (děti poloviční množství).

Rakytníková drť

Rakytníkové plody pomalu usušíme a potom je pomeleme nebo rozmixujeme nadrobno. Tuto drť skladujeme v dobře uzavřené tmavé skleněné nádobě. Co druhý den užíváme jednu čajovou lžičku. Dětem do pěti let dáváme na špičku kulatého nože jednou denně.

Rakytníková kúra proti padání vlasů

Sto gramů listů a plodů povaříme asi sedm minut v půl litru vody. Pak dobře scedíme a pravidelně po dobu šesti týdnů popíjíme 3krát denně 1 dl.

Příjemný nápoj

Na jeho výrobu potřebujeme rakytníkové listy a listy meduňky nebo máty peprné v poměru 1:1. Bylinky přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, můžeme přisladit medem, javorovým nebo agáve sirupem. Nápoj podáváme dobře vychlazený.

Rakytníková pálenka

Rakytníkové plody rozmačkáme, nasypeme do sklenice se širokým hrdlem a zalijeme je až po okraj kvalitním destilátem, nejlépe slivovicí a dobře uzavřeme. Pak necháme 10 dní na teplém místě louhovat, potom ale necedíme. Užíváme také 1 čajovou lžičku každý druhý den.

Rakytníkový čaj

Potřebujeme: 1 lžičku bobulí rakytníku, 1 lžíci jablečných křížal, 1 lžičku meduňky

Postup: Všechny uvedené přísady zalijeme 2 dl vroucí vody a vše necháme 15 minut louhovat, pak bobule a křížaly vymačkáme a přecedíme. Hotový čaj můžeme přisladit medem.

Vitaminové smoothie

Potřebujeme: 1 šálek rakytníkových bobulí, 1 šálek nakrájených jablek, ½ šálku jogurtu, ¼ šálku pomerančové šťávy

Postup: Přísady smícháme a rozmixujeme. Hotový nápoj podáváme ve vysoké sklenici.

Výživné smoothie

Potřebujeme: ½ šálku ovesných vloček jemně mletých, 2 šálky sójového nebo mandlového mléka,1 lžíci mletých mandlí, půl šálku rakytníku, půl šálku arónie, ½ šálku ledu.

Postup: Ovesné vločky přelijeme 1 dl vroucí vody a necháme je 15 minut odležet. Pak je smícháme s ostatními přísadami a pečlivě rozmixujeme.

Rakytníkový olej

Plody rakytníku usušíme na mírně teplém místě, musí si zachovat svoji původní barvu a vůni. Pak je rozdrtíme a zalijeme panenským olivovým, mandlovým či sezamovým olejem, dbáme na to, aby byla drť dobře zakrytá. Necháme 3 týdny stát na teplém místě. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, nalijeme do tmavé skleněné lahve. Používáme na ošetřování pokožky nebo vnitřně a jednou denně 1 čajovou lžičku.

Pleťová maska z rakytníku

Potřebujeme: 2 lžíce rozmačkaných plodů rakytníku nebo 1 lžičku rakytníkové šťávy, 2 lžíce tučného tvarohu, 1 lžičku tekutého medu

Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady, hotovou směs nanášíme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit. Poté opláchneme.

 

 

Jeřabina 

jerabinaJeřáb ptačí je vysoký vzrostlý a úplně nenáročný strom, který se vyskytuje po celé Evropě i v Malé Asii. Jeho plody jsou přímo jedlé a sladkoplodé. Tento strom miluje a velmi potřebuje slunce.

Léčivou drogou jsou květy a samotné jeřabiny, které sbíráme v září či počátkem října. Tyto malvice obsahují vitaminy C a A. Slupka je bohatá na lycopen, což je druh karotenu. Mezi další obsahové látky patří hořčiny a třísloviny, které pomáhají při zažívání, čistí močové cesty a ledviny i krev. Jeřabiny obsahují také alkaloid sorbit, dříve se z nich vyrábělo sladidlo pro diabetiky sorbit.

Jak nám pomáhá:

  • jeřabinky jsou velmi účinným antirevmatikem
  • dovedou účinně narušovat a vyplavovat močový písek a drobné kaménky
  • pomáhá vylučovat žluč do střev, což velmi usnadňuje trávicí procesy
  • pomáhá při onemocnění ledvin
  • sušené jeřabiny fungují proti průjmu
  • čistí krev
  • posiluje imunitu
  • dodává vitamíny
  • působí proti stárnutí

Čerstvé plody obsahují kyselinu parasorbinovou a glykosid kyseliny kyanovodíkové, které mohou přivodit stavy nevolnosti, bolesti hlavy či zvracení. Proto se konzumaci čerstvých jeřabin raději vyhneme a použijeme je například na sušení nebo kompotování, protože tak se tyto látky eliminují.

