Jak jednoduše očistit střeva bez klystýru

očista strevOčista střev je velmi důležitou součástí detoxikace, pevného zdraví a pohody v těle. Ne každý však má chuť provádět očistu střev klystýry a tak je tu jednoduchý způsob, jak se vyčistit pomocí dvou ingrediencí velmi efektivně a zdravě.

Mnoho zdravotních obtíží může být odstraněno vyčištěním střev od hlenu, usazenin a parazitů.

V průběhu 70 let života zpracují naše střeva přes 100 tun potravin a 40.000 litrů tekutiny. Toto masivní množství jídla a tekutin nakonec vede k nahromadění až 7 kilogramů  toxického fekálního odpadu ve střevech, který kontaminuje naši krev a způsobuje neopravitelné škody na našem těle v podobě závažných nemocí.

 

Zde jsou některé společné znaky ucpaných střev usazeninami:

  • častá zácpa
  • cukrovka
  • narušený metabolismus
  • narušený sluch
  • problémy se zrakem
  • nadměrné nebo nedostatečné přibývání na váze
  • onemocnění jater a ledvin
  • problémy s pletí, vlasy a nehty
  • artritida
  • některé formy rakoviny

 

Jak je vidět, jsou to i celkem běžné obtíže, kterým ze začátku nepřikládáme velkou váhu, ale po čase stejného špatného životního stylu nám mohou pěkně zavařit. Očistu střev tedy potřebujeme všichni.

Klystýr může vyčistit pouze tlusté střevo a to jen velmi malou část, zhruba 40 – 50 centimetrů. Klystýr také vyžaduje speciální podmínky, nástroj a informace pro správné provedení, kterého se hodně lidí bojí.

Nicméně je tu příjemnější naděje. Užívání 1-3 polévkových lžic lněného semínka za den, po dobu tří týdnů, může učinit skutečné zázraky! Dokáže totiž vyčistit hlen, fekální usazeniny i parazity při plném zachování střevní mikroflóry.

Tato metoda pročištění tlustého střeva poskytuje rychlou normalizaci a spalování tuků. To má několik pozitivních účinků na regulaci metabolismu tuků. Lněné semínko bude absorbovat a odstraňovat toxiny z našeho těla a snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

 

Indikace očisty při:

  • zánětlivých onemocněních horních cest dýchacích a střevního traktu
  • gastritida, kolitida, žaludeční a dvanácterníkové vředy
  • nemoci močového ústrojí, infekce, cystitida, pyelonefritida
  • nadměrné přibírání na váze, poruchy metabolismu tuků

 

Očista střev lněným semínkem místo snídaně po dobu 3 týdnů:

  • len1. týden: 1 lžíce lněného semínka, 1 lžíce lněného oleje, 100 ml kefíru, špetka chilli
  • 2. týden: 2 lžíce lněného semínka, 2 lžíce lněného oleje, 100 ml kefíru, špetka chilli
  • 3. týden: 3 lžíce lněného semínka, 3 lžíce lněného oleje, 150 ml kefíru, špetka chilli

 

Lněné semínko je vhodné před konzumací jemně pomlít nebo alespoň zabalit do utěrky a několikrát přejet válečkem, aby prasklo a mohlo se z něj uvolnit vše důležité. To provádějte vždy přímo před konzumací, ne dopředu, neboť takto narušená semínka mají tendenci ke žluknutí. Připravte si každé ráno čerstvou porci.

Konzumujte tuto blahodárnou směs každé ráno namísto snídaně a během dne se snažte vypít minimálně 2 litry čisté neperlivé a nechlazené vody. Ta vám pomůže odplavovat toxiny z těla a čistit tělo i mysl. Máte-li chuť, můžete do vody přidat i trochu kvalitního medu, ten vám udělá moc dobře.

Pro vegany je možné místo klasického kefíru použít kefír kokosový, na jehož domácí výrobu naleznete recept v článku Domácí výroba kokosového kefíru.

 

Hodně zdraví!

Michaela

realfarmacy
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

258 Komentářů
  1. Dobrý den,
    Chtěla bych se zeptat, proč se míchá semínko právě s kefirem, když se říká, že mléčné výrobky zahlenuji…
    … Můžu lněný olej nahradit jiným?
    Děkuji za info
    Alena

    1. Dobrý den Aleno,

      mléčná bílkovina totiž skvěle reaguje se lnenym olejem a je důležitým komponentem vstřebatelnosti cenných látek ze semínek i oleje.
      Rozhodně je důležité dodržet recept i se lněným olejem, maximálně kefir můžete obměňovat s plnotučným tvarohem.

      Michaela

  2. Dobrý den,proč zde nezařazujete do vašich doporučení některé včelí produkty,které by se určitě k léčbě zažívacího traktu hodily/určitě med v daleko větším množství a pak propolis-preparát na zažívací aparát téměř na všechny nemoci v jakékoli formě/inhalace,výplachy úst,pochvy,propolisové čípky a propolisové tinktury různé koncentrace.,trochu jsem pominul pyl,ale zde není zase tak rozhodují,ale jako doplněk určitě,před nějakým použitím včelích produktů doporučuji určitě nějakou očistu zažívacího traktu různé délky,s přáním úspěšné terapie apiterapeut dr.Pour

  3. Dobrý den Michaelo,
    ráda bych se zeptala v jakých časových intervalech mohu očistnou kúru provádět ? Mám za sebou jeden cyklus ….zhruba před 2 měsíci …a cítila jsem se po něm moc dobře. Častá očista se jistě nedoporučuje ….interval 1 x ročně je dostačující ? Předem děkuji za odpověď.

  4. Dobrý den, Michaelo, děkuji za radu, která je snadno uskutečnitelná a určitě účinná. Jak ale postupovat s dalším jídlem během dne? děkuji Lidka

  5. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu tuto kůru na očistu tlustého střeva provádět, i když mám velmi řídkou stolici. Hlavně tedy dopoledne. Skoro to vypadá na chronický průjem. Cítím, že se musím pořádně pročistit, ale obávám se, že po této ranní kůře budu mít ještě větší problémy. (pořídila jsem si už i tibetskou houbu.
    Děkuji Terezie

  6. Nemůžu nahradit lněný olej extra panenským olivovým olejem?? Děkuji za odpověď.

  7. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, zda tuto očistu mohu provést i během kojení. Dcera se kojí hodně, ale má už rok a čtvrt.
    A mohu zkusit přemluvit sedmiletého syna, aby prováděl očistu se mnou? Případně, pokud se připojí pouze občas, má to smysl?
    Děkuji mnohokrát.
    Jana

  8. Dobrý den. Netušil jsem jaký problém je kefír sehnat. Nebavím se o ochuceném kefírovém mléce někde v tescu. Je i jiná fungující alternativa? Děkuju.

  9. Dobry den,
    Pred casem jsem drzela tuto ocistu, posledni tyden me zacala dost svedet kuze. Nespojila jsem si tyto dve veci dohromady a kuru dokoncila.
    Nyni jsem si po case nekolik dni za sebou pridala do ovesne kase drcene lnene seminko a kuze me zacala opet svedet.
    Nemate s tim zkusenost?
    Nevim, jestli to je soucast vylucovani toxiny, tudiz zadouci, nebo naopak.
    Dekuji
    Hanka

  10. Dobrý den, Michaelo,
    je potřeba dodržovat množství kefíru?
    Raději bych toho kefíru vypila víc, aby mě to více zasytilo a víc jsem si pochutnala:)
    Chtěla jsem se také zeptat, jaký účinek v tom má lněný olej a chilli?
    Původně jsem tento recept na očistu našla na jiných stránkách, kde se uvádělo jen lněné semínko s kefírem. Určitě má každá ingredience svůj blahodárný účinek.
    Jsem ráda, že jsem narazila i na vaše stránky 🙂

  11. Dobrý den, Dr. Budwig doporučovala vždy nízkotučný tvaroh. Žádný kefír, jogurt, tofu ani nic jiného. Aby fungovala strava, kterou doporučovala, a která vyléčila tisíce lidí z rakoviny, je třeba dodržet originální protokol…
    linomel( našrotované semínko s medem, aby tak rychle neoxidovalo),
    čerstvé ovoce
    a krém ( 2 lžíce mléka +3 lžíce lněného oleje + 100g tvarohu max.1%tuku).
    Je to velká dobrota:-).
    Lněný olej je nutno před i po otevření uchovávat v lednici! a ten, který najdete v regálu obchodu, jen tak mezi jinými oleji, od toho ruce pryč! Po vylisování vydrží maximálně 10-12 týdnů…
    mrkněte sem:http://www.dr-johanna-budwig.cz/

  12. Dobrý den, prosím, v jakém intervalu se tato očista má provádět? 1x/rok? častěji? Méně často? Děkuji za odpověď.

  13. Dobrý den,
    děkuji vám za pěkný (nejen tento) článek. Už asi rok se snažím přibrat, ale nedaří se, spíš ta váha čas od času ještě o něco málo klesne. O této kůře uvažuji právě z tohoto důvodu, protože je zde zmíněno, že i na nedostatečné přibírání je to vhodné.
    Jak člu ale článek dál, obávám se, aby to nemělo spíše opačný efekt.
    Co myslíte?

