Recept na domácí nevařený pampeliškový sirup a léčení pampeliškou

pampeliškový medDuben je na lukách plný žlutých květů krásné a velmi léčivé pampelišky, kterou mnoho lidí používá hlavně na léčbu žlučníku a jater. Tato nenápadná bylinka má však mnoho dalších léčivých účinků a dá se konzumovat na mnoho způsobů. Já vám dnes nabízím domácí recept na nevařený pampeliškový sirup, který si zachovává všechny živiny a dá se velmi dobře použít jako přírodní sladidlo a také pár tipů na další konzumaci a tím pádem i léčení pampeliškou. 

Listy sbíráme před květem, kořeny na jaře a na podzim, stvoly a úbory květů po dobu květu. Celá rostlina je léčivá.

 

V jakých případech se pampeliška používá:

  • zánět jater (hepatitida)
  • cukrovka
  • jarní únava, prostá únava
  • svědění kůže
  • lišej
  • vyrážky
  • čistí žaludek
  • čistí krev
  • zlepšuje trávení
  • žlučníkové kameny
  • poruchy metabolismu
  • nemoci sleziny
  • na vypocení
  • na podporu močení

 

Nové výzkumy také ukazují, že pampeliška zastavuje růst rakovinných buněk.

Na únavu a ochablost je nejlepší absolvovat čtrnáctidenní kúru konzumace čerstvých stvolů pampelišky. Budete překvapeni jejich vynikajícím účinkem.

Nejprve se stvoly spolu s květy umyjí, až potom se květ odstraní a stvoly se pomalu žvýkají. Stvol květu má zpočátku hořkou chuť, je vzpřímený, křupavý a šťavnatý. Nejlepší je jíst deset stvolů každý den po celý čas, kdy pampeliška kvete.

 

Pampeliška dále odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky, vylepšuje žaludeční šťávy a pročišťuje žaludek od všelijakých usazených látek. Čerstvé stvoly mohou bezbolestně rozpustit žlučníkové kameny, regulují činnost jater a žlučníku. Pampeliška obsahuje kromě  minerálních solí i léčivé látky, které jsou důležité při léčení chorob látkové výměny (metabolismu) . Pro své krev pročišťující účinky pomáhá i při dně a revmatismu. Jestliže se kúra s čerstvými stvoly dodrží  čtyři týdny, ustoupí i otoky žláz. Pampeliška se s úspěchem užívá i při žloutence a chorobách sleziny.

Jedí-li se čerstvé kořeny pampelišky nebo se pije čaj z usušených, tak pročišťují krev, napomáhají  trávení, podporují pocení a močení, působí povzbudivě. Jsou vynikajícím prostředkem proti husté krvi.
Způsoby užívání pampelišky lékařské:

  • Čaj z pampelišky: Jedna vrchovatá čajová lžička kořene se dá na noc do 1/4 litru studené vody, druhý den zahřejeme do varu a scedíme. Vypijeme po doušcích půl hodiny před a po snídani.
  • Foraged edible dandelion flowers and greens in bowl
    Pampeliškový salát

    Salát z pampelišky: Z čerstvých listů a květů připravíme salát, který stačí jen pokapat kvalitním, za studena lisovaným olejem, špetkou soli nebo pepře a pár kapek citronu nebo kvalitního vinného octa (balsamica).

  • Stvoly z pampelišky: v době květu denně pět až deset syrových, umytých stvolů dobře rozžvýkat a spolknout.
  • Pampelišková marmeláda
  • Pampeliškový sirup

 

Pampeliškový sirup vyrobíte snadno a rychle, je chutný a mimořádně zdravý, pomáhá například také při léčbě nachlazení a kašle. Jen alergici by si na něj měli dát pozor.

 

Recept na nevařený pampeliškový sirup:

pampeliškový sirupIngredience:

  • 1 litr pampeliškových květů
  • 500 g cukru krupice nebo třtinového cukru
  • 2 dcl vody

Postup:

Natrhané květy pampelišek necháme chvíli rozložené na stole, ať z nich vylezou případní broučci. Pak je dáme do velké skleněné uzavíratelné nádoby (např. velká láhev od okurek) a zasypeme cukrem. Nádobu uzavřeme, nemáme-li uzavíratelnou, přikryjeme alespoň potravinářskou fólií a necháme stát na okně dva dny. Občas promícháme nebo sklenicí zatřepeme. Nejlepší je, když nám v tyto dny na nádobu svítí sluníčko, které napomáhá tomu, aby se cukr rychleji rozpustil.

