11 léčivých bylinek pro domácí pěstování

bylinkyBylinky jsou krásným zdrojem silic, hořčinů, alkaloidů, tříslovin, glykosidů, saponinů, fenolů, flavonoidů, vitamínů a minerálních látek, proto by neměly chybět na vašem talíři. I když třeba nemáte zahrádku, je možné mít od jara do podzimu bylinky na okně nebo na balkóně a mít tak po ruce stále čerstvé vitamíny v krásné dekorativní podobě. Bylinky nejen že předchází nejrůznějším zdravotním obtížím, ale také léčí již ty vzniklé. Abyste se dokázali lépe orientovat v tom, jaké by se hodily na vaše okno, nabízím vám jednoduchý přehled těch nejznámějších a nejjednodušších pro pěstování. 

Všechny bylinky jsou „slunomilky“, vybírejte jim proto místo, kde si slunka užijí. Do truhlíků se hodí vybrat více druhů bylinek, nebojte se toho. Rostliny s podobnými nároky vytvoří kombinace nejen užitečné, ale i zajímavé a pěkné na pohled.

 

Pažitka

pazitkaPažitka je velmi oblíbenou zeleninou. Obsahuje hodně vitamínů a minerálů, zvláště B2, C, dále sodík, vápník a draslík a jiné. Používá se jedině v syrovém stavu, jakékoliv tepelné zpracování ničí železo a bílkoviny, obsažené v listech, sušením ztrácí své jemné cibulové aroma. Pro delší uchování pažitky je nejlepší metodou jí zamrazit. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Je skvělá na chléb s máslem, do polévek, k vajíčkům, do salátů, k houbám nebo rybám. Funguje jako krásná ozdoba.

Vyžaduje vydatnou zálivku a dostatek slunce. Pro pěstování za oknem nedoporučujeme pažitku ze supermarketů, nýbrž ze zahradnictví, neboť taková pažitka má kvalitnější kořenový bal a vydrží. Můžeme ji samozřejmě vypěstovat i ze semínek. Pažitku sestříháváme několikrát za rok, dle potřeby minimálně 10 – 15 cm nad zemí, aby nám neuschla.

Zkuste si dát rozkvetlou pažitku do vázy, budete překvapeni, jak pěkně se tam vyjímá. Sušené květenství se hodí do různých podzimních a zimních aranžmá.

Tip: Pár kapkami citrónu můžete neutralizovat aroma po cibulce.

 

Petržel

petrzelPetržel má močopudné účinky, tudíž je velmi vhodná při urologických obtížích a zánětech, prospívá ledvinám, uvolňuje křečovité stažení hladkého svalstva, skvěle funguje proti nadýmání, snižuje krevní tlak, podporuje odkašlávání, účinkuje proti střevním parazitům, upravuje činnost žaludku a poruchy menstruace, podporuje trávení a libido.

Je bohatá na draslík, vápník, hořčík, mangan, železo a chlór, provitamin A, vitaminy skupiny B. Obsahuje užitečné množství vitaminu C a železa.

Můžeme ji přidat skoro do všech jídel, polévek, salátů, omáček, na maso, do smoothies nebo jako ozdobu.

Pro léčitelské účely se používá nálev z kořene, nebo ze sušených semen, které mají větší účinek.

Tip: Žvýkáním petržele osvěžíte dech a neutralizujete pach po požití česneku.

 

Saturejka

saturejkaSnižuje krevní tlak a tlumí tachykardii. Podporuje trávení, působí proti nadýmání a proti průjmově. Saturejka desinfikuje dýchací cesty a používá se při průduškovém astmatu. Působí baktericidně a zevně přispívá k hojení ran. Saturejkový čaj tlumí pocit žízně u diabetiků.

V léčitelství se saturejka využívá hlavně kvůli její schopnosti snižovat krevní tlak, podpoře trávení a účinkům proti nadýmání a průjmu. Dále desinfikuje dýchací cesty a napomáhá při průduškovém astma.

V kuchyni nalezne uplatnění všude, kde se používá pepř. Přidává se do luštěnin, k bramborům, slaným pomazánkám. Dále do uzenin, k zelenině, zejména k zelí a kapustě. Saturejka se přidává také do směsi na bylinkové máslo a omáčky.

Saturejkový čaj

  • při zánětu střev

Polévkovou lžíci natě saturejky přelijeme šálkem vařící vody, 5 minut necháme vyluhovat a přecedíme. Před jídlem pijeme 3 – 4 krát denně.

