Domácí výroba kokosového mléka

kokoKokosové mléko je velmi populární pro svou chuť i bohaté účinky na zdraví. V obchodech je již běžně k dostání, ale není nad vlastní domácí výrobu, kdy si můžete každý den udělat mléko čerstvé a tudíž nejchutnější. Jeho domácí výroba je velmi jednoduchá a cenově mnohem výhodnější, tak bych vám jí chtěla přiblížit.

Seznam ingrediencí je pouze kokos a voda, ale postupů existuje celá řada. Nejlepší je použít kokos čerstvý, který je již běžně celoročně k dostání v obchodech a pro výrobu je nejlepší, ale dá se použít i strouhaný kokos sušený, nejlépe v bio kvalitě kvůli chuti a výživovým hodnotám. Co se týče postupů, tak jsem vyzkoušela namáčení kokosového „masa“ před mixováním, ale to nedoporučuji, neboť výsledkem je divná mastná voda. Také je lepší nemixovat kokos v úplně chladné vodě, ale alespoň pokojové teploty, vlažné nebo teplé, kokos se více propojí a rozvine i svou vůni a mléko bude krásně hladké.

 

Recept

  • 1 hrnek strouhaného nebo na kousky nakrájeného kokosu bez hnědé vnitřní slupky
  • 2 hrnky vlažné vody
  • špetka soli (nemusí být)

Postup

Rozmixujete všechny ingredience v mixéru zhruba 4 minuty na nejvyšší otáčky, nechte chvíli sednout a poté přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko. Přidáním špetky soli zvýrazníte chuť mléka, ale i bez ní chutná skvěle. Uchovávejte v uzavřené skleněné lahvi v lednici a spotřebujte nejlépe ihned nebo během 2 dní.

Tip

Mléko můžete ochutit skořicí, medem, chilli, vanilkou, použít ho jako základ smoothies s banány, karobem, živým kakaem, dalším ovocem, na výrobu pudingu s chia semínky, jako základ sladkých krémů, do thajských polévek a omáček a mnoho dalšího.

Užijte si to a nechte si chutnat po celém těle.

Michaela

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

18 Komentářů
  1. je možné použít taky klasický kupovaný nastrouhaný kokos co se prodává v hyermarketech? (asi ne , že ano, ten je již asi vysušený.) děkuji za odpověď.
    Beruška

    1. Co já vím, tak kokosové mléko by mělo jít vyrobit i ze sušeného kokosu. Jen nebude asi tak dobré, jako mléko z čerstvého kokosu 🙂

  2. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné z tohoto mléka vytvořit přidáním bio jogurtu a ohřátím kokosového mléka další jogurty v jogurtovači? Díky za odpověď. S pozdravem Magda 🙂

    1. Milá Magdo,

      nemám s výrobou domácích jogurtů zatím zkušenosti, takže Vám neporadím. Vyzkoušejte to a kdyžtak dejte vědět, budu ráda 🙂

      Díky,
      Michaela

  3. Dobrý den 🙂 nevím, zda-li jsem to dobře pochopila, ale vy doporučujete v případě strouhaného sušeného kokosu předem nenamáčet a hned začít mixovat? Děkuji 🙂 já vždy namáčím přes noc a ráno mixuji

    1. Dobrý den,

      ano. Má zkušenost, ale možná máte jinou a funguje vám 🙂
      Všechny ořechy před použitím namáčím, ale kokos ne.

      Michaela

  4. Myslím, že spojení kokosového mléka třeba spolu s kokosovým cukrem může být do kávy každopádně dobrá volba 🙂

    1. Ano, zní to dobře 🙂
      Vzhledem k tomu, že kávu nepiji, nemohu to ani potvrdit, ani vyvrátit, jen doporučit k individuálnímu vyzkoušení.

      Michaela

  5. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli jde tohleto domácí mléko používat i do kávy. 🙂
    Předem děkuji za odpověď

    1. Dobrý den Andreo,

      zkuste to. Je mnoho lidí, kterým to chutná a je také mnoho lidí, kterým ne, neboť se nedokáží odpoutat od zajeté chuti kravského mléka, které má ve spojení s kávou také plnější konzistenci.

      Michaela

    2. I obilná káva ve spojení kokosového mléka a kokosového cukru bude jistě vynikající 🙂 🙂

    1. Dobrý den,
      zbytek použiji do ranní kaše nebo smoothie, má stále co nabídnout 🙂

      M.

  6. Míšo, děkuji Vám za rychlou odpověď. Nedávno jsem dělala pudink s chia semínky a použila jsem mléko z dm (myslím skoro jako jediné je bez přidaných látek),ale i tak je dražší a není vždy po ruce, takže to domácí mléko bude určitě daleko praktičtější 🙂 Snad to motor vydrží a k narozeninám mám slíbený nový robot,takže pak už to bude hračka. Chystám se i na výrobu másel z ořechů a tam už bych to asi se starším mixérem neriskovala 🙂 Mějte se moc hezky …………..

  7. Dobrý den, receptů na výrobu kokosového mléka jsem zde na netu už četla několik 🙂 Zatím jsem používala jen kokosové mléko z dm-drogerie,ale chystám se pustit do výroby domácího ………můžu se zeptat,jak výkonný mixér potřebuji,abych nezadřela motor? Děkuji a ráda se na Vaše stránky chodím dívat, jsou plné inspirace a pěkných článků 🙂 Hezký den !!!

    1. Milá Žirafko, díky 🙂

      Nedokáži napsat výkonnost mixéru. Aktuálně používám mixér od Ety na vše co dělám a skvěle funguje. Samozřejmě Vitamix je bezkonkurenční, ovšem i co do ceny.
      Zkuste mléko ve svém mixéru a uvidíte, nemusí se mixovat dlouho a můžete ho mixovat i s přestávkami, budete-li mít pocit, že je to na něj moc.

      Hodně štěstí.
      M.

  8. dobrý den, dá se nějak odhadnout kalorická hodnota? vzheldem k tomu, že se jedná o „výluh“, nejsem schopná to nějak spočítat. děkuju!

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.