6 přírodních potravinových barviv z ovoce a zeleniny

ovozelTaké milujete čerstvé, voňavé, krásně nazdobené a barevné jídlo? Psychologické studie barev dokazují, že nevýrazné barvy v nás mohou vyvolávat pocity sklíčení, zatímco světlé nebo krásné pastelové barvy nás mohou povznášet a u jídla to platí dvojnásob. Proto také komerční potravinářské značky barví co mohou a barvy používají jako svou prodejní taktiku, neboť kdo by si koupil nevzhledné nebarevné jídlo? V potravinách se nyní vyskytuje pětkrát více umělých barviv než v roce 1955 a výzkumy také dokazují fakt, že nárůst umělých barviv souvisí s nárůstem zdravotních problémů jako je rakovina, úzkost, alergie, hyperaktivita a zvýšení poruch pozornosti.

Já však zde mám tipy na netoxická přírodní barviva z ovoce a zeleniny, která nijak neškodí, naopak mají přínos pro zdraví, dodají šmrnc vašemu jídlu a povzbudí chuť k jídlu. Je to velmi jednoduché. Stačí dát nakrájené ovoce a zeleninu do hrnce, zalít je trochou vody, zahřát na střední teplotu, až změknou, pak je rozmačkat, vyndat ve chvíli, kdy jsme dosáhli požadované barvy, pak vzniklou hmotu přecedit přes husté sítko nebo plátno a je to! Chcete-li intenzivní barvy nebo jste-li vitariáni, dokonalých barev docílíte odšťavením požadovaného ovoce nebo zeleniny a přidáním trošky šťávy do vašeho běžného jídla nebo namočením do šťávy.

 

1. Červená řepa

Chcete-li dosáhnout krásných odstínů růžové až červené, požijte řepu. Použít ji můžete na obarvení cukroví, palačinek, placek, karbanátků, omáček, zálivek, udělat červené ledové kostky, červenou rýži, quinou, amarant, cokoli vás napadne.

 

2. Spirulina

Pro všechny odstíny zelené, zkuste spirulinu. Spirulina poměrně intenzivně barví, takže na přípravu barviva budou stačit 1-2 lžičky, které vhodíme do teplé vody a necháme chvilku mírně vařit. Poté vodu slijeme a uzavřeme do vzduchotěsné nádoby.

 

maliny3. Maliny

Pro odlišné odstíny růžové a červené než má řepa, ale zase jinak krásné, můžete použít i maliny. Můžete si vyzkoušet růžový koláč, růžovou polevu, růžové jáhlové kuličky s kokosem a obarvit jimi cokoli světlé barvy.

 

4. Borůvky

Hledáte-li vhodné fialové až modré barvivo, borůvky jsou tou správnou volbou. Možná někoho překvapí, že borůvkami lze dosáhnout také krásné červené. Vše záleží jen na délce vaření ve vodě. Vyzkoušet je můžete jako modrou nebo fialovou polevu z makadamových ořechů nebo mandlí na kaši nebo palačinky, udělat si fialový chia puding s banánem nebo borůvkami obarvit rostlinné mléko nebo sýry.

 

5. Mrkev

Mrkev je skvělým oranžovým barvivem a při krátkém zahřátí nám poskytuje i barvu žlutou. Je dokonce tak účinná, že mnohdy nejde ani vyprat a obarví i latexové a gumové dětské nádobí, plastové příbory a zkrátka vše, s čím přijde do kontaktu. Účinně funguje zejména v polévkách nebo smoothies, když ji rozmixujeme.

 

6. Červené zelí

Barva červeného zelí je vynikající hluboká fialová, které dosáhneme opět jemným varem ve vodě. Červené zelí nám poskytuje prevenci proti rakovině, podporuje zdravé trávení, snižuje hladinu cholesterolu a je vynikající protizánětlivou potravinou.

 

barevná květákVýjimečně dobře barví i superpotraviny jako například Maqui berry, Acai, Goji, arónie, rakytník, jeřabiny, šípek, černý bez plody, brusinky, ostružiny a vůbec veškeré bobuloviny.

Hodí-li se vám to chuťově, výborným barvivem jsou také mnohá koření, jako například kurkuma, kari, paprika, chilli, skořice a další nebo matcha čaj prášek poskytuje krásnou zelenou – výborný tip na cukroví – 11 lahodných raw receptů nejen na vánoční cukroví.

Jak je vidět, s barvami v našich jídlech si můžeme opravdu vyhrát a to i bez zbytečné chemie. Milují to především děti, které pak mnohdy zapomenou, že jedí méně oblíbenou zeleninu a neočekávané barvy jídla zefektivní i pohoštění pro přátele při oslavách a večírcích a všude tam, kde se chcete zkrátka blýsknout a připravit nezapomenutelný zážitek.

 

Stačí se jen zamilovat do toho, co děláme.

 

zdroj výzkumů: forbes.com, special-education-degree.net, huffingtonpost.com
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

6 Komentářů
  1. Dobrý den Chtěla bych se zeptat zda takto vytvořené barvivo mohu použít na domácí fondan?

  2. Dobrý den, když budu dělat polevu na perníčky obarvenou červenou řepou, jaká je asi trvanlivost oproti tomu, kdybych perníčky potřela jen vajickem?
    Moc děkuji za odpověď.
    Dostalová

  3. Dobrý den, ta zelenina je opravdu úžasně barevná. Dnes dělám muffiny barvené kurkumou, kakaem a řepou. Hledala jsem další možnosti a našla vaše stránky. Děkuji a děkuji, protože jídlo bude barevnější a tím děti veselejší. Mari

  4. Moc děkuji za inspiraci. A co prosím používáte pro obarvení těstovin během vaření? Zatím jsem zkoušela barvit hlavně rýžové těstoviny kurkumou a červenou řepou podle http://risolino.cz/ a u dětí to sklidilo úspěch. Ráda zkusím i borůvky 🙂 díky

    1. Dobrý den Lenny,

      těstoviny nějak nebarvím, vždy je k nim spousta barevné zeleniny v různých tvarech, takže není třeba, ale kurkuma s řepou jsou výborné.

      Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.