Jak zpomalit stárnutí, být zdravější a šťastnější díky pohybu

ženy cvičeníCvičení a pohyb jsou jedním ze základních kamenů našeho šťastnějšího života, neboť pohyb je život. Pokud cvičíte a hýbete se pravidelně, uváženě k vašemu věku, kondici a možnostem, jste na nejlepší cestě, jak si udržet vitalitu, pružnost a zdraví do vysokého věku. Samozřejmě chronické až obsesivní cvičení do úmoru a neustálé přetrénovávání těla má efekt opačný a tudíž rovnováha je klíčem a to ve všem. Co cvičení nedokáže, je napravit špatnou životosprávu plnou nekvalitního jídla, alkoholu, drog nebo špatných stravovacích a životních návyků, ale je mnoho věcí, se kterými vám pomůže!

Pro naše tělo je velmi přínosné, zaměříme-li se na variabilitu pohybu a cvičení a neustrneme jen v jednom typu pohybu, například pouze běh nebo pouze zvedání činek. Tím máme jistotu, že procvičujeme rovnoměrně celé tělo a jeho funkce a tím si prodlužujeme a zkvalitňujeme náš život a radost z něj. Cvičení samo o sobě není samospásné, ale je nezbytnou součástí celé mozaiky našeho zdravého a plnohodnotného života, neboť také úzce souvisí s pohyblivou a pružnou myslí. Dobře vyvážený plán nebo životní styl zahrnuje jak kardio – svižnější pohyb, tak silová cvičení, ve kterých více zapojujeme svaly.

jogaNapříklad jóga v sobě umí spojit oba tyto požadavky, neboť intenzitu a styl cvičení si můžete zvolit sami podle své aktuální kondice. Je skvělým regenerátorem a zpomalovačem nejen stárnutí, ale také nemocí. Není však pro každého, jak si mnozí myslí, ale jen pro zdravé jedince, kteří si jí nemohou ublížit. Zajímá-li vás jednoduché jógové cvičení na doma, podívejte se sekce Jóga, kde naleznete více informací.

Podívejte se na přínosy cvičení, které vás udrží déle mladistvé, pružné, radostné a svěží.

 

Cvičení zpomaluje stárnutí v buňkách

Tak zvané telomery, které jsou koncovými částmi chromozomů naší DNA, které chromozomy chrání, se zkracují vlivem špatné životosprávy a nadváhy. Cvičením zkracování telomer zpomalujeme. Studie prokazují, že lidé, kteří aktivně cvičí, mají delší telomery než necvičící. Nebyla stanovená nějaká pevná hranice pro dostatečné množství pohybu, které zabraňuje zkracování telomer, avšak alespoň nějaká fyzická aktivita během dne je žádoucí a zpomaluje proces stárnutí.

 

Cvičení snižuje tělesný tuk

Vysoké hladiny tělesného tuku vytvářejí mimo jiné příhodné podmínky pro vznik zánětů, které se nečinností stávají chronickými a tím velmi poškozují tělo a ztěžují každodenní život. Tím jsou buňky těla poškozovány, zvyšuje se stres, který zkracuje délku života a tak se v jeho důsledku hůře vypořádáváme s nemocemi, zraněními, ale s psychickými disharmoniemi a více negativně (se) prožíváme. Samozřejmě určitá hladina tuku v těle je nutná pro jeho fungování a tvorbu hormonů a to hlavně u žen, ale nadměrné jeho množství, vytváří hormonální nerovnováhu, záněty, poškození orgánů a mnoho dalších vážných problémů, které přispívají k nemocem a snižují tak dosažitelný věk. Cvičením tělesný tuk redukujeme a tím zůstáváme zdravější a vitálnější.

Další tipy na snížení tuku kromě cvičení naleznete v sekci Hubnutí.

 

Cvičení zvyšuje hustotu svalů a kostí

žena cvičeníPředevším zvedání činek a závaží nebo cvičení s vlastní vahou těla, zvyšuje hustotu svalových vláken. Mít více svalové hmoty je velmi přínosné také z pohledu vyššího a rychlejšího spalování kalorií, i když nejste zrovna aktivní – jste v klidovém režimu (bazální metabolismus), takže máte menší riziko ukládání tuku a tloustnutí a s ním spojených problémů. Více svalů taky znamená větší stabilitu těla, tudíž menší náchylnost ke zraněním a případné kratší regeneraci, což také přispívá k delšímu životu a vyšší životní pohodě. Posílené vnitřních svalů (stabilizačního systému) kolem páteře navíc chrání naši páteř, tudíž nás nebolí záda. Zvedání činek také zvyšuje hustotu kostí, takže se nemusíte tolik obávat řídnutí kostí, které často provází stáří a to hlavně u žen, v důsledku poklesu hormonální činnosti.

Jednoduché cviky k posílení core – středu těla naleznete v sekci Bolesti zad.

 

Cvičení zvyšuje zdraví srdce

Cvičení podporuje srdeční činnost, neboť krev začne v těle proudit rychleji, tím pádem srdce začne rychleji pumpovat. Toto pumpování vede k jeho lepší funkci, síle, očistě a okysličení organismu a tím k menšímu množství zdravotních problémům v budoucnosti. Cvičením zvyšujete vaši aerobní i anaerobní kapacitu a tím mimo jiné posilujete své srdce, zvyšujete svou výkonnost a tím se stáváte odolnějšími a váš život se prodlužuje. Snižujete tak také riziko srdečního infarktu a dalších kardiovaskulárních onemocnění.

Cviky na doma a tipy ke správnému cvičení naleznete v sekci Cvičení.

 

Cvičení snižuje úzkost a stres

žena sportCvičíte-li přiměřeně a pravidelně svému věku a kondici, cvičení vám snižuje stres, úzkost a deprese. Je tomu tak proto, že při aktivitě jsou produkovány endorfiny, které vytvářejí pozitivní pocit v mozku a celém těle. Tyto endorfiny způsobují, že se cítíte lépe a užíváte si více svůj život, jste otevřenější, pročištěnější, veselejší a uvolněnější. Štěstí je známý prodlužovač života, protože maže stres, úzkosti a strachy, které se jinak ve vašem těle i mysli skrytě nacházejí, poškozují je, činí tělo i mysl zranitelnými vůči chorobám, infekcím a životním událostem. Více o štěstí a o tom, jak si ho můžete vytvářet, naleznete v sekci Meditace a Spirit.

 

Tak co? Cítíte se nyní nabití, přesvědčení a rozhodli jste se, že pro sebe uděláte velkou službu a začnete se pravidelně hýbat? Jestli ano, jsem velmi vděčná času, který jsem do tohoto článku dala, neboť to mělo velký smysl a tím smyslem jste VY!

Pokud opravdu začnete a může to být začátek pozvolný, budete motivovat k pohybu životem své přátele a okolí, bude se nám všem dařit lépe, neboť vaše radostná energie z toho, jak se cítíte, se rozprostře do prostoru a udělá ho opět lepším místem na Zemi.

Moc vám přeji dlouhý, spokojený a naplněný život!

 

Does Exercise Slow the Aging ProcessCan Exercise Slow Down the Effects of AgingExercise and Aging
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.