2 recepty na zdravé nevařené domácí kečupy

pikantní kečupKdy jindy dělat domácí kečupy než právě v sezóně rajčat, kdy jsou nejlahodnější, nejlevnější a je jich všude dostatek. Abyste si jejich skvělou chuť vychutnali například při letním grilování nebo při výrobě domácích sendvičů a jiných dobrot, nabízím vám 2 super zdravé varianty, které zvládne velmi jednoduše opravdu každý. Obě jsou nabušeny vitamíny, minerály a chutí čerstvých, nezpracovaných ingrediencí a dodají vašemu tělu spoustu dobrého. 

 

Raw domácí kečup

raw kečupIngredience:

  • 1 a 1/2 šálku nakrájených rajčat
  • 3 lžíce datlí
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • 1 lžíce jablečného octa nebo citrónové šťávy
  • 1/2 šálku sušených rajčat (suchých, nenamočených)

Postup:

Všechny ingredience kromě sušených rajčat dejte do mixéru a dobře rozmixujte. Pak přidejte sušená rajčata a míchejte dokud nedostanete konzistenci kečupu.

Chcete-li řidší konzistenci, můžete přidat trochu vody.

Příprava tohoto kečupu vám zabere zhruba 5 minut, v lednici vám vydrží 5 dní a je zhruba na 8 porcí, záleží na jak velké jste zvyklí.

Je skvělý na veggie burgery z placek se zeleninou, ale i na vaše oblíbené sendviče bude skvělou zdravou pochoutkou.

 

Raw pikantní domácí kečup s chilli

kečup pikantníIngredience:

  • 1/2 šálku sušených rajčat (asi 60 gramů)
  • 2 větší rajčata (na hrubo nakrájená)
  • 2 větší datle
  • 1 malý stroužek česneku
  • 5 lžic extra virgine olivového oleje
  • 1 lžíce octa balsamico
  • 1,5 lžičky papriky (koření)
  • 2 lžičky chilli vloček (sušené chilli)
  • 1/2 lžičky oregana (sušeného)
  • 1/2 lžičky bazalky (sušeného)
  • mořská sůl (podle chuti)
  • čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)

Postup:

Dejte všechny přísady do mixéru a rozmixujte do hedvábně hladké konzistence kečupu.

V případě, že máte možnost dát do kečupu čerstvé bylinky, dejte snítku oregana a pár lístků bazalky (dle velikosti a chuti). Můžete přidávat postupně, ochutnávat a dochutit si kečup dle sebe.

Kdo nechce nebo nemá kvalitní balsamico, může místo něj dát jablečný ocet nebo limetkovou (citrónovou) šťávu.

 

Nechte si chutnat a krásné léto!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..