2 recepty na zdravé domácí zubní pasty

pastaTahle pasta vám koruny neušetří, ale přidanou hodnotu má v tom, že v ní chybí otázky vzbuzující ingredience, běžně přítomné v komerčně vyráběných zubních pastách.

Například rostlinný glycerin, který paradoxně dásním moc dobré služby nedělá. Proč tam teda je? Protože glycerin je levný, objemný, takže udělá hodně muziky za málo peněz, k tomu je hezky lesklý, drží tvar, pasta působí „čerstvě“ a nezasychá.
 
Na druhou stranu, kdo má své dásně rád a chce je v budoucnu dál využívat, uvítá alternativu jen s účinnými látkami bez vycpávadel hrajícím na efekt … bez efektu.

 

Recept s Xylitem:

Ingredience:

  • 20ml kokosového oleje (k dostání například tady)
  • 5g Xylitu (k dostání například tady)
  • 5g plavené křídy (k dostání tady)

 

Postup:

Kokosový olej, který zde funguje jako nosič, nechte stát při teplotě nad 21°C. Vsypte Xylit (účinná látka proti zubnímu kazu) a plavenou křídu (abrazivní a bělící složka). Dokonale zamíchejte a můžete čistit.

Pasta je sladká, takže vám ji ani děti nebudou plivat.

 

Další možností je čistit si zuby jen kokosovým olejem, který působí antisepticky, antimykoticky a antibakteriálně. Nebo si udělat druhý recept na zubní pastu.

 

Recept s éterickým olejem:

pasta1Ingredience:

  • 3 lžíce panenského kokosového oleje
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 1 lžička stévie extraktu (liquid nebo prášek)
  • 15 kapek éterického oleje máty, skořice nebo pomeranče

 

Postup:

Do povoleného kokosového oleje vmíchejte sodu, stévii a olej a dobře promíchejte. Pastu dejte do uzavíratelné sklenice a skladujte v chladu nebo při pokojové teplotě, záleží na vaší volbě konzistence pasty.

 

Tyto pasty zaručují méně plaku a zubního kazu, zářivější zuby a neutralizují například česnekový zápach. Pasty doporučuji střídat a to i třeba jen s kokosovým olejem.

 

Jak na přírodní bělení zubů se dočtete v článku 16 tipů na přírodní bělení zubů.

 

Home made
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.