  14. Pomáhá tahle očista i při kožních nemocech? Ekzém, suchá či citlivá kůže atd. ? Je tahle očista 100% ? Znáte i jiné například 3 dny jíst kysané zelí? Děkuju za vzácné rady .

  15. Dobrý večer, lze použít i přímo koupené mleté lněné semínko z DM? Uchovávám ho v lednici, dokud ho nespotřebuju.

    Děkuji za odpověď.
    Eva

    1. jen doplním jestli ta očista vyčistí dokonale střeva? děkuju

  16. Dobrý den, Michaelo,
    Partnerka se ptá zda máme po dobu očištěné kůry, která se nám velmi líbí, vynechat naše oblíbené sexuální praktiky např. anální sex, který jak víme má blahodárné účinky na organismus.
    Děkuji za odpověď.
    Lenka a Tomáš

    1. Dobrý den
      Lze tuto kůru provádět večer jako poslední jídlo dne?

  17. Dobrý den, dá se tato kůra kombinovat i s kůrou na očistu od parazitů, kterou máte na blogu také uvedenou? Kdy bych k tomu receptu, každé 3 dny přidal 2 nadrcené hřebíčky a 3 dny bez nich? Děkuji

  18. Dobry den, tento recept se mi moc líbí a rad bych ho vyzkoušel, ale chci se zeptat, zda se nedá u toho normalne snídat? Protoze jsem profesionální sportovec a snidane je pro me základ, abych pak vydržel na treninku. Tak jestli je možne si to dat v jinou dobu. Dekuji za odpověď!

    1. Dobrý den Michale,

      můžete zkusit dát si tento recept ráno jako první a zhruba po 20 minutách svou běžnou snídani nebo místo kefíru použít tučný tvaroh, ten vás skvěle zasytí a nebo si tento recept dát v jinou denní dobu, třeba jako odpolední svačinu.

      Nebude to vadit.

      Michaela

  19. Dobrý den,dnes je to týden,co jsem vyzkoušela tuto očistu.Chtěla jsem se zeptat,zda je normální,že jsem dneska dostala menší průjem (chodím na záchod celý den) a zda mám pokračovat v očistě nebo raději ne?Děkuji

    1. Hezký den Libuše,

      průjem může souviset s mnoha s věcmi, včetně nevyspání. Pokud vám očista nedělá dobře, přestaňte s ní.

      Michaela

  20. Dobrý den paní Michaelo, se zajímavostí jsem přečetla všechny příspěvky i Vaše odpovědi. Tato čistící kúra mě zaujala a určitě ji vyzkouším. Jsem již po 3 operacích konečníku – vnitřní i venkovní hemeriody, naposledy v listopadu 2014, ovšem bez efektu. Mám neustálé potíže s vyprazdňováním. V letních měsících min. roku jsem se opět nechala vyšetřit rektoskopem a bylo mi zjištěno, že mám opět vnitřní hemeriody a že by bylo vhodné je odstranit zaškrcením. Toto jsem již jednou podstoupila a strašně dlouho jsem krvácela a měla neustávající bolesti, žádné medikamenty na mě neučinkovaly. Na internetu jsem našla soukr.kliniku v Ústí n.L., kde se bezbolestně těchto problémů zbavím. Podstoupila jsem proto asi v 5ti návštěvách tuto léčbu a pak ještě 3 x výplach střev, požadovaný efekt se však nedostavil. Mám za to, že po všech těchto zákrocích, zejména posledním mám zúžen průchod k vyprazdňování, proto mám denně problém. Omlouvám se, že se tak ze široka rozepisuji, ale určitě mi to prominete. Mám dotaz jestli při této kúře, aby byla opravdu účinná, je nutná vegetariánská strava nebo je možná strava normální s menším obsahem masa a jestli máte za to, že můj problém vyzkoušením této kúry by se vyřešil anebo částečně zlepšil. Pokud Vám to čas dovolí, budu se těšit na Vaši odpověď. Zdravím Venuše

    1. Dobrý den Venuše,

      ve vašem případě rozhodně doporučuji vegetariánskou stravu, hodně pít a podívat se na váš problém také po psychické – duchovní rovině a léčit tělo a duši dohromady.
      Věřím, že vám to pomůže!

      Hodně štěstí,
      Michaela

  21. Dobrý den,
    dnes jsem začala. Chtěla bych se zeptat, zda olej a lněná semínka nemohou způsobit nezvladatelné průjmy? Ráda bych cestu v MHD i práci zvládla bez případných ponižujících problémů. Děkuji za odpověď.

  22. Dobré odpoledne, kefír zakoupen-od 2.začínám.Mám dotazy-semínko melu mlýnkem na kávu-je možné i večer před konzumací,či bezprostředně před užitím,A k pití-možno zázvorový čaj,citron med?
    Děkuji
    Lenka

  23. Dobrý den, již šestý den dodržuji tuto kůru. Přetrvává zácpa, na velké jsem byla cca 3x za šest dní. mám nafouklé břicho, přibrala jsem 1,5 kg. za den vypiju 1,5-2l víc do sebe nedostanu. co dělám špatně? děkuji za odpověd

  24. dobrý den
    chtěl bych se zeptat , jestli nějak nevadí když se vše rozmixuje před konzumací.
    zkoušel jsem semínko semlýt v ručním mlýnku ,ale jde to velmi špatně .
    Děkuji za odpověd Kamil

    1. Dobrý den Kamile,

      pokud se vám semínko opravdu dobře rozdrtí, není problém.
      Já drtím semínka v sáčku válečkem na těsto a to jde skvěle.

      Michaela

  25. Dobrý den, Míšo,

    lžíce je polévková nebo čajová?
    3 polévkové lžíce oleje a lněných semínek mi přijde velké množství, tak se raději ptám.
    Dnes začínám 1. den a těším se na výsledky. 🙂

    Krásný den a díky za tyto stránky. Našla jsem na nich spoustu zajímavých věcí.
    Jana

    1. Dobrý den Jano,

      díky.

      Ve svych receptech lžíce uvádím jako polévkové a lžičky čajové.

      Michaela

  26. Dobry den,je mozne tuto ocistu zacit i v sestinedeli ? Nekojim. Mam dost velke uz dlouholete problemy s pleti. Zkusila jsem snad vsechnu kosmetiku od nejlevnejsich po nejdrazsi a nic. Byla jsem i v nekolika kos.salonech a taky mi nepomohli. Tak jsem se rozhodla podstoupit detoxikaci strev ale ne kazdy ji doporucuje. Narazila jsem na Vase stranky a docela me to oslovila. Vsichni tu bojuji ale se zacpou a s tou ja netrpim. Poradila by jste mi zda podstoupit tuto ci jinou ocistu. Dekuji moc.

    1. Dobrý den,

      můžete zkusit tuto očistu nebo ještě lépe, vyřaďte mléko a všechny mléčné výrobky na nějaký čas a pozorujte, jestli se Vám pleť nezlepší. Často za problémy s pletí stojí právě ony.

      Jinak další očisty naleznete v sekci Detoxikace https://slunecnyzivot.cz/tag/detox/

      Michaela

  27. Dobrý den,
    je možné podstoupit tuto kůru v těhotenství (konec 1. trimestru)? Zácpou trpím i normálně, ale teď se to razantně zhoršuje a navíc mě trápí hemoroidy.

    Díky za odpověď

    1. Dobrý den,
      dcera je v 34 týdnu těhotenství.Denně musí použít 2glycerinové čípky,aby si pak jednou za tři dny ulevila.Leží bez jakéhokoli pohybu na rizikovém oddělení,kde jí přinesli Dufalag,který jí nepomáhá.Má Hiršprugovu chorobu,zatím se neví v jakém rozsahu má poškozené střevo a ani se to zjišťovat nebude,dokud nebude docházet k vyprázdnění jednou za deset dní.Myslíte,že by dcera mohla kůru podstoupit?
      Děkuji za odpověď

    2. Dobrý den,
      tuto kůru by neměly užívat těhotné ani kojící ženy.
      Namočte si každý večer lžíci lněných semínek a ráno ji nalačno vypijte i se šlemem a semínka dobře rozkousejte.