Sušené jeřabinky proti průjmu

Dobře usušené jeřabinky podrtíme na prášek, který uschováme ve skleněné dobře uzavíratelné lahvi. Při střevních potížích podáváme 3krát denně půl lžičky prášku (dětem poloviční množství). Tento prášek nepoužíváme v těhotenství a během kojení.

Jeřabinový sirup

Umyté a očištěné jeřabinky odšťavníme a získanou šťávu smícháme s ovocným cukrem nebo kvalitním medem v poměru 1:1 a pak pomalu vaříme až do zhoustnutí. Hotový sirup nalijeme do sklenic, dobře uzavřeme a skladujeme v chladničce. Pro posílení organismu podáváme 1krát denně 1 lžičku (dětem půl lžičky).

Jeřabinový čaj

Jeden a půl čajové lžičky sušených jeřabin přelijeme půl litrem vroucí vody a necháme 20 minut louhovat. Po uplynutí této doby čaj dobře přecedíme, malvice se snažíme co nejvíc vymačkat, pak nalijeme do termosky a popíjíme během dne po doušcích. Tento čaj je účinný při zácpě, hemeroidech, revmatismu, dně, problémech s močením a poruchách toku lymfy.

Jeřabinové víno

Zralé, měkké jeřabinky rozmačkáme a zalijeme je dvojnásobným objemem kvalitního bílého vína. Vše necháme 3 týdny louhovat, nesmíme zapomenout 2krát denně protřepávat. Po uplynutí této doby scedíme a plody ještě dokonale vymačkáme. Nalijeme do skleněných lahví a dobře uzavřeme. Jeřabinové víno skladujeme v temnu a chladnu. Užíváme 1 štamprli denně.

Jeřabinkový čaj

Potřebujeme: 1 lžičku jeřabinek, 1 lžičku šípků, 1 lžičku hruškových křížal

Postup: Ingredience zalijeme 2 dl vroucí vody a vše necháme 15 minut louhovat. Pak přecedíme a můžeme popíjet.

 

Arónie

aroniePlody arónie mají vysoký obsah vitaminů P (zpevňuje a zpružňuje cévní stěny), C, skupiny B, karotenu, E, jódu, kyseliny nikotinové. Dále jsou bohaté i na flavonoidy, antokyany, pektin. Arónie má přezdívku malá vitaminová bomba.

Arónie má přímý léčebný účinek na poruchy činnosti štítné žlázy. Potvrdilo se, že tato droga umí tuto nemoc zharmonizovat, zregulovat a můžeme ji použít jak při snížené, tak i zvýšené funkci. Dále příznivě podporuje propustnost, pevnost a pružnost cévních stěn, reguluje krevní tlak, navíc kombinace vitaminu C a pektinů působí při pravidelném dlouhodobém užívání výrazně protiskleroticky.

Jak nám pomáhá:

  • povzbuzuje činnost srdce
  • zpevňuje cévy
  • harmonizuje štítnou žlázu
  • reguluje krevní tlak
  • působí protiskleroticky
  • reguluje žlučník a játra
  • pomáhá na žaludeční vředy
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • harmonizuje emocionální nerovnováhu
  • detoxikuje tělo
  • zlepšuje metabolismus
  • dodává velké množství vitamínů
  • dodává vitalitu
  • působí proti stárnutí
  • posiluje imunitu

Čerstvé plody arónie nemají žádné nežádoucí účinky. Používáme je nejlépe zasyrova, například formou šťáv, moučníků.

Nápoj na povzbuzení činnosti srdce a zpevnění cév

Potřebujeme: 2 dl šťávy z arónie, 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z rakytníku, 1 dl šťávy z citronu

Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady a popíjíme denně po dobu 6 týdnů.

Nápoj pro „kvalitní krev“

Potřebujeme: 1 dl šťávy z černého rybízu, 1 dl šťávy z arónie, 1 dl šťávy z červené řepy

Postup: Šťávy si smícháme dohromady a popíjíme po dobu 8 týdnů.

Nápoj na regeneraci žlučníku a jater

Potřebujeme: 1 dl šťávy z arónie, 2 dl mrkvové šťávy, 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z rakytníku, 1 dl šťávy z citronu

Postup: Vše smícháme dohromady. Tento nápoj popíjíme denně po dobu 6 týdnů.

