12-ti denní meditace – poznejte své štěstí

Side view of woman sitting in lotus position on lakeshore with focus on stack of stones
Meditace

Život je mnohdy velice stresující, ale není nutné, aby byl. Můžete se propojit, uvolnit své vnitřní štěstí a k tomu vám velmi dobře může pomoci meditace. Pokud se naladíte na sebe a dáte si práci s tím, nasytit své fyzické, mentální, emoční a spirituální bytí, dovolíte stresu se rozpustit a tak můžete být více ve spojení se svým klidem a naladit se na prostor.

V meditaci, když se naladíte na svůj dech a vědomí, stanete se probuzenými vůči opravdové přítomnosti uvnitř. V tomto stavu můžete mít nejsilnější spojení se životem a vším, co zahrnuje.

Meditace má nejenom mnoho fyziologických výhod – méně stresu pro nervový systém, lepší stav srdce, stabilní srdeční rytmus, nižší krevní tlak a menší přírůstek váhy. Je také báječným nástrojem pro sebepoznání a spirituálním průvodcem.

Meditace, jak vědecky tak i duchovně, vám přinese stav, ve kterém se potěšení a štěstí stává nevyhnutelnými, protože tělo říká „ano“ vyšším frekvencím bytí. Naladíte se na vaše nejpravdivější já, esenci života a energetický stav frekvence, na duchovní radio stanici, která hraje šťastně po celý den, takže můžete prožít hodně pozitivních emocí jako jsou potěšení, mír, vášeň, soucit.

Meditace vás může spojit s vaším šťastným já. Pharrell Williams říká: „Štěstí je pravda.“

Připravila jsem pro vás 12-ti denní meditaci, která vám pomůže naladit se na vaše vnitřní štěstí a stát se jím – být ve své pravdě. Vyzkoušejte ji a docílíte většího pocitu štěstí a zlepšení vašeho celkového zdravotního stavu. Můžete ji vzít jako 12-ti denní meditační výzvu a pozvat k ní i své přátelé nebo rodinu.

 

Příprava na vaše šťastné já – tipy k meditaci

meditaceJakmile zahájíte svou 12-ti denní meditaci, nalezněte si pro sebe svůj nejvhodnější styl meditace, aby vám co nejvíce vyhovoval a tudíž byl úspěšný a stal se možná v budoucnu i vaší každodenní potřebou klidu. Pokud jste v meditaci nováčci, asi bude lepší začít s 5 minutovými sezeními. Každý den potom postupně přidávejte minuty, až dosáhnete celkově 20 minut v kuse za den. Pocítíte ohromný rozdíl v tom, jak se budete cítit.

Budete-li nervozní z toho, že nevíte, kolik času uplynulo, můžete si nastavit upozornění v telefonu.

Důležitá je poloha těla a tak nenásledujte meditaci například v klasickém meditačním skříženém sedu na zemi, s pravou rukou vloženou v levé, dlaněmi nahoru, s palci mírně vztyčenými, které se jemně dotýkají, když by vás v takové pozici bolela kolena, třísla nebo záda nebo všechno dohromady. Cílem je cítit se příjemně a pohodlně, abyste se mohli propojit se svým vnitřním štěstím. Jestliže jste začátečník na nároky vašeho těla při meditaci, sedněte si například na židli, ruce položte otočenými dlaněmi vzhůru na stehna nebo je složte do klína, záda mějte narovnaná, ramena uvolněná, chodidla celou plochou na zemi, nejlépe bez bot nebo přezuvek, ať máte kontakt se zemí. Jazyk může odpočívat jemně na horním patře, rty a čelist v přirozené poloze. Zavřete oči, volně dýchejte a odevzdejte se tomu, co je uvnitř.

Je příjemné meditovat v tiché, vyvětrané místnosti, kde jsou květiny, třeba zapálená svíčka a příjemná atmosféra.

Zvolte si pohodlné volné oblečení, aby vás nikde nic neškrtilo. Někdo dokonce volí krásné oblečení, světlé, květinové vzory a podobně, neboť k meditaci přistupuje jako k milovanému rituálu a i to, jak se cítíte se svým tělem může ovlivňovat váš stav mysli směrem k pohodě a příjemnému naladění.

Máte-li možnost, určitě meditujte venku v přírodě. Můžete si sednout pod strom do trávy, na kámen u vody, na lavičku v klidném parku, kdekoli vám to bude příjemné a pocítíte z místa příjemnou klidnou energii.

