23 důležitých potravin pro vaší hormonální rovnováhu

jídlo9Hodně lidí v nejrůznějších fázích života řeší svou hormonální činnost, potažmo její (ne)rovnováhu. Ať už jde o dospívání, umělé oplodnění, menopauzu nebo nemoci spojené se štítnou žlázou nebo jinou žlázou endokrinního systému (nadledviny, slinivka břišní, pohlavní žlázy a podobně), vždy je žádoucí harmonizovat svůj hormonální systém, neboť je řídícím systémem našeho těla. K tomu nám může dopomoci i změna stravy, s převahou vhodných potravin, které zmírňují negativní dopady nerovnováhy a přeprogramovávají tělo do zdravějšího stavu.  

Žijeme v době chemických látek narušujících hormonální rovnováhu, které se vyskytují v průmyslově zpracovaných potravinách, šampónech a dokonce ve vonných svíčkách či osvěžovačích vzduchu. Hormonální nerovnováha může ovlivnit téměř každý aspekt našeho zdraví – komplikuje například hubnutí, možnost mít děti nebo dokonce brání našemu pocitu štěstí. Nezdravé hladiny hormonů zvyšují rizika některých druhů rakoviny a mnoha jiných chronických onemocnění.

 

Příznaky hormonální nerovnováhy:

  • nadměrná únava – neustálé vyčerpaní
  • přibývání na váze
  • znatelné výkyvy chutí k jídlu
  • problémy se stolicí
  • u dospělých výskyt akné, hlavně ve spodní části obličeje
  • nadměrný růst ochlupení po těle
  • nepravidelná menstruace
  • noční pocení a přehřátí u žen
  • výrazné změny nálad

 

Podívejme se spolu na potraviny, které nám příroda nabízí pro udržení vyvážené hladiny hormonů.

Brokolice

Brokolice a další brukvovitá zelenina (např. květák, zelí, kapusta, křen atd.) obsahuje mimo jiné vysoké množství fitonutrientů, zvaných isothiokyanáty, včetně látky indol-3-karbinol, která příznivě ovlivňuje metabolismus estrogenů. Indol-3-karbinol například zpomaluje růst nádoru rakoviny prsu.

Dva a půl hrnku brokolice týdně je dobrou a jednoduchou prevencí proti rakovině prsu nebo prostaty.

Seznamte se s králem antioxidantů

Jídlo jako léčba a prevence osteoporózy

 

Lněné semínko

lenLněné semínko obsahuje hodně lignanů – fytoestrogenní složky, která snižuje riziko rakoviny (zejména prsu, prostaty a tlustého střeva).

Přidáním třech polévkových lžic lněných semínek do vašeho smoothie, ovesné kaše nebo salátu, je výborný způsob jak nejen dochutit pokrm, ale zároveň snížit riziko rakoviny a dodat tělu vlákninu a esenciální mastné kyseliny.

Potraviny, které pomáhají spalovat tuk

Jak jednoduše očistit střeva bez klystýru

 

Zelený čaj

Zelený čaj značně urychluje metabolismus a spalování tuků. Zatímco kofein dodá energii, theanin uklidňuje a blokuje vylučování kortizolu, což je příznivé pro spalování tuků.

Čtyři šálky denně dopomůžou k redukci váhy a to nejspíše i beze změn v jídelníčku či cvičení.

6 čajů, které blokují tuk a zvýší vaší vitalitu

 

Červené víno

Antioxidanty polyfenoly obsažené ve slupkách a semínkách hroznů, zejména katechiny a resveratrol, udržují zdravé srdce, tlumí záněty a slouží jako prevence rakoviny. Pokud konzumujeme víno s jídlem nebo po něm, víno rovněž podporuje trávení.

Zdravý člověk si může dát dvě až tři skleničky týdně.

 

Extra panenský olivový olej

Pokud zařadíme olivový olej do svého každodenního jídelníčku, mononenasycené tuky podpoří produkci hormonu leptinu, který potlačuje hlad.

Vyhněte se průmyslovým olejům a margarinům. Používejte místo nich extra panenský olivový olej.

Recepty na použití olivového oleje v lidovém léčitelství a na krásu

 

Kokosový olej (extra panenský)

kokosovy olejKokosový olej (a všechny kokosové výrobky), obsahují kyselinu laurovou, která má velmi léčivé účinky jak na kůži, tak je také velmi prospěšná pro hormonální produkci. Kokosový olej ničí také špatné bakterie a viry v těle, zajišťuje rychlý zdroj energie, je lehce stravitelný a urychluje metabolismus.

