Přírodní tipy na rychlou úlevu od bolesti zubů

zubyExistuje mnoho léků, které poskytnou úlevu od bolesti zubů, ale pakliže netrpíte akutní bolestí a čekáte na termín návštěvy u zubaře, můžete vyzkoušet místo chemických preparátů i ty přírodní, které nemají žádné vedlejší účinky, spolehlivě fungují a vy si tak ušetříte své ledviny a játra.

 
Bolest zubů většinou upozorňuje na nějaký problém – zubní kaz, obnažený krček, uvolněná výplň nebo zánět dásní. Nejčastějším důvodem je podle stomatologa Pavla Hájského nadměrná konzumace sladkých a škrobových potravin, které obsahují velké množství cukrů. Ty v ústech reagují s bakteriemi, což vede ke vzniku kyseliny, která napadá zubní sklovinu.
 
Na utlumení bolesti a potlačení zánětu vám mohou pomoci tyto přírodní prostředky:

 

1. Hřebíček

hrebicek

Účinky hřebíčku:

  • antibakteriální – ničí bakterie a posiluje imunitu
  • analgetický – snižuje a odbourává bolest
  • antiseptický – při vnějším i vnitřním použití působí dezinfekčně
  • anestetický – hřebíček má účinky místního znecitlivění (hřebíček se ale v takovém případě musí dotýkat přímo bolavé lokality)
  • močopudný – pročišťuje organismus

 

Olej z hřebíčku je nejefektivnější způsob využití hřebíčku proti bolesti zubů. Nakapejte na prst pár kapek a potřete jím oblast bolavého zubu. Po chvilce se dostaví znecitlivující účinek. Hřebíčkový olej obsahuje 70–90 procent eugenolu a působí jako lokální anestetikum.

Postupovat můžete i tak, že si nejprve vypláchnete ústa vlažnou slanou vodou, která vám kromě vyčištění úst zároveň připraví dásně na lepší absorpci oleje. Pak smíchejte polovinu polévkové lžíce olivového oleje s pár kapkami hřebíčkového oleje. Následně tento lék aplikujte na dásně v okolí bolavého zubu pomocí vatových chomáčků nebo tyčinky.

Nemáte-li po ruce hřebíčkový olej, použijte klidně celý hřebíček. Pro úlevu od bolesti stačí v ústech několik minut požvykovat jeden nebo dva kousky hřebíčku. Opakujte několikrát denně vždy s čerstvým hřebíčkem, dokud se úleva nedostaví.

Použít můžete také mletý hřebíček, který je výborným prostředkem:

  • na podporu dásní a prevence zubního kazu je také vhodné žvýkat sušený hřebíček, navíc vám dodá příjemnou vůni v ústech
  • prášek z hřebíčku je možné požít denně – na špičku nože naberete množství prášku a zapijete vodou

Nejprve si vypláchněte ústa vlažnou slanou vodou. Vezměte špetku hřebíčkového prášku a namažte jím oblast dásně u bolavého zubu.

 

Hřebíčková domácí tinktura

  • je vhodná především pro výplachy ústní dutiny, při bolestech zubů a paradentóze
  • tinktura se může také kápnout na vatu, která se přiloží na postižené místo (ránu, dáseň, zub, …)
  • je možno ji zakoupit v lékárnách a nebo si lze tinkturu vyrobit
  • kapky vyrobené farmaceutickým průmyslem užívejte dle doporučeného předpisu

Návod na tinkturu:

Do 0,5 litru lihu (alespoň 60 %) naložíme 10 g hřebíčku a polovinu větší tyčinkyskořice, takto necháme minimálně 14 dní louhovat. Nálev přecedíme a uschováme v tmavé uzavřené láhvi – používáme 2 x denně na vyplachování.

 

2. Zázvorový prášek

zazvorSmíchejte půl lžíce zázvorového prášku, stejné množství mleté červené papriky a s trochou vody vytvořte pastu. Naneste ji na malý vatový tampon tak, aby byl pořádně nasáklý. Pak ho položte na bolavý zub a nechte působit, dokud se nedostaví úleva. Proces můžete opakovat bez omezení, ale bolest se většinou zmenší již při prvním pokusu.

 

 

3. Čajový sáček

Použijte teplý sáček černého čaje na pokožku, kde zub bolí. Dochází k úlevě, ale i ke zmírnění možných otoků.