      Michaela

  28. Dobry den, mam problem s tim chilli, bude ocista ucinna i bez nej? A co napr. skorice? Predem moc dekuji za odpoved.

    1. Dobrý den,

      není to problém, bude účinná i bez něj. Skořici můžete přidat, alespoň bude eliminovat chlad kefíru.

      Michaela

  29. Dobrý den.
    Právě končím tuto 3 týdenní kůru.
    Moc mi to chutnalo, resp. chutná.
    Dlouhodobý pocit nadýmání je pryč. Zdá se, že i břicho se trochu zmenšilo a vůbec se cítím lépe. Klep, Klep Klep :-). Děkuji.
    Jen bych vás ráda poprosila o radu. Jak teď s lněným semínkem a olejem pokračovat?
    Nějaká udržovací „preventivní“ dávka? Nebo vysadit?
    Ještě jednou děkuji a zdravím Vás.
    Marie

    1. Dobrý den Marie,

      tak to jsem moc ráda.
      Můžete užívat i nadále, pokud vám chutná a občas to prostřídat s něčím jiným. Tento recept nemá kontraindikace.

      Michaela

  30. Dobry den,
    Chtela jsem se Vas zeptat zda pri ociste mohu brat. Probiotika? Jestli to nejak nevadi ?????Dekuju moc za odpoved

  31. Dobry den,ocistnou kuru jsem zacala pred 6 dny,ale mam cim dal vetsi problem pozrit olej(nechutna mi) s ostatnima ingrediencema.Muzu ho polknout jako prvni a hned zapit kefirem se seminky?Jinak super,uz po 6 dnech jsem mene unavena,vice nabita energii,vyprazdnovani super.Jeste jsem se chtela zeptat,jestli je mozne,ze mi pri teto procedure poboliva hlava?Dekuji za odpoved a preji krasny den☺

    1. Dobrý den,

      teď už jsem na této kúře týden. S tím olejem to bude zřejmě značka od značky. Dnes jsem vyzkoušela jiný než doteď a byl strašně cítit. Tak když třeba zkusíte jinou značku oleje, nemusel by to být takový problém.

    2. Hezký den Hanko,

      pokud máte olej kvalitní, neměl by být chuťově odpudivý. Vsaďte třeba na olej z DM, ten mám osvědčený. Pokud by však i přes to pro Vás byla chuť nepřijatelná, což se divím, protože všem zatím tato směs velmi chutná, včetně mě, udělejte to tedy polknutím oleje a následným zapitím kefíru se semínky, ale hned.

      Ještě mě napadá, že můžete vyzkoušet olej se semínky v tvarohu, což je velmi chutná kombinace. přidat si tam můžete i lžičku medu nebo kousek ovoce, aby se to pro vás stalo přívětivější. Budete tak mít skvělou zdravou snídani.

      Pobolívání hlavy je možné, zvyšte příjem tekutin.

      Michaela

  32. Dobrý den,

    děkuji za skvělý nápad, zítra začnu :). Jenom bych se chtěla zeptat, zda vodu můžu částečně nahradit čajem Maté? Ráno a dopoledne ho v práci vypiji tak cca litr a už jsem si na něj dost zvykla, tak by mě zajímalo, zda to při této očistě nevadí

    Děkuji za odpověď

    1. Hezký den Zuzko,

      můžete i čaj, ale zaměřte se na zvýšený pitný režim čisté vody, která na sebe váže toxiny a odvádí je z těla ven.

      Michaela

  33. Dobrý den,
    děkuji za skvělé stránky. Chtěla bych se zeptat, zda je třeba dodržovat přesně množství, nebo zda můžu už od prvního týdne ty tři lžíce, příp. i více kefíru.
    Přeji vše dobré.

    1. Dobrý den,

      můžete i více. Začněte se 2 lžícemi semínek, 2 lžícemi oleje a 6 lžícemi kefíru nebo tučného tvarohu + špetka chilli.

      Michaela

  34. Dobrý den paní Michaelo,

    je nějaká alternativa místo kefíru? Mám totiž alergii na laktózu. Děkuji

    1. Dobrý den Jano,

      no, to bude problém, neboť laktóza je v tomto případě klíčovou složkou, která váže účinné látky z oleje a semínek.

      M.

    2. Dobrý den,
      kefír by laktózu obsahovat již neměl, neboť ta je rozložena při procesu kvašení, kterým kefír vzniká.

  35. Dobrý den paní Michaelo,
    poslední příspěvky jsou datovány někdy před rokem, takže nevím jestli tato komunikace ještě funguje.
    Náhodou jsem narazil na tento web, (vím, že nic se neděje náhodou) a velmi mě zaujaly Vaše recepty, konkrétně použití želatiny, neb očista střev pomocí lněného semínka.
    Myslím, že si každý kdo to potřebuje si na Vašich stránkách najde to svoje.
    Děkuji Vám a držím Vám palce

    1. Dobrý den Františku,

      se mnou komunikace funguje stále, i když někdy o něco opožděněji kvůli velké spoustě povinností 🙂

      Díky a ať se Vám daří!
      Michaela

  36. Paní Michaelo, jste úžasná ! A navíc tak trpělivá! Je vidět, že Vaši práci děláte jako poslání a navíc ji máte ráda, klaním se a smekám před Vámi! Asi jste Anděl, jak jinak dokážete odpovídat na milion stejných otázek a nepoznamenat, že vše již bylo zodpovězeno, že se jen stačí podívat do předchozích dotazů a příslušných odpovědí.
    Přečetla jsem si všechny dotazy a odpovědi, pochopila jsem, že lněné semínko lze“pootevřít“ válečkem na těsto/ rozmixovat/ namočit a pak rozmixovat a pak přidat další ingredience. Teď můj dotaz: léta jsem dávala své kobylce do jídla (nebylo to kvůli očistě) lněné semínko, které jsem večer namočila a ráno povařila ve vodě, až z toho vznikl rosol a to jsem jí pak dávala do jídla. Myslím, že jí to i chutnalo. Nemám problém postupovat podle Vašeho návodu, přesto by mne zajímalo, zda při tom namočení semínka a pak povaření až z toho vznikne rosol se uvolní bez rozmixování ty živiny, nebo zda by to bylo třeba ještě rozmixovat.
    PS 1: pokud nebudete mít čas odpovědět, nevadí, jdu na uvedenou očistu lněným semínkem dle Vaší rady.
    PS 2: moc ráda bych Vám napsala soukromý mail, ale nevím jak /kam. Je to možné?
    PS 3: Jste krásná a velice sympatická dáma, pohled na Vás je pohlazení na duši. Přeji Vám vše dobré a děkuji i za ostatní.

    1. Milá Danko,

      moc díky.

      U kobylky bych semínka také krátce promixovala, pokud můžete, ale vždy čerstvě před konzumací, aby nezačala žluknout. Pakliže nemůžete nechte to tak, je skvělé, že vůbec dostává lněná semínka 🙂
      Také jsem své kobylce dávala semínka 🙂

      Můžete mi napsat email na info@slunecnyzivot.cz

      A moc děkuji za kompliment, od ženy si ho vážím ještě více 🙂

      Mějte se krásně,
      Michaela

  37. Dobry den. Chtel sem se zeptat zda pri zacatku ocisty by bylo vhodne vypít Zaječí vodu horkou děkuji za odpověd.

  38. Zdravím,jedu očistu už třetí týden-dnes, ale poslední asi čtyři dny mi po požití bolí žaludek,tak nevím,jestli vytrvat nebo přerušit.
    Děkuji za náror.

  39. Dobrý den, je tato očista vhodná i pro kojící matky?? (myslím, že ano, ale raději se zeptám 🙂 Děkuji za odpověď

  40. Dobrý den,lněné semínko samo o sobě je úžasné.Tuhle kůru ráda vyzkouším, již nějakou dobu užívám denně olej a semínko si dávám do jogurtu…takže se těším na tuto alternativu a díky za tipA ke crohnově chorobš doporučuji odvar ze semínka a denně vypít,brácha díky tomu má už 2 roky klid co de týče průjmů a taky výsledky jsou uspokojivé 🙂

  41. Zdravím, jedu 4. den tuto očistu. Cítím se fajn, ale mám dotaz. Beru sorbifer a stolici mám po něm tuhou, zácpu naštěstí ne. Nebylo by vhodnější ho teď vysadit, než očistu dokončím? Děkuji za radu.

    1. Dobrý den mam dotaz,čím mohu nahradit kefir ?
      Lze bily jogurt od Active-neslazeny….
      Prosim a mam doma sezamovy olej,je mozno uzivat ? A zlate lnene semínko nebo pouze hnědé ?
      Děkuji Vam moc ,H.

