Co způsobuje příliš mnoho sezení a co s tím?

one business woman sitting backache pain silhouette studio isolated on white background
Sezení způsobuje bolesti zad

Lidé nejsou stvořeni k příliš dlouhému sezení. Naši předkové trávili svůj čas zejména lovem, budováním, pěstováním nebo sběrem za chůze. Ale časy se změnily a my jsme se vyvinuli až do současné podoby a životního stylu. Našli jsme způsob a technologie, jak udělat svůj každodenní život snazší, bez větší fyzické námahy. Máme elektriku, vodu z kohoutku, pračky, myčky, výtahy, eskalátory, ovladače na televize, auta, počítače, u kterých celé dny sedíme a dokonce si přes ně i objednáváme nákupy a mnoho dalších vymožeností, které jsou velmi příjemné, ale zároveň nám ubrali přirozený pohyb. 

Žijeme ve světě, který nás udržuje v sedě kvůli pohodlí. Špatnou zprávou je, že přílišné sezení nám zkracuje život. A co je horší, poškodí naše zdraví způsobem, který nelze odčinit cvičením.

Tento poznatek vyplývá ze studie, kterou provedla American Cancer Society v roce 2011. Této studie se zúčastnilo 120 000 lidí, kteří byli pozorováni v průběhu 14 let. Studie přišla se závěrem, který dokládá, že ženy a muži, kteří seděli šest a více hodin denně, umírali dříve než ti, kteří seděli maximálně 3 hodiny.

Jsou zde i další studie, jež zkoumají vztah mezi fyzickou neaktivitou a úmrtností. Výzkumníci zjistili, že sedavý životní styl zvyšuje riziko předčasného úmrtí o 24 procent! Mezi nejčastější příčiny patří diabetes 2. typu, rakovina a kardiovaskulární nemoci.

 

Asi vás napadla otázka, jak může sezení poškozovat vaše zdraví. Odpověď je prostá. Jakmile se posadíte, svaly na nohou se dostávají do nečinnosti, neboli jejich elektrická aktivita se minimalizuje. Množství kalorií, které spálíte, každou minutu klesá k hodnotě 1. Vylučování enzymů pomáhajících odbourávat tuk klesne o 90%. Po dvou hodinách sezení poklesne na 20% tzv. dobrý cholesterol, jenž pomáhá odbourávat „špatný“ LDL cholesterol zodpovědný za ucpávání cév. Po 24 hodinách sezení klesne účinek inzulinu v krvi na 24%, což zvyšuje riziko cukrovky.

 

Jaké je tedy řešení?

sezeni2Zjistěte, kolik toho denně prosedíte a snažte se dobu sezení postupně redukovat. Pokud je sezení součástí vaší práce, dopřejte svým nohám odpočinek – vstaňte a alespoň na minutu se projděte po každé půlhodině sezení. Pravidelně se protahujte, kmitejte nohama, propínejte paty a špičky, kružte nohama v kotnících, přešlapujte z paty na špičku a zpátky několikrát za sebou a to vše opakujte pravidelně.

Důležité je také pravidelně srovnat záda, zastrčit hlavu, která je stále předsunutá směrem k počítači nebo mobilu, vytáhnout se do výšky, jako byste měli uprostřed hlavy provázek, jež vás táhne k nebi až ze sedacích kostí. Zakružte pomalu hlavou na obě strany, ukloňte se hlavou do stran a dopředu i dozadu, uvolněte a protáhněte celé ruce od ramen až k prstům ztuhlým od psaní a klikání, uvolněte se a zahýbejte se v bocích, vstaňte a udělejte pár dřepů. Možná se na vás budou kolegové zpočátku dívat pobaveně, ale když uvidí, že se cítíte lépe, jistě se k vám příště nebo jindy rádi přidají a můžete tak v kanceláři ještě zažít legraci. Má to mnoho blahodárných účinků.

Nepoužívejte výtah. Do práce i z práce choďte co nejvíce pěšky. Kolegovi ve vedlejší kanceláři neposílejte prosbu emailem nebo telefonem, ale zajděte za ním. Nejenže se protáhnete, ale upevníte si i vzájemné vztahy a bude se vám lépe společně pracovat a dýchat.

 

sezeni3Pořiďte si nebo požádejte o kvalitnější židli. Takovou, jež bude o něco více stimulovat vaše záda a svaly. Skvělé jsou židle Spinalis. Je-li to pro vás až příliš velká investice, nafoukněte si balón a střídejte sezení na balónu a na židli nebo seďte celý den jen na balónu, jak vám bude příjemné.

Pokud můžete, dejte si počítač do zvýšené pozice a pracujte alespoň nějakou část dne ve stoje. Tím také spálíte podstatně více kalorií a budete při stejném příjmu potravy navíc hubnout. Telefonujte za chůze nebo ve stoje. Kompenzujte všemi možnými způsoby dopady sezení.

Doma si dejte něco malého k jídlu a hoďte si na chvíli nohy do zvýšené pozice, aby se vám krásně odkrvily a ulevily si. Pak si zajděte na procházku nebo si zacvičte.

Důležité je mít pravidelný zdravotní pohyb, nejlépe každý den alespoň 30 minut a navíc pohyb pro radost, který vás uvolní, vyčistí vám hlavu a odplaví stres a negativní myšlenky. Takovým pohybem je například tanec (břišní tanec, salsa nebo bláznění doma s vaší oblíbenou hudbou), jóga, plavání a podobně. Zkrátka to, co máte opravdu rádi.

sezení4

sezení5

sezení6

 

Několik velmi užitečných tipů na cviky naleznete v rubrice Pohyb.

 

Pohyb je život, vývoj a radost. Pohyb je nutnost pro naplnění fyzických potřeb těla, které potřebujeme k uskutečňování svých snů a radostí. Nezříkejte se ho. Naučte se ho milovat, začnete milovat sebe.

 

Zde ještě video se cvičením na balónu, které vás přehledně provede jednotlivými cviky proti bolesti. Cvičit je můžete doma nebo si některý osvojit i do kanceláře během dne. Uvidíte, že se budete cítit lépe, budete veselejší a energičtější.
 

 

foto technogym.com

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Milá Michaelo, jak si počínat při zánětu sedavého nervu. 15 let sedavé práce , věk 51, různorodý pohyb, ale už nedostačující, zřejmě.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.