Jak být v novém roce lepším člověkem?

ruceNa internetu vídáme spoustu článků o tom, jak být úspěšnější v novém roce, ale řekněme si to na rovinu. Vydrží to lidé po celý rok? Většinou to tak nebývá. Je spoustu rad, ale když to tak vezmu, tak to je jako kdybychom začali opravovat nějakou věc. Věc opravíme, ale dlouho to už nevydrží.

S radostí jde všechno lépe.

Tak to je i s naší myslí. Proto sázím na opravu vždy od základu a tím je naše přítomnost a naše víra. Ať jde o hubnutí, kouření, o cokoliv, ve všech případech jde o jedno. O vůli. Jakmile si začneme všímat naší přítomnosti, začne sílit jak víra a vůle, tak naše sebevědomí i sebeláska. A nejen to. Začneme kontrolovat své ego i všechno špatné, co na sobě vidíme. Až na tomto zapracujeme, postupně dojdeme do stavu, kdy budeme hledět na svět zcela jinak. Lépe řečeno uvidíme svět mnohem jasněji. Začneme vidět ty střípky štěstí, které tu stále jsou a které nám dají do života sílu jít dál a ve všem vidět i to pozitivní. Tím pádem do všeho půjdeme s mnohem větší chutí a všechno nám půjde lépe.

Kontrola myšlenek je důležitá.

Jenže umět být v bdělé přítomnosti není žádná sranda. Lidem dělá velký problém jí vidět, protože po celý život jí berou automaticky a už si jí nevšímají. Myšlenky stále naskakují a my se jich nemůžeme zbavit. Jen musím říct, že nejde o to se jich zbavit.
Těch se nikdy nezbavíme. Jde o to se naučit přestat se jim bránit a nechat je volně plynout. Ty přijdou a zase odejdou. Jestliže se budeme bouřit, snažit se je za každou cenu zahnat, objeví se a v ještě silnější podobě.

Přestat myslet na hlouposti se vyplatí.

medi2Veliký problém je také neustálé hnaní se za něčím. A to je asi jeden z největších problémů. Největší brzda naší touhy být lepším člověkem. Jakmile přestaneme myslet na věci, které musíme udělat kdykoli v budoucí chvíli, uvolníme si v hlavě prostor pro to, abychom začali vnímat přítomnost a pracovali na věcech, které jsou aktuální a pro které jedině v přítomnosti existuje řešení. Pak je můžeme dělat s čistou a klidnou hlavou, půjdou nám dobře od ruky a ušetříme i čas. Jistě to znáte, že pokud spěcháme nebo jsme myšlenkami jinde, věci nám nejdou, ať se tomu bráníme jakkoliv.

A tohle je přesně ono. Až toto člověk pochopí, může na sobě pracovat mnohem snadněji a zjistí, že bránit se něčemu nikam nevede. Jeho předsevzetí už nebudou tak těžká, jako tomu bylo doposud.

 

Autor: Daniel Vacek, foto: Pinterest, www.slunecnyzivot.cz

Pokud máte chuť sdílet článek na vašich stránkách, směle do toho, jen prosím o uvedení jména autora, případných zdrojů, odkazu na www.slunecnyzivot.cz a této poznámky.

2 Komentářů
  1. Určitě souhlasím. Jen si dovolím doplnit svoji poslední zkušenost související s odstavcem Kontrola myšlenek… Věty, které jsou v tomto odstavci popsány, jsem v životě slyšel možná tisíckrát. O to vícekrát jsem se snažil v této rovině na sobě pracovat. Vždy to bylo velmi náročné, někdy nemožné. Až o letošních vánocích došlo ke zlomu. Od té chvíle žiji téměř tady a teď, kontrola myšlenek je podstatně jednodušší. Vnímám jiný stav bytí. Domnívám se, že za vším stojí jiná úroveň vědomí, než na kterou jsem byl donedávna zvyklý. Teď vím, že bez změněného vědomí bych toho byl jen velmi těžko schopen.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.