Vegan bezlepková zeleninová pizza z cizrny

pizza1Neznám nikoho, kdo by neměl rád pizzu. Zajímáte-li se o zdravou stravu, nechcete jíst klasickou mouku nebo jste zastánci určitého výživového směru, nemusíte se pizzy vzdávat, ale udělat si jí ze zdraví prospěšných ingrediencí. Jestli hledáte inspiraci, nabízím vám výtečný recept na pizzu, který nezatíží vaše trávení a dodá vám spoustu výživných látek, o chuti ani nemluvě.

Výroba pizzy z cizrnové mouky je rychlá a snadná, bez lepku a vyhneme se použití živočišných produktů, takže je vhodná pro vegany a vegetariány.

Proč cizrna?

Cizrna obsahuje celou řadu prospěšných látek. Kvalita jejích semen je dána vysokým obsahem polysacharidů, bílkovin a vlákniny (5 – 19 %). Cizrna je také dobrým zdrojem lysinu. Dále má vysoký podíl vitaminu E, který posiluje obranyschopnost, chrání srdce a zabezpečuje zdravou kůži a vlasy. Zinek posiluje obranyschopnost a má blahodárné účinky na štítnou žlázu. Izoflavony mají protirakovinné účinky. V cizrně najdeme také kyselinu listovou, železo, draslík i zinek.

Cizrna má vysoký obsah nenasycené mastné kyseliny linolové, která patři k Omega 6 mastným kyselinám a pomáhá při prevenci kardiovaskulárních onemocnění i ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Vzhledem k tomu, že je cizrnová mouka méně lepivá než mouka klasická, doporučuji vám dělat pizzy menšího průměru. Vyplatila se mi velikost tak akorát do ruky. Kdo chce použít vidličku a nůž, může udělat pizzy středně velké.

Místo sýra použijeme z cizrny vyrobený hummus, na který naleznete recept v článku Recepty živé kuchyně a který dodá pizze vláčnost a smetanovost.

 

 

Recept na 2 pizzy 15 cm nebo 1 střední pizzu 30 cm:

pizza2Ingredience na korpus:

  • 2,5 šálku cizrnové mouky
  • 1 šálek vody
  • 4 lžíce olivového oleje (extra virgin)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička provensálského koření (tymián, rozmarýn, oregano, bazalka)
  • Pepř, podle chuti

 

Ingredience na pizzu (topping)

  • 200 gramů hummusu
  • Několik cherry rajčátek rozříznutých na polovinu
  • 2 srdíčka artyčoků (mohou být i v oleji) – volitelné
  • Půl papriky, nakrájené
  • Čtvrtina červené cibule, nakrájené
  • 3 – 4 žampiony, nakrájené
  • Malá hrstka černých oliv, nakrájených (mohou být jakékoli jiné podle vaší chuti)
  • 1 čajová lžička kapar
  • Několik lístků čerstvé bazalky, nakrájené na jemno

 

Postup:

Zkombinujte cizrnovou mouku, vodu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, bylinky a pepř. Dobře promíchejte na těsto a nechte odpočívat nejméně 30 minut. Pokud je těsto řídké, dosypte trochu mouky. Můžete použít i pohankovou nebo jinou bezlepkovou.

Předehřejte troubu na 250° C a na plech nebo pánev bez umělohmotné úchytky dejte pečící papír. Nemáte-li pečící papír, vymažte plech troškou oleje. Na plech dejte těsto – vytvarované pizzy a pečte na středním roštu 5 – 10 minut, dokud těsto nezačne jemně hnědnout. Pak dejte plech na horní rošt, jemně propíchejte vidličkou těsto na středu a nechte ještě chvíli propéct.

Poté odstraňte z trouby a snižte teplotu na 200° C.

Potřete zbývající 1 polévkovou lžící oleje pizzy ze shora, potřete hummusem, posypte špetkou soli a pepře, kdo chce mít ingredience na vrchu pečené, přidá také vše ostatní kromě bazalky na pizzu a peče ještě asi 10 minut.

Pak pizzu vyjměte, nechte chvíli zchladnout, posypte bazalkou a podávejte.

pizza3

Tip 1: Kdo chce, může si upéct jen korpus a na ten poklást čerstvý hummus a na něj čerstvá rajčata a ostatní ingredience a mít pizzu více raw.

Tip 2: Na pizzu si můžete dát cokoli máte rádi a obměňovat topping také dle sezóny.

Tip 3: Čerstvé bylinky se dávají vždy po upečení na konec. V troubě by zhnědly a ztratily by vše cenné, včetně chuti.

Tip 4: Kdo nechce použít jako podklad hummus, může potřít pizzu rajčatovým protlakem, pastou z rozmixovaných rajčat, oleje, soli a česneku nebo přinejhorším domácím kečupem.

Tip 5: V případě hummusu je třeba cizrnu nejprve na několik hodin namočit.

 

Taková pizza je skvělým jídlem pro teplejší dni, můžete si jí udělat sebou na picknick nebo v různých variacích na večerek s přáteli.

Dobrou zdravou chuť!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

2 komentáře
  1. Zdravím a děkuji za recept, ale v předepsaném poměru je těsto velmi řídké, v podstatě jsem ho na plech „vylila“. Jak na pečícím papíře, tak na vymazaném plechu se potom nedá oddělit.. Nějaký tip, co dělám špatně? Dík 🙂

    1. Milá Slunečnice,

      tak to mě teda mrzí. Procházela jsem znovu recept a je v pořádku, takže netuším, kde mohla vzniknout chyba. Možná ve velikosti šálku s vodou. Každopádně když se Ti to stane příště, tak stačí dosypat trošku více mouky a je to.

      Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.