3 skvělé recepty na zimní zeleninová jídla

plněná dýněPro toho, kdo má strach, že v chladných měsících konzumuje méně zeleniny nebo toho, komu dochází inspirace k novým zdravým jídlům, jsem připravila tři vynikající recepty ze zeleniny a hub, které vám udělají moc dobře a navíc dodržují systém tzv. zásadotvorného stravování, tudíž nepřekyselují organismus a naopak mu dodávají mnoho prospěšných látek.

Vyzkoušejte, určitě si moc pochutnáte.

 

 

Pečená sezónní zelenina s česnekovým krémem 

zelenina1Ingredience na 4 porce:

  • 2 svazky ředkviček, rozříznutých na poloviny
  • 12 růžičkových kapustiček, na poloviny
  • 8-12 topinamburů nebo batátů
  • 1 větší řepa, na čtvrtky
  • 3 mrkve nakrájené na kousky
  • Sladká paprika, na čtvrtky
  • 1/2 dýně na kostičky
  • 2 stonky čerstvého rozmarýnu
  • 10 lístků čerstvé šalvěje
  • 2 lžíce kokosového oleje, roztátého
  • 1 lžička hrubé mořské soli

 

Ingredience na česnekový krém: 

  • 2 velké stroužky česneku, na polovinu, pečené 30 minut
  • ½ šálku kešu nebo mandlí, předem namočených na 30-60 min. a propláchnutých
  • ½ šálku vody
  • 2 lžíce za studena lisovaného olivového oleje
  • 1/8 lžičky mořské soli
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 24 rozmarýnových jehliček
  • 2 lístky šalvěje
  • 1 malý stroužek česneku

 

Postup:

Předehřejeme troubu na 180°C a upečeme česnek potřený troškou kokosového oleje. Nyní omyjeme, očistíme a nakrájíme všechnu zeleninu, kterou dáme do zapékací mísy nebo na pekáč se solí, rozmarýnem, šalvějí a kokosovým olejem a dobře promícháme. Česnek vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Do trouby dáme péct zeleninu na 40-60 minut, dokud není na skus. Omáčku připravíme tak, že všechny ingredience smícháme v mixéru do hladka. Podáváme společně.

 

 

Polovina pečené dýně plněné bazalkovými rajčaty a česnekovo-mandlovým sýrem  

plněná dýněIngredience na 4 porce:

  • 2 střední dýně (hokaido)
  • 12 rajčat, na kostičky nakrájených
  • 4 pórky nebo 1 velká cibule na kousíčky
  • 3 stroužky česneku, drcené
  • 1 a ½ lžíce extra panenského olivového oleje
  • špetka soli
  • špetka stevie v prášku
  • 8 lžic nasekané čerstvé bazalky
  • Volitelné – 6 sušených rajčat v oleji, na kostičky nakrájené

 

 

Ingredience na mandlový sýr s česnekem: 

  • 2/3 šálku mandlí
  • 1 stroužek čerstvého česneku
  • 1/4 lžičky soli

Vše rozmixujeme v mixéru.

 

Postup na dýni:

Rozřízneme dýně na půl, vydlabeme semínka a upečeme lícem dolů na plechu se 2 šálky vody, cca 1 hodinu při 150°C, dokud není měkká na vidličku. Na pánvi si zatím orestujeme na olivovém oleji cibuli s česnekem a pak přidáme rajčata, popřípadě i ta sušená a vaříme na nízké teplotě asi 6-8 minut do změknutí. Pak přidáme polovinu nakrájené bazalky, sůl a špetku prášku stevie (volitelné). Pak dáme polovinu této směsi do mixéru a rozmixujeme a dáme zpět do pánve a promícháme. Poté vyjmeme dýně z trouby a naplníme je směsí z pánve, posypeme čerstvou bazalkou a mandlovým sýrem a podáváme.

 

 

Mandlové žampióny

zampionyIngredience:

  • 2 velké žampiony
  • 1 velký stroužek česneku, drcený
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ červené cibule, nakrájené na kostičky
  • 45g jemně sekaných mandlí
  • ½ lžičky skořice
  • 3 lžíce vody
  • 15 g petržele
  • Špetka mořské soli a černého pepře

 

Postup:

Předehřejeme troubu na 175 °C. Očištěné kloboučky žampiónů bez nožiček dáme na plech vnitřkem nahoru. Rozdrtíme česnek a rozdělíme rovnoměrně na houby. Nalijeme 1 lžíci olivového oleje do dlaní a potřeme prsty celé kloboučky. Houby pečeme asi 8 minut, až změknou. Mezitím si připravíme nádivku tak, že osmahneme cibuli na zbývající lžíci oleje doměkka. Pak přidáme nasekané mandle, skořici a dále restujeme zhruba 3-4 minuty. Přidáme 1 lžíci vody a promícháme, za chvíli přidáme další lžíci vody. Nakonec přidáme petrželku a dochutíme solí a pepřem. Vyndáme houby a naplníme nádivkou. Pak je opět do trouby vrátíme a pečeme dalších 4-5 minut nebo dokud nejsou dozlatova. Podáváme se zeleným salátem.

 

Dobrou zdravou chuť!

 

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.