3 recepty na detoxikační polévky zrychlující metabolismus

polevkaPoslední týden v únoru je podle tradiční čínské medicíny vhodný na zahájení jarní detoxikace organismu po zimě a jejích těžších jídlech. Dny začínají být delší, světla více a tělo se začíná opět probouzet do nové energie. Vzhledem k tomu, že je ale stále ještě zima, neprahne po studených salátech, ale po čistících polévkách bohatých na minerální látky, které ho prohřejí a uklidní. Připravila jsem pro vás 3 skvělé recepty, které vašemu tělu odlehčí a krásně ho pročistí.

 

Pikantní detoxikační zelená polévka (recept na 2 porce)

  • zelena polévka4 stonky celeru
  • 1 cibule
  • 1 zelená paprika
  • 5 hrstí čerstvých špenátových listů
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky kardamomu
  • ½ lžičky sušeného zázvoru
  • ½ lžičky drceného kmínu (římského)
  • 1 lžička sušené máty
  • 1 l vody
  • Špetka soli a pepře

Přivedeme vodu k varu a osolíme. Přidáme nakrájenou cibuli, papriku, celer a špenát a vaříme na mírném ohni přiklopené zhruba 15 minut do změknutí. Vypneme vařič a přidáme celé stroužky česneku. Polévku rozmixujeme. Po nalití můžeme navrch ozdobit kokosovým mlékem nebo chia semínky.

 

Draslíková balanční polévka (na 3 porce)

  • draslíková polevka4 hrnky vody
  • 4 střední cukety
  • 3 celerové stonky, oloupané
  • 1 hrnek zelených fazolek, oloupaných
  • 1 svazek čerstvé petrželky, nakrájené
  • 3 střední rajčata, nakrájená
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky mořské soli nebo 1 lžice miso pasty
  • 2 lžičky sušeného tymiánu, rozmarýnu, oregana nebo celé provensálské směsi bylinek

Všechny ingredience kromě česneku dáme do hrnce a přivedeme k varu, poté stáhneme teplotu a zaklopené mírně vaříme (probubláváme) 30 minut. Můžeme nechat takto nebo rozmixovat na krém.

 

Minerální polévka s pórkem a chilli na metabolismus (celý hrnec polévky)

  • minerální polévka2 střední pórky (pokrájené)
  • 4 stroužky česneku (rozdrcené)
  • 4 mrkve
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 3 menší cukety
  • 3 rajčata
  • 2 hrnky mungo (adzuki) fazolí
  • 3 listy kapusty
  • 8 hrnků vody
  • 1 malá chilli paprička bez semínek (najemno) nebo méně (test pikantnosti)
  • Šťáva z ½ citrónu
  • Sůl a pepř

Rozehřejeme hrnec a přidáme pórek, česnek a chilli papričku. Snížíme teplotu a restujeme 5 minut, stále promícháváme. Přidáme nakrájenou mrkev a celer a restujeme ještě 3 minuty. Přidáme vodu, rajčata a fazole a vaříme na mírném ohni zhruba 25 minut. 5 minut před koncem přidáme kapustu nakrájenou na nudle a cuketu na kostičky. Poté vypneme, přidáme citrónovou šťávu, sůl a pepř.

 

Dobrou chuť a pevné zdraví.

Michaela

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

3 komentáře
  1. nechapu jak nekdo muze v zime doporucovat rajcata nebo cukety, pokud se nemylim rajcatova sezona zacina v lete … hmmm

  2. Děkuji za chutné recepty, zdravím a ráda bych se zeptala: V květnu minulého roku jsem s manželem přešla na Raw stravu. Přes léto naprosto jednoduché, s podzimem a dovolenou jsme se vrátili k veganství, o Vánocích se „zvrhli“ k sýru. Je začátek jara a stále není místní zelenina na trzích, Tesco apod.se myslím, na syrovou nehodí. Jak se stravujete, pokud jste na Raw celoročně. Děkuji Vilemína

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.