Tipy na ploché břicho bez diety

Recept na chia-konopné tyčinky + domácí mandlové mléko

 

Další za studena lisované oleje

Za studena lisované oleje by měli být důležitou součástí našeho jídelníčku a to nejméně v denní dávce jedné lžíce, záleží však na celkovém složení stravy. Doporučuji pořizovat oleje v tmavé lahvi, kde máte jistotu, že nedojde k oxidaci. Po otevření můžete většinu z nich bez obav skladovat při pokojové teplotě (výjimkou je třeba rychle se kazící lněný olej).

Obecně můžeme o všech za studena lisovaných olejích zmínit, že esenciální nenasycené mastné kyseliny působí příznivě na tato onemocnění:

  • srdce a cév
  • vysoký krevní tlak
  • ateroskleróza
  • infarkt
  • srdeční selhávání
  • cévní mozková příhoda, mrtvice
  • vysoká hladina cholesterolu v krvi
  • onemocněním kůže (např. atopický ekzém, lupénka, suchá, bolestivá kůže)
  • mají antioxidační účinky i přínos proti stárnutí a hladinu hormonů

Několik příkladů za studena lisovaných olejů:

Lněný olej – má velice dobrý poměr omega 3 a 6 mastných kyselin, má příznivý dopad při onemocnění srdce a cév, je protizánětlivý, antibakteriální a má protiplísňové účinky. Zlepšuje vstřebávání živin do buněčných membrán a obsahuje hodně vlákniny.

Dýňový olej –  je označován za zinkovou bombu. Je velmi vhodný jako doplněk především při léčbě prostaty, alergiích, kožních problémech a na zvýšení imunity. Patří mezi oleje s velkým množstvím nenasycených mastných kyselin a vitamínů skupiny B.

Olej z vlašských ořechů – podporuje mozkovou činnost, zlepšuje paměť a celý nervový systém, výborně čistí usazené cévy a snižuje cholesterol.

Konopný olej – je nazýván „ přírodním zázrakem„. Jako jeden z mála za studena lisovaných olejů má pro naše tělo nejpřirozenější poměr nenasycených omega 3 a 6 mastných kyselin. Obsahuje široké spektrum minerálních látek, vitaminů a chlorofylu. Díky svému složení ho můžeme využít jako prevenci nebo pomoc při mnoha zdravotních problémech, počínaje snížením krevního tlaku, zvýšením imunity, vyrovnáváním hormonů, zlepšení trávení a ekzémů.

Pupalkový olej – je vhodný především pro ženy při hormonálních problémech, klimakteriu a cystách. Další nespornou výhodou užívání pupalkového oleje je zlepšení kvality vlasů, nehtů a pleti.

Sezamový olej – obsahuje velké množství vápníku, fosforu a hořčíku, zklidňuje trávení a upevňuje psychickou stabilitu.

Z hroznových jader – obsahuje velké množství antioxidantů, zpomaluje stárnutí a je pomocníkem v prevenci rakoviny.

Olej z pšeničných klíčků – je výjimečný obsahem vitamínů B1, B2, B6 a kyseliny listové,  je cenným zdrojem fosforu, hořčíku, železa a enzymů. Pomáhá zlepšit psychickou a fyzickou kondici.

Sójový olej – Obsahuje přírodní lecitin, výborný zdroj antioxidantů a železa. Taktéž je ceněný pro svůj vysoký obsah omega 3 nenasycených mastných kyselin, které mají příznivý dopad na kardiovaskulární systém.

 

Avokádo

Avokádo je bohaté na beta-sitosterol, složku, která značně snižuje hladinu cholesterolu. Zároveň udržuje v rovnováze hladinu stresového hormonu kortizolu a tím také působí proti zánětům a přibírání na váze ze stresu.

Ideální denní porcí avokáda je jedna čtvrtka, u sportujících až půlka.

10 potravin, které čistí a posilují játra

6 skvělých receptů na zdravé svačiny

 

Bio jablka

jablka2Jablka obsahují quercetin, flavonoid a antihistaminikum. Jako mnohé další flavonoidy, quercetin má také fitoestrogenní vlastnosti. Konzumace jablek snižuje rizika chronických nemocí, objevujících se zejména v pozdějším věku – osteoporóza, srdeční nemoci, rakovina, mrtvice, diabetes 2. typu.

Jedno jablko denně stačí.

Protikvasinková dieta – podrobný přehled potravin a přírodní léčby

Čistící a tonizující šťáva na akné

 

Bobule

Borůvky mohou snížit hladinu cukru v krvi. Nebojte se jakýchkoliv jedlích bobulí, včetně těch exotických. Například acai bobule obsahují ještě více antioxidantů než borůvky. Goji působí příznivě na slinivku břišní.