Čaj z arónie

Potřebujeme: 1 lžíci plodů, 3 dl vroucí vody

Postup: Jeřabinky zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, pak cedíme, plody pořádně vymačkáme a můžeme popíjet.

Sirup z arónie

V odšťavňovači nebo pasírováním vymačkáme šťávu z dvou a čtvrt kilogramu plodů arónie. Zahřejeme ji na 70 stupňů Celsia a zvolna do ní přisypáváme půl kilogramu ovocného cukru. Pořádně promícháváme, dokud se cukr nerozpustí. Pak sirup nalijeme do vyvařených lahví a dobře zazátkujeme. Sirup lze také připravit studenou cestou, a to tak, že 1 kilogram šťávy mícháme (za studena) s 1,5 kg ovocného cukru do rozpuštění a pak uschováváme v chladničce.

Drť z arónie

Plody arónie pomalu usušíme a potom je pomeleme nebo rozmixujeme nadrobno. Tuto drť skladujeme v dobře uzavřené tmavé skleněné nádobě. Co druhý den užíváme 1 čajovou lžičku. Dětem do 5 let dáváme na špičku kulatého nože 1krát denně.

Smoothie z arónie

Potřebujeme: 1 šálek arónie, 2 šálky jogurtu, 1 lžíci medu

Postup: Všechny ingredience rozmixujeme. Hotový nápoj podáváme ve vysoké sklenici.

Kosmetika z arónie – regenerující mléko

Potřebujeme: 120 ml podmáslí, 1 lžička rozmačkaných plodů

Postup: Ve vodní lázni ohříváme podmáslí s bobulemi po dobu 30 minut. Pak odstavíme a ještě 15 minut necháme louhovat. Poté scedíme, nalijeme do skleněné nádoby a uschováváme v ledničce. Tento kosmetický přípravek vydrží asi týden.

 

Jalovec

jalovecStálezelené keříky jalovce roztroušené na výše položených, suchých a kamenitých stráních jsou všeobecně známé, stejně jako z jejich plodů připravené pálenky – borovička a gin. Jalovcové plody se sbírají koncem října. Obyčejně to bývá poslední sběr bylinkářské sezóny. Jalovce dozrávají jednou za dva roky, někdy i několik roků vynechají, přitom plody mají jen samičí keříky. Je třeba si jich dobře všímat a sbírat jen modročerné bobulky, pěkně zabarvené. Po usušení musí být lesklé, plné a nezvrásněné

Jalovčinky mají obrovské dezinfekční působení. Jejich doménou se stala revmatologie. Zde se uplatňují v léčbě bolestivých kloubů a páteře. Umějí také zlepšit trávení, odstranit bolesti žaludku a zlepšují hospodaření organismu se žlučí.

Jak nám pomáhá:

  • pomáhá léčit močová onemocnění
  • léčí dýchací cesty
  • léčí kloubní revmatismus
  • pomáhá při srdeční slabosti
  • odvodňuje
  • upravuje nepravidelnou menstruaci
  • pomáhá při kožních neduzích
  • posiluje imunitu
  • pomáhá při chřipce a nachlazení

Jalovec má však i nepříjemné vlastnosti, proto není dovoleno překračovat předepsané dávkování. Neměli by ho užívat lidé s nemocnými ledvinami, zvlášť při jejich zánětu, a je nebezpečný i pro těhotné ženy.

Jalovcová očista

Jednou týdně bychom měli pomalu rozžvýkat 5-8 bobulek jalovce, úžasně si tak vydezinfikujeme a pročistíme organismus.

Jalovcová koupel

Z plodů jalovce se připravuje také oblíbená koupel proti revmatismu. K tomuto účelu se mohou používat i mladé větévky. Tato koupel neuvěřitelně posiluje celé tělo. Připravíme si ji, tak, že dáme 5 šálků plodů, popřípadě i mladých výhonků do hrnce, přidáme 2 litry vody a vaříme 20 minut. Přecedíme a vlijeme do teplé vanové koupele. Koupeme se 2krát týdně 15 minut.

Jalovcové víno na posílení žaludku

Patnáct gramů drcených jalovčinek zalijeme1 litrem kvalitního červeného vína, nejlépe v bio kvalitě, necháme 14 dní macerovat na teplém místě. Potom dobře přecedíme. Pijeme 1 štamprli denně při potížích.

Jalovcová tinktura

Hrst jalovčinek zalijeme 500 ml 60% lihu, pečlivě zavřeme a necháme na teplém místě 14 dní macerovat. Po uplynutí této doby dobře přefiltrujeme a nalijeme do skleněné tmavé lahve. Zevně tuto tinkturu používáme k potírání bolestivých kloubů a míst. Vnitřně se užívá 2krát denně 10 kapek nakapaných do 2 dl čisté vody.

