Kdo rád snídá teple a sladce a zajímá se o zdravou stravu, toho určitě potěší čtyři recepty na ranní snídaně v podobě kaší, kde jsou zdravé obilniny, semínka, ovoce a přírodní sladidla. Všechny recepty jsem sestavila tak, aby splňovaly zásady zásadotvorného stravovacího stylu a tudíž nepodporovaly záněty v těle, ale naopak. Tyto kaše vás vyživí, prohřejí, dodají vám příjemnou energii, ale hlavně vám udělají radost.
Naklíčená pohanková kaše s chia semínky a sezónním ovocem
Ingredience:
1/2 hrnku pohankových krup
- Šťáva z poloviny citronu
- 1 lžičky sušeného drceného kokosu
- velkorysá špetka mořské soli
- 1 velká hruška nebo jablko, oloupané a nastrouhané
- 1/2 lžičky skořice
- 1 polévková lžíce Chia semínek
- Lžička medu
- Sezónní ovoce
Postup:
Naklíčení pohanky uděláme takto. Umístíme pohanku do misky s citrónovou šťávou a dostatkem vody. Přes misku dáme utěrku a necháme při pokojové teplotě po dobu 12 hodin nebo přes noc. Do rána mají kroupy drobné prasklinky a měly by začít klíčit. Nyní propláchneme pohanku pod studenou tekoucí vodou, abychom odstranili všechny zbytky z procesu namáčení. Dáme ji do hrnce, přidáme 1 šálek vody a přiveďte k varu. Jemně a za častého míchání přidáme ještě trochu vody. Vaříme do změknutí zhruba 10-15 minut. Přidáme kokos, sůl, strouhané jablko, skořici a Chia semínka a pokračujeme v míchání. Když je směs dobře spojená, odstraníme z ohně stranou. Navrch kaše dáme na kousky nakrájené sezónní ovoce (borůvky, meruňky, jahody, …) a můžeme ještě zakápnout troškou medu.
Amarantová kaše se skořicí a jablky
Ingredience:
1 šálek amarantu, propláchnutého (nebo quinoi/jáhel – lze obměňovat)
- 3 šálky mandlového mléka
- ½ lžičky vanilky
- 1 lžička skořice
- ¼ lžičky nového koření
- ½ hrnku rozinek
- 1 jablko nakrájené na kousky
- stevie nebo agáve podle chuti
- ½ šálku syrových ořechů, nasekaných (mandle, vlašské, …)
- 4 lžíce slunečnicových semínek
- 1 šálek banánu (nebo jiného sezónního ovoce – čerstvé borůvky, jahody, …)
Postup:
Do středního hrnce dáme amarant, mandlové mléko, skořici, nové koření, rozinky a přivedeme k varu. Přiklopíme, snížíme teplotu a vaříme na mírném ohni 5 minut. Přidáme nakrájené jablko a dusíme cca 5-7 minut. Mícháme, dokud se nevstřebá všechna tekutina a odstraníme z ohně. Necháme ještě 5 minut dojít. Podle chuti dosladíme, ale nemusíme. Přidáme zbývající ingredience a servírujeme.
Lahodné müsli na svaly
Ingredience:
šálek ovesných vloček
- ½ šálku quinoa vloček
- ½ šálku pohankových vloček
- 1 lžíce mandlí
- 1 lžíce pekanových ořechů (vlašských)
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce dýňových semínek
- Lžička skořice
- Rostlinné mléko (mandlové, konopné, ovesné, …)
Vše kromě mléka smícháme. Pak přidáme mléko, může být teplé, aby se nám vše hezky propojilo. Přidáme dle sezónnosti ovoce – pár jahod, borůvek, banán… a můžeme dozdobit mátou.
Quinoová kaše s ovocem a semínky
Ingredience:
1 šálek filtrované vody
- 1/3 šálku quinoi (lze obměnit za špaldové/ovesné vločky nebo jáhly)
- skořice podle chuti
- stevie nebo agáve sirup podle chuti
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- 2-3 lžíce sušených brusinek (rozinek, fíků, sušených švestek, …)
- syrové mandle (nebo vlašské ořechy)
- slunečnicová, dýňová, konopná, sezamová semínka
- čerstvé ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, jahody, banán, jablko, granátové jablko)
- ½ šálku mandlového nebo rýžového mléka
Postup:
Zkombinujeme prvních 6 ingredience a podusíme 3-4 minut na mírném ohni a pak nalijeme do větší misky. Posypeme semínky, ořechy, ovocem a zalijeme mlékem.
Více o jednotlivých obilovinách a jejich účincích se dočtete v článku Bezlepkové obiloviny a další zajímavé recepty najdete v sekci Recepty.