2 recepty na zdravé nevařené domácí kečupy

pikantní kečupKdy jindy dělat domácí kečupy než právě v sezóně rajčat, kdy jsou nejlahodnější, nejlevnější a je jich všude dostatek. Abyste si jejich skvělou chuť vychutnali například při letním grilování nebo při výrobě domácích sendvičů a jiných dobrot, nabízím vám 2 super zdravé varianty, které zvládne velmi jednoduše opravdu každý. Obě jsou nabušeny vitamíny, minerály a chutí čerstvých, nezpracovaných ingrediencí a dodají vašemu tělu spoustu dobrého. 

 

Raw domácí kečup

raw kečupIngredience:

  • 1 a 1/2 šálku nakrájených rajčat
  • 3 lžíce datlí
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • 1 lžíce jablečného octa nebo citrónové šťávy
  • 1/2 šálku sušených rajčat (suchých, nenamočených)

Postup:

Všechny ingredience kromě sušených rajčat dejte do mixéru a dobře rozmixujte. Pak přidejte sušená rajčata a míchejte dokud nedostanete konzistenci kečupu.

Chcete-li řidší konzistenci, můžete přidat trochu vody.

Příprava tohoto kečupu vám zabere zhruba 5 minut, v lednici vám vydrží 5 dní a je zhruba na 8 porcí, záleží na jak velké jste zvyklí.

Je skvělý na veggie burgery z placek se zeleninou, ale i na vaše oblíbené sendviče bude skvělou zdravou pochoutkou.

 

Raw pikantní domácí kečup s chilli

kečup pikantníIngredience:

  • 1/2 šálku sušených rajčat (asi 60 gramů)
  • 2 větší rajčata (na hrubo nakrájená)
  • 2 větší datle
  • 1 malý stroužek česneku
  • 5 lžic extra virgine olivového oleje
  • 1 lžíce octa balsamico
  • 1,5 lžičky papriky (koření)
  • 2 lžičky chilli vloček (sušené chilli)
  • 1/2 lžičky oregana (sušeného)
  • 1/2 lžičky bazalky (sušeného)
  • mořská sůl (podle chuti)
  • čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)

Postup:

Dejte všechny přísady do mixéru a rozmixujte do hedvábně hladké konzistence kečupu.

V případě, že máte možnost dát do kečupu čerstvé bylinky, dejte snítku oregana a pár lístků bazalky (dle velikosti a chuti). Můžete přidávat postupně, ochutnávat a dochutit si kečup dle sebe.

Kdo nechce nebo nemá kvalitní balsamico, může místo něj dát jablečný ocet nebo limetkovou (citrónovou) šťávu.

 

Nechte si chutnat a krásné léto!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.