3 recepty na detoxikační polévky zrychlující metabolismus

polevkaPoslední týden v únoru je podle tradiční čínské medicíny vhodný na zahájení jarní detoxikace organismu po zimě a jejích těžších jídlech. Dny začínají být delší, světla více a tělo se začíná opět probouzet do nové energie. Vzhledem k tomu, že je ale stále ještě zima, neprahne po studených salátech, ale po čistících polévkách bohatých na minerální látky, které ho prohřejí a uklidní. Připravila jsem pro vás 3 skvělé recepty, které vašemu tělu odlehčí a krásně ho pročistí.

 

Pikantní detoxikační zelená polévka (recept na 2 porce)

  • zelena polévka4 stonky celeru
  • 1 cibule
  • 1 zelená paprika
  • 5 hrstí čerstvých špenátových listů
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky kardamomu
  • ½ lžičky sušeného zázvoru
  • ½ lžičky drceného kmínu (římského)
  • 1 lžička sušené máty
  • 1 l vody
  • Špetka soli a pepře

Přivedeme vodu k varu a osolíme. Přidáme nakrájenou cibuli, papriku, celer a špenát a vaříme na mírném ohni přiklopené zhruba 15 minut do změknutí. Vypneme vařič a přidáme celé stroužky česneku. Polévku rozmixujeme. Po nalití můžeme navrch ozdobit kokosovým mlékem nebo chia semínky.

 

Draslíková balanční polévka (na 3 porce)

  • draslíková polevka4 hrnky vody
  • 4 střední cukety
  • 3 celerové stonky, oloupané
  • 1 hrnek zelených fazolek, oloupaných
  • 1 svazek čerstvé petrželky, nakrájené
  • 3 střední rajčata, nakrájená
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky mořské soli nebo 1 lžice miso pasty
  • 2 lžičky sušeného tymiánu, rozmarýnu, oregana nebo celé provensálské směsi bylinek

Všechny ingredience kromě česneku dáme do hrnce a přivedeme k varu, poté stáhneme teplotu a zaklopené mírně vaříme (probubláváme) 30 minut. Můžeme nechat takto nebo rozmixovat na krém.

 

Minerální polévka s pórkem a chilli na metabolismus (celý hrnec polévky)

  • minerální polévka2 střední pórky (pokrájené)
  • 4 stroužky česneku (rozdrcené)
  • 4 mrkve
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 3 menší cukety
  • 3 rajčata
  • 2 hrnky mungo (adzuki) fazolí
  • 3 listy kapusty
  • 8 hrnků vody
  • 1 malá chilli paprička bez semínek (najemno) nebo méně (test pikantnosti)
  • Šťáva z ½ citrónu
  • Sůl a pepř

Rozehřejeme hrnec a přidáme pórek, česnek a chilli papričku. Snížíme teplotu a restujeme 5 minut, stále promícháváme. Přidáme nakrájenou mrkev a celer a restujeme ještě 3 minuty. Přidáme vodu, rajčata a fazole a vaříme na mírném ohni zhruba 25 minut. 5 minut před koncem přidáme kapustu nakrájenou na nudle a cuketu na kostičky. Poté vypneme, přidáme citrónovou šťávu, sůl a pepř.

 

Dobrou chuť a pevné zdraví.

Michaela

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

3 komentáře
  1. nechapu jak nekdo muze v zime doporucovat rajcata nebo cukety, pokud se nemylim rajcatova sezona zacina v lete … hmmm

  2. Děkuji za chutné recepty, zdravím a ráda bych se zeptala: V květnu minulého roku jsem s manželem přešla na Raw stravu. Přes léto naprosto jednoduché, s podzimem a dovolenou jsme se vrátili k veganství, o Vánocích se „zvrhli“ k sýru. Je začátek jara a stále není místní zelenina na trzích, Tesco apod.se myslím, na syrovou nehodí. Jak se stravujete, pokud jste na Raw celoročně. Děkuji Vilemína

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>