3 praktické tipy jak ušetřit přírodu i vaši peněženku

přírodaJak zbytečně nezatěžovat přírodu kolem nás, která nám dala dar života a neustále nám pomáhá načerpat novou energii? Jak jí ušetřit našich moderních vymožeností a nároků na životní pohodlnost a zároveň si dopřát komfort a pohodlí moderního života? Nechte se inspirovat několika jednoduchými a účinnými typy, které ušetří nejen přírodu, ale i vaší peněženku.

 

Jak ušetřit v domácnosti

Překvapivě to můžeme zvládnout lehce a paradoxně bez ztráty osobního komfortu. Dnes si ukážeme použití tolik proklínané „modernosti“ v domácnosti, která šetří přírodu a v konečném důsledku i peníze z naší peněženky. Šetrné výrobky se označují jako eko produkty.

Začneme nejdříve vodou… Tekoucí, krásnou, energizující. Každý den jsme s ní ve styku. Neustále si s ní myjeme ruce, splachujeme záchod, sprchujeme se a koupeme se v ní.

 

Čeho je moc, toho je příliš!

Jenže… nepoužíváme vody zbytečně moc? Nestačí nám na běžnou očistu méně vody? Ano plýtváme s ní. Jenže jak zachovat naše běžné hygienické návyky (vana/sprcha každý den apod.) a zároveň spotřebovat méně vody a tedy i peněz?

Vezmeme si na ukázku sprchu – jistě máte doma klasickou sprchovou hlavici. V základu má průměrná sprcha spotřebu 15-18 litrů za minutu. Málokdo to ví a když se to dozví, tak ho takové množství opravdu překvapí. Tolik litrů (pitné) vody zbytečně spotřebujeme.

 

Neplýtvejte…

Proč zbytečně? Protože na trhu (i tom českém) existují úsporné sprchy, které za minutu „spotřebují“ jen 6 litrů. A ty díky šetřivému průtoku sníží spotřebu vody na sprchování cca o 25 000 litrů vody za 1 rok.

Možná namítnete, že menší množství vody musí být znát na komfortu sprchování. Ale to neplatí u těchto hlavic, které vodu protlačují speciálními tryskami. Ty zabezpečí dostatečně silný proud vody – i pro masážní režim, který vám pořádně rozhýbe ztuhlé svaly…

Cena takových sprch bývá kolem 1 tisícovky a díky úspoře vody se vám „zaplatí“ za zhruba 6-7 měsíců. Jednorázová investice, kterou dlouho opakovat nebudete… TO se vyplatí nemyslíte?

 

I na kohoutky se něco najde…

voda zeměPodobně šetřivou vychytávkou do domácnosti jsou tzv. úsporné perlátory. Nasazují se na vodovodní kohoutek a také díky malinkatým tryskám snižují průtok vody, ale na výsledném proudu to díky vyššímu tlaku nepoznáte.

Takže se dají používat i v kuchyni, kde potřebujeme pořádně silný tlak na mytí nádobí. Tyto doplňky do kuchyně vyrábí například česká značka Watersavers, případně zahraniční HiHippo.

V průměru ušetří tyto „perlátory“ přes 10 000 litrů v běžné domácnosti a v řečí peněz přes 800 korun za 1 rok. A vzhledem k ceně kolem 300 kč za kus a mnohaletou životnost je to dobrá koupě. Taková, která se za čas (pár měsíců) i sama zaplatí…

 

Jak ještě snížit zátěž okolí?

Dalším zajímavým tématem jsou tašky na nákupy či obaly pro ovoce, zeleninu či pečivo. V obchodech nám nabízejí vždy nové a nové tašky. A my je doma znovu a znovu vyhazujeme. Mnozí je ani nepoužívají vícekrát, aby je alespoň využili. Jak z toho začarovaného kruhu?

Mějte vlastní tašku. Takovou, která bude maximálně skladná (takže ji budete moci nosit stále u sebe), lehká a zároveň dokáže odnést i těžký nákup. Když bude z recyklovaných materiálů, tak ještě lépe, nemyslíte?

Takovou jsme pro vás našli. Například česká značka Ecozz vyrábí tašky na nákup z 100 % zrecyklovaných PET lahví. Je lehoučká, skladná, krásně vypadá (má mnoho designových potisků, které potěší nejedno ženské oko) a hlavně bez problémů unese až 20 kilogramový nákup. A dejme si ruku na srdce – opravdu nakupujeme tak těžké věci, abychom ji nemohli dennodenně používat?

 

Jak šetříte přírodu vy?

Znáte další metody, jak chytře ušetřit peníze v domácnosti a snížit i zátěž našeho životního okolí? Podělte se s námi v komentářích.

Pokud jste dočetli až sem, mám pro vás malý dáreček v podobě poukázky na 50 Kč zdarma. Začít šetřit přírodu tak bude ještě snazší.

voucher

 

Econea
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.