Vyzkoušejte levandulovou limonádou proti úzkosti a bolestem hlavy

levandulová10Levandule je nejen krásnou voňavou květinou, ale také velmi léčivou a prospěšnou bylinkou. Její silice má antibakteriální a antiseptické účinky, které se používají v řadě přípravků k léčení ran a kožní vyrážky. Účinně působí při léčbě antispastických (uvolňuje křeče hladkého svalstva) a zažívacích potížích, při problémech se spánkem, podporuje relaxaci a uvolnění organismu po namáhavém dni, při bolestech hlavy, migréně, škrábání v krku, kašli a dalších neduzích. V kosmetice se využívá ke zklidnění a regeneraci pokožky.

Usušená voňavá levandule svázaná do kytice poslouží v domácnosti jako pěkná dekorace na stole, nasypané kvítky do bavlněného sáčku v posteli vás bude příjemně ladit pro pohodovou noc a v prádelníku nejenže příjemně provoní jeho obsah, ale současně bude odpuzovat moly.

Miluji levanduli a nyní je čas její sklizně, kterou jsem dnes absolvovala a provoněla tak nejen sebe, ale celý dům. Hned jsem využila její kvítky k přípravě lahodné limonády, o jejíž recept se s vámi dnes podělím.

Mnoho lidí trpí úzkostmi, jež jsou dle průzkumů celosvětově třetím nejčastějším psychickým problémem a myslím, že nebudu daleko od pravdy, když zmíním, že určitě každý z nás již poznal, jak nás dokáže potrápit i bolest hlavy. Současná medicína může pomoci, obzvláště v těžších případech, léky však nejsou pro mnohé z nás řešením. Vždy se nejdříve snažím řešit věci přírodní cestou a to se v případech úzkosti a bolestech hlavy dá zvládnout právě lahodnou levandulovou limonádou, která krásně uvolní, zklidní a naladí vaše smysly na příjemno.

Účinky levandule:

  • uklidnění psychiky a sklidnění nervového systému
  • nespavost
  • nervová slabost
  • návaly krve do hlavy a bolesti hlavy
  • třesavka
  • migréna
  • hysterie, hysterické záchvaty
  • nadýmání, plynatost, flatulence
  • astma
  • žaludeční kolika
  • jaterní potíže
  • žlučníkové potíže
  • katar průdušek, zánět průdušek, bronchitida
  • chřipka
  • angína
  • vřídky v dutině ústní
  • ochrnutí jazyka a zajíkání se
  • bolesti svalů (po namožení apod.)
  • úrazy
  • revma, revmatoidní artritida, revmatismus
  • vykloubení kloubu s bolestmi
  • natržení svalu (reptura svalu) s bolestmi
  • zánět nervu (neuritida)
  • kožní vředy
  • infikované rány
  • povrchové záněty kůže
  • prokrvení kůže

 

Také levandulový olej je báječný a jeho výroba namočením květů zcela ponořených do oleje a nechaných v temnu 2 týdny je velmi jednoduchá. Jedná se o jeden z nejjemnějších esenciálních olejů a zároveň je velmi účinný. Levandulový olej má chemicky složitou strukturu s více než 150 aktivními složkami, což vysvětluje jeho účinnost při nejrůznějších zdravotních potížích. Má úžasné protizánětlivé, protiplísňové, antidepresivní, antiseptické, antibakteriální, antimikrobiální, protikřečové, analgetické, detoxikační, hypotenzní a sedativní vlastnosti.

Jedna floridská studie popisuje účinek levandulového oleje, který snížil frekvenci tepu a tlumil úzkost studentům čekajícím na náročný test. V nemocničním prostředí působí levandulová aromaterapie příznivě na snížení předoperačního stresu, kdy dokonce předčila účinností masáže nebo dokonce odpočinek. Bylo prokázáno, že pomáhá proti  depresím, nespavosti a zmírňuje porodní bolesti. A neoficiální důkazy naznačují, že levandulový olej prospívá také lidem s bolestmi hlavy, kocovinou, zácpou a ulevuje od bolesti.

levandulová7Ještě před klinickým výzkumem levandule se zkoumaly účinky čichání levandule. Anxiolytický efekt (efekt odstraňující nebo snižující úzkost a duševní napětí) čichání levandule byl prokázán v několika malých a středních klinických výzkumech (viz zdroje 1-8 pod článkem). Účinnost aromaterapie levandulí je přisuzována psychologickým účinkům vůně v kombinaci s fyziologickými účinky těkavých olejů v limbickém systému (zdroj 9). Pro uklidňující účinky levandulového oleje a jeho jednotlivých složek byla levandule hojně užívána už tradiční medicínou. Čichání levandulového oleje snižuje úzkost a depresi (měřeno podle Hamiltonovy škály) a zlepšuje náladu.

