Báječné domácí mrkvové chipsy

mrkvové chipsyPro toho, kdo miluje slanou chuť chipsů a také své zdraví a postavu, jsou skvělou zdravou variantou ke smaženým bramborovým lupínkům plných sodíku, konzervačních látek a nezdravých tuků, doma vyrobené chipsy z mrkve. Je to skvělý snack k filmu, pohoštění pro návštěvy i děti nebo jako svačinka.  

Recept se skládá ze tří ingrediencí, z nichž každá má své velké zdravotní výhody.

Mrkev

je výborným zdrojem vitamínu C, který je známý pro posílení imunitního systému. Je také bohaté na antioxidanty, které jsou klíčové pro naše celkové zdraví. Je to skvělý zdroj vitaminu K, který hraje důležitou funkci pro srážlivost krve a pomáhá nám udržovat silné kosti. Jedním z nejznámějších výhod mrkve je její schopnost chránit naše oči, díky bohatému obsahu beta-karotenu

Mořská sůl

je nerafinovaná, nezpracovaná, syrová a přírodní, tudíž pro náš organismus nejvhodnější. Obsahuje přirozeně se vyskytující chlorid sodný, sulfáty, hořčík, vápník, draslík a jód. Díky svým vlastnostem má vliv na imunitní systém, pomáhá snižovat záněty, má pozitivní vliv na astma, svalové křeče, diabetes a deprese. Důležité je ale konzumovat doporučené množství a to je jen 5 gramů denně.

Mořská sůl má vliv i na hubnutí. Díky tomu, že s ní solíte, se vytváří víc trávicích šťáv, které pomáhají potravu rychleji trávit. Tím se zrychluje metabolismus, což je při hubnutí velmi důležité.

Olivový olej

je často označován jako „tekuté zlato“, díky svým mnohým léčivým vlastnostem. Je plný zdravých tuků, má protizánětlivé a analgetické účinky a je skvělý v prevenci rakoviny.

Závěry studií, které vypracovali profesoři kardiologie a klinické biochemie na lékařské fakultě v Zaragoze ukázaly, že pouhé nahrazení slunečnicového oleje extra panenským olivovým olejem po dobu deseti týdnů sníží obsah cholesterolu v krvi průměrně o 13 %.

  • snižuje sekreci kyselých žaludečních šťáv
  • snižuje sekreční činnost slinivky břišní, aniž by ovlivnil stravitelnost potravin
  • zlepšuje vyprazdňování žlučníku, což zabraňuje tvorbě kamenů
  • zlepšuje vstřebávání výživných látek ve střevě, a to zvláště těch anorganických (například železa), čímž pomáhá při léčbě onemocnění jako je anémie
  • má za následek celkové snížení hladiny cholesterolu v krvi
  • snižuje hladinu LDL cholesterolu („špatný cholesterol“)
  • neovlivňuje hladinu HDL cholesterolu („dobrý cholesterol“)
  • stimuluje tvorbu vazodilatátorů (látky rozšiřující cévy) a zlepšuje průtok krve
  • snižuje možnost oxidace LDL cholesterolu, čímž zabraňuje infarktu atheromu (ukládání tukových látek do vnitřní stěny tepny, což může vést ke vzniku krevní sraženiny – atheromu)
  • snižuje krevní tlak
  • přírodní olivový olej úspěšně bojuje proti buněčné oxidaci (působí proti rakovině), je prevencí řady onemocnění a dokonce působí proti předčasnému stárnutí
  • zlepšuje lipidový profil u pacientů trpících cukrovkou, snižuje glykémii, což v důsledku znamená snížení denních dávek inzulinu
  • je to zdravé projímadlo, změkčovadlo stolice a chrání před střevními záněty

 

Postup:

mrkev sušičkaOloupeme kolik chceme mrkve na silnější plátky nebo kolečka. Potřeme je olivovým nebo kokosovým olejem a posypeme solí.

Platky rozložíme na pečící papír a buď je usušíme v sušičce nebo dáme na 10 minut vysušit do trouby na 190°C.

Pak necháme chipsy vychladnout a podáváme.

 

 

Tipy: 

Chipsy jsou skvělé i z kořene petržele, celeru, pastiňáku nebo červené řepy.

Můžete experimentovat s kořením, tvary i oleji.

Můžete si na kousky zeleniny připravit i marinádu a usušit je ve vaší oblíbené marinádě.

Budete-li přidávat na ovonění bylinky, pozor, aby se vám nespálily – přidávejte je buď hned do oleje nebo až na závěr sušení.

 

Dobrou, zdravou chuť!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.