Domácí pěstování bez pesticidů, herbicidů a fungicidů: objevte kouzlo hydroponie

hydroponie7Domácí pěstování bylinek, zeleniny a dalších rostlin je jasným trendem současnosti. I při indoorovém zahradničení ale bohužel mohou vaše rostlinky napadnout plísně, nemoci, hmyz nebo různé mikroorganismy. Mnoho domácích zahrádkářů se právě z tohoto důvodu nevyhne používání různých herbicidů, pesticidů, fungicidů a dalších chemikálií. Alternativy přesto naštěstí existují – zkuste pěstovat rostliny hydroponicky a nebudete chemii potřebovat vůbec.

 

Hydroponie znamená pěstování bez půdy, čistěji a zdravěji

Přestože vám možná hydroponie zní příliš vědecky, není to nic komplikovaného a vlastně ani nového. O pěstování rostlin ve vodě můžeme hovořit už u starých Egypťanů a dalších kultur (příkladem mohou být vysuté zahrady v Mezopotámii). V západním světě sahají kořeny moderní hydroponie na konec 17. století – londýnský profesor John Woodward tehdy provedl první pokusy s pěstováním rostlin ve vodních roztocích.

 

hydroponie-ukazka-6

hydroponie-ukazka-3Hydroponie tedy znamená pěstování rostlin bez půdy.

Veškeré živiny přijímá rostlina skrze živný roztok, ve kterém jsou namočeny její kořeny. Zdrojem růstu rostliny je tedy vlastně pouze sluneční energie a voda, bez dalších rušivých vlivů, které se mohou v půdě vyskytnout.

Stabilitu kořenového systému zajišťuje substrát (kokos, keramzit, perlit, štěrk…), který je nasypán ve vnitřní části hydroponické nádoby. Vnější část obsahuje samotný živný roztok, do kterého rostlina prorůstá svými kořeny. Ten stačí doplnit asi jen každých 14 dní.

 

 

Hydroponicky pěstované rostlinky jsou zdravější a životaschopnější

Díky hydroponii můžete mnohem lépe kontrolovat, jaké živiny vaše rostlinky přijímají. Tímto způsobem je stimulován zdravý růst rostlin a ty jsou pak mnohem životaschopnější. Redukce výskytu veškerých nemocí, plísní a parazitů k tomuto efektu samozřejmě přispívá.

Velmi důležitou součástí hydroponického pěstování je živný roztok s rozpuštěným hnojivem. Ten si nemusíte míchat sami, lze zakoupit hotový. Dobrou zprávou je, že si můžete pořídit i živné roztoky určené pro bio pěstování. Důležité je také, aby byly základní prvky živného roztoku (draslík, dusík, fosfor, síra, vápník, železo a hořčík) i stopové prvky ve vhodném poměru s ohledem na druh pěstované rostliny.

 

Hydroponie vám pomůže redukovat ztrátu vody

hydroponie4Hydroponie je v neposlední řadě ekologičtější než klasické pěstování v hlíně, protože vám umožní mnohem hospodárněji využívat vodu. Ztráty odpařováním jsou zde naprosto minimální – rostliny rostou z jedné dávky živného roztoku dva týdny i více. Při menší spotřebě vody navíc rostliny rostou rychleji a v případě zeleniny či ovoce také nesou vyšší výnosy.

 

hydroponie2Hydroponické pěstování je skvělou příležitostí pro každého, kdo chce doma pěstovat zeleninu, bylinky a další rostliny bez chemických přípravků. Není to nic náročného, stačí vám základní vybavení pro hydroponii, sazenička či semínko, trocha trpělivosti a chuť nechat něco vyrůst. Pokud vás téma zaujalo a chcete se o hydroponickém pěstování dozvědět více, stáhněte si zdarma e-book, ve kterém se dozvíte více.

 

hydroponie3

 

Hydroponické pěstování je určitě směr, kterým se ubírá celosvětový trend a záchrana našeho jídla v budoucnosti, kterou můžete zažít už nyní.

 

Pro Slunečný život napsala Markéta Stránská
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.