Jalovcové pleťové tonikum

Připravíme si ho tak, že si do sklenice vložíme 1 hrst květů a přelijeme je 3 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 polévkovou lžíci základní tinktury. Toto tonikum je skvělé na ošetření mastné a aknózní pleti.

Maska na mastnou pokožku

Rozmačkáme několik bobulek jalovce a smícháme s 2 lžícemi bílého jogurtu. Naneseme na obličej a necháme 15 minut působit. Potom dobře opláchneme.

 

 

Šípek

sipekŠípky obsahují zejména vitaminy C, skupiny B, kyselinu citronovou a jablečnou, třísloviny a slizové látky. Šípky zmírňují krvácení, posilují imunitní systém. Ve 100 gramech šípků jsou až 3 000 mg vitaminu C. Pro porovnání: jablka obsahují v tomto množství 20 mg, citrusy 60 mg, kiwi 1 000 mg. Léčebné uplatnění šípků je všude tam, kde je potřeba dodat do organismu zvýšenou dávku vitaminu C.

Jak nám pomáhá:

  • posiluje imunitu
  • pomáhá při chřipce a nachlazení
  • při nemocech cév
  • pomáhá při paradontóze
  • snižuje lámavost kapilár a normalizuje srážlivost krve
  • čaj z jadérek působí projímavě a močopudně
  • květy šípkové růže mají regenerační a tonizující účinky
  • dodává vitamíny

 

Šípkový čaj 1

Tři čajové lžičky nadrcených šípků zalijeme 300 ml studené vody a necháme 8 hodin louhovat, potom mírně přihřejeme a popíjíme po doušcích.Tento způsob přípravy uchovává vitaminy a čaj má zklidňující a močopudné účinky. Dobře pomáhá i při zánětu močových cest.

Šípkový čaj 2

Celé šípky povaříme 10 minut ve vodě, odstavíme a necháme 8 hodin louhovat. První výluh je velmi slabý, proto vřelým slabým šípkovým čajem spaříme lipový květ či bez a necháme 10 minut louhovat. Výbornou kvalitu má i druhý či třetí odvar.

Čaj ze šípků 3

Drcené šípky vaříme ve vodě 10 minut a necháme 25 minut louhovat. Potom dobře přecedíme, abychom zabránili průniku nepříjemných chloupků do nápoje.

Šípkové hálky skvěle posilují imunitu

V bylinářské praxi se s úspěchem využívá i šípkové hálky, což jsou nápadné útvary na listech, vytvořené infikováním listu žlabatkou listovou či její blízkou příbuznou. Hálka se podobá ochlupené hlavičce, je nachově zelená a používá se jako výborné tonikum a prostředek na povzbuzení imunity organismu.

Šípkový likér

Posilujícím nápojem, zvláště pro starší osoby je šípkový likér. Připravíme si jej tak, že 1 litr šípkových plodů a 0,5 kilogramu ovocného cukru necháme ve 3 litrech žitné pálenky 14 dnů na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Pak přecedíme a nalijeme do skleněné lahve. Pijeme denně 1 štamprli před hlavním jídlem.

 

 

Bez černý

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPlody bezu obsahují organické kyseliny, třísloviny, antokyany, provitamin A a skupinu vitaminů B, cholin a hormonálně účinné složky. Bezinky působí protizánětlivě a jsou velmi účinné analgetikum při bolestech zad, trojklaného nervu, kloubů. Dále mírně snižují krevní tlak a jsou projímavé.

 

 

Jak nám pomáhá:

  • je potupudný a močopudný
  • čistí krev
  • pomáhá při migrénách, neuralgiích, při bolestech trojklaného nervu, páteře či kloubů
  • působí při křečích trávicího ústrojí a při nadýmání
  • pomáhá při chronických zánětech horních cest dýchacích
  • výluh léčí uhry
  • působí analgeticky
  • snižují krevní tlak
  • pomáhají při zácpě
  • posilují imunitu

Pozor, kůra a listy jsou jedovaté!

Bezinkový čaj

Potřebujeme: 1 lžičku bezinek bez stopek, 2 dl vroucí vody

Postup: Bezinky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak plody vymačkáme, scedíme a můžeme popíjet.

