První pomoc díky koření

koření1Koření je nejen zdravou pochutinou, která dodává našim jídlům lákavou vůni, pikantní chuť, podporuje trávení a má konzervační účinky, ale správně zvolené koření také může podpořit naše zdraví nebo nám pomoci z neduhů těla. Jak se podpůrně kořením léčit a která bylinka je vhodná na jaký problém, si můžete přečíst v  následujícím rychloseznamu.
 

Skořice

 
Skořice léčí srdce, nervy a vyrovnává energii v těle. Aktivuje trávení, pomáhá při zácpě. Snižuje tuk a cukr v krvi, zrychluje trávení, a proto pomáhá při úbytku na váze. Ničí viry a bakterie v těle. Na kůži se užívat nesmí, velmi jí dráždí. Stejně se nehodí při žaludečních vředech. Pokud je nám tak nějak podivně, srovná nám energii jablkový či zázvorový čaj se skořicí. Tento čaj vypitý před každým jídlem pomáhá v hubnutí.
 
Více o skořici a spoustu zdravých receptů z ní naleznete ZDE.
 

Hořčice

 
Hořčice je podobně jako křen silný stimul organismu. Rozhýbává líná střeva, zvyšuje krevní tlak a tlumí růst plísní. Zevně se hořčičné semeno často užívalo při obkladech na chronické bolesti kloubů. Tato „náplast“ se ponechala do zčervenání kůže a poté sejmula. Používá se opatrně, může podráždit žaludek i kůži.
 

Muškátový oříšek

 
Léčí jaterní choroby i v těžkém stadiu. Podobně jako ostropestřec čistí intenzivně játra a obnovuje jejich buňky. Prášek z něho ve vodě se hodí k pití při bolestech hlavy a břicha nebo zubů na kloktání.
 

Kmín

 
kminKmín je nejlepší bylinka na plynatost a na zlepšení sekrece mateřského mléka. Vyhání smutek z hlavy a hleny ze střev. Povzbuzuje vylučování žluči při zatížení jater. Jeho energie podporuje houževnatost a vytrvalost. Dříve se užíval při svěcení mečů a sňatků. Při pocitu tlaku ve střevech snězte pár semínek a to opakujte každou čtvrthodinu.
 
Více o léčivých účincích kmínu se dočtete ZDE.
 

Koriandr

 
Koriandr se dříve užíval jako afrodisiakum a to tak, že se kulatá semena vařila ve víně. Působí podobně jako jalovec, usnadňuje trávení a zlepšuje prokrvení svalů. Koupel pomáhá při celkovém vyčerpání a odstraňuje plísně.
 
Recepty s koriandrem naleznete ZDE.
 

Anýz

 
Anýz pomáhá velmi účinně na těžký kašel a zahlenění. Zevně je možné ho použít na parazity proti vším, na svrab, blechy a plísně. Anýzové nažky jsou chutnější nežli kmínové a proto se s oblibou užívají po tučném obědě k lepšímu trávení.
 
Anýzový odvar na plíseň nohou
 
Vezmeme celý sáček z obchodu a vsypeme ho do vařící vody. Necháme 5 minut vařit a poté slijeme. V tomto silném odvaru potom namočíme pláténko a omotáme tím prsty nohou. Setrváme v obkladu celou noc. Stejný odvar s přidáním medu můžeme použít na silné zahlenění při zápalu plic. Upíjíme ho po doušcích během dne.
 

Fenykl

Fenykl je bylinka rozehřívající, podporuje snadnější zažívání, ale i sebevyjádření při komunikaci a navození veselí. Odstraňuje vodu z těla, pomáhá při celulitidě a obezitě. Odstraňuje plyny ze střev a uvolňuje zácpu. Dříve se běžně užíval jako chlebové a perníkové koření.
 
Fenyklové koláčky
 
Odvar z fenyklu necháme zchladnout a smícháme ho s ječnou moukou a vínem. Toto je středověký recept na křeče v břiše a zahlenění. Tyto koláčky velikosti asi 3 cm necháme uschnout a pak jíme po každém jídle, dokud se necítíme opět v pořádku.
 

Zázvor

 
zazvorZázvor krásně zahřívá, hodí se při nemocech z nachlazení i při zvracení a bolestech hlavy nervového původu. Známý je pro léčbu nevolnosti v těhotenství. Prášek z něho se hodí k užití na nevolnost při daleké cestě. Snižuje hodnoty krevního tuku, pomáhá při bolestech kloubů a zad, kdy celé tělo prohřívá.
 
Více o zázvorů, včetně jeho domácího pěstování, receptů na zdraví a další, naleznete ZDE.
 

Pepř

 
Povzbuzuje vylučování žluči a pomáhá při impotenci. Pomáhá váhavým flegmatikům v rozhodování. Vznětliví lidé a ti, co mají sklony k trudovitosti, by ho jíst neměli.
 

Hřebíček

 
Hřebíček je silně stahující a dezinfikující. Hodí se jako odvar na prudké stažení rány po říznutí, na kloktání při zánětu dásní a je nejlepším lékem na bolest zubů, kdy se žvýká celé koření.
 
Recepty z hřebíčku, včetně účinných repelentů naleznete ZDE.

 

Chcete-li si namíchat skvělé domácí kořenící směsi, například i na barbecue, italskou, mexickou, indickou kuchyni, na kuře, polévku i salát, podívejte se na článek 8 receptů na domácí kořenící směsi.

 

Hodně zdraví!

Klášterní zahrada
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
    1. Dobrý den Jano,

      díky za upozornění.

      Můj úhel pohledu na koření je takový, že bez něj kolikrát jídlo nemá vůni a chuť a když ho tam přidáte, je vám najednou jídlo po chuti, tedy koření je pro mě v jistém slova smyslu pochutinou.

      Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.