Polévková lžíce či dvě libovolného mixu bobulí s kvalitním jogurtem nebo tvarohem je výbornou a zdravou svačinou.

Exotické superfruits vs. místní superovoce – tipy

7 energizujících smoothies se superpotravinami

 

Chia semínka

Tato báječná multifunkční semínka mohou být přidána do téměř jakéhokoliv pokrmu. V přepočtu na gram obsahují nejvíc omega-3 kyselin a také vlákninu. Stabilizují hladinu cukru v krvi, jsou silně protizánětlivá a velmi vhodná na hubnutí.

100g semínek obsahuje zhruba 20g omega-3 kyselin, což je ekvivalentem zhruba 800g atlantického lososa.

3 potraviny pro ploché bříško

10 věcí, které dělají ženy mladší a krásnější

 

Ořechy

Podobně jako avokádo, také ořechy jsou skvělým zdrojem rostlinného sterolu, beta-sitosterolu. Například mandle obsahují proteiny, vlákninu a rostlinné steroly. Mandle zpomalují vstřebávání karbohydrátů, což pomáhá se zpracováním cukru v organismu. Vlašské ořechy jsou zdrojem melatoninu, který se stará o lepší spánek.

Pět hrstí týdně vám poskytne potřebné množství tuků, stimulujících uvolňování leptinu, který kontroluje chuť k jídlu.

Seznam léčivých účinků ovoce a zeleniny

Důležité jídlo pro vaše ledviny

 

Syrovátkové bílkoviny

Syrovátka podporuje úbytek váhy, udržuje svalová vlákna, zlepšuje imunitu, zvyšuje inzulinovou citlivost a přispívá k regeneraci po cvičení (fyzické námaze). Je rovněž zdrojem tryptofanu, který přispívá ke zvyšování hladiny serotoninu, což napomáhá v boji se stresem.

V prášku je výborným a kvalitním zdrojem bílkovin. Lžíce nebo dvě do smoothie nebo jen tak je doporučenou dávkou.

Pro vegany jsou vhodné potraviny s vysokým obsahem rostlinného proteinu, jako jsou například již zmíněné namočené nebo naklíčené ořechy (voda v nich probudí život), fazole, semena, quinoa nebo čočka.

 

Skořice

skoriceSkořice například snižuje projevy revmatismu, bojuje proti virům, bakteriím a plísním v organismu, snižuje hladinu cholesterolu, zmírňuje menstruační obtíže, stimuluje činnost mozku a funguje také jako prevence cukrovky. Půl lžičky denně po dobu 30 dní zapůsobí velmi příznivě na hladinu cukru v krvi.

Seznam potravin pro dlouhověkost

Léčení medem a skořicí

 

Ovesné otruby

Oves obsahuje důležité látky jako jsou vitamín E, zinek, selen, měď, železo, mangan a hořčík. Je bohatý na proteiny a vlákninu, což působí příznivě na hladinu cukru a cholesterolu, a tím snižuje riziko srdečních onemocnění.

4 recepty na zelená smoothies + na domácí ovesné mléko

Jak ráno rychle nastartovat metabolismus a cítit se skvěle celý den

 

Pohanka

Pohanka je vynikající alternativou k pšenici. Pohanka neobsahuje lepek, což je důležité pro všechny  alergiky a pro ty, kteří se chtějí detoxikovat. Při svém vysokém obsahu proteinů je výbornou náhradou rýže. Pohanková kaše je vynikající.  Po její konzumaci musí tělo vyloučit daleko méně insulinu než v případě rýže nebo pšenice.

Odkyselení organismu stravou a vodou

4 zásadité recepty na zdravé ranní sladké kaše

 

Ghí (přepuštěné máslo) 

Přepuštěné máslo poskytuje bohatý zdroj vitamínů rozpustných v tucích, jako jsou A, D, E a K2. Tyto živiny jsou klíčovými stavebními kameny pro hormonální produkci. Toto máslo obsahuje velké množství krátkých a středně dlouhých řetězců mastných kyselin, které podporují funkci imunitního systému, zlepšují metabolismus, mají antimikrobiální vlastnosti, důležité v boji proti špatným bakteriím a virům v těle.

Léčení a recept na výrobu Ghí

Pohled ayurvédy na raw stravu

 

Granátové jablko

granat jablkoPodle průzkumů mají látky obsažené v granátovém jablku protinádorové a protizánětlivé účinky. Složky, které granátové jablko obsahuje, příznivě ovlivňují metabolismus estrogenu. Je tak účinnou prevencí rakoviny prsu, kůže a střeva.

Zařazením granátového jablka do svého jídelníčku výrazně přispějete ke svému zdraví.