Bezinkový sirup

V odšťavňovači nebo pasírováním vymačkáme šťávu z dvou a čtvrt kilogramu plodů bezu. Zahřejeme ji na 70 stupňů Celsia a zvolna do ní přisypáváme půl kilogramu ovocného cukru. Pořádně promícháváme, dokud se cukr nerozpustí. Pak sirup nalijeme do vyvařených a alkoholem vypláchnutých lahví a dobře zazátkujeme. Sirup lze také připravit studenou cestou, a to tak, že 1 kilogram šťávy mícháme (za studena) s 1,5 kg ovocného cukru do rozpuštění a pak uschováváme v chladničce.

Bezinková drť

Bezinky pomalu usušíme a potom je pomeleme nebo rozmixujeme nadrobno. Tuto drť skladujeme v dobře uzavřené tmavé skleněné nádobě. Při potížích užíváme 1 čajovou lžičku denně.

Bezový čaj 

Potřebujeme: 1 lžičku bezinek, 1 lžičku rakytníku, 1 lžičku arónie

Postup: Všechny bobule přelijeme 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat, pak vymačkáme, scedíme a je hotovo.

Osvěžující pleťová maska z bezu

Potřebujeme: 1 lžíci rozmačkaných plodů bezu, 2 lžíce tučného tvarohu

Postup: Obě ingredience smícháme, vzniklou směs naneseme na obličej a necháme 20 minut působit. Poté opláchneme teplou vodou.

 

Brusinky

AHR2db6e9_4_brusinkyVzhledem k vysokému procentu živin a obrovskému množství antioxidantů tyto malé červené plody právem patří do již zmiňované skupiny superpotravin – superfruits. Mají velké množství vitamínu C, E a polyfenolů.

Jak nám pomáhají:

  • léčí zánět močového měchýře
  • posilují imunitní systém (prevence proti nachlazení)
  • mají antioxidační účinky
  • slouží jako prevence rakoviny (ostatně jako všechno superovoce)
  • snižují krevní tlak
  • posilují organismus proti infekci
  • chrání proti volným radikálům
  • mají anti-aging efekt
  • pomáhají při redukčních dietách
  • působí blahodárně na zažívání
  • zabraňují zánětu očních spojivek
  • snižují bolestivost prsou při menstruaci nebo v těhotenství
  • snižují riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami
  • pomáhají při léčbě rakoviny (zpomalují progresi nádoru, zvláště pak rakoviny prostaty, jater, prsu, vaječníků a tlustého střeva)
  • pomáhají zlepšení stavu a zdraví dutiny ústní (bojují s bakteriemi na zubech)
  • léčí dásně
  • zvyšují mužskou plodnost

Další výhodou brusinek je například i to, že polovina šálku obsahuje pouze pětadvacet kalorií. I proto jsou velmi oblíbenou přísadou jak do ovocných, tak i do zeleninových salátů, smoothies, cereálií, na pečení i jen tak.

Pacienti, kteří užívají léky na ředění krve (např. warfarin), by se těmto chutným a na první pohled neškodným plodům měli vyhnout. Díky nim by se totiž mohl snížit protisrážlivý účinek léku.

 

 

Dalším místním superovocem jsou například ostružiny, maliny, borůvky, rybíz a další bobuloviny. Je na každém z nás k čemu se přikloní, pravdou však zůstává, že veškeré ovoce je blahodárné, ať už místní nebo zahraniční a záleží jen na sezóně, míře naší zvědavosti a objevování, výši konta a naší touze cítit se skvěle.

Hodně zdraví nám všem.

 

Michaela

autor: michaela Mia weissová, zdroj: greenfit.cz, vitalvibe.eu, ona.dnes.cz, novinky.cz, celostnimedicina.cz, foto: pinterest, slunecnyzivot.cz

Pokud máte chuť sdílet článek na vašich stránkách, směle do toho, jen prosím o uvedení jména a zdroje www.slunecnyzivot.cz. Díky.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

6 Komentářů
  1. Moc příjemný web, zajímavé a poučné články. Je vidět, že jste si s tím dala práci. Přeji hodně zdraví a chuti do dalších rad a receptů!

  2. Jenom drobnost – jestliže brusinky snižují protisrážlivý účinek warfarinu, nebude docházet ke krvácení, ale naopak k tvoření trombů (nebezpečí mrtvice, infarktu atd.)

  3. Děkujeme. Výborný článek. Vždy rád vidím když je lidem ukazováno, že žít zdravě neznamená nakupovat drahé „superpotraviny“ale že žijeme v úžasném prostředí kde rostou cennější superpotraviny divoce.:-)

    1. Máte pravdu, moc děkuji za upozornění, již jsem to opravila.

      Mia

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.