Lepku se rozhodně vyhněte obloukem

pšeniceLepek se stal strašákem dnešní doby. Zatímco u pšenice špaldy, která byla pěstovaná v minulosti se vyskytovalo pouze 10 % lepku, tak dnes je pšeničná mouka vyráběná ze pšenice ozimé, která obsahuje až 50 % lepku. Vyšlechtěny byly nové tetra a hexaploidní pšenice, které nahrávají potravinářskému průmyslu, ale rozhodně ne lidskému zdraví.

Pšenice neškodí pouze celiakům. Lepek může způsobovat potíže i u lidí, u kterých nebyla celiakie prokázaná. Mimo to, že se lepek může chovat jako nervový toxin, tak také zahleňuje organismus a ucpává střevní klky a mikrokly. Chceme-li jísti zdravě, jezme pouze obilniny příznivé pro naše zdraví.

 

Člověk to vymyslel ještě lépe než příroda

V poslední době zaznamenáváme razantní změnu našeho jídelníčku nejenom co se týče kvality stravy (domácí poctivost se vyměnila za potravinářskou chemii, čerstvost se vyměnila za potraviny konzervované), ale i v případě přípravy stravy jako takové. Lidé byli celá staletí živeni chlebem z původní pšenice s nízkým obsahem lepku a se zastoupením všech složek obilného zrna (semeno, otrupy – oplodí a osemení, jádro – škrob a bílkoviny, klíček – tuky). Dnešní chléb se vyrábí z vymílané pšenice s vysokým obsahem lepku zbavené otrub, a to je největší hrozbou pro celé lidstvo.

 

Jaké potraviny ne a jaké ano?

jahlyHlavní potravina, která nás živí, je bezesporu pšenice. Pšenice se nevyskytuje pouze v pečivu, jak bychom čekali, je mnohdy obsažena také v dalších potravinách v podobě derivátů pšenice (např. těstoviny, instantní káva, alkohol, ovocné i zeleninové přesnídávky, pomazánky, majonézy, uzeniny, masné výrobky, nugeta, vegetariánské náhražky masa aj.). Pokud se obáváte, že se bez výrobků ze pšenice neobejdete, nemusíte se dlouho znepokojovat, na trhu je řada výrobků, které lepek neobsahují. Jedná se zejména o tyto potraviny: rýže (též mouka, vločky), kukuřice (též mouka, krupice, lupínky), brambory, sója (též vločky, krupice, mouka), jáhly (též vločky), pohanka (též mouka, lámanka), fazole, čočka, hrách, cizrna, ořechy, semena a další.

 

Více druhů lepku

Každá obilnina obsahuje jiný druh lepku. Lepek (gluten) je složeninou více bílkovin. V případě pšenice jde o dvě hlavní bílkoviny (bílkovinné frakce) gliadin a glutenin. U ječmene je lepek složen ze směsi hordeinu a gluteninů. U žita jde o směs secalinu a gluteninů. Finální složení bílkovin ovsa je poněkud složitější, převažuje u něj avenin, který již můžeme přiřadit ke gluteninům. Nejproblematičtější z této škály lepků je především gliadin, intolerance na další druhy lepku se musí vytestovat individuálně.

 

Poruchy glutenového metabolismu

Poruchy u příjmu lepku dělíme do tří kategorií: 1. Alergie na lepek; 2. Primární vrozená celiakie; 3. Sekundární získaná celiakie. Celiakie nepatří mezi alergie, je to metabolická porucha. Primární vrozená celiakie na všechny druhy lepku je celoživotní a neléčitelná. U sekundární celiakie, která se objeví v průběhu života, jde jen o intoleranci pšenice a je léčitelná.

 

Alergie na lepek

Alergie na lepek se vyskytuje přibližně jen u 1 % populace. Jedná se o nepřiměřenou reakci imunitního systému na setkání s bílkovinou. Příčinu musíme hledat v nervovém systému, jelikož se jedná o poruchu řídících mechanismů pro imunitní systém. Projevuje se alergickou reakcí v dýchacích cestách, nervovém systému, pálením v ústech a jícnu, zánětem tlustého střeva a vyrážkami.

