Jak správně kombinovat potraviny

jídlo2Kombinace potravin výrazně ovlivňují zpracování potravy v zažívacím traktu a tím i naše celkové zdraví a rovnováhu organismu. Různé druhy potravin jsou zpracovávány různými zažívacími enzymy a proto je třeba vědět, jaké potraviny se kombinovat mohu a které ne proto, abychom si udrželi zdraví, vysokou míru energie a netrpěli například plynatostí, zažívacími problémy, únavou nebo záněty. Nabízím vám zde několik základních pravidel kombinování potravin, která vám pomohou se rychle zorientovat v tom co ano a co ne.

Potravu z hlediska trávení dělíme na bílkoviny, škroby a cukry

Mezi bílkoviny řadíme: ořechy a semínka, suché luštěniny, dužninu kokosu, maso, vejce, mléčné výrobky.

Mezi škroby řadíme: banány, arašídy, dýně (kulatá), zimní dýně, dužnina kokosu, kukuřice, čerstvý hrách, artyčoky, brambory, všechny obilniny a luštěniny (kromě soji), mrkev, tuřín, červená řepa.

Mezi neškroby řadíme: ovoce, alfa alfa klíčky, chřest, bambusové výhonky, nať červené řepy, brokolice, zelí, nať celeru, růžičková kapusta, pažitka, „collards“, pampeliškové listí, čekanka, česnek, zelené fazolky, kapusta, pórek, salát, nať hořčice, okra, cibule, petržel, ředkvičky, rebarbora, špenát, šalotka, fazolové lusky, tuřín, řeřicha, nať tuřínu, petržel a jiné listové a naťové zeleniny

Vyjímka: arašídy a fazole jsou i bílkovina i škrob a tedy nestravitelné.

Mezi tuky řadíme: avokádo, olivy a oleje.

Mezi sladké ovoce řadíme: datle, sladké víno, sladké hrušky, sušené ovoce.

Mezi polosladké ovoce řadíme: meruňky, brusinky, borůvky, jahody, nektarinky, maliny, ostružiny, sladký angrešt, mango, bezinka, oliva, čerstvý fík, sladké jablko, třešně sladké, sladké broskve, sladké ryngle, kaki (tomelo).

Mezi kyselé ovoce řadíme: pomeranče, ananas, kyselé jablka, kyselé ryngle a švestky, citróny, grepy, kyselé broskve, limetky, kyselé víno, rajčata, višně, kyselý angrešt, kyselé hrušky.

 

  • BÍLKOVINY se začínají trávit v žaludku za pomoci kyselých žaludečních šťáv.
  • TUKY jsou rozkládány až v tenkém střevě v alkalickém (zásaditém) prostředí. V žaludku se chovají netečně a neovlivňují proces trávení ani bílkovin, ani škrobů.
  • CUKRY (též škroby, sacharidy …) se zpracovávají v tenkém střevě a potřebují zásadité prostředí. V kyselém prostředí podléhají cukry rychlému kvašení.

 

Co z toho pro nás plyne?

  1. BÍLKOVINA A TUK MOHOU BÝT KONZUMOVÁNY NAJEDNOU
    Bílkovina se štěpí v žaludku a tuk až v tenkém střevě.
  2. CUKRY A TUK MOHOU BÝT KONZUMOVÁNY NAJEDNOU
    Cukr ani tuk se nezpracovávají v žaludku, ale až v tenkém střevě v alkalickém prostředí. Navíc pod vlivem různých enzymů, takže se navzájem nijak neovlivňují.
  3. NEKOMBINOVAT ŠKROBY S BÍLKOVINAMI
    (zde je jedna výjimka: jednoduché cukry s hydrolyzovanými – štěpenými bílkovinami kombinovat lze). Cukry musí čekat v žaludku, až se částečně natráví bílkovina, což trvá řádově od 90 do 120 minut. Mezitím však začnou kvasit.
  4. NEKOMBINOVAT ŠKROBY A KYSELÉ OVOCE
    V kyselém prostředí ŠKROB začne kvasit.

