Recept na vegan krémový kamut

kamut2Kamut je velmi zdravá obilovina s mnohostranným využitím, kterou můžeme použít jako přílohu, do polévky nebo jako samostatné jídlo. Kamut má zhruba  o 30% více proteinu než pšenice a také zvýšený obsah vitamínů E, B1, B2, fosforu, hořčíku, zinku, kyseliny pantotenové, mědi a komplexních sacharidů.

Nedávný výzkum prováděný Mezinárodní asociací pro potravinové alergie (IFFA) dokonce naznačil, že „pro většinu senzitivních osob může být kamut vynikající náhradou běžných druhů pšenice“.  Pacienti s celiakií ovšem musí při eventuálním zařazování kamutu do svého jídelníčku postupovat velmi obezřetně, nejlépe po poradě s lékařem, protože testy prokázaly, že zhruba 30% osob s alergií na pšenici je alergický rovněž na kamut.

Zde vám nabízím nutričně vyvážený a lahodný recept na kamut s „krémovou“ omáčkou z bílých fazolí a se zeleninou, kterou můžete libovolně obměňovat podle sezóny a chuti. Je to jídlo zásadotvorné, které vám dodá čistou energii a udělá dobře po těle.

 

Krémový kamut s baby špenátem a cherry rajčátky

  • 1 ½ šálku kamutu
  • 2 šálky čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1 velká bílá cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 lžíce panenského kokosového oleje
  • 3 stroužky česneku, drcené
  • 1 ½ šálku vařených bílých fazolí nebo 1 plechovka cannellini fazolí, propláchnutých
  • ½ hrnku mandlového mléka
  • Šťáva z čerstvého citronu
  • ¼ – ½ lžičky mořské soli
  • 2 šálky čerstvého baby špenátu
  • extra panenský olivový olej

 

Dáme vařit hrnec s osolenou vodou. Na pánvi orestujeme cibuli na kokosovém oleji 5-7 minut a 2 minuty před koncem přidáme 2 stroužky česneku. Polovinu této směsi dáme do mixéru a zbytek do střední mísy stranou. Dáme vařit kamut dle návodu (cca 8-10 minut) a 2 minuty před koncem tam vhodíme hrášek. Spaříme špenát a pokapeme ho olivovým olejem a osolíme. Do mixéru dáme fazole a mandlové mléko a rozmixujeme na pastu, pak přidáme poslední česnek a citrónovou šťávu a ještě chvilku promixujeme. Do mísy s cibulí dáme uvařený kamut s hráškem a špenát a prolijeme fazolovým dipem z mixéru. Zdobíme čerstvou pažitkou nebo jinými čerstvými bylinkami, hrubou mořskou solí a na čtvrtinky nakrájenými rajčátky.

 

Dobrou chuť!

Michaela

Autor: Michaela Weissová, zdroj informací: bezpecnostpotravin.cz, foto: Pinterest, www.slunecnyzivot.cz

Pokud máte chuť sdílet článek na vašich stránkách, směle do toho, jen prosím o uvedení jména autora, případných zdrojů, odkazu na www.slunecnyzivot.cz a této poznámky.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.