  • při poruchách zažívání

Rovnou polévkovou lžíci natě saturejky přelijeme šálkem vařící vody a necháme 5 až 10 minut vyluhovat. Pijeme po jídle, nálev kromě zlepšení zažívání uvolňuje i žaludeční bolesti.

Saturejka má ráda slunce a teplo, proto umístíme květináč na parapet, kde bude mít dostatek světla. Daří se jí v lehčích (humózních) půdách, ale není to podmínkou. Sklízíme v době květu (červenec – září) a sušíme ve stínu.

Tip: Traduje se, že saturejka, nošená ve váčku na krku,  posiluje mysl.

 

Majoránka

majorankaMajoránka obsahuje éterický olej, třísloviny a hořčiny. V léčitelství se využívá jako podpůrný prostředek při nechutenství, k podpoře tvorby žaludečních šťáv a lepšímu trávení a dále při bolestivých křečích ve střevech. Z kvetoucích vrcholů majoránky se dělá čaj při nachlazení a bolestech hlavy, vývar se přidává do koupelí na zklidnění revmatických potíží.

Sklízíme nať před rozkvětem, která má nasládlou vůni a používá se do salátů, polévek, bramborových pokrmů, s vejci nebo s masem. Majoránku přidáváme až v poslední třetině tepelné úpravy pokrmu.

Vyžaduje slunné a teplé stanoviště, dobře snáší sucho a nesnáší mráz.

Majoránkový čaj

Využívá se právě při potížích v oblasti žaludku a střev. Připravíme jej tak, že jednu polévkovou lžíci majoránky přelijeme dvěma šálky horké vody a necháme 10 minut louhovat, poté scedíme. Popíjíme několikrát denně po doušcích.

Majoránková koupel

Uvolňuje a uklidňuje. Připravíme stejně, jako čaj a nálev přilijeme do koupele.

Tip: Při bolesti zubů žvýkejte čerstvé lístky majoránky – uleví se vám alespoň dočasně

 

Rozmarýn

rozmarýnaV léčitelství rozmarýn pomáhá lepšímu trávení, dezinfikuje trávicí trakt, podporuje trávení a omezuje nadýmání. Působí proti stresu, zklidňuje nervy a zlepšuje spánek. Zlepšuje krevní oběh, koncentraci a odstraňuje pocit chladu v končetinách, tonizuje cévy a celkově posiluje. Je zvlášť vhodný v rekonvalescenci a geriatrii. Pomáhá při ženských onemocněních, upravuje menstruaci.

Hraje výraznou úlohu v aromaterapii a je výborný i pro zevní použití, silný odvar slouží k čištění převážně mastné pleti, omývání ekzémů, na rány a pohmožděniny. Je součásti provensálského koření, používá se do masitých pokrmů, zvláště do zeleniny a ryb.

Rozmarýn miluje slunce a vyšší vzdušnou vlhkost, na zimu jej uchováváme na závětrném stanovišti při teplotě 5° až 10°C.

Tip: Trpíte migrénou, nebo nespavostí? Vyzkoušejte čaj z rozmarýnu.

 

Tymián

tymianV lékařství se tymián používá pro své působení proti průjmu a zánětech zažívacího traktu. Podstatný vliv má také na dýchací ústrojí. Mírní i kašel, obecně působí protizánětlivě, proti nachlazení a používá se na bolavé revmatické klouby. Tymián je bylinka s jedním z nejvíce antiseptickým účinkem. Působí proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Používá se nať na čaj, kapky a nebo se inhaluje.

Vzhledem ke svým účinkům v oblasti trávení se  používá k ochucení skopového a vepřového masu a také zvěřině. Používá se i do marinád a do svíčkové omáčky. Drobné množství i na ryby, luštěniny, saláty a těstoviny.

Tymiánu se daří v polosuché a na živiny chudší půdě. Pro zachování aroma nehnojíme. Pokud chceme opět uchovat jeho výrazné aroma, nepřeháníme to se zálivkou.

Tip: Koupel z tymiánu je považována jako účinné afrodisiakum. Sliznicím podrážděným pylovou rýmou uleví a potíží s jinými alergiemi vás zbaví pití teplého nálevu z tymiánu.

 

Bazalka

bazalkaV léčitelství se používá nať, která se sbírá v červnu až říjnu seřezáním přibližně 10 – 15 cm nad zemí. Zůstane nám tak část listů a můžeme bazalku sklízet až 3x ročně.  Doporučujeme bazalku sušit ve stínu za teploty maximálně 40 °C.

Bazalka zvyšuje žaludeční činnost (působí proti žaludečním křečím a zvyšuje sekreci trávících šťáv