 

8 základních – konkrétních pravidel:

 

1. Nejdůležitější pravidlo ze všech: Ovoce jíme pouze s jiným ovocem či listovou zeleninou.

  • ovoceOvoce nikdy nekombinujeme s ořechy/semeny/tuky či vařenou stravou (ať už jsou to vločky, jogurt, pečivo, maso, či cokoliv jiného).
  • Ovoce samo o sobě je velice rychle strávené, ale pokud se ve vašem žaludku potká s něčím “pomalejším”, zače kvasit. To způsobí nejenom nepříjemnou plynatost a nadýmání, ale také začne vznikat ethanol, který je protoplazmatický jed, což z vašeho detoxu udělá tox. Prostě si tím ublížíte – dva kroky vpřed, jeden zpět.
  • Podotýkam, že toto platí i pro sušené ovoce. Musli s ovocem co se běžně prodává v obchodech je nevhodná potravina – kvasí i hrozinky s vločkami.
  • Méně zavažná je kombinace ovoce s avokádem. Někdo to může snášet hůř, někdo lépe, ale lepší a jistější je jíst avokádo spíše s listovou zeleninou či “naslano”.
  • Podobně je na tom nelistová zelenina – lepší je si mrkev či kedlubnu dát do salátu než s ovocem, ale neměl by být problém ani s ovocem – s mrkví rozmixovanou s jablky a citrónovou šťávou mám dobré zkušenosti a ještě jsem neslyšela, že by s tím měl někdo trávící obtíže.
  • Všechno, co obsahuje v dužnině semena jsou plody. Mezi plody řadíme proto i rajčata a dýně a proto by se neměly konzumovat nikdy se zeleninou. Maximálně se zeleninou chudou na bílkoviny a škroby.
  • Papriky a okurky považujeme za zeleninu – jsou to sice také plody, podobně jako rajčata, ale dají se dobře kombinovat i s vařenou stravou či tuky.
  • Pokud si chcete osladit např. kaši či vločky, použijte místo ovoce raději med.
  • Melouny jezte samotné. Nekombinujte je s žádnými jídly. Je to jediný možný způsob pro to, aby se meloun v klidu a rychle rozložil (je to nejrychleji strávené jídlo ze všech).
  • Velmi vhodné je také nekombinovat mnoho druhů ovoce najednou. Čím jednodušší skladba v jednom jídle, tím lépe.

 

2. Druhé pravidlo: Listová zelenina se dá kombinovat s čímkoliv. Platí i pro byliny.

  • salátTeď už nemáte žádnou výmluvu, proč nejíst listovou zeleninu.
  • Ideální je jíst listovou zeleninu každý den. Ovoce vám dodá energii a vitamíny, listová zelenina to krásně doplní minerály a stavebními prvky pro vaše tělo. Působí také jak balzám na náš mozek a uklidňuje mysl – prostě vás lehce uzemní a hodí zpět do rovnováhy. Alkalizuje a pomáhá při detoxikaci (detoxikace je mimochodem svým způsobem nikdy nekončící proces).
  • Ať už si děláte smoothie, šťávu, ovocný salát či ovocný mix – nebo i cokoliv vaříte, přihoďte do toho trošku listové zeleniny! (Pokud vaříte, tak listovou zeleninu samozřejmě nevařte, ale udělejte si salátek). Nejlépe více druhů. Ze začátku stačí hrstka, ale než se nadějete, budete si k snídani dávat hlávku salátu rozmixovanou s banány.
  • Nejlepší je si listovou zeleninu sami pěstovat – čerstvost je u ní velice důležitá a čerstvě utrženou nic nepřekoná. Některé druhy se dají pěstovat i celoročně v bytech (např. mihuna a mizuna, kadeřavá petržel, máta, bazalka, pažitka atd).
  • Pokud zrovna není sníh, vyražte ven pro pampelišky (dají se jíst celé, ale nejvhodnější jsou listy), sedmikrásky, mladé kopřivy (na natrhání to chce rukavice, ale po rozmixování/odšťavnění už se není čeho bát, a jsou lahodné), šťovík, mátu či jiné byliny. Naučte se je poznávat a využívat! Podrobný jejich seznam naleznete v článku Jedlé rostliny – podrobný přehled.
  • Bonusový tip: Vyhledejte, které květy jsou jedlé a naučte se je poznávat – jako dekorace jídla je to dokonalé a trošku si tím i zpestříte jídelníček, což nikdy není na škodu. Pro inspiraci: Pampelišky, sedmikrásky, měsíčky, růže, popence, hluchavky, heřmánek, macešky, lichořeřišnice, kopretiny, mateřídoušky, jetel a další.
  • Okurky a papriky se také dají bezpečně kombinovat s většinou potravin, bohužel to neplatí o rajčatech – opakuji, že by se měla považovat za ovoce.