Po dvou dnech přilijeme vodu a necháme ještě další den na okně. Několikrát za den promícháme.

Tři dny na okně nám postačí k tomu, aby se cukr rozpustil, dostane krásně žlutou pampeliškovou barvu a můžeme přecedit hotový sirup. Kdo chce, může nechat ještě den uležet.

Směs přecedíme přes plátýnko, někdy ale stačí i jemný cedník a pampelišky ještě vymačkáme rukou. Sirup je přirozeně lehce zakalený.

Skladujeme uzavřené v lednici a pak zaléváme ve sklenici vodou.

Tip 1: Zkoušela jsem dát i méně cukru – 400 g  na 1,2 litru pampeliškových květů a sirup byl super.

Tip 2: Tento sirup můžete použít nejen jako zdravou limonádu, ale také jako sladidlo, květy a listy pampelišky můžete přidávat také do smoothies.

 

Až půjdete po louce, nebojte se sehnout, utrhnout si nějaký krásný květ bez broučků a sníst ho. Je to zdravá delikatesa a chutná i dětem.

Vyzkoušejte také skvělé pampeliškové pesto, recept najdete v článku 3 recepty na zdravé pampeliškové pesto.

Hodně zdraví!

 

kniha Maria Treben, Zdraví z boží lékárny
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

37 Komentářů
  1. Dobry den, jiz nekolik let delam med jak z pampelisek takni ze sedmikrasek. V zimnim obdobi pouzivam jako medicinu se skorici….zaujal mne recept na pampeliskovy med za studena … mel by byt i ucinejsi. Z vaseho receptu neni jasne kolik ks kvetu je na 1 litr… Kazdy uvadi jiny cca pocet. Dekuji za informaci

  2. Maria Treben, to je klasika. A jsem ráda, že se její práce připomíná. Také si vyrábím med z pampelišek, ale spíše jen tak na chuť. A když není po ruce dobrý včelí med. Používám ho jako tajnou ingredienci do makovců a perníků 🙂 Z pampelišek ale dělám i spoustu jiných pokrmů, hlavně saláty. Pár receptů jsem také sepsala, takže nabízím inspiraci a zvu autorku k návštěvě 🙂 http://makova-panenka.cz/pestovani/pampeliska-vyroba-pampeliskoveho-medu-a-vyuziti-v-domacim-lecitelstvi/

  3. Dobrý den, mohla bych se zeptat kolik vody se má pak dolet po dvou dnech prosím? Děkuji předem.

  4. Na pampelišku nedám dopustit! Letos v květnu mi byla po odstranění myomů z dělohy histologickým vyšetřením diagnostikována rakovina, konkrétně diagnóza C548 – léze prorůstající tělo děložní – a naplánováno operativní odebrání všech ženských orgánů. Volný termín byl až za 4 týdny, a po celu tuto dobu jsem poctivě chroupala kořeny pampelišek, jadérka z meruněk, červenou řepu, přestala jsem jíst maso a pila čaj lapacho a chlorellu. A meditovala…A on se stal zázrak! Vše co mi pak operativně odebrali již neneslo přes tu prvotní nepříznivou diagnózu žádné známky karcinomů a já jsem opět zdravá natolik, že nemusím již ani na chemoterapii! Vśechni mi říkají jaké jsem měla štěstí, ale já věřím, že ozdravný proces, který jsem i za pomoci pampelišek nastartovala, přinesl své ovoce a já už je raději preventivně budu pojídat stále????????