  42. Milá Michaelo,

    děkujeme za tak super články a nápady. Chtěla jsem se zeptat ohledně této očisty se lněným semínkem. Je to bezpečné? Vše odchází pouze stolicí? Jde mi o to, kdyby někdo neměl v pořádku všechny vývodné (vylučovací) mechanismy těla, aby si spíš neublížil (např. lymfatický systém apod.) Děkuji Továrková Ludmila

    1. Milá Ludmilo,

      nejsem lékař a nepočítám s tím, že by někdo měl takový problém, když sem článek napíši, takže vám neřeknu, ale můj osobní názor je ten, že je to bezpečné.

      Michaela

  43. Dobrý den, Míšo!
    Ve středu budu končit 3. týden užívání tété očistné kúry. Cítím se dobře, určitě jsem se vyčistila, nebo se stále ještě čistím…to je vidět:-)). Ale mám dotaz: co potom? Mohla bych si tuto „snídani“ udělat jednou či dvakrát v týdnu? Co Vy na to? Moc děkuji za odpověď a přeji krásné jaro! Maruška.

    1. Dobrý den Maruško,

      jestli vám vyhovuje takováto snídaně a cítíte se po ní fajn, tak v tom nevidím problém. Myslím si, že si stejně tělo po čase řekne o změnu 🙂

      Mějte se,
      Michaela

  44. Krásný den, chtěla bych se zeptat, jakou lze udělat vegan alternativu s kokosovým kefírem aby se houba nemusela aktivovat v kravském mléce? Děkuji za odpověď. 🙂

    1. Koumala jsem, ale tibi krystaly se živý něčím jiným a co jsem hledala a dočetla to nebude fungovat. Děkuji za odpověď ale. 🙂

  45. Je tu prosím niekto taký, kto už absolvoval túto očistnú kúru a používal pri nej kefírové mlieko z obchodu namiesto pravého (t.j. doma vyrobeného) kefíru? Fungovala vám táto očistná kúra, aj keď sa použilo iba kefírové mlieko z obchodu? Alebo táto kúra bez pravého (doma vyrobeného) kefíru nemá žiaden zmysel? Napíšte prosím vaše skúsenosti. Ďakujem 🙂

    1. Dobrý den Jano,

      jen málokdo si doma dělá na kůru domácí kefír a většina používá kefír z obchodu a výsledky jsou stejně dobré, takže se nebojte a jděte i do kefíru z obchodu.

      Michaela

  46. Článek mne zaujal.sama používám pouze lnena semínka s jogurtem už několik měsíců a zda se mi že muj metabolismus lépe pracuje. Používám 1 -2 Kávové lžičky denne. Také doporučuji knížku Giulia Enders, ,Le charme discret de l’intestin. Byla přeložena i dto slovenštiny (v češtině nevím zda existuje )

  47. Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať, či môžem robiť túto kúru aj vtedy, keď mám mierne podráždený žlčník a pečeň (játra). A ešte sa chcem spýtať, či stačí nízkotučný kefír (1,5 % tuku), lebo klasický kefír sa mi nepodarilo nikde zohnať (iba rôzne acidofilné mlieka, cmary, atď). Vopred ďakujem za info 🙂

    1. Dobrý den Sandro,

      být vámi, tak s kůrou počkám, až se budete cítit lépe. Detoxikace znásobuje všechny procesy v těle a tělo svým způsobem na chvíli vyčerpá, takže by se vám příznaky mohly zhoršit. Zdravému člověku však velmi prospívá. Kefír si kupte jaký preferujete, ale já bych volila klasickou verzi oproti odtučněné.

      Michaela

  48. O tom ovoci jste psala panu Michalovi,dotaz z 20.8.2015 o tréningu. Tam po kefíru nedoporučujete čerstvé ovoce. Ale vlastně jste mi odpověděla,že stačí odstup mezi jídly.
    A co kefír a zahleňování?

    1. Hlen je přirozená ochrana organismu a patří tam, takže zahleňování bych se s kefírem nebála, pokud máte jinak zdravou stravu, která vaše tělo nepřekyseluje, aby se netvořil nadměrný hlen, který je škodlivý.

      Michaela

  49. Dobrý den,
    chtěl jsem se informovat na kefír. Je možné použít domácí kefír připravený pomocí tibetské houby? Děkuji

  50. dobry den chtěla bych se zeptat je mi teprve 17let a už dlouho mam takovou stahujici bolest v oblasti žaludku a střev mohlo by to nejak souviset? Děkuju

    1. Dobrý den Heleno,

      doporučuji vám navštívit lékaře, který provede patřičná vyšetření a vyloučí počínající nemoc. V případě, že nic nenajde, můžete začít s přírodní léčbou, jako je například tato a uvidíte sama, jestli se vám ulevilo. Každopádně to nepodceňujte!

      Michaela

  51. Zdravím,mám dotaz. V komentářích je uvedeno, že nedoporučujete po směsi čerstvé ovoce. Proč? Já jsem si zvykla snídat obilninové kaše s ovocem – sušeným ,někdy i čerstvým, základ je však vždy obilnina…

    1. Dobrý den,

      nevím nic o tom, že bych nedoporučovala jíst ovoce, zřejmě jde o nedorozumění.
      Po kefíru si klidně ovoce dejte, ale mějte mezi jídlem rozestup alespoň hodinku.

      Michaela

  52. Dobrý den,
    detoxikační kůru provádím cca 6 dní a jsem při tom dost nafouklý. Každopádně plyny velice smrdí a též exkrementy. Též mám těžší vyprazdňování, při kůře trpím spíš záspou. Chtěl bych se zeptat jestli je to normální? Dávám si 1 lžíci čerstvě namletého lněného semínka a 100ml kefíru. Čerpal jsem z jiného návodu, takže nepoužívám lněný olej.

    1. Dobrý den Martine,

      lněný olej i špetka chilli nejsou v receptu náhodou. Nedivím se, že máte zácpu. Pokuste se dodržet tento recept a uvidíte, že vám bude lépe.

      Michaela

  53. Dobrý den, chtěla bych začít s očistou s lněnými semínky a ráda bych si nechala poradit. Bohužel, v týdnu vstávám ráno v 4.30, dávám si ranní kávičku a pak jedu do práce, kde si dám bylinkový čaj a cca v 7:30 lehkou snídani (většinou jen ovoce). Ptám se, kdy si mám dát semínka s kefírem, hned tak brzo ráno? Vím, že s tou kávu po ránu, to je velice špatný zlozvyk, ale odbourat to, se mi zatím nepodařilo. Děkuji za Vaši odpověď a radu.

    1. Dobrý den,
      káva do prázdného žaludku je podle mě velice nezdravá, měla by jste si jí dávat až po snídani. První potrava Vám startuje metabolismus.

    2. Dobrý den Hanko,

      co takhle zkusit prohodit kávu s tím bylinkovým nebo zeleným čajem (taky vás dobře nakopne a nepůsobí po ránu takovou paseku v těle) nebo úplně nejlépe vlažnou vodou s citronem a třeba lžičkou medu, chcete-li, pak si dát kefír se semínky a v práci pak kávu?

      🙂
      Michaela

  54. Zdravím, velice Vás obdivuje, na tomto webu jsem již našla množství užitečných článků, které mi pomohly, i mne do značné míry inspirovaly. Chtěla bych se zeptat, zda je možné kefír vyměnit za bílý jogurt, což mi doporučila známá. Děkuji za odpověď. 🙂

    1. Dobrý den,

      děkuji, jsem ráda, že tyto stránky plní svůj smysl.

      Co se týče kefíru a jogurtu, kefír je účinnější. Nemůžete-li ho, použijte jogurt.

      Michaela

    1. Dobrý den,

      účinky očisty jsou u každého jiné, neboť jsme každý jiný. Každopádně po provedení očisty se budete cítit lépe než předtím. Srovná se vám peristaltika, nebudete se po správném jídle cítit nafouklá, zvýší se vám imunita, vyčistí pleť, pocítíte vyšší příval energie…

      Michaela

  55. Dobrý den. Stačí pít hodně v průběhu dne, nebo mám ihned směs zapít vodou? Podobně jako třeba u Psyllia, aby se docílilo toho že směs vsákne vodu a nabobtná. V recepru na směs Dr. Budwigové se ještě píše o dostatku vody, aby byla směs jemná. Ale to bude platit zřejmě pro cottage cheese a ne pro kefír? Děkuji za odpověď.

    1. Dobrý den,

      lněný je pro tyto účely lepší. Pokud ho chcete zaměnit, můžete, ale určitě lněný někdy vyzkoušejte 🙂

      Michaela

  56. Tuto očistu jsem držela 14 dní, ani jenou jsem nevynechala a žádné účinky na sobě nepozoruji 🙁 Skončila jsem o týden dříve, kvůli trhání osmičky. Ale znovu už s kůrou začínat nebudu, jaksi na mě boužel nepůsobí.