 

3. Třetí pravidlo: Potraviny, které není vhodné kombinovat, by se ani neměly potkat ve vašem žaludku

  • Výsledek by byl opět kvašení
  • Pokud sníte ořechy či vařenou/tučnou stravu, počkejte aspoň 2-4+ hodiny než se pustíte do ovoce.
  • Pokud sníte ovoce, situace je o něco lepší – stačí čekat cca. 1 hodinu. Někdy by stačilo i méně, ale obecně je lepší neriskovat. Záleží také na zkonzumovaném množství, někdy je třeba pro optimální výsledky čekat i déle než hodinu.
  • Naprosto ideální je jíst pouze když vám kručí v břiše a máte opravdu hlad

 

4. Čtvrté pravidlo: Jiné tekutiny než vodu považujeme za jídlo.

  • kavaKáva, melta, mléko kravské i sojové je vařená strava. Platí pro ně tedy stejná pravidla jako pro vařenou stravu – neměly by se potkat s ovocem.
  • Zapít ovoce čajem také není ideální. Nejlepší čaj je kvalitní zelený a bílý, bylinkový je také dobrý. Více o čajích se dočtete v sekci Zdravé čaje.
  • Zvykněte si pít čistou vodu, nejlépe kojeneckou, filtrovanou či minerální. To je jediná tekutina (kromě ovocných a zeleninových šťáv) kterou můžete opravdu potřebovat.
  • Po sušeném ovoci doporučuji se napít – sušené ovoce je koncentrovaná a dehydrovaná potravina a po její konzumaci tělu voda pomůže. Také pomůže odstranit zbytky sušeného ovoce ze zubů, které mohou působit nepříznivě na váš chrup (kvůli oné koncentrovanosti).

 

5. pravidlo: Jezte v jednom jídle pouze jeden druh bílkovin.

  • proteinNekombinujte například maso a oříšky, maso a vejce, mléko a ořechy, sýr a vejce, maso a mléko, rybu a sýr, luštěniny a maso.
  • Každý druh proteinu potřebuje svůj čas k trávení a různou sílu trávicích šťáv, aby se správně strávilo.
  • Vejce potřebují být v žaludku jinou dobu než maso nebo mléko.
  • Luštěniny by se měly jíst vždy jen s obilovinou.

 

6. pravidlo: Zřekněte se dezertů ihned po hlavním jídle.

  • Jestliže jíte dezerty nakonec všech jídel, leží potom dlouho v žaludku, špatně se tráví a dochází k výskytu hnilobných bakterií. Bakterie je následně přemění na alkohol a kyselinu octovou.

 

7. pravidlo: Kyselé by se nikdy nemělo konzumovat se škroby.

  • Kyselina totiž okamžitě přeruší trávení škrobu. Zničí ptyalin ze slin který je ke trávení škrobu nezbytně nutný. 

 

8. pravidlo: Mléku se vyhněte a pokud si ho přeci jen dáte, tak jen samostatně, je to totiž potravina, nikoli nápoj.

 

Doporučuji vám jíst co nejjednodušeji a zbytečně nekombinovat a nevymýšlet recepty s mnoha ingrediencemi, které k sobě navíc nepasují co se týče trávení, neboť kombinace potravin výrazně ovlivňují zpracování potravy v zažívacím traktu a tím i kyselé nebo zásaditější prostředí těla/krve. Máte-li přecitlivělý žaludek, jezte zeleninu krátce dušenou a maso pouze dušené.

