8 receptů na domácí kořenící směsi

kořeníJste také občas bezradní v tom, jak si nově a hlavně zdravě, to jest bez glutamanu sodného, který se vyskytuje ve většině kořeních směsích, které se běžně dají koupit, ochutit své jídlo? Chcete-li si udělat z jídla nový požitek, nabízím vám zde 8 jednoduchých základních receptů na kořenící směsi, které můžete použít v kuchyni na zvýraznění a znovuobohacení vašich jídel. 

 

Taco

  • 1 lžíce chilli
  • 1/4 lžíce sušeného česneku
  • 1/4 lžíce cibulového prášku
  • 1/4 lžičky chilli vloček
  • 1/4 lžičky oregana
  • 1/2 lžičky papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře

 

Italská směs

Po jedné lžíci:

  • Bazalka
  • Majoránka
  • Oregano
  • Rozmarýn
  • Tymián
  • Šalvěj
  • Petržel

 

koreni

Cajunská směs

  • 5 lžic soli
  • 2 lžíce kajenského pepře
  • 2 lžíce sušeného česneku
  • 2 lžíce (sladké) papriky
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 lžíce černého pepře
  • 1 lžíce cibulového prášku

 

 Garam Masala

  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 a 1/1 lžičky koriandru
  • 1 a 1/2 lžičky kardamonu
  • 1 a 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

 

Barbecue

  • 1 lžíce papriky
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 2 lžičky cibulového prášku
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 2 lžičky chilli
  • 2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžíce sušené pažitky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička soli

 

koreni

Směs na kuře

  • 3 lžíce kardamonu
  • 3 lžíce mletého sušeného zázvoru
  • 2 lžíce kurkumy
  • 2 lžíce mletého kmínu
  • 2 lžíce koriandru
  • 1 lžíce nového koření
  • 3 lžíce černého pepře
  • 1 lžíce kajenského pepře

 

Polévková směs

  • 4 lžíce petržele
  • 3 lžíce sušeného česneku
  • 4 lžíce cibulového prášku
  • 2 lžíce šalvěje
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 lžička pepře
  • 2 lžíce libečku

 

Zálivka na salát

  • 2 lžíce petržele
  • 1 a 1/2 lžičky kopru
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička pepře
  • 1 a 1/2 lžičky sušené pažitky
  • 1 lžička soli

 

Koření je nejlépe uchovávat ve skleněných nebo keramických uzavíratelných dózách a co nejčastěji si namíchat čerstvou směs, aby aroma z koření nesláblo.

Veškeré ingredience jsou jednoduše k sehnání přes internet, tak se po nich mrkněte a určitě alespoň některou směs vyzkoušejte.

 

Čarujeme
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

3 Komentářů
  1. Dobry den, rada bych pridala tip na kavu s Garam Masalou – je to vynikajici. Pekny den vsem 🙂

  2. Určitě vyzkouším,děkuji za tip.Mohla byste ještě doplnit,na co je která směs vhodná? Určitě to uvítá více čtenářů. Děkuji ?

    1. Dobrý den Táňo,

      u koření na salát, polévku a kuře je to jasné.
      Garam Masala je indické koření na jídlo stejného názvu, jehož recept najdete na internetu. Stejně tak Barbecue, které je kořením na maso (ve veg. verzi na zeleninu ve stylu barbecue). Taco koření se hodí na mexickou kuchyni (do tortil, sals na nachos atp.), Italská směs na italskou (těstoviny, pizza, …), Cajunská směs je zase určená na pokrmy, kde je paprika, cibule, celer, rýže a kukuřice, ale i na ryby a mořské plody, kuřecí, vepřové nebo hovězí maso.
      Mrkněte se na konkrétní recepty na internetu a mějte se hezky 🙂

      M.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.