    1. Dobrý den Jano,

      kůra funguje i když Vás tzv. neprohání na wc. Nevím, dle čeho usuzujete, že nefungovala. Možná jste nedodržela lehčí stravování a vyšší pitný režim. Těžko říci.

      Michaela

  57. Dobry den,obejdu se rano bez kefiru?seminka s medem?musim mit pul litru bylinkoveho caje.za jak dlouho mohu neco snist k snidani?dekuji moc me zajima

  58. Dobrý den,chtěl bych si detoxikovat střeva pomocí vaší metody.Nyní užívám sylmarin před snídani,v jakém pořadí tedy provádět čištění nebo až raději po dokončení jaterní kúry?Děkuji za Vaše stranky!:-)

    1. Dobrý den Patriku,

      provádění této očisty se současným braním Silymarinu není nijak kontraindikované, takže je můžete užívat současně. Nejdříve si dejte kefír se semínky a půl hodiny potom Silymarin a snídani.

      Michaela

  59. Dobrý den ráda bych se zeptala kde se dá sehnat lněný olej, bez něj kůra asi účinkovat nebude a co chilli nevím jestli tyto dvě složky seženu. Všechny složky se mají smíchat dohromady nebo každá zvlášť, semínka se namáčet nemusí.

    1. Olej – zdravá výživa, DM drogerie.
      Chilli – supermarket.

  60. Dobrý den, Míšo. Velmi si cením toho, co děláte, a obdivuji Vaši trpělivost. Jenom jsem pročetl komentáře a byl jsem otrávený z hloupých dotazů, které se neustále opakovaly. Jdu na to, zkusím tuto lehkou formu očisty.

    1. Dobrý den Rudo,

      díky za zprávu.

      Co člověk, to jiný názor/přesvědčení a jiné tělo/zkušenosti. Každý věří něčemu jinému, každému funguje něco jiného a tak to prostě je a s tím jsou spojeny i nejrůznější dotazy 🙂

      Michaela

  61. Dobrý den,

    Vaše informace o toxickém odpadu ve střevech jsou velmi zajímavé a rád bych se o něm dozvěděl něco víc. Během svých studií jsem byl na mnoha pitvách (anatomických i patologických), operacích střev a viděl jsem spoustu histologických preparátů, nikde však ani stopy po tom, co popisujete. Mohla byste mi prosím říct, kam se mám konkrétně dívat (jak ten odpad vypadá, kde ho najdu, pokud není vidět tak jak je vlastně možné ho zjistit…)?

    Děkuji za Vaši odpověď.

    1. Většina odpadu je v tekutém stavu, proto ho nemůžeš vidět. Může ho být i přes 10kg. Tuto problematiku jsem řešil přes 10 let a vyřešil uspěšně. Máš-li zájem o podrobné informace, ozvi se.

    2. Adrien Elixir: Vida, podrobné informace bych určitě rád. Když tento odpad není vidět, jak se vlastně zjistilo, že tam je? A pokud je tekutý, jak se stane to, že neodteče spolu se stolicí?

      Děkuji za odpověď! Moc si vážím toho, že jsem tu narazil na odborníka.

    3. Milý Tome,

      nikdy jsem na žádné pitvě nebyla a tak nemohu potvrdit nebo vyvrátit jakékoli tvrzení s tím spojené.
      Informace čerpám z literatury, kterou sepsali lidé, kteří se touto problematikou zabývají, jako například Otfried D. Weise, I. Makowski, Jiří Cingroš, Mudr. David Frej, Dr. Budwigová a další.

      Chápu, že jako medik nebo lékař se zabýváte jinými úhly pohledu na tělo a veškerá lékařská poznání jsou pro mě velkou inspirací a pomocí, za kterou jsou velmi vděčná. Zajímám se a zkoumám i jiné pohledy na věc, jako je například detoxikace těla, kterou se nezaobírá téměř žádný lékař, v souvislosti se stravou, což hodnotím jako skvělou prevenci vážnějších onemocnění.

      Nepovím Vám, kam přesně se máte dívat, ale když si sám na sobě vyzkoušíte nějakou účinnou detoxikaci, tak nejspíš do záchodové mísy, abyste se sám přesvědčil o vzhledu Vašeho uvolněného odpadu.

      Mějte se pěkně,
      Michaela

  62. Já v zimě opucuji střeva bez průjmu chutně a jednoduše:
    Sním za den jen 3 pomela.
    Mám je ráda, pokryji nimi kalorickou spotřebu a částečně tekutiny.
    Nemusím běhat na WC a trpět dehydratací a podrážděnými střevy. 😀

  63. Dobrý den, moc se mi líbí očista lněným semínkem, chci to vyzkoušet.Lněné semínko často pojídám, je to příjemné na žaludek. Jenom nevím, jak je to s pitím při lněné snídani – po ránu mi dělá dobře teplý čaj , např. bylinkový, nevadí? Pití vody během dne chápu, není problém, a co černý čaj či káva přes den, vadí?

    1. Dobrý den Jitko,

      pití bylinkového čaje vůbec nevadí. V rámci očisty doporučuji spíše omezit konzumaci černého čaje i kávy, ale jedna káva vás jistě nezabije 🙂

      Michaela

  64. Míšo možná mám hloupý dotaz,a může se během dne normálně jíst, nebo se pouze dodržuje ranní očista. Děkuji

  65. Vidíte nějaký problém když budu mlít lněné semínko a na 3 dni přidám do směsi namlít i hřebíček? pak 3 dni bez hřebíčku. Zkombinoval bych takto dvě metody a mohlo by to být účinnější vůči parazitům. Asi snížím účinek hřebíčku a kefír proti parazitům není ideální, ale spíš mne proč nepřidávat. Děkuji

    1. Dobrý den Ondro,

      vyzkoušejte to takto a uvidíte. Každé tělo reaguje jinak. Myslím, že by v tom neměl být problém.

      Michaela

  66. Chci tuto kůru vyzkoušet a jen se chci ujistit, že je potřeba vše smíchat? Je špatně,pokud si dám každou ingrediencí zvlášť? Bojím se, že olej a mléko náraz nepozřu?dekuji

    1. Dobrý den Dano,

      ano všechny ingredience smíchat. Nedělá-li Vám to dobře, zkuste i po sobě, ale ne s dlouhými rozestupy.

      Michaela

  67. Dobrý den,
    metoda mě zaujala, ale nemám ráda ostré, v podstatě nejím nic ostrého. Jaký účinek tam má chilli? Bude očista fungovat i bez chilli?
    Děkuji,
    Lucie

    1. Tak nikdo neodpověděl, ale kdo by měl stejný problém: chilli v tom nepálí. Ani ho tam necítím.

    2. Milá Lucie,

      jistě chápete, že od určitého objemu dotazů a práce, se nedá odpovídat všem hned, navíc to není mou povinností 😉

      Odpověděla jste si sama, což vítám.

      Michaela

    3. Tak jsem to nemyslela, spíš to byl takový úvod k tomu, proč odpovídám na vlastní dotaz. 🙂 Děkuji.

  68. Dobrý den, píše se tu místo snídaně, ale zdá se mi to sakra málo 😀 Můžu si lupnout semínka a pak za nějakou dobu si dát něco k snídani? Děkuji. Lendy

  69. Jen se chci zeptat zda nevadí, když jsem si jednu dávku udělala i k obědu. Je to moc chutné. Dnes jsem začala. Je důležité, jaké množství udělám, nebo mohu dle chutě více? Děkuji, krásný den Elena

    1. Žádná detoxikace není vhodná v těhotenství, ani při kojení, neboť uvolněné toxiny jdou přímo do placenty a mateřského mléka miminku.

      Michaela

  70. Dobrý den Míšo,
    chtěla jsem se zeptat, je tahle kůra vhodná i pro kojící maminky? Malej má 8 měsíců. Předem děkuji a přeji hezký den.
    Eva

    1. Dobrý den Evo,

      tato kůra je vhodná i pro kojící maminky, ale bez chilli, neboť by mohla jeho chuť ovlivnit chuť mateřského mléka. Ostatní ingredience jsou v pořádku.

      Michaela

  71. Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat, jak by se to lněné semínko, lněný olej, kefír a chilli mělo přijímat. Myslím tím, jestli se to např. má všechno smíchat dohromady nebo snad přijmout zvlášť – doufám že rozumíte co myslím.
    Děkuji za odpověď.