Zde najdete podrobnou tabulku kyselosti/zásaditosti potravin Eidusa.com nebo v článku Je překyselení organismu mýtus.

 

Opravdové zdraví, ABC výživy, Oslíkůvnet
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

8 Komentářů
  1. mám dlouho po ATB problemy ihned po nich začaly palit plosky nohou ,pry neuropatie ,snad porušené periferni nervy ,měl jsem asi rok stále 3-5 stolic denně -ztrata živin? ale hlavně mě po všem kyselém ( tj vitC) páleni zhoršovalo ,tak jsem ho omezoval -málo vit C? snažim se jist aspon dušenou zeleninu , ale myslim že mám jakoby možná porušené stěny -málo ochrané vrstvy stěn a tim nervů?? protože po některém jidle unava až neuroza ? prosim co s tím??? diky pavel

  2. Dobrý den vespolek,

    narazil jsem na tento článek až dnes a koukám:

    1) Držím-li se zásady autoregulace, tak si klidně dovolím zkombinovat slaninu s vejci (a tím porušené pravidlo 5), protože mě to neskutečně nakopne a hlad mam až ve dvě.
    2) Podle těchto doporučení jsou rýžová vřetena a líčka na kořenové zelenině (které jsem právě dojedl a u nichž jsem ten článek přelouskal) proti pravidlům (pravidlo 3 + shrnující pravidlo 3 na začátku článku před velkou 8) – řešením by tedy bylo např. líčka s listovými saláty, okurkou a paprikou a z rýže si udělat třeba snídani jako rýžovou kaši?

    Díky za Vaše stránky – netvrdím, že souhlasím se vším, ale třeba želatina na lačno vykopala křupající kotníky a kolena do propadliště dějin – jak jednoduché!

  3. cukry a tuk mohou být konzumovány najednou…ovoce nikdy nekombinujeme s ořechy, semeny, tuky… tak a jsem v lese

  4. A mimochodem, tady na stránkách máš taky hromadu receptů, které jsou dle zásad kombinování potravy naprosto špatně, nic ve zlém 😉 Já jen, že když o těchto věcech píšeš, měla bys to mít taky ty v hlavě srovnané a dodržovat to. Chápu ale, že čtenost a návštěvnost blogu je přednější a tak se tady válí spousta článků, posbíraných různě po netu. Chtělo by to vlastní zkušenost a psát i vlastní články, ne jen kopírovat a duplikovat ostatní.
    S láskou, Marta

    1. Milá Marto,

      děkuji Ti vřele za Tvé cenné rady. Jistě máš také webové stránky podobného rozměru, takže sama víš nejlépe, co vše to obnáší a jak je správně provozovat, i když si nepamatuji, že by se Tvá práce ke mě dostala, na rozdíl od té mé k Tobě.

      Jen v krátkosti:
      Z mé praxe vyplývá, že neexistuje jedno jediné tzv. správné kombinování potravin, které je univerzální pro všechny typy lidí, takže i mé recepty jsou „správně“, neboť mě osobně vyhovují.

      Sdílím na svých stránkách své články i články od jiných autorů, které mě zaujaly a chci je šířit dál a ani jedna zainteresovaná strana v tom nevidí problém, takže problém neexistuje.

      A jsem velmi ráda, že Ty to máš v hlavě srovnané, dodržuješ své zásady a víš, co je pro tento web, který navštěvuješ, důležité.

      :))

      Hodně štěstí,
      Michaele

  5. RAW právě VŽDY! kombinuje ovoce s ořechy, jak do nejrůznějších dezertů, tak do smoothies (např. nejrůznější ořechy + banán :-). Což je špatně, ale vysvětlujte to vygumovaným vitariánům a jim podobným :-/

  6. Děkuji moc! Potřebovala jsem to mít takhle sesumírované. Teď už stačí jen vytisknout a dodržovat. 😉

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.