Mě se nejlépe osvědčilo stálé meditační místo, kde medituji pravidelně. Každá meditace toto místo ještě více zesiluje a prosvětluje a při každé další meditaci je na začátku rychlejší a snazší se dostat hluboko dovnitř bez chaosu v hlavě a meditace jsou silnější. Funguje to vážně skvěle, podobně jako v kostele, který je už po stovky let promodlený a tudíž získal silnou atmosféru. Můžete si vybrat třeba světlý koutek v místnosti vedle květiny, na zemi polštářek, stolek se svíčkou, … cokoli, je to na vás.

 

Den První: Tvůj dech je Tvým nejlepším přítelem.

Meditations1Dýchání je pro meditaci klíčové. První den se zaměříme na dech, vnášíme do něj vědomí. Zaměříme se na rytmus dechu po dobu 5 minut. Jednoduché. Pozorujte svůj dech a vaše tělesné funkce, když se nadechujete a vydechujete. Zapište si potom, co vám připadalo během meditace příjemné nebo dokonce skvělé či zajímavé a co pro vás naopak neprobíhalo podle očekávání.

Přinášíte vědomí vašemu nejlepšímu příteli – vašemu dechu!

 

Den Druhý: Tvoje myšlenky jsou zde, aby Tě učily.

Jste ve spojení se svým dechem. Dnes se zaměříme na myšlenky. Nesuďte vaše myšlenky, pozorujte je. Jsou to myšlenky, které vám přinášejí štěstí nebo ne? Nemusíte do svých myšlenek zasahovat, jen k nim přiveďte vědomí. Pokud budete zkušenější, budete moci vědomě řídit vaše myšlenky.

Vaše myšlenky pro vás mají velké lekce, dovolte jim učit vás.

 

Den Třetí – Tvé nejšťastnější místo – pohleď na něj.

Dnes přeneste své vědomí k dechu. Budete se přemisťovat přirozeně. Nyní si představte místo, na kterém jste šťastní. Vaše buňky pocítí pozitivní energii, všechny související myšlenky a emoce a vaše energetická frekvence se pozvednou.

Štěstí, ať jste kdekoliv, je, když přenesete své vědomí do výběru toho, co budete dělat.

 

Den čtvrtý: Tvé štěstí spočívá v přítomnosti.

Sedněte si k meditaci a zaměřte se na dech. Pokud chcete, najděte si místo, které vás činí šťastnými, může to být místnost, nebo místo venku v přírodě. Může vám to pomoci při relaxaci. Vaším vnitřním okem se podívejte na něco, co vás činí šťastnými. Jak se cítíte? Zaznamenali jste změnu?

Můžete pocítit štěstí v kterémkoliv momentu – přivolat si ho. Dýchejte a užívejte si ho.

 

Den pátý: Tvé podvědomí – uvolni své štěstí.

meditace2Jednou z nejlepších technik uvolňování štěstí je technika dotazování a odpovídání. Začněte dýchat a zaměřte pozornost na dech. Zaměřte se na myšlenky a položte si otázku: „Co musím vědět, abych cítil víc štěstí ve svém životě? Jak mám uvolnit své vnitřní štěstí?“ Vaše podvědomí rádo pracuje za vás. Pokud mu ukážete směrem k radosti, štěstí a vášni, odhalí vám odpovědi na vaše otázky.

Položte si otázky a dovolte si vcítit se do vašich odpovědí. Jakmile otevřete oči po meditaci, poznamenejte si vaše myšlenky – odpovědi, které jste obdrželi.

 

Den šestý: Kde klid spočívá, tudy štěstí chodí.

S dechem a propojením přichází klid. Jste mírumilovnější, vědomější si svého těla a věcí kolem, naladění na sebe a váš nervový systém je v příjemném plynutí. Během vašeho denního shonu můžete pozorovat, jak vaše myšlenky závodí, hlavně s informacemi, kterými jste zahlcováni. Více je můžete vnímat, jste vědomější. Dnes, až si sednete k meditaci, zaměřte se na dech, myšlenky a všímejte si, jak se vaše tělo uvolňuje s každým výdechem.

Nadechujte klid a s každých výdechem propouštějte vše, co už v sobě nechcete nosit, co už vám neslouží, svazuje vás, trápí. Dýchejte klidně.

Když jste klidní a odpočatí, můžete se naladit na štěstí – ten slastný pocit, který si každý člověk zaslouží cítit.

 

Den sedmý: Vědomý optimismus – na uvolnění Tvé Duše.