    1. Dobry den Marto,mohu se zeptet kolik korenu pampelisky jste za den snedla?

    2. Tak to opravdu moc gratuluji 🙂
      Takovy pribehy se krasne ctou

    3. Děkuji moc děvčata a omlouvám se, že reaguji aź nyní, ale teprve teď jsem zjistila, že jste psaly… kořene pampelišky jsem jedla denně – cca 2-3 minimálně10ti centimetrové kořeny po celé ty 4 týdny. Nyní – 4 měsíce po operaci – kdy se cítím opravdu skvěle, si dělám čaj ze sušených koŕenů pampelišky (kupuji v lékárně) 2x týdně 1,5 litru a popíjim slazený medem během dne. Další dny popíjím čaj z červeného lapacha nebo máty či meduňky, ktere pěstuji na zahradě. Jím celkově jinak – daleko zdravěji než před nemocí – s důrazem na vlastní zeleninu a minimum cukru a mouky (používám hlavně celozrnnou). A jsem zdravá!!! 🙂
      Zdraví Marta

  5. Dekuji moc za odpoved. Az budu v Krkonosich, tak se o to pokusim.

    A Nerafinovany trtinovy cukr ci jaggery jsou dobre prirodni produkty. A jiste se pak nekonzumuje cela sklenice, ale tak lzicka 🙂

    1. Co to je nerafinovany trtinovy cukr?

      To jite celou rostlinu?

    2. Hajes, nerafinovany trtinovy cukr je ten co jeste neprosel temi ruznymi procesy, ktery to tak vycisti a vybeli, aby se pak dosahlo bileho cukru, takze jeste porad obsahuje urcite mineraly, nebot ma v sobe molasu. Pece se snim uplne stejne, i kdyz manzel rika, ze je lehce min sladci, ale i tak snizuji vsude davky o 1/3…asi jsme jen zvykly na veci preslazene?
      Jinak vypada jako normalni cukr, jen je nazloutly a nebo ten najemno vic hnedy, ale pozor neni to vzdy to same, co se znackuje hnedy cukr…ten je casto i obarveny. Takze cist jak je to presne oznacene se vyplati.

    3. Jinak dela se z dzusu od trtiny, co trtina vyda. Trtinovy dzus je zdrojem cukru. V Indii ten dzus casto pouzivaji ve ztvrdle forme, co se vola jaggery.

    4. Katko, z technickeho pohledu „nerafinovany“ znamena nezpracovany.

      Z pohledu Matky Prirody je nerafinovany/nezpracovany v prirozene podobe a jak prirodni narody delaji tisice let…neutralizovany pro lepsi straveni bez problemu (neutralizovany napr. namaceni v soli viz fazole a jine semena).

      Nevidim v tom zadny rozdil mezi cukrem a tzv nerafinovanym cukrem. Oboji je zbaveno 90% proteinu a jinych latek co vedci jeste neoznacili. Zbyva extremne koncentrovany a rafinovany produkt 😉

      Doporucuji precist knizku „Sugar Blues“ od Williama Dufftyho…mozna je to i v Cestine.

      Bohuzel cukr je dneska ve vsem….zubni pasta, jogurty, cigarety. Moderni spolecnost uz neumi jist cisty „hnus“ od Matky Prirody…zkuste syrove jatro, nejlepsi multivitamin 😉

      Tento web mi pripadne jako dalsi lihen eExpetu s rotzvojem internetu. Hlasa o zdravem zivotu, ale pouziva ty nejhorsi jedy vytvorene moderni spolecnosti.

      PARADOX ha?

    5. Jak jsem to videla, tak v Indii otevrou trtinu, vyskrabou stavu a ta se necha zhousnout = jaggery. To kdyz se nastrouze ci namele, je z toho Nerafinovany cukr. Ale mate pravdu, uplne raw to neni, I kdyz nekde to oznacuji jako raw cane sugar.
      A souhlasim, cukr je skoro ve vsem. Ja se snazim delat, Co nejvic doma… Aspon kdyz v Tom je cukr, tam vim kolik a jaky.
      Slysela jsem ze syrova jatra maji nejvic vitaminu, ja si na to ale netroufnu :-). Vetsina veci, Co nejbliz prirodni je nej
      A na knizku se podivam, Anglictina mi nevadi, kolem ji mam cely den 🙂

    6. V tom pripade jeste doporucuji Weston Price – Nutrition and Physical Degeneration.

      Jedina knizka vedeckeho puvodu co vysvetluje co se deje s moderni spolecnosti bo kdo nezna historii je odsouzen si ji zopakovat.