 

Primární vrozená celiakie

buňkyPrimární vrozená celiakie je nevyléčitelná genetická porucha, při níž je nutné dodržovat striktní bezlepkovou dietu. Projevuje se prudkou reakcí organismu i na stopové množství lepku. Dochází k ovlivnění psychického i fyzického vývoje. Vznik speciální imunitní reakce v tenkém střevě vytváří zánět tenkého střeva, vlivem čehož se buňky tenkého střeva rozestupují, což dále ovlivňuje vstřebávání vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a bílkovin. Nedostatek živin znamená zhoršený vývoj a zhoršené fungování organismu. Rozestouplými buňkami se do organismu dostávají celé molekuly cizorodých bílkovin, které ovlivňují nervový systém.

 

Sekundární získaná celiakie

U sekundární získané celiakie je dieta volnější. Člověk trpící touto poruchou se musí vyhýbat obvykle jen pšenici ozimé, která obsahuje gliadin. Další druhy lepku v jiných obilninách většinou nezpůsobují velké problémy: žitný lepek – secalin, ječmenný lepek – hordein, ovesný lepek – avenin.

 

Proč je lepek toxický?

Nadměrná konzumace lepku zahleňuje organismus a vytváří ložiska. Lepek je nervový toxin, který nastartuje proces spouštění metabolických toxinů. Vlivem přehnané reakce imunitního systému na alergen, kterým je gluten, bývá zatížený nervový systém, který pak vysílá zkreslené informace, což v důsledku znamená nepřiměřenou reakci zasažených částí organismu (např. v případě astmatu se jedná o přenos přes plíce do průdušek). V mozku je základní postiženou částí nervového systému nervus vagus (bloudivý nerv), který inervuje krční, břišní a hrudní dutinu. Druhou zatíženou částí nervového systému je lobus temporalis, který patří pod větší celek zvaný telencephalon.

 

Jak se projevuje porucha vstřebávání lepku?

Onemocnění způsobené vlivem konzumace pšeničného lepku nemůžeme brát na lehkou váhu, dochází totiž k poškození střevní stěny, což následně způsobuje: chronický zánět sliznice, průjmy, hubnutí, nechutenství, plynatost, zácpu, nevolnosti, bolesti břicha, chudokrevnost a slabost. Střevní stěna je narušena, což vede k poruchám trávení složených cukrů (mléčný, řepný) a k poruše vstřebávání živin, to může způsobovat: úbytek na váze, osteoporózu, anémii, poruchy růstu, mrzutost dětí, ochablé svalstvo, bledost, lámavé nehty, otoky dolních končetin ad.

 

Pomůže nám jedině informovanost

Detoxikační poradci mají o glutenové enteropatii mnoho informací, narážíme však na nízkou informovanost lidí a také na problém jednoduché formulace tak obsažného tématu, jakým je pšeničný lepek. Můžeme jedině doufat, že se budou tyto informace posouvat dále mezi lidmi formou tiché pošty a a způsobovat u informovaných jedinců převraty ve stravování. Řada zastánců zdravé výživy vyhledává celozrnné potraviny nebo původní odrůdy obilí (pšenice špalda, jednozrnka, dvouzrnka) anebo bezlepkové obilniny a traviny. Snad i tento článek přispěl k vyšší informovanosti o škodlivosti lepku a věřte mi, že jsem ještě rozpětí škodlivosti lepku na lidský organismus neobsáhl zcela.

Přeji vám krásné dny obohacené o nové bezlepkové potraviny ze zdravé výživy a hlavně nezapomeňte informace o škodlivosti lepku šířit dál, můžeme tak významně ovlivnit náš život i životy druhých lidí k lepšímu.

Zde naleznete Bezlepkové obiloviny a 13 příznaků alergie na lepek.