  72. Dobry den, Miso, mame problem s 9-ti letou holcickou – trpi zacpou. Nevim, jak dlouho, objevili jsme to teprve pred tydnem, kdy se nam sverila s bolesti bricha. Nasla jsem na netu tento Vas prispevek, chtela ho vyzkouset na ocistu strev, ale ctu zde soucasne, ze nekterym lidem naopak zpusobuje, ze na zachod nejakou dobu nechodi. Tak nevim, abych ji spis vice neublizila. Poradite mi prosim? Co na zacpu u takto male holcicky? Jiz podruhe jsme se bohuzel museli uchylit ke klasickym prostredkum z lekarny na zacpu, radeji bych ale neco prirodniho. Stravu ma zmenenou teprve druhy den, takze zatim zadne zazraky necekam. Dnes se ji po cipku podarilo vyprazdnit, ale evidentne ma jeste streva plna „spiny“, protoze trpi neustalou plynatosti a neuveritelne to zapacha. Ocividne toho v ni jeste spousta je. Dekuji za odpoved, Petra

    1. Dobrý den Petro,

      neznám složení stravy Vašeho děvčátka, každopádně to chce hodně zeleniny a ovoce, v chladných měsících spíše tepelně upravené nebo sušené, z čerstvých jablka, hrušky, švestky, …

      Mé holčičce jednou na zácpu pomohla lžička kokosového oleje, navíc jí velmi chutná a je zdravý. Žádné léky z lékárny, ale jídlo.

      Zkuste podávat pannenský kokosový olej každý den, jen tak nebo do teplé ranní kaše. Pomáhají samozřejmě i jiné, kvalitní a za studena lisované oleje – lněný, konopný, olivový, …

      Držím palce a dejte vědět.

      Michaela

    2. Dobrý den Petro, já jsem bojovala přes dva měsíce se zácpou u mé čtyřleté dcery. Vyzkoušeli jsme vše i projímadla. Malá měla už i prasklinky a hrůzu v očích, když už musela jít. Nakonec nám pomohla úplná změna jídelníčku a hlavně snídaně, které dodržujeme všichni již přes rok. Každé ráno rozmixujeme různé ovoce, které je k dispozici, přidáme ovesné vločky, nebo otruby, zkrátka vlákninu, trošku vody, někdy i zázvor, chia semínka, med, špenát, polníček, zkrátka co mě zrovna napadne a je zdravé. Takto připravená kaše chutná i manželovi a je ideální jako začátek dne. Má hodně vitamínů, vlákniny i vody což je u zácpy nejdůležitější. S pozdravem Radka

  73. Tuto kůru jsem dodržovala 14 dní a vždy mi bylo po celý den velmi dobře hlavně v oblasti břicha což u mě normálně nebývá. Za normálních okolností mi je těžko nebo se večer cítím jako balon. Mohu se zeptat, zda-li je možné tuto kůru využívat dlouhodobě ? Nebo by jste mi prosím poradila něco jiného co na mě bude mít stejný efekt, díky za odpověď.

    1. Dobrý den Magdo,

      kůru můžete pravidelně opakovat. Jestli Vám dělá tak moc dobře, klidně zařaďte pravidelně do své stravy lněná semínka, kefír i lněný olej, zřejmě to vaše tělo potřebuje.
      Až na to přestanete mít chuť, bude to neklamný signál, že už není potřeba dále čistit a kůru mžete zopakovat zase třeba za půl roku nebo jak budete chtít.

      Michaela

  74. Tak jsem vyzkousela moji, kvuli intoleranci, pozmenenou verzi ranniho detoxu.. Behem 15 minut jsem vse odevzdala zachodove mise.. Moje telo je holt 30 let zvykle na ranni kavicku, a tak tuhle ocistu odmitlo. Kefir mam rada, piju ho casto, nemam po nem zadne zazivaci problemy, naopak, ale po ranu a jeste ke vsemu s tukem, to proste nejde.
    Ale misto toho jsem se vrhla na detox pomoci smoothie a zeleninovych stav, dle Vasich receptu a parada!Vylepsila se mi plet, lepe spim a mam furu energie. Takze Michaelo dekuji, Vase stranky jsou bezva!
    Hezky den Vam preje Radka

    1. Ano, ne každý tip detoxu nebo očisty je vhodný pro každého, každý jsme jiný. Mám radost, že jste si u mě našla to, co Vám vyhovuje, Radko, nejvíce a pomohlo Vám to.

      Mějte se krásně,
      Michaela

  75. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, zda během této detoxikace hrozí nějaký silnější průjem. Ptám se, protože beru hormonální antikoncepci, tak aby to nemělo nějaký negativní účinek.

    Děkuji

  76. Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak tuto očistnou kůru mám kombinovat s chlorellou a ječmenem. Každé ráno 30 minut před snídaní piju ječmen a chlorellu. Tak jestli to mam vynechat a pít až třeba někdy v dopoledních hodinách nebo klasicky před snídaní. Děkuji a přeji hezký den.

    1. Dobrý den,

      lněný olej má v očistě své opodstatnění. Seženete ho například i v DM drogeriích. Zkuste očistu s ním.

      Michaela

  77. Dobry den,
    Chci se zeptat, muj syn 26 mesicu ma problem ze stolici. Je mozno aplikovat ocistu (treba jen prvni tyden) na tak male dite ?

    1. Dobrý den Gabrielo,

      můžete recept zkusit, ovšem doporučuji vynechat chilli. Uvidíte, jak na to bude chlapeček reagovat. Všechny ingredience jsou zcela přírodní, tak by neměl být problém, jen upravte dávkování a proporce poměrů.

      M.

  78. Dobry den, mam zjistenou potravinovou intoleranci na lnene seminko. Mohu pouzit napr. chia seminka misto toho? Dekuji.

  79. Dobrý den, šlo by místo kefíru použít i jogurt? Čtu tady, že jde použít tvaroh, zákys, ale já mimo jogurtu a másla mléčné výrobky nejím vůbec 🙁

  80. Dobrý den, podrcená semínka s kefírem konzumuji první týden a už teď cítím pozitivní změny. Nejprve jsem byla několik
    dní dost nafouklá, ale z jiných očistných kůr vím, že je třeba vydržet, že je to součást reakce mého těla na čistící procesy. Už teď mám krásnou hladkou pleť a těším se na další průběh. Moc děkuji za dobrý typ:-))) Jana

  81. Dobrý den,

    chtěl bych si to taky trošku ujasnit.

    Mám především problém s tou porcí, 4x týdně absolvuji tvrdý posilovací trénink, takže mám po této snídani do hodiny hlad a to ji ještě kombinuji s proteinem.

    Chci se zeptat, jestli to má vůbec smysl to teď dělat, když s tím ráno piju protein (neruší se nějak ten účinek?) a pak během dne jím normálně (dost masa, po tréninku gainer a večer zase protein). Jinak se snažím jíst zdravě – celozrný chleba a kvalitní šunku na svačinu, k obědu i nějakou tu zeleninu a vyloženě se nepřejídám.

    Nevím prostě, jestli má smysl tuto kůru dělat teď při objemovce a nebo to nechat až k rýsovačce, kdy budu jíst o něco méně, ale ráno se stejně budu muset najíst, protože budu potřebovat hodně bílkovin. Mám v plánu si dělat vaječné omelety (z bílků). Opravu bych měl ty dvě hodiny vydržet a třeba si dát toho kefíru více (300-400ml), šlo by to?

    Celkově si myslím, že pročistit potřebuji, protože bývám dost unavený, jako by mi chyběly živiny, i když jím správně a také se mi začaly rozšiřovat na rtech takové ty bílé skvrny, které prý znamenají nějaké to zahlenění. Jedl jsem posledních několik měsíců opravdu hodně mléčných výrobků (řecké a bílé jogurty, müsli, každý den tvaroh, k tomu někdy cottage), tak si myslím, že by to mohlo být tím, tak jsem tyto věci teď vynechal.

    Poraďte prosím.

    Díky 🙂

    1. Dobrý den Michale,

      myslím, že řízená očista potřebuje nějaký režim a tak bych ve Vašem případě počkala, až se Vám bude více hodit – tedy spíše do fáze „rýsovačky“.
      Časový odstup může být půl hodiny před jídlem, pakliže po kefíru nezařadíte čerstvé ovoce. Uvidíte, jak Vám bude kefír fungovat a co na to Vaše tělo. V případě, že dobře, můžete klidně porci kefíru zvednout. Ve vašem případě bych se toho určitě nebála.

      Hodně štěstí,
      M.

  82. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, zda je možné kefír nahradit kyškou nebo zda kefírové mléko prodávané v obchodech je to stejné jako kefír.

    Děkuji za odpověď

    1. Dobrý den,

      ano, můžete ho nahradit Kyškou. A pravý kefír je určitě lepší než kefírové mléko.

      M.

  83. Dobrý den, shodou okolností, aniž bych o tomto fóru a těchto www stránkách předem věděl, právě končím první týden této kůry. Nemám s tím žádný problém. Chtěl bych se zeptat, zda dělám něco špatně, když místo lněného semínka používám lněnou mouku. Děkuji za odpověď.

