Léčení a recept na výrobu Ghí


ghiGhí je sanskrtský termín pro přečištěné nebo-li přepuštěné máslo a ayurvédou je považováno za elixír života. I když se z másla připravuje, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. Ačkoliv na Západě ještě není příliš známé, ve východních kulturách je používáno již tisíce let. Ajurvéda pohlíží na ghí jako na zásadní potravu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Zároveň je považováno za nejlepší produkt pro přípravu vařených, pečených a smažených jídel. Jako přečištěné máslo je ghí přirozeně bezlepkové a díky nulovému obsahu laktózy je vhodné i pro ty, kteří mají problémy s její intolerancí.

Má velmi vysoký bod zápalnosti, a proto během vaření či smažení nekouří. Dobře se pojí se širokou škálou koření a má vynikající vůni a ořechovou chuť. Žádný olej na vaření se nemůže rovnat ghí pro jeho příjemnou příchuť a schopnost strávení. Můžeme ho použít všude tam, kde ostatní tuky – tedy k pečení, smažení, dušení zeleniny, zjemnění pokrmů, nebo jako přísadu do různých sladkých moučníků. Sladkosti z ghí dlouho vydrží, jsou dobře stravitelné a přinášejí mnoho energie.

Ayurvéda popisuje četné různorodé výhody užívání ghí pro tělo i mysl. Uveďme si několik příkladů:

Ghí je nedílná část ajurvédské bylinné praxe. Má schopnost vázat lipidy – rozpustné živiny a byliny k tomu, aby pronikly buněčnými membránami těla. Tak je zachována vysoká potence bylin, jejichž aktivní složky jsou takto při přenosu do buněk chráněny. Touto cestou získá tělo z léčby největší prospěch.

Trávení: Ghí pomáhá vyvažovat nadbytek žaludečních kyselin a pomáhá udržovat a upravovat vnitřní prostředí žaludku.

Mírné popáleniny: Stejně jako aloe, použitím ghí předejdeme puchýřům a zjizvením, pokud je včas aplikováno na kůži, přičemž hojivé vlastnosti ghí se zvyšují délkou skladování.

Mysl: Ghí podporuje všechny tři aspekty činnosti mysli: učení se, paměť a vzpomínání.

Plodnost: Zvyšuje kvalitu spermatu a vajíčka pro zdravější plod.

Imunita: Celkově posiluje organismus a revitalizuje celé tělo.

Ghí neobsahuje sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemohou jíst mléčné výrobky. Ghí má přibližně 14 gramů tuku na polévkovou lžíci.

Ghí aktivuje zažívací procesy což pomáhá zlepšit přijímání potravy. Posiluje mozek a nervovou soustavu a zlepšuje paměť. Podporuje činnost tkání a flexibilitu těla. Ghí je nepostradatelnou výživou pro plíce, srdce a kůži. Je základem všech ajurvédských léků na kožní choroby. V případě suché nebo popálené kůže či rtů je čisté ghí nejúčinnějším lékem. Na uvolnění bolestí ucha se ghí maže dovnitř a do jeho okolí. Při silné únavě se doporučuje masáž s ghí nebo jeho konzumace. Pro miminka je ghí nejlepší pleťovou výživou a tonikem. Maminky by měly pro své děti připravovat výživnou směs medu, ghí a kandovaného cukru.

Ghí se také používá k dosažení krásnější a zářivější pleti. Naneseme tenkou vrstvu na pokožku, necháme chvíli působit, a potom jemně vmasírujeme.

V současnosti je poměrně jednoduché koupit ghí v obchodě se zdravou výživou, ale lepší a levnější je si ho vyrobit sami doma. Používáme co nejkvalitnější suroviny, protože jen z kvalitních surovin je možné vyrobit kvalitní produkt.

masloIngredience na základní recept:

  • 4 kostky másla

Doba přípravy: 30 minut

Příprava:

1 . Do hrnce vložíme másla a začneme na velmi mírném ohni zahřívat.
2 . Tvořící se pěnu odebíráme lžící a dáváme do jiné nádoby nebo vyhazujeme (vhodné krmivo pro kočky)
3 . Když je máslo zcela rozpuštěné, vypneme oheň a do jiné nádoby, nejlépe skleněné uzavíratelné, přelijeme přes plátýnko, utěrku nebo plínu. Tím získáme nejčistší, zcela průhledné ghí.

Při vaření dáváme pozor na okamžik, kdy začne sraženina na dně hrnce hnědnout. Z ohně ghí odstraníme nejlépe před tímto okamžikem. Přepuštěním se z másla oddělí voda, různé příměsi a mléčná bílkovina, kterou z plátýnka spláchneme.

Přepuštěním 1kg másla získáme asi 700g čistého ghí.

V případě oslabení organismu doporučuje ájurvéda lžíci ghí ráno na lačno. 

 

Hodně zdraví!

Michaela

Bauhofer,U.: Vykročení k tichu, Frej,D.: Ajurvéda, Rajpoot,G.: Základy ájurvédy. Dhanvantri, ghicko.cz, foto: iprima.cz
Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

3 komentáře
  1. Máslo ghí vyrábím už několik let, ale postupně se mi postup poněkud pozměnil. Vzhledem k tomu, že máslo obsahuje 82%tuku, zbytek je hlavně voda a bílkoviny. Pěnu nesbírám, jen pomaličku bublající máslo občas zamíchám. Pena se postupně téměř úplně ztratí (odpaří se z ní voda a zbytek klesne ke dnu). Zbude krásně žlutý čirý tuk, na jehož povrchu plave několik sražených kousků, které seberu lžičkou a na dně zůstanou vysrážené bílkoviny, tzv. cmerky (cca 2 polévkové lžíce z 0,5kg másla). Měly by zůstat světle žluté a mají příjemnou sladkou máslovou chuť. Rozhodně to není nic závadného a kdo nemá potíže s mléčnou bílkovinou, může je přidat např. do těsta.

  2. Ghí, které se vyrábí podle staré Ayurvédy a má tyto účinky, které popisujete, by mělo vznikat ze zakysané smetany, ze které se vyrobí máslo. Většina másel, které zakoupíte v běžné obchodní síti jsou ze sladké smetany, které neprošla procesem zakysání a tudíž Ghí tyto účinky nemá v takové míře.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>