      V teto knize zrovna pisou i o Indii…jako hlavni propagatori vegetarianstvi. Vegetariani a jini fanatici nebudou nadseni jeho vysvetlenim dynamiky Prirody 😉

    7. Dekuji Hajes, podivam se, trocha se da precist na Amazonu 🙂

  6. Poprosila by som ,či nemáte recept na marmeládu,je to písané spolu,ale nie je tu.Za sirup ,ktorý sa nevarí ďakujem.Vyskúšam.A ešte som počula o sirupe z materinej dúšky,no recept nemám ,možno aj niekto by vedel.Že je vynikajúci.Pekný deň prajem.

    1. Pampelišková marmeláda

      Ingredience

      150 pampeliškových květů
      1 nakrájený citron
      pár listů meduňky

      (Do marmelády se mohou přidat i květy sedmikrásky, máta anebo zázvor či nastrouhaná kůra z biocitronů.)

      Postup

      Pampelišky vložíme do síta, opereme, přidáme pokrájený citron, zalijeme litrem vody a 10 minut povaříme. Pak dáme do ledničky odstát na 24 hodin.

      Přidáme ¾ kg želírovacího cukru a 20 minut vaříme. Směs by měla alespoň trochu zhoustnout. Nalijeme do sklenic a marmeláda je hotová.

  7. Dobrý den, tenhle sirup neznám, díky, zkusím. Jen prosím jak odvážím litr pampelišek? 🙂 díky. Veronika

    1. Veronika, 7.decilitrový pohár nazbierate plný púpav-pampelišiek plus malý 3 -decilitrový/to je ten menší zaváraninový/ pohár tak isto naplníte doplna hlavičkami púpav a máte spolu 1 liter pampelišiek….

    1. Také to tak vidím. Michaela sice říká, že účinky cukru nepřebijí léčivou sílu pampelišky a trocha cukru ještě nikomu neublížila….. Ale 500g není zrovna trocha. Je to vlastně samý cukr.

    2. Dobrý den ,

      je to sirup a ten je jak známo sladký. Sirup lze ovšem vyrobit i s kokosovým cukrem, medem nebo jiným sladidlem, fantazii se meze nekladou, tak si recept uzpůsobte podle toho, co vám vyhovuje.
      Pochybuji, že by někdo spotřeboval celou láhev sirupu na posezení, to by nebylo zdravé, ale dávka kvalitního domácího sirupu s třtinovým cukrem, v tom nevidím problém, když to není každý den.
      Nejsem zastáncem dogmat, ale pestrosti. Jistě si s dětmi také dáte občas nějakou sladkost.

      Michaela

  8. Já bych místo cukru navrhovala zalít včelím medem. Jinak to s cukrem teda zrovna zdravé nebude.

    1. Dobrý den Evo,

      díky. Já střídám med a kokosový cukr, ale ne každý to má rád a nejklasičtější způsob je s cukrem. Myslím si, že účinky cukru nepřebijí léčivou sílu pampelišky a trocha cukru ještě nikomu neublížila 🙂

      Mějte se hezky,
      Michaela

    2. Pokud mate vcely a mate nezpracovany med, pak je to lepsi volba.

      Bohuzel bezny med, i domaci, je to stejne jak kybl cukr ochuceny okolnim svetem.

    1. Dobrý den Katko,

      já pampelišky nemyji, neboť bych tím přišla o vzácný pyl, ale záleží na vás a na čistotě oblasti, kde je sbíráte.

      Michaela

    1. Dáte si ho do pohára vody, ako keď si robíte vodu so sirupom.

    2. Dobrý den Danielo,

      nemusíte ho zalívat vodou, můžete ho užívat jako medicínu na lžičku. Zalívání s vodou doporučuji jako šťávu k běžné konzumaci.

      Michaela

  9. Dobrý den,
    jak prosím pampeliškový sirup dlouho vydrží při skladování v ledničce?

    děkuji

    Zuzka

    1. Dobrý den Zuzko,

      záleží na čistotě procesu zpracování, ale i několik měsíců. Můžete si ho i nalít do sáčků na led a zamrazit. Tak to dělám já a vždy mám po ruce přesně tolik, kolik potřebuji.

      Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.