    1. Dobrý den Libore,

      čerstvě drcené lněné semínko je výživnější, účinnější a vzhledem k možné oxidaci mouky i zdravější, ale nedělá-li Vám váš typ očisty problém a cítíte-li se po ní lépe, nevidím v tom žádný problém. Jen tak dál 🙂

      M.

  84. lneny olej se seminky jsem kdysy konzumovala s tvarohem…..ctu si tady prispevky, ale nikde neni napsano, ze by nekomu nechutnal olej smichany se seminky…..bud jsem v tomhle negativni, ale to se nedalo jist, jak to zapachalo…jde nahradit lneny olej jinym? kokosovym treba?

    1. Lněný olej je unikátní svým složením a účinky, ale jestli je vám nepříjemný, vyměňte ho za kokosový.
      M.

  85. Jsem 66letý a již 14 dní zkouším.Očekával jsem,že budu létat na wc a zatím spíše po 2 dnech.Odpoledne vždy
    vytuhnu.Nesehnal jsem kefír tak na zítra mám podmáslí .Fandím Vám a děkuji.

  86. Zdravím, Míšo. Chtěla bych se zeptat, dá se místo lněného oleje použít i jiný, třeba olivový? Nikdy jsem lněný olej nekupovala, a tak nevím, jestli je běžně dostupný… Děkuji

    1. Milá Eriko,
      lněný olej je pro tyto účely lepší. Jestliže nemáte v okolí žádný obchod se zdravou výživou, můžete si lněný olej koupit například i v síti DM drogerií.
      M.

  87. DObrý den, jím semínka již několik měsíců, namočená po snídani. Moc mi chutnají, ale poslední dobou mám dost nafouklé břicho a nechodím už tak pěkně na záchod. I hodně piju.
    Chci se zeptat, jestli jíst je ve větším množství dlouhou dobu není naopak škodlivé a zda po nich i nemohu přibrat, když nezlehčuji stravu?
    Děkuji

    1. Dobrý den,
      semínka škodlivá nejsou, ale máte-li takové problémy, zkuste je vyřadit a uvidíte, jestli se Váš stav zlepší. Když ne, postupujte dál vyřazovací potravinovou metodou.
      M.

    2. Nedivte se. Takové množství vlákniny se jednou nějak projevit musí.
      Nejen vázáním vody ve střevech, ale i demineralizací.
      V neposlední řadě: vyšší zastoupení nenasycenych MK ve stravě vůči nasyceným není dobrý.

  88. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je potřeba nějak hodně změnit jídelníček během této kůry? Semínka místo snídaně a jinak můžu jíst normálně?
    Děkuji

    1. Doporučuji lehkou vegetariánskou stravu a hodně pít čistou neperlivou vodu.
      M.

  89. Dotaz – mohu kefír nahradit něčím jiným? (mléko, tvaroh, ….)
    Cestuji a ne vždy jde sehnat kefír v hoteu. Tahat ho s sebou není praktické

    Pokud mám hlad hodinu po snídani, mohu zvýšit dávkování pro snídani?

    mimoděk – chuť mixu velice pořekvapila, čekal jsem to mnohem horší, ale opak je poravdou. Na „snídani“ se skutečně těším.

    1. Kefír je nejvhodnější, dalším vhodným je tvaroh. A ano, můžete zvednout dávkování a hodně pijte.
      M.

    1. Prehliadla som poslednu vetu o kokosovom kefire 🙂

  90. dobrý den ,chci si udělat tuto lněnou očistu ale když mám noční tak si dám tuto po porci po vyspání,odpoledne?a ještě jedna otázečka:-) když nasypu dané množství do kefíru a pak vše najednou rozmixuju ponor.mix.,můžu si to takto připravit?moc děkuji z aodpoved a přeji krásný den

    1. Dobrý den,
      ano, odpoledne. A ano, můžete to tak připravit. Jde o to, abyste viděla, že jsou semínka opravdu rozdrcená.
      M.

  91. Snazim sa zbavit vaginalnej mykozy a ocistit si organizmus. Myslite, ze je vhodne zaradit aj tuto kuru? Vdaka. Zuzana

    1. Na vaginální mykozu doporučuji vynechat úplně mléčné výrobky, takže si tuto kůru udělejte až potom.
      M.

    2. Naopak. Mléčné zakysané výrobky, smetanu a máslo jezte. I tvrdé, vyzrálé sýry. Vynechejte jednoduché cukry a trochu ubere na škrobech. Mykóza je o houbách a ty potřebují cukry. Mléčná bílkovina a tuk vůbec nevadí.
      Zvláště pokud nejíte dost masa, není dobré se ochuzovat o bílkoviny.

    1. To nedoporučuji. Nerozemletá semínka nemají kýžený efekt, opražená už vůbec ne. Budou vám možná jen víc chutnat.

  92. Míšo, prosím vás: Jak tuto očistu pocítím na svém těle, pokud se chovám jako „jeho běžný uživatel“? Pokud vím, žádnou z výše uvedených nemocí netrpím, jím minimum pravého masa, málo mléčných výrobků a bílé pečivo skoro vůbec, preferuju veganské jídla, denně cvičím tibeťany, po večerech občas jógu s Erin Motz..Myslím, že žiju převážně zdravě, takže by mne zajímalo, jak bych se „měla“ cítit po této 3týdenní kúře? Včera jsem s ní začala.. Veliké díky za odpověď. Vážím si vaší práce, díky 🙂 ZZ

    1. Milá Zuzano,

      popravdě ani nevím jak byste se měla cítit 🙂 Je to zvláštní otázka.
      Očista je velmi individuální záležitostí a každý má při ní i po ní různé pocity nejen po těle, ale také na duši.
      Asi sama již víte, jak se cítíte a jestli pociťujete nějaké změny.
      I když žijete ukázkově, stále do těla dostáváte nejrůznější množství toxinů z jídla, vody i vzduchu, takže si myslím, že taková očista vám může jedině prospět a to vám moc přeju.

      Mějte se krásně a hodně štěstí,
      Michaela

    2. Mám za sebou necelý týden očisty a pociťuji v průběhu celého dne silné nechutenství k veškerému jídlu…může to mít spojitost? Děkuji 🙂

    3. To nechutenství více či méně pociťuji asi 3. dnem, není to jen dnešek.. jinak semínka mi chutnají, tak uvažuju – přestat s kúrou nebo vydržet, pokud se jedná o nějaký projev „čištění“?

    4. Milá Zuzano,

      nechutenství může být spojeno s očistou a nepřijímání stravy po dobu pár dní je i žádoucí a zvyšuje účinnost očisty. Jestli s tím nemáte problém, nebála bych se toho a naopak si užila pár dní bez stravy. Krásně se vám vyčistí pleť, nebudete nafouklá, bude se vám lépe spát a budete mít více energie – není nic lepšího 🙂

      Mějte se krásně,
      Michaela

    1. Hezký den Míšo.
      Moc rád čtu Váš web a částo sdílím. Děkuji za Vaši energii 🙂
      Chystám se dneškem na tuto očistu 🙂
      Jsem poměrně zvyklý lněné semínko namáčet. Přijde mi to snazší dát jej večer namočit a ráno jej mít perfektně nachystané ve vlastním olejnatém šlemu.
      Vnímáte tento způsob jako plnohodnotný pro tento recept podobně jako by byla namletá?
      A ještě bych měl jednu otázku.
      Koupil jsem si kozí zákys. A vlastně nevím, jaký je rozdíl mezi kefýrem a zákysem, pokud je.
      Děkuji moc za názor a pěkný slunečný den přeji 🙂

    2. Milý Petře,

      díky.
      Semínka namočit a pak ještě rozmixujte a kozí zákys je fajn 🙂

      M.

    1. Uf 2nevdržím
      Již za půl hodiny mám hlad jako vlk.
      Rano jsem naučený opravdu hodně snídat a když si dám trošku semínek a kefír tak to nevdržím další dvě hodiny nejíst

  93. Určitě jdu do toho, jen by mě zajímala otázka,
    jestli si ten kefír třeba za ten den nebo namísto snídaně můžeme vypít celý, nebo je vážně lepší jen těch 100ml denně a třetí týden těch 150ml? Děkuji za odpověď. 🙂

    1. Já bych se být vámi nejdříve držela receptu a uvidíte jaké bude mít vaše tělo reakce a pak bych kdyžtak množství přidávala.