 

Autor: Pavel Chodil, foto: Pinterest, www.slunecnyzivot.cz

Pokud máte chuť sdílet článek na vašich stránkách, směle do toho, jen prosím o uvedení jména autora, případných zdrojů, odkazu na www.slunecnyzivot.cz a této poznámky.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

15 Komentářů
  1. Lepek je strašně nebezpečný , proto ho nejím.Vše ostatní je pouze propagace velkovýrobců nahrabat kapsu o nic jiného tady nejde.Problém je ta nehorázná cena,ale kdyby se zrušily obiloviny úplně a přešlo na něco jiného mohla by cena klesnout, velkovýroba.

  2. Dobrý den. Musím říct že lepek je neuvěřitelné s prominutím svinstvo. Nikdy mi žádné vyšetření neukázalo alergii nebo nesnášenlivost na lepek. Můj problém: byla jsem nafouknutá, nikdy jsem nebyla obézní ale měla jsem prostě břicho. Většinou po jídle se mi nafouklo do dosti velkých rozměrů. Vypadala jsem jak ve třetím měsíci těhotenství a vysvětlujte všem že v mém věku (26) mám na děti ještě čas, že to tak mám po jídle. Po několika letech hledání jsem zkusila úplně vyřadit ze své stravy lepek. Břicho mi už druhý den splasklo a za měsíc jsem zhubla ze 70 kilo na 60. Váha se mi drží, tuk se mi z těla odbourává a to upozorňuji nedělám nic fyzicky namáhavého, necvičím. Můžu všem jen doporučit jeho vyřazení 😉 Nikdy jsem se necítila lépe!

  3. Lepku se mají bát pouze lidé s intolerancí, nebo alergií. Za strašení zdravých lidí, jak je lepek špatný , by se mělo fackovat. Muž, který přišel na negativní účinky lepku, se v tomto roce (2016), nechal slyšet, že se zmýlil. Lepek není škodlivý, zní výsledek jeho nové studie.
    Kanadská sportovní organizace s univerzitou u protinožců provedla studii na cyklistech. Závěr: bezlepková strava nijak neovlivnila výkony a krevní testy neprokázali, žadné změny. Bezlepková strava je, i dle mého otce lékaře (poctivého), nevýznamná pro zdravého člověka. Jde o přijímání kvalitních potravin, nikoliv omezování lepku. U dětí podávání normální stravy s obsahem lepku vede k vytvoření správné odolnosti vůči tomuto alergenu. Naopak děti, které lepek nejedli, měli větší dispozice k intoleranci a alergii v pozdějším věku. Omlouvam se za chyb. Píši rychle a číst to dnes po sobě nebudu.. Díky. Tento článek je zaujatý, nikoliv objektivní. PS: I já se snažím jíst domácí žitný chléb, místo kupovaného bílého pečiva. Ale rozhodně se lepku nebojím. Sám strach z něj je škodlivější než lepek sám!

  4. Dobrý den, jaký máte názor na časné zavádění lepku do stravy kojenců, jak je dnes doporučováno?

    1. Dávejte dítěti kvalitní, vyvážené jídlo.
      Místo lepku, vynechejte sladké sirupy, cukr, sladkosti.
      Všeho moc škodí. Sem tam lepek vůbec nevadí. Pokud lékař, reakce organismu , nebo zdravý rozum neřekne jinak.

  5. clanek je presne napsany a pro ti co obhajuji pecivo,ze by bez lepku nedrzelo…mate pravdu,nedrzelo,ale autor clanku netvrdí, ze jist pecivo je necim přínosne. Naopak,v clanku se pise o lepku jako slozce potravy,ktera vylozene skodi lidem,zahlenuje,nici trvale klky v tenkem streve. Vyborny chleb nebo krupave rohlicky bez lepku neudelate,to je pravda,jde o to,zda-li jste ochotni zit zdravejsi zivot bez techto produktu,nebo dal slepe hajit neco spatneho jen proto,ze nejste ochotni se toho vzdat nebo to omezit na minimum.
    A to neni jen o lepku,lide casto tu pravdu slyset nechteji,protoze je to tak proste pohodlné