Sláva ovocným, zeleninovým a bylinným šťávám

Skvělý kaki puding s chia a granátovým jablkem

 

Kurkuma

Kurkuma působí příznivě proti zánětům, bolesti a otokům. Pro zvýšení efektu používejte kurkumu v kombinaci s černým pepřem a některým ze za studena lisovaných olejů.

Protizánětlivé smoothie s kurkumou

Zázračný lék z koření na stovky nemocí, včetně Alzheimera

 

Zázvor

Zázvor pomáhá zvládnout nevolnost při cestování dopravními prostředky, při těhotenství nebo také chemoterapii. Je silným antioxidantem, který tlumí účinky serotoninu na střeva, což způsobuje nevolnost.

Přidejte pravidelně trochu čerstvého nebo sušeného zázvoru do smoothie, šťávy nebo polévky a nebo si z něj udělejte léčivý čaj.

Jednoduché domácí pěstování zázvoru

4 recepty na domácí medicíny na nachlazení

 

Tmavá čokoláda/ kakaové boby

Podle jedné finské studie se děti, narozené matkám, které konzumovali pravidelně čokoládu, smály a byly mnohem více aktivnější než děti matek, které čokoládu nejedly. Čokoláda podporuje tvorbu endorfinů a serotoninu. Činí nás doslova šťastnějšími.

Doporučená denní dávka je okýnko kvalitní vysokoprocentní čokolády.

Žebříček nejzdravějších potravin

Co nám říkají naše chutě

 

Zelenina bohatá na antioxidanty

salátVeškerá tmavě zelená zelenina, jako například hlávkový salát, již zmíněná brokolice, špenát, růžičková kapusta, zelí, okurky, kapusta, chřest, koriandr a další, nabízí nepřeberné množství enzymů, vitamínů, minerálů, chlorofylu, vlákniny a dalších důležitých látek, které se starají jak o fyzickou, tak psychickou pohodu našeho těla. Tato zelenina je silně zásaditá, obsahuje vysoké množství chlorofylu, který je mimo jiné jedním z účinných pomocníků při prevenci vzniku rakoviny a velmi významně snižuje také záněty.

Zajímavých výsledků dosáhli lékaři v jedné americké nemocnici, kde podávali chlorofyl 1200 pacientům s vnitřními záněty. Tyto případy byly jednotlivě pečlivě sledovány a na konci bylo vedoucím lékařem Dr. Robertem Ridpathem konstatováno, že v celé tisícovce z nich došlo buď k úplnému vyléčení nebo výraznému zlepšení.

Sestavte si svůj zdravý jídelníček – přírodní zdroje vitamínů

7 principů stravy ekologie těla

 

Voda

Dehydratace zvyšuje vylučování hormonů, které zvyšují chuť k jídlu. Dostatečný pitný režim je prevencí proti ztuhlosti kloubů, přibírání, bolesti hlavy, snížené výkonnosti a přispívá k regeneraci.

Minimálně dva litry vody denně patří k základu pitného režimu. Volte vždy kvalitní vodu, nejlépe minerální nebo filtrovanou.

 

K nerovnováze hormonálního systému dochází nejen prostřednictvím v potravě a ovzduší přijatých chemikálií, ale také nadměrným dlouhodobým stresem nebo úzkostí. Proto je vhodné zaměřit se nejen na stravu, ale na celkový náš životní styl, tempo a náladu. Nic není cennější než naše zdraví, nic, proto se snažte co nejméně stresovat, rozčilovat a trápit se a běžte ven, na čerstvý vzduch, do přírody, projděte se, zhluboka dýchejte, relaxujte, potkejte se s přáteli nebo rodinou, smějte se z plna hrdla, udělejte si radost a vnímejte krásu, která se dá spatřit všude kolem nás.

Přeji vám stálé zdraví.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

7 Komentářů
  1. FDA upozornuje na nov pravidla pro etikety, preventivn kontroly a povinnost obnovit do konce roku 2016 registraci zpracovatelu potravin u FDA. Ministerstvo zemedelstv vymezilo jednotn pravidla pro pouz v n term nu Cesk potravina .

  2. Dobrý den, před 2 lety jsem vysadila antikoncepci po dlouhodobém užívání. Od té doby krvácím 14 dní v měsíci. Gynekolog mi řekl, že mám špatné hormony a nasadil mi nějaké, při kterých je možné otěhotnět, ale mají velké množství nežádoucích účinků. Pustila jsem se do léčby bylinnými čaji a kapkami, ale ani po 2 měsících se nic nezměnilo. Co dělat abych se vyhnula hormonům a přírodní cestou dosáhla normálu? Stačí takto upravený jídelníček? Děkuji

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.