Je možné posílit imunitní systém vůlí?

kosttraHlavním úkolem imunitního systému je chránit nás před škodlivými mikroorganismy, ale také odstraňovat poškozené a abnormální vlastní buňky. Aby byla imunitní odpověď účinná, musí dojít ke správnému “výběru zbraní” – na některé mikroorganismy platí nejlépe protilátky, na jiné tzv. zánětlivá reakce, která dokáže likvidovat mikroorganismy ukryté uvnitř buněk. Výsledky studie zaměřené na použití Wim Hofovy metody naznačují, že člověk se dokáže naučit vědomě ovládat svůj imunitní systém.

Wim Hof ​​je holandský držitel světového rekordu, kterého celosvětově proslavila jeho schopnost odolávat chladu. Pro tuto svou neskutečnou rezistenci na chlad se mu často říká také „ledový muž“.

Vědci, pod vedením Mathijse Koxe z Radboud University Medical Center v Nizozemském Nijmegenu, studovali jeho metody. Ty jsou dost podobné Tibetské Tummo technice jógy vnitřního srdce, zahrnující i meditaci třetího oka, dechová cvičení a vystavování se chladu.

Uvedené techniky byly použity na výcvik dvanácti dobrovolníků pro zjištění jejich schopnosti zbavit se infekcí. Studie se zúčastnilo celkem 24 osob, z nichž 12 bylo vytrénovaných a 12 jako kontrolní skupina, kteří neprošli žádným tréninkem. Všichni byli vystaveni infekčním testům, během kterých byli úmyslně nakaženi kmenem bakterií vyvolávajících příznaky podobné chřipce.

Výsledkem studie, která dopadla nad očekávání vědců bylo, že dobrovolníci, kteří podstoupili trénink Hofovy metody, vykazovali menší množství i méně intenzivní projevy podobné chřipce než ti, kteří trénink nepodstoupili.

Vědecký deník PNAS, ve kterém byla studie publikovaná uvádí, že trénovaní jedinci produkovali méně proteinů spojovaných se záněty a větší množství interleukinu-10, tedy proteinu, který proti zánětům bojuje. Dosud se předpokládalo, že jak autonomní nervový systém, tak i vrozený imunitní systém, nemohou být ovlivňovány vůlí.

Současná studie však demonstrovala, že prováděním praktik naučených během krátkodobého tréninkového programu, mohou být tyto dva systémy opravdu ovládány vůlí.

Skeptičtí neurobiologové a imunologové si mysleli, že studie zaměřená na zkoumání interakcí mezi nervovým a imunitním systémem je oblast „nacházející se kdesi ve stínu“ a že nemá valného opodstatnění.

Tato studie je dobrým příkladem poukazujícím na uvedenou souvislost„, říká Guiseppe Matarese, imunolog na Univerzitě v italském Salernu, který nebyl přímo na studii zainteresován.

Australští vědci také potvrzují propojení vědomí a imunity. A dokonce nejde o první vědeckou studii poukazující na kontrolu imunitního systému myslí a silou vlastní vůle. Studií na toto téma proběhlo po světě celá řada a vždy se stejným výsledkem.

Všechny ukazují, jak imunitní systém dokáže být ovládán vědomím a to mnoha způsoby. V praxi to znamená, že vaše myšlenky, přesvědčení, přístup k věci a nálady, dokáží ovlivnit naše tělo i na fyzické úrovni a to významným způsobem. 

Pokud k tomuto faktu budete přistupovat vědomě, dokážete se naučit kontrolovat svou mysl a tím i imunitní systém a celé vaše zdraví. Pokuste se zaměřit na dobré věci, situace a lidi ve vašem životě. Na vše, čeho se vám dostává, kde jste úspěšní, na vztahy, které máte a míru lásky, kterou rozdáváte. Představte si sebe sama jako šťastného a zdravého člověka, meditujte a velmi brzy zaznamenáte pozitivní změny ve svém veškerém bytí.

Dopad emocí na naše tělo si můžete přečíst také v článku Dopad emocí na naše tělo. Konkrétní případy naleznete v článcích:

Endometrióza – miluji, přijímám, propouštím,

Za nemocí hledejme vnitřní nesoulad,

Pentagam v oblasti naší psychiky,

10 tipů, jak se stát více vědomým.

 

Tento muž z Nizozemska, získal díky tréninku své mysli úžasnou kontrolu nad svým tělem, imunitou i extrémním chladem. 

 

Michaela

Themindunleashed
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.