 

Uvedu vám několik příkladů vybraných klinických testů týkajících se levandulové aromaterapie a níže k nim naleznete originální zdroje:

Mudr. Dunn a jeho kolegové prokázali anxiolytické účinky levandulového oleje při aromaterapii u pacientů na jednotkách intenzivní péče. Pacienti se účastnili alespoň jednoho aromaterapeutického sezení, kde jim byl podán 1% levandulový olej. Významné anxiolytické účinky byly zaznamenány po prvním sezení. Druhé a třetí sezení už nebylo tak účinné jako v prvním sezení. (zdroj 2)

Mudr. Alaoui-Ismaili a spolupracovníci zjistili, že vůně levandule působí na pacienty příjemně a vytváří příznivé změny autonomního nervového systému. (zdroj 11)

Mudr. Tysoe a jeho kolegové použili aromalampy s levandulovým olejem a vyzkoušeli je na personálu v nemocnici. Značný počet respondentů (85%) věří, že levandulové aroma zlepšilo pracovní prostředí. (zdroj 12)

Mudr. Lewith a jeho kolegové zkoumali účinky levandulové aromaterapie na depresivní nálady a úzkosti u pacientek léčených chronickou hemodialýzou. Účinky aromaterapie byly měřeny pomocí Hamiltonovy stupnice deprese (HAMD) a Hamiltonovy stupnice úzkosti (HAMA). Levandulová vůně výrazně snížila průměrné skóre HAMA, což poukazuje na účinný, neinvazivní prostředek pro léčbu úzkosti u pacientů na hemodialýze. (zdroj 13)

Levandulová aromaterapie, ať už s masáží nebo bez, může také snížit vnímání bolesti a potřebu konvenčních analgetik u dospělých a dětí, ačkoli je potřeba provést další odborné studie. (zdroj 15)

 

A po krátkém úvodu do studií levandule již zpět do kuchyně a k obyčejným věcem.

 

Recept na léčivou levandulovou limonádu

levandulová8Ingredience:

  • 5 šálků vody
  • ¼ šálku sušených kvítků levandule
  • šťáva z 6 citrónů
  • šálek domácího medu
  • kvítky levandule na ozdobu

 

Postup:

Levanduli spaříme 0,5l vroucí vody a necháme odstát do zchladnutí na teplejší pokojovou teplotu, max 42°C. Zhruba 20 minut.

Přidáme med a dobře promícháme.

Přidáme citrónovou šťávu a zbývající vodu a opět dobře promícháme.

Nakonec dáme limonádu vychladit do lednice.

 

Tip 1: Kdo chce může limonádu přecedit, já ji však nechávám i s kvítky.

Tip 2: Vegani mohou místo medu přidat agáve sirup nebo jiné preferované sladidlo.

Tip 3: V horkých dnech můžete místo 2 šálků z 5, což odpovídá ekvivalentu zbytku vody v receptu, která se přidává do výluhu na závěr, přidat led nebo tříšť.

 

Další způsoby využití levandule proti bolesti hlavy a úzkosti:

  1. Přidejte 5 – 6 kapek levandulového esenciálního oleje do koupele. Tato koupel vás nejen příjemně naladí, ale pomůže vám i se suchou pokožkou.
  2. Rozprašte v místnosti, ve které budete pracovat, do vzduchu 10 – 12 kapek levandulového oleje pro snížení stresu a lepší koncentraci.
  3. Přidejte 2 kapky na 30 ml bio olivového nebo mandlového oleje a získáte tělový olej se všemi výhodami účinku levandule, který zlepší vaší pokožku, zrelaxuje mysl, bude působit jako repelent a pomůže vám lépe spát.

 

Vyzkoušejte také lahodné protizánětlivé heřmánkové latté s příměsí levandule, které působí proti bolesti, na uvolnění svalů a celkovou pohodu.

 

Reference:
1.Buckle J. Aromatherapy. Nurs Times. 1993
2. Dunn C, Sleep J, Collett D. Sensing an improvement: An experimental study to evaluate the use of aromatherapy massage and periods of rest in an intensive care unit
3. Hardy M, Kirk-Smith MD, Stretch DD. Replacement of drug treatment for insomnia by ambient odour.
4. Hudson R. Nursing: the value of lavender for rest and activity in the elderly patient. Complement Ther Med.1996
5. Wolfe N, Herzberg J. Can aromatherapy oils promote sleep in severely demented patients? Int J Geriatr Psychiatry. 1996
6. Itai T, Amayasu H, Kuribayashi M et al. Psychological effects of aromatherapy on chronic haemodialysis patients. Psychiatry & Clin Neurosci. 2000
7. Louis M, Kowalski SD. Use of aromatherapy with hospice patients to decrease pain, anxiety, and depression and to promote an increased sense of well-being. Am J Hosp Palliat Care. 2002
8. Lehrner J, Marwinski G, Lehr S, Johren P, Deecke L. Ambient odors of orange and lavender reduce anxiety and improve mood in a dental office. Physiol Behav. 2005
9. Xu F, Uebaba K, Ogawa H, et al. Pharmaco-physio-psychologic effect of Ayurvedic oil-dripping treatment using an essential oil from Lavendula angustifolia. J Altern Complement Med. 2008
10. Walsh E, Wilson C. Complementary therapies in long-stay neurology in-patients settings. Nurs Stand. 1999
11. Alaoui-Ismaïli O, Vernet-Maury E, Dittmar A, Delhomme G, Chanel J. Odor hedonics: connection with emotional response estimated by autonomic parameters. Chem Senses. 1997
12. Tysoe P. The effect on staff of essential oil burners in extended care settings. Int J Nurs Pract. 2000
13. Diego MA, Jones NA, Field T, et al. Aromatherapy positively affects mood, EEG patterns of alertness, and math computations. Int J Neurosci. 1998
14. Lewith GT, Godfrey AD, Prescott P. A single-blind, randomized pilot study evaluating the aroma of Lavandula angustifolia, as a treatment for mild insomnia. J Altern Complement Med. 2005
15. Buckle J. Use of aromatherapy as a complementary treatment for chronic pain. Altern Ther Health Med 1999

Klidnou mysl a rozzářené buňky!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.