      Michaela

  94. Můžou se lněná semínka s kefírem jen snídat, nebo budou mít stejný účinek i v jinou denní dobu?

    1. Nejlepší je tento recept snídat, neboť po ránu má tělo nejsilnější čistící schopnosti.

      Michaela

  95. Nevím, odkud se pořád dokola vynořuje nesmysl o usazeninách ve střevech. Střevní sliznice se neustále odlučuje a je nahrazována novou vrstvou. Ve střevech se NIC! neusazuje. Jakékoliv recepty na odstraňování „usazenin“, parazitů a detoxikace jsou neseriózní dezinformace a mýty. Slouží pouze prodejcům příslušných ingrediencí k obohacení jejich bankovního konta.

    1. Mirku,byl jste nekdy na Hydrocolonu? By jste se pak opravdu divil co v tech strevech je a pak jak vym po takove ociste bude lepe.Nevnucuji,jen ma zkusenost,kde jste prosim zase vy prisel k tomu ze se ve strevech nic neusazuje??

    2. Pro Camilu
      Nechat si za tisícovku nalít do střeva 30 litrů vody a věřit, že to, co ze mě teče, jsou letité usazeniny, to může jenom naivní člověk. Znám lidi, kterým to úplně rozhodilo trávení, protože došlo k likvidaci přirozené střevní mikroflóry. Celý hydrocolon je jenom komerční záležitost.

    3. Docela by mě zajímalo, jak můžou lněné semínka obohatit Míše konto a nehledě na to, že tento recept znali již naši předkové, ale ti běžně jedli zdravě. Takže tenhle recept používali jen v mimořádných případech. Lněné semínko se užívalo hlavně v našich zeměpisných šířkách, protože len se zde běžně pěstoval a věděli o jeho čistících schopnostech. Jen bych dodal , že v kombinaci potravin s vlákninou je to učiněná bomba. Dobré jsou i houby, které dokážou navázat těžké kovy. Šii-také nebo hlíva, polnička topolová apodob. A jde to i bez klistýru.

    4. Na kolonoskopii,kterou jsem podstoupila mi lékař řekl,že hydrokolonoskopii vysloveně NEDOPORUČUJE. Střevo se čistí samo a jakýkoliv zásah do jeho prostředí je nepřirozený a škodí bakteriím,které střevo osidlují a dělají svou práci.

  96. A můžu vzít místo válečku elektrický ruční mixér a rozmixovat to v nějaké nádobě? 😀 Mě přijde, že to tak bude lepší, protože hned jak to praskne, tak to vyteče do toho kefíru.. víšjak 😀 takže pohoda 😀

  97. Dobrý den Míšo,

    metodu očisty střev lněným semínkem a kefírem jsem na sobě zkoušela a poctivě dodržela všechny náležitosti, ale reakce byla opačná. Navíc jsem začala zadržovat vodu v těle. Souběžně semnou jsem stejný pokus dělala na kolegovi z práce a ten sice vodu nezačal zadržovat v těle, ale očista se nekonala…a ani vylučování se nezměnilo….a zůstalo stále problematické. Udělala jsem stejný pokus ještě jednou po půl roce a efekt byl opět nulový. Máte nějaký nápad čím to?

    Moc děkuji a hezký den

    Kateřina

    1. Dobrý den Kateřino,

      je velmi důležité hodně pít a přes den zařadit lehkou vegetariánskou stravu.

      Zkoušela jste očistu jeden den nebo jak dlouho?

      M.

    2. Jsem vegetarián již léta a vypiji cca 3 litry voddy denně. Očistu jsem napoprvé prováděla 3 týdny a napodruhé už jen 14 dní jelikož výsledek byl nulový 🙁

  98. Ještě jedna otázka Míšo 🙂 v čem nejlépe pomlít lněné semínko 🙂 ????? Je nutný elektrický mlýnek ? Děkuji ……..

    1. Já semínka nejdříve zabalím do utěrky nebo několika ubrousků a přejedu je několikrát silně tam a zpátky válečkem na těsto. Semínka nemusí být úplně rozdrcená, ale prasklá.
      Takto mi to funguje.

      M.

  99. Je to v podstatě metoda dle Budwigové.Napsala asi 3 knihy a její metoda vyléčí každou chorobu.Ona používá lněný olej a tvaroh, nebo cottage.A přidává mleté lněné semínko.A docela to chutná dobře.

  100. Môžem si tie semienka dávať aj do jogurtu alebo len do kefíru a musia byť pomleté?
    Inak výborná stránka som rada že som ju našla, veľmi zaujímavá.
    Ďakujem.

    1. Minko, díky.

      Semínka musí být drcená, neboť jinak projdou tělem nestrávená a veškerý obsah jejich cenných látek přijde nazmar. Kefír je v tomto případě pro očistu nejlepší. Nemáte-li ho ráda, můžete použít i jogurt, ale v tomto případě nevím, jak silný bude mít recept účinek.

      M.

  101. Dobrý den Míšo.
    Chci se zeptat, jestli to mohu vyzkoušet mému 6 letému synovi. Máme problémy se střevy. Leželi jsme dokonce v listopadu i v nemocnici a tam nám zjistili ve stolici nějaké bakterie (viry). Má vždy velké bolesti břicha, až pak z toho i zvrací. V neděli se nám to zase objevilo.
    Také se tu jedna paní ptala, zda se ta semínka musí namáčet nebo jak používat. Zamíchat rovnou do kefíru? A v jakém množství bych mu to měla popřípadě dávat.
    Moc vám děkuji za odpověď.

    Zdravím Peťa B.

    1. Myslím, že mu to dávat můžete. Je důležité, aby semínka byla pomletá, nemusí být předem namočená. Synkovi bych dala porci o velikosti středního kelímku jogurtu s jednou vrchovatou čajovou lžičkou semínek a promíchala.
      Jsou to přírodní a zdravé potraviny, nemůže se nic stát.

      Hodně štěstí.
      M.

  102. Je možné použít něco jiného místo kefíru-kefír nesnáším…Třeba syrovátku?

    1. Zkuste to, jen s tím nemám v této formě zkušenosti.

      M.

    2. Pokud nesnášíte kefír, tak bych volil spíše acidofilní mléko než syrovátku. Acidofilní mléko by mělo mít velmi podobné látky příznivé pro střevní mikroflóru jako kefír a můžete zvolit nějaký lahodnější. 🙂
      Ale je to pouze neověřená možnost laika,
      mějte se.

  103. Na tuto metodu uz jsem narazila na zahranicnich strankach. Nikdo ale nikde nepise, jak ho to skutecne procistilo, a jestli skutecne vyplavilo hleny z cele delky strev. Jestli se to nekomu podari tak dejte vedet …

  104. Lněná semínka se nemusí namáčet, stačí je jenom pomlít? ..kdybych semínka namáčela, už by neměla čisticí efekt?
    Děkuji za odpověď.

    1. Ano, stačí je jen pomlít. I namočená semínka budou mít čistící efekt.

      M.

  105. Milá Míšo, děkuji za vysvětlení, určitě to vyzkouším 🙂 A těším se na další bezvadné články. Mějte hezký zbytek dne 🙂 Marťa

  106. A po zbytek dne mohu jíst normálně ??? Oběd a večeři ??? Nebo pouze ráno semínka s kefírem + možnost i během dne … a hodně pít ??? Děkuji =)

    1. Ano. Tuto směs stačí jíst namísto snídaně a po zbytek dne normálně a hodně pít.

      Michaela

  107. Hezký den Míšo,
    to zní hezky a ráda bych tento způsob očisty vyzkoušela. Semínka používám často a ráda,ale samozřejmě ne každý den 🙂 Kefír mě také moc chutná,takže v tom nevidím problém……jen jsem stále nepochopila a z odpovědi to nevyznělo, jestli může během dne po této snídani také jíst kromě semínek ještě něco jiného. Nedovedu si totiž představit,že bych při své aktivitě a tělesné zátěži vydržela bez jídla. Děkuji za odpověď a za zajímavé články ……… mějte se pěkně 🙂

    1. Milá Marťo,

      díky za zprávu.
      Tuto směs stačí jíst namísto snídaně a po zbytek dne jíst normálně a hodně pít.

      Mějte se krásně,
      Michaela

    1. Toto snídat a pak jíst normálně, spíše lehčeji a hodně pít.

  108. Také jsem úplně nepochopila, zda stačí vynechat snídani a během dne pokračovat obvyklou stravou, je to tak? Nebo musím celý den baštit pouze semínka? Z textu ani z komentáře mi to přesně nevyplynulo. Díky moc. Hezký den.

    1. Tuto směs stačí jíst namísto snídaně a po zbytek dne jíst normálně a hodně pít.

      Michaela

  109. To zní dobře! Tyhle semínka konzumuji téměř každý den, a tak ale nevím jestli mají stejné účinek i bez kefíru… A to se snídá místo snídaně a pak už se nejí vůbec?

    1. Ano, místo snídaně, jako kůra. I během dne je můžete volně konzumovat.
      Bez kefíru nepročistí střeva tímto způsobem.

      Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.