    1. Mám směs mouky pohankové, ovesné a škrobových a z té peču chleba. Drží skvěle, není sice tak nadýchaný ale zasytí neuvěřitelně. 😉 Přidávám si do něj různá semínka. Takže bez lepku to drží, jen to nebude s „bublinkama“ jako pěna. 😉

  6. Patologicky narušené psychopaty hledající neustále co kde komu a jak škodí, by měli léčit na psychiatrii! Hlásají polopravdy, neověřená, nebo do souvislostí nedaná a měření, zjištění… a straší s nimi neznalé lidi! Lepek, je běžná rostlinná bílkovina, která škodí jenom velmi titěrnému počtu lidí nemocných narušením metabolismu. Bez lepku v obilovinách by nebylo možné prakticky nic upéci z mouky a mouka by byla navíc velmi nechutná. Protože vypěstovat kvalitnítvrdé obiloviny vhodné pro výrobu pekárenské mouky, je obtížné, lepek se často ještě musí do mouky přidávat. Tvrzení, že jsou obiloviny obsahující až 50% lepku, je holý nesmysl. Když si uvědomíte, že obilovina obsahuje ještě vlhkost, púopeloviny, tuky, cukry, vlákninu, ale hlavně škrob, u tvrdých pšenic cca 58 – 60%. Pokudf by existovaly obiloiviny s 50% lepku, to by bylo hej! To by nám rostlo fakticky maso na poli! Doporučuji méně potravinové hysterie a více znalostí o věci!

    1. Máte pravdu, Vy se nemusíte znepokojovat, psychopati Vám škodí víc než lepek.

    2. Asi tak. Všeho s mírou. I zdravé výživy s mírou a rozumem.

  7. Děkuji za podnětný článek. Vyzkoušela jsem si na sobě,že je lepší zahušťovat polévky nebo omáčky pouze zeleninou,brambory. Netrpíte pak plynatostí,zácpou.

    1. Já Vám děkuji za Váš komentář! Ano, mamka používá třeba ještě pohanku, jáhlové vločky, ovesné vločky, krupky, co každému sedí. Alternativy jsou většinou ještě i chutnější (můžeme si vzpomenout na školní univerzální omáčky…).

  8. dobrý den,
    jsem maminka dcery s celiakií a narazila jsem na nějaké špatné informace ve vašich článcích
    1. špalda naopak oproti běžné pšenici obsahuje VYSOKÝ obsah lepku, ne že nízký! v bílé mouce je lepek nevhodný ne procentem, ale tím, že je zbaven přirozeného obalu a tím je dostáván do těla „čistý“ a špatně stravitelný.
    2. v článku o bezlepkových obilovinách. i oves obsahuje lepek. sice jiný druh a míň agresivní, ale obsahuje. ani gastroentelogové se neshodnou, jestli vadí celiatikům, ale obecně je nedoporučován.
    myslím, že to jsou dost závažné informace v takovýchto článcích , které by mohly někomu uškodit

    1. Vážená paní Moniko, velice si cením Vašeho názoru a děkuji Vám za Váš komentář, který otevírá tuto diskusi. Musím konstatovat, že se Váš komentář dle mého názoru shoduje s výše uvedeným. Celiakie není pouze jeden druh, u vrozené primární celiakie je vhodné se vyhnout veškeré lepkové stravě, sekundární celiaci však mohou oves snášet a mohou mít jiné zkušenosti. Máte pravdu také s tím, že celozrnné obiloviny mají vyšší nutriční hodnotu a souhlasím s tím, co jste napsala. Nejsem lékař, uvedené informace jsem převzal od pana MUDr. Josefa Jonáše, který má ohledně této problematiky dlouholetou praxi. Celiakii jako onemocnění nelze paušalizovat, je vhodné zátěž vytestovat přístrojem Salvia u zkušeného terapeuta, při úspěšné léčbě se může intolerance v průběhu života vylepšit, jak ukazují některé případy, ale i tak doporučuji všem vyhnout se lepku obloukem, i já se mu vyhýbám, i když nejsem celiakem. Děkuji za Váš hodnotný komentář a přeji Vám slunečný život. Pavel Chodil

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.