4 recepty s chilli aneb zimní chill(i)out

chilliZima nabírá svůj dech a možná už toužíte po jaru, slunci a teplu.  Následující recepty vás zaručeně zahřejí zevnitř a zkrátí vám čekání.

Je obecně známo, že chilli není jen koření, ale blahodárně ovlivňuje i naše zdraví. Pálivost papriček  způsobuje látka zvaná kapsaicin. Mezi blahodárné účinky patří podpora trávení (podporuje produkci šťáv a zrychluje metabolismus), snížení cholesterolu v krvi, ničení bakterií (zejména helicobacter pyroli), snížení chronické bolesti a další. V neposlední řadě je chilli přírodní  afrodiziakum, díky jeho termogením účinkům podporuje prokrvení celého tělo, větší vzrušivost a potenci.

 

Zažeňme zimní neduhy- na zahřátí a poléčení

Tento nápoj mne už několikrát tuto zimu zachránil. Hodí se kdykoliv se necítíte ve své kůži a  máte pocit, že na vás něco leze. K afrodiziaku má tento nápoj ale daleko.

Na 500ml nápoje budeme potřebovat:

  • 3 cm zázvoru
  • ½ menší cibule
  • 1 menší stroužek česneku
  • 3 chilli papričky (používám sušené)

Na ochucení

  • ½ šťávu z půlky citronu
  • pepř
  • med

Do hrnku dáme chilli papričky, pepř a postupně přidáme nastrouhaný  zázvor, cibuli a česnek. Zalijeme  horkou vodou a necháme pár minut louhovat. Přecedíme  a po mírném zchladnutí přidáme šťávu z citronu a  med.

 

Raw čokoláda smoothie s chilli

  • chilli14 banány, nakrájené na kolečka  (mohou být mražené)
  • 2 hrnky  mandlového mléka
  • 4 lžíce kakaa
  • 1 avokádo
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • ½ lžičky chilli
  • kakaová drť na ozdobu

Všechny ingredience rozmixujeme dohladka a ozdobíme kakaovou drtí , ořechy nebo banánem.

 

Quinoa chilli

chilli2Hlavní jídlo, které si zaslouží vaší pozornost. Nenechte se odradit seznamem surovin, výsledek stojí za to.

Na 4 porce:

  • 2 hrnky uvařené quinoi
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 4 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 1 plechovka rajčatového pyré
  • 2 plechovka krájených rajčat
  • 2 hrnek červených fazolí (uvařených)
  • 1 hrnek černých fazolí (uvařených)
  • 1 a ½ hrnku kukuřice
  • 2 lžičk chilli (kajenský pepř)
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžičky kakaového prášku
  • 1 a ½ lžičky papriky
  • ½ lžičky třtinového cukru
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • šťáva z limetky
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý koriandr

Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku. Smažíme zhruba 4 min a na posledních 30 sekund přidáme i česnek. Zalijeme rajčatovým pyré, krájenými rajčaty a quinoou a postupně přidáme i  mletý římský kmín, papriku, chilli, koriandr, kakao, cukr, sůl a pepř. Tuto směs dusíme cca 30 minut. Ke konci přidáme fazole, čerstvý koriandr a šťávu z limetky. Necháme společně prohřát a propojit chutě.

Přijde vám vaše chilli málo pikantní ? Tak můžete přidat i čerstvé chilli a výborná je v tomto pokrmu i čokoláda.

 

Thajské nori krekry s chilli

  • chilli34 raw nori plátky (řasa)
  • 2 hrnky slunečnicových semínek namočené alespoň 4 hodiny
  • hrst čerstvého koriandu
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 lžička čerstvé bazalky
  • 1lžička agávového sirupu
  • 2 lžičky tamari omáčky
  • 3 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky chilli
  • ½ kajenského pepře
  • 3 lžičky cibulového brášku
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 1lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžičky šťávy z limetky
  • sůl

Rozmixujeme všechny suroviny a rozložíme je zhruba v 3 mm silné vrstvě na nori plátky. Přikryjeme směs z obou stran a vytvoříme „sandwich“.  Krekry sušíme v sušičce  přibližně 8 hodin- záleží na vás jak moc je chcete mít křupavé.

 

Dobrou chuť.

Petra Anna

Autor: Petra Ann Kovařčiková, zdroj:http://www.cookingclassy.com/2013/07/quinoa-chili, http://nouveauraw.com/raw-recipies/crackers/thai-nori-bites/,  www.slunecnyzivot.cz

Pokud máte chuť sdílet článek na vašich stránkách, směle do toho, jen prosím o uvedení jména autora, případných zdrojů, odkazu na www.slunecnyzivot.cz a této poznámky.

1 Komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>