Křehké vegan bezlepkové mrkvové palačinky s tahini

palačinky1Asi všichni známe klasické palačinky, které ale bohužel skýtají pro mnohé úskalí v podobě lepku, mléka nebo vajec. Rozhodla jsem se proto podělit se s vámi o recept, který se úplně vyhl klasickým ingrediencím, je zdravý, lehký, chutná báječné a je radost ho připravit i pro hosty. Tyto palačinky jsou přirozeně sladké, neboť obsahují banány, vláčné díky mrkvi, výživné kvůli obsahu ořechů a delikátní díky skořici a pastě ze sezamových semínek, které se říká Tahini a je běžně k dostání v obchodech se zdravou výživou, v indických shopech nebo si ho můžete vyrobit lehce doma – recept na zdravé domácí Tahini.  

Tyto palačinky se hodí jako snídaně, oběd i večeře, jako pohoštění nebo svačina na cesty. Polít je můžete nejen Tahini, ale také agávovým nebo javorovým sirupem, potřít marmeládou nebo máslem ze semínek a ořechů, zkrátka na jakýkoli způsob, který máte rádi. Jsou plné vitamínů a minerálů, zejména vápníku, hořčíku a zinku, také obsahují dobré množství bílkovin rostlinného původu a vlákniny a jsou ideální pro každého, kdo žije veganským stylem života.

Tipy na variace palačinek:

palačinky2Složené – například s domácí granolou (müsli), kterou přidáte do každé vrstvy a pokapete javorovým sirupem. Budou tak křupavé i žvýkací zároveň.
Pokapané – s Tahini.
Ovocné – přidáním například kousků banánů, hrušek nebo borůvek.
Vystavěné – když je potřete například jablečnými povidly a na vrch dáte kokosovou šlehačku.
Ve stylu dezertu – přidáním do každé vrstvy ušlehané pěny z avokáda a kakaa.

Zkrátka variací je mnoho, záleží na tom, co a jak máte rádi a na co máte čas a chuť.

 

Proč bezlepkové?

Bezlepkový životní styl vás otevře ke zcela novým objevům v rámci čerstvých potravin a přivede vás blíže k větší konzumaci čerstvého ovoce, zeleniny a celých potravinových zdrojů sacharidů, které jste mohli přehlédnout, protože se spoléháte na zpracované potraviny. Podívejte se na článek Bezlepkové obiloviny, kde se můžete nechat inspirovat možnostmi zdravých obilovin a 13 příznaků alergie na lepek, kde se dozvíte více o tom, co všechno lepek v těle způsobuje.

Před několika lety, kdy byla bezlepková strava „nová věc“ a slovo „bezlepkový“ spíše vnímané jako „módní“, se rozhodlo mnoho lidí na tento typ stravování přejít a zjistili, že se cítí mnohem lépe, mají více energie, zbavili se zánětů a chronických onemocnění a ani psychika je nezrazuje, naopak. Jíst bez lepku je nesmírně důležité, pokud trpíte alergií, citlivostí nebo nesnášenlivostí lepku, ale i když máte třeba jen podezření, že lepek je pro vás problém.

 

Takže, pojďme se podívat na recept na ty úžasné bezlepkové a vegan friendly palačinky.
Celková časová náročnost těchto palačinek je zhruba 50 minut a recept je sestaven na zhruba 10 ks palačinek.

Ingredience:

  • palačinky31 zralý banán
  • 1 šálek vanilkového mandlového nebo jiného rostlinného mléka + ⅓ šálku vody
  • 1 šálek ovesné nebo pohankové mouky
  • ¼ šálku rýžové mouky, nejlépe z celozrnné rýže
  • ⅓ šálku strouhané mrkve
  • 2 lžíce vanilkového Sunwarrior proteinového prášku (volitelné – nemusí být)
  • 2 lžičky sezamových semínek
  • 1 lžička psyllia
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového prášku (vanilky)
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ⅛ lžičky soli
  • špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku
  • špetka mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička kokosového oleje, na smažení
  • 1-2 polévkové lžíce Tahini na polití (volitelné)
  • na ozdobu javorový nebo jiný sirup, vlašské ořechy, sezamová semínka, …

 

Postup:

Ve velké míse promíchejte všechny suché přísady dohromady (mouky, prášky, koření).

V kuchyňském robotu rozmixujte mandlové mléko, banán a vanilku na jemnou kaši.
Nalijte směs z mixéru do mísy se suchými přísadami a dobře promíchejte, dokud vám nevznikne vláčné těsto a přidejte strouhanou mrkev. V případě potřeby přidejte ještě mandlové mléko.
Nechte odpočinout při pokojové teplotě po dobu asi 10 minut nebo dokud se všechno dobře nespojí dohromady.
Ve středně velké pánvi rozehřejte trochu kokosového oleje, jen na omaštění a nalijte na něj asi 2 polévkové lžíce těsta a smažte dokud se na horní straně nevytvoří bubliny. Pokud máte větší pánev, nalijte na ní více těsta.
Obraťte a pokračujte ve smažení, dokud nebudou obě strany dozlatova.
Hotové palačinky můžete zatím dát do vyhřáté trouby, aby nevychladly.
Podávejte ozdobené ořechy, sezamovými semínky, banány, strouhanou mrkví a čímkoli chcete a samozřejmě Tahini.

Poznámky

palačinky4Sunwarrior protein vám dodá potřebný protein a také podpoří hezkou texturu palačinek, ale i bez něj jsou palačinky super.

10 palačinek uděláte z tohoto receptu v případě, že na každou použijete 2 polévkové lžíce těsta. Pokud jich chcete udělat více, zmnožte ingredience.

 

Tyto mrkvové palačinky nejsou klasickými palačinkami co do super lehkosti a nadýchanosti tak, jak je známe z dětství, ale o něco hustší, bohatší a ořechovější, co vám dodají tu správnou porci zdraví a když je ochutnáte, rozhodně vám nic na talíři nezbude.

Otevřete se nové textuře, chuti a pocitu ze zdravého mlsání a uděláte si fajn zážitek. Nebojte se přidat si navrch více mrkve, banánů, semínek a tahini, krásně vás zasytí, pročistí, dodají vitamíny a minerály a udrží vaše bříško bez potíží a štíhlé a to vám moc přeji.

 

Dobrou zdravou chuť!

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Wow, tyto vegan palačinky vypadají skvěl. Myslím, že budou mé přítelkyni chutnat. Doufám, že z toho bude nadšena tak jako já!

  2. Míšo, díky za zajímavý recept. Četl jsem i plno článků, kde i lidé bez alergie na lepek pociťovali zlepšení po jeho vysazení. Často to však byly subjektivní články, nepodložené studiemi. Takže nakonec ať každý jí to, po čem se cítí dobře 🙂 A tyhle palačinky vypadají, že budou i skvěle chutnat.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.