4 zdravé slané recepty na snídani nebo svačinu

rajčatový toastKdo miluje chuť chleba a nedokáže si bez něj představit svou snídani nebo svačinu a navíc ve slané verzi s vynikajícími zdravými pomazánkami, pro toho tu dnes mám čtyři recepty ve stylu zásadotvorného stravování, které mu dodají energii, udělají moc dobře a budou zaručeně chutnat. Tyto toasty se mohou stát také skvělým pohoštěním pro návštěvy nebo na večírky.

 


Živý sýr z dýňových a slunečnicových semínek
s 2 plátky raw pohankovo-semínkového chleba

toastIngredience:

  • 2  hrnky předem namočených a proschlých slunečnicových semínek
  • 1 hrnek předem namočených a proschlých dýňových semínek
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 lžička zázvoru
  • 1 lžička oregana
  • 1/4 hrnku čerstvé bazalky roztrhané
  • troška soli
  • trochu vody

 

Postup:

Rozmixujeme všechny ingredience v mixéru s dostatkem vody na krémovou pastu, vzniklou hmotu dáme do jemné gázy nebo jiného jemného plátýnka a vymačkáme přebytečnou vodu. Sýr dáme do mísy a necháme vychladit v lednici.

Tip: Tento dip je skvělý i na zeleninu nebo salát. A do dipu můžete přidat i avokádo.

Recept na chleba najdete v článku Recept na raw pohankovo-semínkový chléb.

 

 

2 rajčatovo-avokádové toasty s bazalkou ze špaldového domácího chleba se semínky 

rajčatový toastIngredience:

  • 6 menších rajčat na kostičky (bez bubáka)
  • 1 avokádo nakrájené na kostičky
  • 4-6 velkých listů bazalky na nudličky
  • 1 stroužek česneku drcený
  • 2-3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 polévková lžíce lněného oleje
  • mořská sůl podle chuti

 

Postup:

Zkombinujeme rajčata, avokádo, bazalku, oba oleje a dochutíme solí. Směs pak poklademe na toasty. Důležité! Je potřeba sníst toasty co nejdříve, neboť avokádo velmi rychle hnědne a nevypadá to pak dobře. Můžeme ho pokapat citrónovou šťávou.

Tip: Místo chleba můžete zeleninu zabalit do salátového nebo kapustového listu a udělat tak skvělé domácí závitky.

Recept na špaldový domácí chléb naleznete v článku Špaldový chléb.

 

 

Tomatová bruschetta ze 2 sezamovo-lněných houstiček s mandlovo-bazalkovým pestem

rajčatová bruschettaIngredience:

  • 4 střední rajčata, na kostičky (nejlépe červená a žlutá na efekt)
  • 4 stroužky česneku, drceného
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • mořská sůl
  • 12 malých lístků bazalky na ozdobu

Pesto 

Ingredience:

  • 1 šálek bazalky
  • ½ šálku mandlí
  • 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 velký stroužek česneku, nahrubo nasekaný
  • 1/4 lžičky mořské soli

 

Postup:

Smícháme česnek s olejem a necháme odpočinout. Nakrájíme rajčata na kostičky a osolíme a dáme stranou. Rozpečeme houstičky zhruba na 10 minut zastříknuté česnekovým olejem, aby se nevysušily. Na pesto smícháme všechny ingredience v mixéru dohladka. Na houstičky dáme nejdříve pesto, pak rajčata a ozdobíme kouskem bazalky.

Recept na sezamovo-lněné houstičky najdete v článku Sezamovo-lněné houstičky.

 

2 raw pohankovo-semínkové toasty s hráškovou pastou

hrášková pastaIngredience:

  • 1 ½  šálku čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1 ½  šálku mražených edamame fazolí (mladé zelené sojové boby)
  • 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
  • ½  lžičky soli
  • 3 stonky čerstvé máty
  • Šťáva z jedné limetky
  • kůra z jedné limetky

 

Postup:

Dáme vařit mražené fazole do vařící vody po dobu 3-4 minut. Poté vyndáme děrovanou naběračkou a propláchneme pod studenou vodou. Přidáme mražený hrášek do vroucí vody a vaříme 1 minutu. Opět vyndáme a propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Dáme fazole, hrášek a zbývající ingredience do mixéru a umixujeme na pastu. Poklademe na chléb, ozdobíme čerstvou mátou a pár kapkami olivového oleje.

Recept na chleba najdete v článku Recept na raw pohankovo-semínkový chléb.

 

Všechny dipy si samozřejmě můžete dát na jakémkoli vámi oblíbeném chlebu nebo plackách, ty v receptech jsou jen doporučením nebo inspirací.

 

Recept na skvělé mrkvové placky najdete v článku Raw mrkvové placky se semínky.

 

Dobrou chuť.

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

1 Komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>