Recept na protizánětlivé vegan mléko s kurkumou a tipy na léčení kurkumou

kurkumové mléko

Kurkuma patří mezi přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem.

Některé studie ukazují, že kurkumin má na akutní zánětlivé procesy stejné účinky jako kortizon a fenylbutazon (ale v případě chronických zánětů je jeho účinnost pouze poloviční). Jeho výhodou je, že není vůbec toxický. Hlavní protizánětlivý účinek kurkumy je v tom,  že potlačuje srážlivost krevních destiček a tlumí proces zánětlivých faktorů. Předpokládá se, že rovněž stimuluje tvorbu kortizonu v nadledvinkách, který přímo podporuje léčivé procesy.

Poškození jater

Kurkuma byla v ajurvédské medicíně pokládána za hlavní prostředek k nastolení dobré funkce jater.  Oblíbenou kombinací k léčbě jaterních potíží byla kombinace zázvoru a kurkumy. Zázvor zrychluje krevní oběh a tím zajišťuje urychlenou dodávku kurkumy do jater. Kurkumin, jako antioxidant, je vhodný při infekčních zápalech jater a toxickém poškození jater.

Otrava jídlem

Kurkuma velice účinně hubí bakterie salmonely, která je nejčasnějším původcem otrav jídlem. Kurkuma také působí proti zánětu žaludku a tenkého střeva.

Zažívací potíže

Kurkuma podporuje tvorbu žluči a to vede k lepšímu trávení tuků.

Artritida

Mnoho výzkumů dokazuje protizánětlivé působení kurkumy. Kurkumin je stejně účinný proti zánětům jako ibuprofen nebo kortizon, ale kukrkuma působí bez vedlejších účinků.

V klinických pokusech bylo pacientům s revmatoidní artritidou podáváno 1200 mg kurkuminu denně. Výsledky byly srovnány s další skupinou nemocných, kteří byli léčeni klasicky fenylbutazonem v dávce 300 mg denně. Ukázalo se, že v obou skupinách došlo prakticky ke stejnému zmírnění ztuhlosti, otoku kloubů a ke zlepšení pohyblivosti.

Rakovina

Kurkuminoidy – látky zodpovědné za žluté zbarvení kurkumy jsou uznávanými antioxidanty, které pomáhají chránit náš organismus před negativním účinkem volných kyslíkových radikálů. Mají být 5x účinnější než vitamín C a E. Bylo zjištěno, že kurkuma dokáže potlačit časný vývoj rakovinných buněk. Navíc může i zastavit rozšiřování onemocnění a podpořit vlastní antioxidační systém organismu.

Onemocnění srdce

V rámci studií o účincích kurkumy byly ověřovány účinky kurkuminu na reakce arterií při změnách krevního tlaku (tzv „arterial compliance“).

Zapojeno bylo 32 žen náhodně rozdělených do 3 skupin. První skupina užívala doplňky s kurkuminem, druhá placebo a třetí měla cvičební program a k němu ještě užívala kurkumin nebo placebo. Skupina s placebem nevykazovala žádné změny, ženy jen s kurkuminem a ženy cvičící užívající placebo zaznamenaly shodné zlepšení a nejlepší výsledek vykazovala skupina se cvičením a současným užíváním kurkumy.

Kurkuma také snižuje cholesterol.

Podobných studií bylo založeno více. Závěr je ten, že jak cvičení, tak i kurkumin vyvolávají významné zlepšení srdečního zdraví. Ale jen ti účastníci, u kterých byly aplikovány obě metody současně, dosáhli nejvýznamnějších hodnot zlepšení.

V závěru výzkumu se uvádí:

„Pravidelné užívání kurkuminu by mohlo být významným preventivním opatřením proti kardiovaskulárním chorobám u žen v menopauze. Navíc se však ukazuje, že už samotný kurkumin může být účinnou variantou i pro pacientky, které nejsou schopny cvičit.“

 

Vyrobte si vlastní lék z kurkumy!

V jedné diskusi jsem narazila na tento recept s tím, že to bylo pisatelem vyzkoušeno a zabral na bolesti trojklanného nervu a proti bakteriím.

Zamíchejte kurkumu v panenském olivovém oleji, přidejte mletý pepř a chilli pro zvýšení účinku – je to docela husté, vznikne kašička. Uchovávejte v chladničce. Užívejte 3x denně 1 kávovou lžičku. Po 3 týdnech udělejte týden pauzu.

Moje maminka přišla také se skvělým receptem s kurkumou, který se v naší rodině úspěšně rozmohl a recept na něj naleznete v článku Zázračný lék z koření na stovky nemocí, včetně Alzheimera.

 

Kdo by si měl dát na kurkumu pozor?

Kurkumu ve větším množství by neměly konzumovat osoby užívající léky na ředění krve – rozhodně po konzultaci s lékařem.
Kurkumu byste měli konzumovat vždy se špetkou černého pepře a trochou kvalitního oleje.

Máte-li chuť zařadit kurkumu do svého jídelníčku, nabízím vám inspiraci v podobě kurkumového mléka, které je opravdu výtečné a velmi blahodárné.

 

Kurkumové mléko

kurkumové mlékoIngredience na 2 porce:

  • 2 šálky mandlového mléka
  • 1 lžíce medu nebo agáve sirupu
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1 lžička mleté kurkumy nebo kousek čerstvého oloupaného kořene
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka černého pepře
  • špetka nastrouhaného čerstvého zázvoru

Postup:

Po pravdě existují dva postupy.

První je klasičtější – raw, kdy všechny ingredience smícháme v mixéru a vypijeme.

Druhý postup může být i takový, že všechny ingredience, kromě medu, dáte do rendlíku, promícháte, přivedete k varu a na velmi mírném ohni prohřejete zhruba 10 minut, aby se chutě propojily. Do teplého mléka k pití přidáte med, zamícháte a popíjíte teplé.

Tento postup je vhodný zejména při nachlazení nebo v zimním období, kdy se potřebujete zahřát.

 

Další skvělý recept naleznete v článku Protizánětlivé smoothie s kurkumou.

 

Bojujete s občasnými nebo chronickými záněty?

Je třeba k této problematice přistoupit celostně a udělat několik potřebných změn k lepšímu. V eBooku „Jak vyléčit kvasinkovou infekci přírodně a navždy – holistický systém pozitivní proměny života“, popisuji důležité aspekty úpravy stravy, posílení orgánů, pročištění těla a navrácení ho do rovnováhy, ve které panuje zdraví na všech úrovních, konkrétními funkčními kroky, které již pomohly stovkám mých uzdravených klientů.

Opakované kvasinkové infekce vedou k chronickým zánětům, dysbakterióze, syndromu propustného střeva, autoimunitním onemocněním, participují na vzniku rakovinných nádorů, napadají mozek a v důsledku toho ničí naší psychiku a způsobují mnoho dalších velmi nepříjemných zdravotních problémů.

Pokud chcete zjistit, zda patříte k 80% populace, která trpí přemnoženými kvasinkami a z nich plynoucích problémů, stáhněte si zdarma můj eBook „Jak si vytestovat kvasinkovou infekci“, odpovězte na otázky v něm položené, vyhodnoťte svůj aktuální zdravotní stav a rozhodněte se podle výsledků o další cestě. Já vám nabízím tu přírodní, šetrnou a trvalou, bez negativních vedlejších účinků.

Hodně zdraví!

Natural newsBylinkový ráj
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Dobrý večer, bolí mě nohy – žíly, špatné prokrvování, CHVI /chronická žilní nedostatečnost/, mohla by mi prosím kurkuma pomoci , děkuji Alžběta

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.