 

4. Vanilkový extrakt

Ponořte vatový tampon do vanilkového extraktu a držte ho v ústech na bolavém zubu. Místo vanilkového je možné použít extrakt z máty peprné, mandlí anebo citronu.

 

5. Tea tree olej

Pár kapek tea tree oleje nakapejte na prst a potřete plochu bolavého zubu a okolní dáseň. Při mírných bolestech můžete několik kapek tohoto olejíčku přidat do sklenice s vodou a bolavý zub tím průběžně oplachovat.

 

6. Peroxid vodíku

Jednu lžíci tříprocentního lékařského peroxidu vodíku držte 10 minut v ústech a poté vyplivněte. Opakujte alespoň 3x denně. Tento výplach nejenže výrazně zmírní bolest, ale také zabije nežádoucí bakterie, které se usazují v ústech (například na zubech ve formě zubního plaku). Pavel Hájský k tomu říká: „Tříprocentní peroxid je roztok a v neředěném stavu je určen k přímé aplikaci i do úst. V dané koncentraci má dezinfekční a antiseptické účinky. Používat by se měl jen ten zakoupený v lékárně spolu s příbalovým letákem. Po každém použití je nutné roztok vyplivnout a vypláchnout ústa vodou, nikdy nepolykat.“

 

Další tipy na využití peroxidu v ústní hygieně

  • Zubní pasta: smíchejte 1 lžičku jedlé sody s pár kapkami tříprocentního peroxidu do konzistence pasty.
  • Dezinfekce: kartáček na zuby občas namočte do 3% peroxidu.
  • Bělení zubů: samotné výplachy 3% peroxidem působí na zuby jako bělidlo. Použijte v poměru 3 lžíce peroxidu na sklenici vody. Ušetříte za drahé metody bělení.

 

7. Kostky ledu

Melting ice cubes
Led

Několik kostek ledu vložte do plastového sáčku a zabalte ho do utěrky. Položte na tvář v blízkosti bolavého zubu a 10–15 minut chlaďte. Znecitliví se nervy a bolest ustoupí.

V některých případech bolesti spíše pociťujeme potřebu tepla. Je-li to váš případ, tento krok přeskočte.

 

 

8. Herbadent

V lékárně je běžně k dostání masážní bylinný roztok na dásně s názvem Herbadent, který velmi pomáhá nejen na dezinfekci a bolest zubů, ale také při parodentóze, zánětech sliznic dutiny ústní a jako prevence zubního kazu. Použití je jednoduché. Po vyčištění zubů nakapete několik kapek roztoku na vatovou tyčinku a masírujete. Úleva přichází do pár minut.

 

9. Vyměňte zubní pastu a kartáček

„Když zjistíte, že vám ustupují dásně a zuby reagují citlivě na změny teploty, okamžitě začněte používat ultra měkký zubní kartáček. Měkké štětiny ochrání dásně a zastaví další obnažování zubů. Stejně tak vsaďte na zubní pastu pro citlivé zuby. Poskytne úlevu od bolesti, která vás trápí při střídání studeného a teplého jídla,“ říká dentální hygienička Zuzana Mrázková.

Osobně doporučuji čištění zubů kokosovým olejem, vlažnou vodou nebo pastou s hřebíčkem bez fluóru.

 
 
Nezapomeňte na to, že i když jako první pomoc při bolesti zubů použijete kterýkoli z těchto přírodních tipů, stále budete potřebovat navštívit svého zubaře! Tyto tipy mají sice na bolesti zubů spolehlivý účinek, ale vždy se jedná jen o dočasné řešení.

Ještě jedna rada na konec: Do návštěvy zubaře se pro jistotu vyhýbejte slaným a sladkým potravinám.

V článku Odstranění zubního kazu bez lékaře se dozvíte, jak postupovat pro záchranu zubu pomocí přírody.

Článek Přírodní bělení zubů vám nabídne několik tipů, jak si vybělit zuby bez ordinačního bělení.

Jak na zánět dásní a nemocné zuby pomocí bylinek se dočtete v článku Lidové léčení jednotlivých nemocí.

 

Healthyfoodteam, Proženy
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Uzasne rady,pri bolestech zubu pouzivam propolisovou tinkturu,ktera take tlumi pri bolesti v krku

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.