4 raw recepty na ranní sladké kaše nebo dezerty

kašePočasí venku je stále studenější a slunce méně a tak si naše těla zaslouží po ránu o něco více energie a rozmanitosti na zahřátí a rozjetí se do celého dne, než tomu bylo v létě, kdy nám stačilo ovoce nebo jednoduché smoothie. Pakliže se stravujete raw veganskou stravou nebo jen chcete vyzkoušet nové chutě a způsoby přípravy, nabízím vám 4 recepty na skvělou sladkou snídani v podobě kaší a pudinků, které jsou plné živin, delikátní chuti a udělají vám moc dobře. Recepty jsou nutričně vyvážené a splňují kritéria zásadotvorné léčivé stravy a navíc je můžete použít i jako svačinu nebo zajímavý zdravý dezert.

 

Raw pohanka s limetkovým krémem a sezónním ovocem

Ingredience:

  • pohanková kase½ šálku nepražené světlé pohanky
  • 1 a ½ šálku filtrované vody na namáčení
  • ½ lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • ½ šálku kešu, namočených na 10-20 min. a propláchnutých
  • ½ šálku filtrované vody
  • šťáva z poloviny limetky + 2 lžíce
  • 1 lžička limetkové kůry (nastrouhaná kůra vápno)
  • 2 lžičky agáve sirupu
  • Šálek bobulového ovoce (jahody, maliny, borůvky) nebo jiné sezónní ovoce nakrájeného na kousíčky (meruňky, kiwi, khaki, banán, …)
  • 1 lžíce dýňových semínek

 

Postup:

Pohanku necháme namočenou ve ¾ šálku filtrované vody 15-20 minut nebo nejlépe přes noc. Pak důkladně propláchneme a promícháme s čerstvým zázvorem a 2 lžícemi limetkové šťávy a dáme stranou.

Limetkový krém – smícháme namočené kešu, ½ šálku vody, limetkovou šťávu a agáve sirup v mixéru a rozmixujeme dohladka.

Pak nakrájíme ovoce a smícháme se semínky. Do misky pak dáme pohanku, na ni ovoce a přelijeme limetkovým krémem.

Semínka, oříšky i ovoce si můžete libovolně obměňovat, ale je dobré zachovávat poměry.

 

 

Chia kaše s ovocem a ořechy

Ingredience:

  • chia kaše3 lžíce Chia semínek
  • 1 šálek mandlového mléka
  • 2 lžíce sušených bio brusinek
  • ½ – 1 lžička skořice
  • Špetka mletého hřebíčku
  • Špetka mletého muškátového oříšku
  • Špetka mletého kardamonu
  • ½ lžičky vanilkového prášku
  • 3 kapky stevie
  • Ovocná směs sezónní (nakrájené jahody, maliny a borůvky nebo banán, pomeranč, kiwi, ananas,…)
  • 3 nasekané mandle, 3 kešu oříšky a lžíce slunečnicových semínek nebo plátků kokosu
  • čerstvá máta na ozdobu (volitelné)

Postup:

Nalijeme mandlové mléko do misky a posypeme chia semínky a necháme minutu odstát, dokud nevznikne pudink. Pak přidáme brusinky, koření, Stevii a vanilku a promícháme. Necháme stát 30 až 40 minut nebo přes noc v lednici. Pak navrch nasypeme nakrájené ovoce, ořechy a semínky a dozdobíme mátou.

 

Borůvkovo-avokádový chia puding s čerstvou pohankou

Ingredience:

  • pohankový puding½ šálku mandlového mléka
  • 2 lžíce Chia semínek
  • 2 lžíce bio rozinek
  • 2 datle vypeckované, nakrájené
  • ½ lžičky bio vanilkového prášku
  • Skořice na posypání
  • Pár kapek stévie
  • 1 šálek mražených borůvek
  • 1 avokádo
  • 2 lžíce mandlového mléka na promíchání
  • 1 šálek syrové nepražené světlé pohanky, předem namočené 30-60 minut ve filtrované vodě, dobře propláchnuté
  • Šťáva z poloviny limetky
  • ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru

Postup:

Zkombinujeme ½  šálku mandlového mléka, Chia, rozinky, skořici, vanilku a smícháme a necháme 5-10 minut propojit. Mezitím rozmixujeme avokádo a borůvky v mixéru. Pak přidáme odleželou směs a rozmixujeme vše dohladka. Vzniklý puding nalijeme do sklenky, zasypeme pohankou smíchanou se zázvorem a limetkovou šťávou a ozdobíme mátovým lístkem.

 

Puding z živé čokolády

Ingredience:

  • kakao puding1/2 středně velkého avokáda
  • 1 vrchovatou lžíci konopných semínek
  • 2 lžíce raw kakaového prášku
  • 1/4 lžičky čistého alkoholu (volitelné – zvýrazňuje chuť, spíše doporučuji u přípravy receptu jako dezertu)
  • 3 kapky tekuté stevie
  • 1-2 lžičky agáve sirupu nebo domácího medu
  • špetka mořské soli
  • 5-10 lžic mandlového mléka
  • kakaová drť na ozdobu nebo kousky ovoce

Postup:

Vše rozmixujeme v mixéru na hladkou směs, dáme do misky a ozdobíme kakaovou drtí nebo ovocem.

 

Borůvkovo-zázvorový puding 

Ingredience:

  • boruvkovo-avokadovy puding1 šálek zmrazených borůvek
  • 1 malé avokádo
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička citrónové kůry (z ½ bio citrónu)
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 5 lžic filtrované vody
  • 3 kapky stevie
  • ½ lžičky agáve sirup

Postup:

Všechny přísady umixujeme v mixéru dohladka. Nalijeme do misky a ozdobíme kousky ovoce nebo lístkem máty.

Poznámka: Místo borůvek můžeme samozřejmě použít jakékoli jiné sezónní ovoce podle chuti.

 

Jak jsem napsala již výše, ingredience si můžete libovolně obměňovat podle sezóny i chuti, jen doporučuji se držet uvedeného dávkování pro maximální efekt.

Dobrou chuť.

 

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.