Pozitivní myšlenky a vědomý optimismus je ozdobou života. Samozřejmě ne ve stylu amerických úsměvů za každou cenu, ale nastolením míru a přijetí v sobě. Dnes se spojíme s volbou tvořit naše myšlení, přepisovat zaběhané cesty a programy, které mohou být zafixovány jinak než optimisticky a tudíž nám mohou škodit a uzavírat. Dýchejte vědomým dechem a pozorujete myšlenky, propojujete se s pravdou o tom, že jste pánem svého myšlení a můžete si vybrat novou myšlenku, kterou v sobě budete nosit a která vám bude posilovat váš život. Vyberte si stejně třeba jako květinu do vašeho bytu či na zahradu.

Všímejte si svých myšlenek a pak si vyberte ty pozitivní. Sledujte změny ve vašem těle. Vaše tělo je kompas, který vás nikdy nepovede samo od sebe do záhuby, naopak a dá se z něj přečíst vše. Cítíte-li se příjemně, vaše myšlenky a konání je příjemné. Cítíte-li se špatně, vaše mysl volá po pozornosti a odvrácení se k láskyplným myšlenkám a činům.

Vědomý optimismus vás propojuje s buňkami vašeho těla, které ožívají, ozdravují se a dále množí jen ty silné, nikoli nemocné. Také vám přináší do všeho více vědomí,uvolňuje vaší duši, kterou je pak snazší uslyšet a následovat a hlavně štěstí v ní.

 

Den osmý: Štěstí je cesta a cíl.

meditaceStanovení si cílů a jití si za nimi, vám může přinést štěstí. V dnešní meditaci zaměřte svou pozornost na šťastný cíl Stanovte si cíl pro vaše vnitřní šťastné já, ať je to cokoli a dovolte si usadit se ve svém dechu, přenést vědomí do vašeho cíle a k vašim buňkám těla.

Dnes můžete začít kombinovat techniky, vizualizovat si sebe sama v dosažení vašeho cíle – jak se při tom cítíte, když se vám to konečně povedlo a zároveň čerpat energii štěstí. I stanovení malého cíle a meditace s vizualizací si jeho dosažení, přináší pokrok na cestě k cílům větším, které na vás čekají. Užijte si vaši cestu.

Vaším cílem je být šťastný.

 

Den devátý: Pravdou Tvého srdce je štěstí.

Dnes se ponoříme dovnitř, nejenom do dechu, ale i do srdce. Srdce zrychluje, když se nadechujeme a zpomaluje, když vydechujeme. Když cítíme tento rytmus, jsme spojeni se srdcem.

Jakmile pokračujeme, můžeme změnit naše zaměření – na nádech, zaměřit pozornost na naše srdce, potom na výdech, zaměřit se na pozitivní emoce, vyslovit je a cítit je uvnitř. Vaše buňky se propojí s touto energetickou frekvencí, takže vaše srdce bude otevřené a ucítí pravdu – to je štěstí.

 

Den desátý: Tvá pružnost vede ke štěstí.

Blížíme se ke konci. Dnes se v meditaci zaměřte na vnitřní sílu a pevnost, která vás provede i nejistým obdobím. I v krušných chvílích můžeme mít naše srdce otevřené. Během meditace si uvědomte všechny vaše silné momenty.  Pozitivní myšlení a víra v sebe je cesta ke štěstí.

Při meditaci si vybavte dobu, kdy jste čelili nepřízni či nástrahám osudu a ustáli jste ji, silní, silnější jste povstali. Pozorujte své myšlenky, ale neposuzujte je. Soustřeďte svou mysl na moment síly – z vaší odolnosti přichází štěstí, leží v ní. A také ve vašem silném pozitivním myšlení, které vám může přinést více štěstí během všech vašich životních dobrodružstvích.

 

Den 11: Nabij se energií, abys uvolnil své štěstí.

meditace zena1V uplynulých 10 dnech jste již patrně zaznamenali posun ve vaší energii. Propojením se s vaším dechem a meditací jste aktivovali své tělo na buněčné a fyziologické úrovni, uvolnili jste endorfiny a energizovali se. Když máte více energie, cítíte se šťastnější.

V dnešní meditaci buďte přítomní a vědomi si své energie, emocí a myšlenek. Meditace vás propojí do přítomného okamžiku, věrnost vašim meditacím vám dí energii. Dýchejte a pozorujte. Cítíte posun ve vašem myšlení a stavu vaší mysli? Čistší, pozitivnější perspektivu? Čerpejte z ní sílu a buďte přítomní v tomto okamžiku, neboť pouze teď a tady jsou veškeré odpovědi na vaše otázky a veškerá řešení vašich problémů. V minulosti je bolest a v budoucnosti strach. Jediná cesta je štěstí je teď, teď, teď….

