Přírodní zesvětlovač stařeckých a pigmentových skvrn

rýžeV létě, působením silnějších slunečních paprsků a naším častějším a delším pobytem venku – intenzivním opalováním nebo spálením pokožky, se nám mohou objevit na těle pigmentové skvrny. Jsou nepříjemným kosmetickým jevem, vypadajícím jako tmavé fleky tvořené kožním barvivem melaninem a mimo působení slunce mohou mít i celou řadu jiných příčin.

Mezi nejčastější patří hormonální změny u žen mezi 30 – 40 rokem věku a v těhotenství, hormonální poruchy, genetické dispozice, návštěvy solárií, používání kosmetiky s obsahem látek s fotosenzibilačním účinkem, zánět na pokožce, nedostatek vitamínů, nedostatečná funkce jater, příjem některých léků (antibiotika, antikoncepce, léky na vysoký tlak, psychofarmaka), hyperpigmentace – zvýšená tvorba kožního barviva – většinou se objevuje nad horním rtem, depigmentace – snížená tvorba kožního barviva – nejčastěji kolem očních partií nebo v důsledku přesušené, poškozené nebo zjizvené kůže. V důsledku přibývajícího věku tyto skvrny vypadají stejně, jen se jim říká stařecké skvrny.

Pigmentové skvrny trápí více ženy než muže, jelikož k nim mají větší sklony. U mužů vznikají pigmentové skvrny kromě UV záření i díky genetickým faktorům.

Tyto skvrny se dají odstranit kosmetickými nebo lékařskými zákroky, ale ještě předtím, než sáhnete po chemii, zkuste tento přírodní recept na jejich zesvětlení, který po tisíce let s úspěchem používaly čínské ženy. Je jednoduchý a účinný.

Ingredience:

  • 100 g rýže
  • 200 ml vody

Postup:

Namočte rýži na 20 minut do vody. Pak vodu slijte. Rýži můžete dál povařit s sníst a vodou si pečlivě umyjte místa zasažená skvrnami. Tento postup je třeba opakovat každý den po dobu jednoho měsíce, kdy začnete vidět výsledky.

 

citron2Dalšími pomocníky v odstraňování pigmentových skvrn jsou citrón, tedy citrónová šťáva nebo vývar z pórku, který má také bělící vlastnosti. Postup je podobný, potíráte si postižená místa krouživými pohyby vatičkou namočenou v tekutině, až do jejich vymizení.

Dalšími typy k předcházení pigmentových skvrn jsou například nestříkat si parfém na místa, která následně budete vystavovat slunci, dát si pozor na kombinaci následujících éterických olejů a sluneční expozice – angelika, bergamot, litsea, pomeranč a třezalka. Soláriu a přímému slunci se vyhněte, pokud užíváte léky, které reagují se sluncem (viz příbalový leták) a pokud máte na pleti čerstvé jizvičky po úrazu či nějakém zákroku.

Doplňte vitamín E, betakoraten a zinek vhodnou stravou a ochráníte se tak před vznikem pigmentových skvrn. Posilujte játra vhodnou stravou a očistnými technikami – zejména staří lidé, lidé po prodělané žloutence, při vystavení těla vyšší toxicitě a ženy, užívající hormonální antikoncepci.

Pleť je třeba ozdravit a rehydrovat správnými a hlavně čistými produkty, které si můžete vyrobit i sami. V článcích Recept na hydratační mandlový krém, Recept na ověřený krém na opalování, Domácí bio tělový krém, Přírodně na pleť a její nerovnováhu se dozvíte jak na to.

 

Krásné léto.

Michaela

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

3 Komentářů
    1. Rýžovou vodu je možné použít i druhý den, na další použití bych použila čerstvou. Každopádně uchovávat v lednici.
      M.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.