3 recepty na polévky na hubnutí a doplnění energie

polévkaTéma polévek je téměř nekonečné a v chladnějších měsících přichází velmi často na přetřes. Dnes pro vás mám tři recepty, které se zaměřují na pročištění organismu a dodání mu energie. V rámci redukčního režimu, kdy ztrácíme více energie, je nám více zima, můžeme se cítit podráždění a mít problém s usínáním nebo spánkem, se velmi hodí k jídlu zeleninové polévky, neboť zasytí, prohřejí, zklidní, dodají vitamíny a minerály a bohatostí vlákniny pročistí střeva a srovnají peristaltiku. Nechte se tedy inspirovat a experimentujte. 

 

Zklidňující anti-toxinová polévka na hubnutí s bílým zelím

polévka s řapíkatým celeremIngredience:

  • 2 šálky nakrouhaného bílého zelí
  • ¼ šálku jablečného octa
  • 10 šálků zeleninového vývaru
  • ½ bílé cibule
  • 6 stonků řapíkatého celeru
  • 6 baby karotek nebo 3 mrkve
  • 1 citron
  • 5 stroužků česneku
  • ¼ šálku čerstvého koriandru
  • mořská sůl
  • kajenský pepř (chilli)

 

Postup:

Zeleninový vývar nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme do něj očištěnou a na menší kousky pokrájenou zeleninu a necháme asi 5 minut vařit. Pak přidáme jablečný ocet a citronovou šťávu a dochutíme kajenským pepřem (chilli) a solí. Podáváme s nasekaným čerstvým koriandrem.

 

Polévka s červenou čočkou a kapustou na dobré zažívání

kapustovo čočková polévkaIngredience:

  • 8 hrnků zeleninového vývaru
  • 1 ½ hrnku červené čočky
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 3 listy kapusty nakrájené na nudle
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce petrželky
  • kůra z půlky bio citrónu (lepší varianta) nebo pár kapek citrónové šťávy (volitelné)

 

Postup:

Připravíme si zeleninový vývar nebo si koupíme takový, který je svým složením bez chemických látek a pokud možno bez droždí. Pak dáme všechnu zeleninu do vývaru na 15 minut uvařit. Pak přidáme propláchnutou čočku a vaříme ještě 5 minut. Vypneme a přidáme petrželku a kůru nebo citronovou šťávu. Můžeme přidat i sušená semínka červené papriky na ozdobu.

 

 

Vlákninová brokolicovo-tymiánová polévka 

brokolicová polévkaIngredience:

  • lžíce olivového oleje
  • ¼ hrnku nakrájené zelené cibulky
  • 1 šalotka
  • 1 brokolice
  • 1 lžíce tymiánu (nejlépe čerstvých lístků, může být i sušený)
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • ¾ hrnku mraženého hrášku
  • ¾ hrnku vařené čočky
  • 1-2 hrnky čerstvého špenátu, natrhaného na kousky

 

Postup:

Rozehřejeme olej a přidáme zelenou cibulku a šalotku a restujeme 3-5 minut, stále promícháváme. Přidáme na kousíčky nakrájenou brokolici, tymián, sůl a pepř a restujeme 5 minut. Přidáme vývar a přivedeme k varu. Přidáme hrášek a čočku a vaříme 5-10 minut, dokud není zelenina měkká. Odstavíme a přidáme špenát. Pak polévku rozmixujeme na krém a ozdobíme bylinkami nebo pár kapkami olivového oleje nebo semínky (bílý sezam, černý sezam, slunečnice, …).

 

Na závěr ještě přidávám recept na domácí zeleninový vývar, který je velmi jednoduchý.

 

Recept na domácí vývar

vývarIngredience: 

  • 1 cibule
  • 1 petržel (kořen)
  • 1/2 celeru
  • 3 mrkve
  • pár kuliček nového koření (volitelné)
  • pár kuliček jalovce (volitelné)
  • pár kuliček pepře (volitelné)
  • 3 bobkové listy
  • sůl (podle chuti)
  • voda

Přidat můžete i pórek, řapíkatý celer, bylinky a kdo chce také česnek nebo pár kapek olivového oleje.

Další varianty jsou s přidáním hub, paprik, brokolice, chřestu nebo cukety, zkrátka se vším, co máte po ruce.

Postup:

Do hrnce s vodou dejte celou oloupanou cibuli, celé očistěné mrkve, petržel vcelku, celer na čtvrtky a koření (sůl) a vařte přiklopené zhruba půl hodiny. Poté přeceďte. Kdo má menší hrnec, může zeleninu nakrájet.

 

Dobrou chuť!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

6 Komentářů
  1. Prosím, lze si zeleninového vývaru udělat větší množství a zavařit ?
    Je pravda, že se vařená jídla chladnutím a skladováním stávají kyselinotvorná ?
    Pan Janča doporučoval léčebný vývar z různých druhů zeleniny a koření vařit pouze 10 až 12 minut. Přecedit, vychladit, vypít ještě teplý a zeleninu vyhodit. Po 12 minutě vaření prý vývar přestává být zásaditý.

    1. Milá Miroslavo,

      vždy je lepší dělat si jídla čerstvá, která našemu tělu dodají nejvíce vitamínů, minerálů, enzymů a života. Jakkoli dále zpracované, konzervované jídlo už má kvalitu horší a chová se v těle jinak. Pan Janča má naprostou pravdu.

      M.

  2. chtěla bych zhubnout z 55 na 45 kilo pošlete mi na e-mail prosim nějakej hodne zdravej jidelnicek

    1. Milá Dominiko,

      takto to bohužel nefunguje 🙂

      Podívejte se do sekce Jídlo, kde naleznete spoustu zdravých receptů a domluvte si konzultaci.

      Michaela

  3. Právě včera jsem se dočetla o Vaši dietě velmi mne zaujala a dnes jsem s ni začala zatím dekuji podala jste mi touto cestou spoustu informaci.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.