 

Den 12: Uvolni lásku – sebelásku.

Tak, jak jste vyvíjeli své myšlení a zaměřovali pozornost do svého nitra v průběhu této meditační výzvy, mohli jste zaznamenat mnohé o sobě – přijměte to, obejměte to a milujte to. Jste to Vy – autentický, skutečný, důležitý člověk. Vybráním si sebelásky, nikoli sobectví, vám dává povolení k tomu být tím, kým jste, propojit se sebou na těch nejhlubších úrovních sebe sama, poznat svou duši a být šťastným.

Vpusťte do svého nitra lásku. Uvědomte si svou sílu. Meditace je víc než jen sezení se zavřenýma očima. Je to cesta k otevření vašich komnat a poznání vlastního potenciálu. Dýchejte vědomě i během běžných činností, soustřeďte se na své myšlenky, spojte se se svým srdcem a nechte ho otevřené. vpusťte do něj lásku. Myslete pozitivně a klidně. Přicházejte s novými myšlenkami a radujte se z jejich výhod. Tím kráčíte po cestě za pravdou. Vaše srdce chce být šťastné a meditace vám může velmi pomoci.

Buďte přítomní a vnímejte prostor. Po krátkém pozorování všeho, co vás obklopuje (především v přírodě a no volných prostranstvích to funguje nejlépe) zjistíte, že to, co vidíte kolem, je odraz vás samých zevnitř. Že veškerou krajinu života nosíte v sobě a nyní máte možnost na ní opravdově pohlédnout a procítit ji v srdci. Znám ten příjemný a uchvacující pocit a moc vám vám přeji, abyste ho také zažívali.

 

běhMeditaci můžete provádět také při běžných činnostech, jako je například procházka, běh, umývání nádobí či podlahy, zametání, práce na zahrádce a podobně. V meditaci vlastně můžete být po určité praxi stále. Důležité si jí nejprve osahat v klidu a pak ten stav roztáhnout do většiny vašeho života. Meditace je vědomý stav mysli, který máte pod kontrolou. Mít relaxovanou, ale bdělou mysl, být přítomný a cítit tep života ve všech jeho konsekvencích a propojenosti v Jednotě.

Vyzkoušejte časem i vedené meditace, kde je více lidí. S každým člověkem, který medituje s vámi se meditace zesiluje a stejně tak její účinky. Jako první krok můžete začít meditovat s partnerem nebo kamarádkou. Naučte meditaci také své děti.

 

meditace2Jsem moc ráda, jestli jste 12 dní vydrželi poctivě meditovat a dostali se až sem. Udělali jste pro sebe ohromný a k nezaplacení velký kus práce, který vám už nikdo nevezme. Jste bohatšími a plnějšími lidmi. Určitě pokračujte a prohlubujte své techniky, které vám vyhovovali nejvíce. Můžete si je i poznamenat a dělat si stále poznámky, ke kterým se budete vracet a zjišťovat, kde se nacházíte a co vše jste již prožili. Uvidíte ten posun vás samých a bude vás to blažit. Sdílejte své poznání dál a zůstaňte si věrní. Budete tak zářit a stanete se opravdu šťastnými a nejbohatšími lidmi.

Přeji vám, ať vnímáte a užíváte si radost, štěstí a vášeň ve všem, co děláte.

Více tipů na vaší meditaci naleznete v sekci Meditace.

Miluji…

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

8 Komentářů
  1. Milá Míšo,
    moc Vám děkuji za přijetí. Prosím, mohu Vaše krásné články sdílet?

    1. Milá Broňo,

      ano, můžete, pokud se bavíme o posílání přátelům nebo FB.
      Text o kopírování se týká webů, které by veřejně chtěli publikovat mou práci na svých stránkách.

      Michaela

  2. Milá Michaela,
    veľmi rada čítam Vaše články a prosím Vás o dovolenie a formu, aby som si ich smela kopírovať a čítať na papieri aj pri stole či v posteli. Ďakujem vopred a prajem veľa inšpirácie, ocenenia a úspechov!

    1. Milá Evo,

      ano, samozřejmě můžete, mám radost, že Vás mé stránky natolik inspirují.

      Text o kopírování se týká dalších webů, které by veřejně publikovali mou práci.

      Michaela

    1. Milý Karle,

      přejdu fakt, že ve vašem komentáři je chyba a vyjádřím se k nadpisu článku. Vím, že použití „12-ti“ se běžně nepoužívá, ale není to chyba, je to jen nové spojení. Nepovažuji to za chybu, ale díky za Váš komentář i za jeho milou formu.

      Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.