Jednoduché domácí pěstování zázvoru

zázvorChladné měsíce přímo vybízejí ke konzumaci prohřívajícího a uzdravujícího zázvoru. Chcete-li si vyzkoušet domácí pěstování zázvoru a mít ho tak po vyrašení po ruce kdykoliv potřebujete a navíc v té nejčistší kvalitě, můžete si ho zkusit pěstovat sami doma. Zázvor je na pěstování velmi nenáročný, i když je to exotická rostlina, ale počítejte s delší dobou růstu.

Zázvor nepotřebuje příliš mnoho světla a stačí pouhý kousek kořene, který koupíte v obchodě s potravinami, abyste si vypěstovali vlastní rostlinu. Část zakoupeného kořene použijte na čaj, přidejte ho do omáček a dresingů, vyrobte si domácí sirup a část kořene zasaďte do hlíny.

Samozřejmě lepší je koupit semena nebo sazenici zázvoru v zahradnictví nebo přes internet. Respektive přes internet koupíte v podstatě pouze semena (zadejte do vyhledávače slova „zázvor semena“), můžete narazit i na sazenici od domácího pěstitele, občas se sazenice vyskytnou i v kamenném zahradnictví.

Pěstovat zázvor ze semen nebo ze sazenice je lepší než z kořene ze samoobsluhy, protože kořen je ošetřený inhibitory růstu, aby během skladování neklíčil – což vy právě chcete. I tak ale nezoufejte a pokud chcete začít pěstovat rostlinu z kořene, kořen zázvoru namočte přes noc do vody, aby se inhibitory klíčení (zabraňovače růstu) z kořene vyplavily.

 

Jak zázvor zasadit:

  • zázvor1Kupte si kořen zázvoru – čistý, neplesnivý, nejlépe v bio obchodě.
  • Namočte kořen zázvoru přes noc do teplé vody.
  • Do květináče dejte hlínu, do ní zasaďte buďto semínko či sazenici nebo namočený kořen, přikryjte cca 3–5 centimetry hlíny. Pokud máte naklíčený kořen, dejte rašící pupeny směrem nahoru. Vybírejte spíše širší květináč, protože zázvor se rozrůstá do šířky – roste horizontálně, proto je potřeba dostatečné místo, aby vám kořen narostl.
  • Květináč dejte na teplé místo, nemusí být přímo na slunci, pravidelně zalévejte – rostlina potřebuje dostatek vláhy, vlhko.

 

Běžně říkáme, že kupujeme kořen zázvoru, ale správně botanicky je to oddenek.

Rostlina roste pomalu, první výhonky uvidíte teprve po několika týdnech. Dokud nezačnou mrazy, můžete mít zázvor venku, to znamená od půli května (po třech zmrzlých) do zhruba konce září, kdy začínají přízemní mrazíky. Pak ho ovšem dejte dovnitř. Ti kdo nemají zahradu, mohou zázvor pěstovat na balkoně nebo rovnou jako pokojovku uvnitř.

 

Rostlina potřebuje 10 měsíců, než je možné ji sklidit – než vám tedy naroste velký kořen. Ovšem i během této doby si můžete uždibovat malé kousky. První malé kousky získáte po 3–4 měsících: odhrňte hlínu a uřízněte si kousek kořene, ten pak opět zahrňte.

Pokud to takto budete praktikovat, budete získávat zázvor do nekonečna. Pokud chcete větší množství, můžete po 10 měsících hlavní oddenek vyjmout a nechat v půdě jen pár malých oddenků, ze kterých naroste nová rostlina.

 
V článku 13 tipů zeleniny, které si můžete pěstovat doma stále dokola naleznete další zajímavé tipy na vlastní zábavné pěstování zeleniny doma.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.